eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie

Ghid de mdicamente pentru copii


Cele mai multe dintre afectiunile prezentate in aceasta sectiune nu au nevoie de alt tratament in afara de o imbratisare si, poate, putin paracetamol. Totusi vor exista ocazii in care copilul avea nevoie de medicamente, asa ca, desi nici unui parinte nu-i place sa le foloseasca, trebuie sa intelegeti cum functioneaza si ce efecte secundare pot avea cele mai uzuale tratamente. Puteti fi cel mai grijuliu parinte, meticulos cu alimentatia, igiena si asa mai departe, insa copin tot se mai imbolnavesc, tusesc, racesc, fac febra si au dureri de urechi. In aceste situatii, parintii trebuie sa stie cate ce despre medicamentele pe care copilul lor le lua. Cum trebuie depozitate aceste medicamente?

Trebuie facuta intreaga cura? Cum actioneaza medicamentele si ce efecte secundare au?
Un singur modul nu putea sa raspunda la toate intrebarile posibile despre orice medicament posibil. Pentru asa ce ar fi nevoie de numeroase carti. Ca sa dau un exemplu simplu, intr-unui dintre ghidurile farmaceutice standard pentru doctorii de familie britanici, numit MIMS, se afla o lista cu 99 de antibiotice diferite. Desi unele dintre ele sunt acelasi lucru sub nume de marca diferite si produse de companii diferite, restul, in numar foarte mare, sunt medicamente distincte.
Aceasta anexa ofera un foarte concis ghid al diferitelor grupe de medicamente folosite pentru copii, impreuna cu raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre cele mai des folosite medicamente. Daca mai aveti nedumeriri, intrebati doctorul de familie sau farmacistul.

Antibiotice
Exista doua grupuri principale de antibiotice folosite pentru copii -penicilinele si nonpenicilinele. Daca un copil este alergic la penicilina, se utiliza celalalt grup.
Exemple. Peniciline: Amoxicilina, Amoxil, Augmentin, Penbritin etc. Alte antibiotice: Ceporex, Distaclor, Eritromi-cina, Eritroped, Klaricid, Trimcthroprim etc.
Cum actioneaza. Antibioticele distrug bacteriile (microbii) care provoaca multe dintre infectiile din copilarie, cum sunt infectiile urechii, plamanilor, sistemului urinar si unele infectii ale gatului. Pe de alta parte, antibioticele nu au efect asupra virusilor, care provoaca majoritatea racelilor si durerilor de gat.

Forme de prezentare. Antibioticele se dau de obicei copiilor sub forma lichida, in siropuri, dar unele sunt disponibile si sub forma de picaturi (utile pentru bebelusi) sau lete de supt (mestecat) cu arome placute.
Trebuie facuta cura pana la capat? De obicei copilul trebuie sa faca o cura completa de cinci sau sapte zile. Nu opriti tratamentul in momentul in care copilul se simte mai bine, deoarece exista un risc considerabil ca bacteriile sa devina rezistente la medicament, astfel incat la administrarile viitoare acesta sa fie mai putin eficient. Unele recipiente cu antibiotice contin o cantitate mai mare decat veti avea nevoie, asa ca cereti doctorului toate amanuntele in timp ce completeaza reteta.

Efecte secundare. Majoritatea antibioticelor provoaca eruptii pe piele si diaree. Totusi cele mai multe eruptii nu sunt probabil alergii reale, ci sunt provocate de infectia initiala. Aratati-i doctorului eruptia.
Sfaturi si indicatii
Majoritatea recipientelor cu antibiotice trebuie scuturate bine si depozitate in frigider. Cititi eticheta.
Niciodata sa nu le dati altui copil, oricat de asemanatoare sunt simptomele. Cereti neaparat sfatul unui doctor.
In cazul in care copilului nu-i place aroma unui antibiotic, spuneti-i doctorului. E posibil sa existe un medicament identic, insa cu alta aroma.

Analgezice (medicamente contra durerii)
Exemple. Cel mai frecvent medicament folosit pentru a calma durerile copiilor este paracetamolul. Se mai gaseste in comert sub numele de Calpol, Disprol sau Panadol si este disponibil in diverse forme, inclusiv picaturi pentru copin foarte mici. Aspirina nu este un medicament sigur pentru copin sub 12 ani. Alternati la paracetamol este ibuprofenul, care mai este ndut si sub numele de Junifen, Brufen si Nurofen.
Cum actioneaza. in afara de alinarea durerii, aceste medicamente ajuta si in caz de febra, ducand la scaderea temperaturii copilului spre lorile normale. Ibuprofenul este si antiinflama-tor, iar studiile recente au aratat ca este cel putin la fel de bine tolerat ca paracetamolul si la fel de eficient in scaderea temperaturii.

Forme de prezentare. In special sub forma de sirop, cel mai recomandabil fiind sa alegeti unul fara zahar. Disponibile si sub forma de supozitoare, pentru copin care vomita - insa, inainte de a le folosi, cereti sfatul unui medic.
Trebuie facuta cura pana la capat? Nu. Aceste medicamente trebuie administrate numai la nevoie. Cu alte cuvinte, tratamentul continua numai atata vreme cat copilul are febra sau dureri.Efecte secundare. Medicamente foarte sigure, cu conditia sa nu depasiti doza specificata. Ibuprofenul nu este recomandabil la copin cu astm, deoarece se considera ca ingreuneaza respiratia. Urmati cu strictete instructiunile de folosire insotitoare.
Sfaturi si indicatii

Toate marcile de paracetamol sunt la fel de eficiente. Alegeti-o pe cea mai ieftina, cu o aroma pe care copilul s-o accepte, in ciuda agitatiei publicitare din jurul lor, marcile scumpe nu sunt mai eficiente decat alternativele ieftine si nu au alte ingrediente importante, ci numai aromatizanti.
Evitati medicamentele care imbina un analgezic cu un sirop contra tusei sau cu un antihistaminic. Daca vreuna dintre substante ii provoaca probleme copilului, nu veti sti despre care e vorba.
Antihistaminice
Exemple. Piriton, Triludan, Dimotane, Clarityn, Phenergan, Optimine, Vallergan.

Cum actioneaza. Aceste medicamente in principal blocheaza efectele histaminei, care este o substanta chimica eliberata cand organismul vine in contact cu ce la care este alergic. An-tihistaminicele au totodata un efect de descongestionare a nasului infundat, de alinare a mancarimilor si, ocazional, de sedare usoara.
Forme de prezentare. Toate aceste medicamente se gasesc, pentru copii, sub forma de siropuri cu gust foarte bun. insa respectati instructiunile cu strictete. Multe dintre ele au restrictii legate de rsta copilului, iar unele restrictii s-au modificat recent. Phenerganul, de exemplu, a fost folosit mult timp pentru copii, dar in prezent nu se mai administreaza celor sub doi ani.

Trebuie facuta cura pana la capat? in general, antihista-minicele sunt folosite pur si simplu pentru a trata simptomele, asa ca nu este nevoie de o cura completa. Totusi, in cazul in care copilul este sub tratament cu antihistaminice pentru febra fanului, de exemplu, tratamentul trebuie sa continue pana cand trece sezonul acestei afectiuni. Spre deosebire de antibiotice, nu exista nici un risc legat de incetarea tratamentului, insa simptomele pot reveni.
Efecte secundare. Multe dintre aceste medicamente pot provoca sedare si somnolenta. intrebati doctorul daca aceste efecte pot fi o problema. Unele antihistaminice - asa cum este Triludan - au un efect sedativ mult mai slab ca celelalte. Pe de alta parte, uneori efectul sedativ este folositor, mai ales in cazul unui copil care sufera de mancarimi in timpul noptii.

Sfaturi si indicatii
Cele mai multe leacuri impotri racelii sunt combinatii de antihistaminice cu alte substante. in general, aceste combinatii nu sunt o idee prea buna si prezinta riscul de a provoca mai multe efecte secundare.
Nu folositi antihistaminice doar pentru a face copilul sa doarma in timpul noptii. Rareori au efectul scontat si pot provoca mahmureala si iriilitate in ziua urmatoare.
Medicamente impotri tusei Exemple. Benylin, Tixylix, Actifed.
Cum actioneaza. Aceste medicamente sunt concepute ca sa aline tusea si sunt adesea combinate cu antihistaminice pentru a descongestiona nasul.

Totusi nu prea exista do ca ar avea vreun efect. Randurile care urmeaza sunt adresate parintilor inca inclinati sa foloseasca aceste produse. in ciuda faptului ca se nd milioane de recipiente cu medicamentele impotri tusei, in Manualul Farmaceutic National Britanic - ghidul cu autoritatea suprema in domeniul prescrierii medicamentelor -scrie asa: Problemele cauzate de antitusive sunt rareori depasite de beneficiile tratamentului, iar acesta este util numai ocazional.
Forme de prezentare. Toate preparatele pentru copii sunt sub forma de siropuri.

Trebuie facuta cura pana la capat? Nu. Cum nu sunt concepute ca sa vindece tusea, ci numai s-o aline, puteti opri tratamentul cand tusea s-a ameliorat.
Efecte secundare. Medicamentele impotri tusei care contin si antihistaminice pot provoca somnolenta. Multe pot cauza constipatie. Ocazional pot provoca stari de confuzie mintala.
Sfaturi si indicatii
Nu aruncati banii pe fereastra. Bauturile calde calmante -cum ar fi Ribena sau amestecurile cu miere si lamaie - sunt la fel de eficiente in usurarea tusei, mai ales daca dati copilului si paracetamol.
Daca tineti sa dati copilului un medicament impotri tusei, arunci siropul de patlagina se gaseste la orice farmacie si este si ieftin.
Nu dati niciodata copilului medicamente antituse pentru adulti.

Decongestive
Exemple. Printre cele administrate pe cale orala se numara Sudafed, Actifed. in categoria preparatelor nazale (picaturi si spray-uri) intra Otrivine, Ephedrine, Afrazine, Fenox. Cum actioneaza. Aceste medicamente sunt menite sa reduca congestia nazala - de exemplu, in cazul racelilor sau febrei fanului.
Forme de prezentare. Medicament lichid, picaturi nazale, spray-uri.
Trebuie facuta cura pana la capat? Nu. Aceste medicamente sunt menite numai sa usureze simptomele. incetarea tratamentului nu face nici un rau.
Efecte secundare. Aproape toate medicamentele deconges-tive provoaca somnolenta, iar in unele cazuri au efectul total opus - copilul nu mai doarme. Preparatele nazale nu trebuie folosite mai mult de sapte zile.

Picaturile au o eficienta redusa si pot provoca o recidi - pe masura ce efectul tratamentului dispare, simptomele revin cu mai multa putere, ceea ce v-ar putea tenta sa-i dati copilului tot mai multe picaturi. Cu cat este lungit tratamentul, cu atat problema se inrautateste.
Sfaturi si indicatii
Aproape intotdeauna antihistaminicele simple sunt la fel de bune ca medicamentele decongestive, insa probabil sunt mai ieftine. Manualul Farmaceutic National Britanic (biblia doctorilor in probleme de medicatie) spune ca toate decongestivele au loare indoielnica.
Niciodata sa nu folositi medicamente de adulti pentru copii.

Inhalarea aerului cald si umed este la fel de eficienta ca un decongestiv si are mult mai putine efecte secundare. Eficienta este sporita daca se folosesc ca inhalanti preparate ca Vick, Karvol sau mentol.
Tratamente antiastmatice
Astmul devine tot mai frecvent, cam unul din opt copii and aceasta afectiune. Exista doua grupe principale de tratamente -preventive si calmante, pe care le voi prezenta separat.
Calmante de astm
Exemple. Vcntolin, Salbutamol, Bricanyl, Aerolin, Pulmadil, Salamol, Terbutaline.
Cum actioneaza. Aceste medicamente calmeaza spasmele bronhiilor (caile aeriene din plamani). In general isi fac efectul foarte repede.

Trebuie folosite in cazul in care copilul respira suierat; uneori sunt recomandate inainte de exercitiile fizice. Unii doctori prescriu folosirea unui calmant inainte de medicamentele preventive. Logica este de elimina suieratul din respiratie, permitand apoi medicamentelor preventive sa-si faca efectul mai bine.
Trebuie spus ca bebelusii adesea nu raspund bine la tratamentele standard antiastmatice, caz in care li se da, pana cand mai cresc, un medicament numit Atrovent (ipratropium bromid).
Forme de prezentare. Pot fi sub forma lichida ori sub forma de inhalante de diverse tipuri ( sectiunea urmatoare). Unul dintre calmante - Slophyllin - se gaseste sub forma unei capsule umplute cu granule ce pot fi presarate pe gem sau iaurt.

Trebuie facuta cura pana la capat? Daca doctorul nu da indicatii speciale, aceste medicamente sunt menite in principal sa usureze simptomele. Utilizarea lor regulata nu este atat de importanta ca in cazul medicamentelor preventive.
Efecte secundare. Principalul efect secundar este un usor tremurat (tremor). Este mai putin probabil ca acesta sa apara in cazul medicamentelor inhalate, unde doza este mult mai mica.
Unii parinti au descoperit ca tratamentul ii incordeaza pe copii. Daca vi se pare ca se intampla asa ce, discutati cu doctorul daca n-ar fi bine sa incercati un alt preparat.
Medicamente care previn astmul
Exemple. Becotidc, Pulmicort, Aerobec, Beclazonc, Flixo-tide, Bcclamethazone, Intal.

Cum actioneaza. Aceste medicamente sunt cunoscute sub numele de antiinflamatoare. Actiunea lor este de atenuare a in-flamatiei tesutului ce captuseste caile aeriene din plamani, care parc sa fie de obicei cauza astmului. Prevenirea respiratiei suierate si a tusei este mult mai importanta decat tratarea lor dupa ce au aparut. Pentru marea majoritate a copiilor astmatici, prevenirea este esentiala. Exista unele do ca folosirea doar a medicamentelor calmante ar inrautati de fapt inflamatia bronhiilor. Medicamentele de prevenire sunt de o importanta vitala pentru copin cu astm, exceptandu-i pe cei care au doar rareori respiratie suierata.

Forme de prezentare. Toate aceste medicamente se prezinta sub forma de inhalante. Unele substante sunt administrate prin intermediul unor aparate mari din plastic transparent numite nebulizatoare (Volumatic sau Nebuhaler), iar altele prin inhalatoare de pulberi. Doctorul sau asistenta discuta cu dumneavoastra toate optiunile pentru a gasi tratamentul cel mai potrivit pentru copil.
Trebuie facuta cura pana la capat? Este absolut esential ca aceste medicamente sa fie administrate in mod regulat, de obicei de doua ori pe zi daca doctorul nu indica altfel. Sunt aproape lipsite de eficienta daca Ie administrati numai cand vi se pare necesar. Utilizarea lor regulata poate reduce in mod drastic gravitatea astmului si poate imbunatati atat starea generala a copilului, cat si somnul lui.

Efecte secundare. Aceste medicamente contin aproape fara exceptie mici doze de steroizi (mai putin intaiul), care au foarte putine efecte secundare cu conditia sa fie administrate in dozele corecte. Ocazional pot provoca o infectie de candida in gura. intaiul (cromoglicatul disodic) practic nu are efecte secundare si este folosit adesea ca prima optiune in tratamentul preventiv, insa nu este intotdeauna eficient.
Sfaturi si indicatii
in cazul in care copilul are probleme cu utilizarea inhala-torului, anuntati doctorul sau asistenta. S-ar putea sa existe aparate cu un alt design, care sa fie mai potrivite.

Semnul principal ca astmul copilului nu este bine tinut sub control este de obicei tusea, si nu respiratia suierata.
Informati pe cine la scoala sau in grupul de joaca despre astmul copilului si despre medicamentul calmant pe carc-l are asupra sa, spre a fi folosit in caz de urgenta.
Nebulizatoarele electrice pot parea un sistem simplu si eficient de a administra tratamentul, insa nu sunt recomandabile copiilor foarte mici. Exista do ca unele terapii eficiente la copin mai mari si la adulti le pot provoca copiilor foarte mici iritatii ale tesutului care captuseste bronhiile, inrautatind suieratul.

Tratamente pentru eczeme
Exemple. Exista doua grupe principale de tratamente pentru eczeme, afectiuni care constau in uscarea excesi a pielii si inflamarea ei.
Emolientii: Emulsiderm, Oilatum, Balneum, Unguentul Merck.
Cremele cu steroizi: Hydrocortisonc, Eumote, Betno-te, Propaderm.
Desigur, mai sunt multe alte tipuri de medicamente pentru eczeme, insa aceasta sectiune se refera numai la tratamentele folosite foarte frecvent.
Cum actioneaza. Emolientii ajuta la inmuierea si hidratarea pielii. Cremele antiinflamatoare (steroizii) actioneaza asupra infectiei care a produs infiamatia.

Forme de prezentare. Emolientii se gasesc sub forma de creme, lotiuni si uleiuri de baie. Cate doze din aceste uleiuri adaugate in apa de baie sunt foarte eficiente in hidratarea pielii.
Steroizii se gasesc in principal sub forma de creme si unguente. Cremele sunt de obicei mai putin grase decat unguentele, dar unguentele sunt mai eficiente in tratarea pe termen lung a eruptiilor uscate, cu exfolierea pielii.
Trebuie facuta cura pana la capat? Folositi cura cea mai scurta si in dozele cele mai mici cu crema sau unguentul cu steroizi prescris de doctor pana la vindecarea eruptiei, dar continuati cu emolicnti chiar si dupa ce starea pielii se imbunatateste. Acestia vor ajuta la prevenirea unei recidive si sunt complet inofensivi.

Efecte secundare. Steroizii topici sunt medicamente minunate daca sunt folosite in doza adecta si pe durata de timp adecta, dar pot provoca subtierea pielii daca se administreaza un timp prea indelungat intr-o doza prea mare. Discutati acest aspect cu doctorul.
Sfaturi si indicatii
Emolientii sunt complet inofensivi si pot fi folositi de orice membru al familiei. Cremele cu steroizi nu trebuie niciodata folosite la un alt copil fara indicatia medicului.
Emolientii ii fac pe copii foarte alunecosi - si acelasi lucru se intampla si cu cada sau cu podeaua salii de baie. Prin urmare, atentie!

Steroizi
Steroizii - sau mai corect corticosteroizii - sunt medicamente extrem de puternice, foarte eficiente in tot felul de afectiuni. Totusi, daca nu se iau anumite precautii, aceste medicamente pot fi periculoase. Acest risc ii sperie pe multi parinti si ii fac sa aiba retineri fata de asemenea tratamente, insa, in afectiuni cum este astmul, folosirea corecta a steroizilor poate sal vieti, iar ocolirea lor poate fi extrem de periculoasa. Prin urmare, este foarte important ca parintii sa inteleaga actiunea acestor medicamente.
Exemple. Sub forma de inhalant pulmonar: Becotide, Beclo-fortc, Pulmicort, Aerobec, Beclamethasonc, Flixotide. Sub forma de inhalant nazal: Beconase, Flixonase, Rhinacort, Syntaris. Tablete: Prcdnisolone, Prednesol, Beclamethasone, Cortisonc.
Toate acestea se gasesc si sub forma de picaturi pentru ochi, unguente sau creme.

Cum actioneaza. Steroizii sunt prezenti in mod natural in organism, fiind produsi de glandele corticosuprarenale. Functia lor principala este de a reduce infiamatia. De aceea sunt atat de eficienti in afectiuni cum este astmul, in care problema principala este o inflamatie permanenta, sau in boli in care sistemul imunitar al organismului pare, intr-un fel sau altul, sa esueze. Printre acestea se numara astmul, febra fanului, unele afectiuni ale sangelui, artrita reumatoida si inflamatii ale ochilor, pielii sau intestinelor.

Trebuie facuta cura pana ia capat? Este esential sa aflati de la doctor daca tratamentul cu steroizi fi unul de scurta sau de lunga durata. La copii, in cele mai multe cazuri, tratamentele vor fi sub forma inhalata si administrate foarte regulat, in mod continuu. Doctorii vor cauta sa prescrie tratamentul cu steroizi cu administrare pe gura in doza cea mai mica si pe
durata cea mai scurta posibila. Asta nu inseamna insa ca puteti opri tratamentul fara sa vorbiti mai intai cu medicul.
Efecte secundare. Exista riscul ca un tratament de lunga durata cu steroizi, administrat oral (pe gura), sa afecteze cresterea copilului. Acesta este principalul motiv pentru care se prefera cure cat mai scurte. Veti descoperi ca aceste medicamente sunt atat de eficiente in reducerea simptomelor copilului, incat veti intreba de ce nu se poate continua tratamentul.

Steroizii luati oral pe durate prea mari de timp pot totodata cauza slabirea muschilor, subtierea pielii, retentia de fluide, ingrasa-rea, scaderea capacitatii organismului de a lupta cu infectiile si altele. Sunt medicamente extrem de puternice, care aduc beneficii imense, insa presupun si riscuri importante. Doctorul trebuie sa prezinte toate argumentele pro si contra acestui tratament. Steroizii inhalati pun mult mai putine probleme. Studii recente sugereaza ca steroizii inhalati intervin mult mai putin in cresterea copilului. Se pare ca Flixotide si Flixonasc sunt cele mai sigure, insa aparent numai la doze mari. Discutati neaparat cu doctorul acest aspect.

Sfaturi si indicatii
Exista multe tipuri de steroizi de inhalat, iar unii sunt mai usor de administrat decat altii. Daca vreunul creeaza probleme, discutati cu doctorul.
Nu intrerupeti niciodata tratamentele cu steroizi fara a cere in prealabil sfatul medicului.
Steroizii de inhalat pot cauza candidoze in gura. Riscul este mai scazut in cazul tratamentelor administrate cu nebulizatorul.
Tratamente de lunga durata
Copin cu probleme medicale cronice (de lunga durata), cum sunt epilepsia sau diabetul, sunt aproape tot timpul sub me-dicatie. Printre medicamentele care se administreaza in aceste cazuri sunt insulina injecila - pentru copin diabetici - si Epi-lim, lproat de sodiu, fenitoina sau Tegretol in cazul epilepsiei. Este esential, in cazul tratamentelor de lunga durata, ca parintii sa cunoasca in amanunt medicamentele.

Verificati- cunostintele! In cazul in care copilul are nevoie permanenta de medicatie, puteti raspunde la urmatoarele intrebari?
1. Cat de des trebuie dat medicamentul?
2. Ce trebuie sa faceti in cazul in care copilul sare peste o doza?
3. Ce trebuie sa faceti in situatia in care copilul vomita sau are vreo alta stare de rau?
4. Care sunt efectele secundare?
5. Medicamentul trebuie luat pe stomacul gol sau odata cu mancarea?
Daca stiti fara ezitare raspunsurile la intrebarile de mai sus, atunci totul este in regula. Daca nu, poate ca ar fi bine sa notati aceasta lista de intrebari si s-o discutati cu doctorul data viitoare cand mergeti la cabinet. ingrijirea unui copil cu probleme medicale de lunga durata trebuie sa fie un parteneriat intre parinti si doctor, iar medicii ar trebui sa fie multumiti sa discute cu dumneavoastra acest tip de probleme.

Este realmente important ca parintii sa aiba incredere in doctor si sa poata discuta cu el. Daca doctorul nu pare dispus sa discute aceste chestiuni cu dumneavoastra, atunci e preferabil sa-l schimbati. in ziua de azi pacientii nu trebuie sa dea nici un fel de explicatii privind motivul schimbarii doctorului. O buna relatie intre parinte si doctor este o conditie esentiala pentru ingrijirea copilului si, cand aceasta relatie nu functioneaza, nu are nici un sens s-o continuati. Daca vreti mai multe amanunte, puteti apela la asociatii si grupuri de autoasistenta care isi dedica activitatea acestor afectiuni si care pot oferi pliante si brosuri despre toate formele de medicatie.

Sfaturi generale
Cele mai multe medicamente se gasesc si in riante fara zahar. Alegeti-le pe acestea ori de cate ori este posibil. Daca aveti dubii in orice privinta, intrebati. De aceea exista doctori si farmacisti.
Daca o anumita medicatie da motive de ingrijorare, nu opriti pur si simplu tratamentul. Cereti mai intai sfatul medicului.
Nu asteptati sa primiti cate o reteta la finalul fiecarei consultatii. In cazul celor mai multe afectiuni, starea copiilor se imbunatateste fara medicamente. Daca doctorul nu prescrie nimic, asta nu inseamna ca nu ia in serios afectiunea copilului.

Linguritele pentru administrarea medicamentelor sunt foarte dificil de folosit la copin foarte mici. Probabil ca si dumneavoastra, si bebelusul veti umple de sirop lipicios si veti ener! Cereti farmacistului o seringa pentru dozare, care simplifica mult lucrurile.
Intr-ader, majoritatea linguritelor pentru medicamente sunt cele mai dezastruoase exemple de desjgn nereusit. Ar trebui umplute pana la buza, ceea ce inseamna aproape ineviil ca veti rsa sirop. De ce nu faceti rost de o seringa de dozare sau de o mensura bine conceputa?
Nu dati niciodata copilului medicamente care au fost prescrise pentru altcine.Intrebari pe care trebuie sa le puneti doctorului despre orice medicatie

Cat dureaza cura?
Pot opri administrarea medicamentului atunci cand copilul se simte mai bine?
Cand trebuie sa-i dau medicamentul?
Trebuie dat odata cu mancarea?
In ce conditii trebuie pastrat medicamentul?
Este in regula sa-i dau copilului, daca e cazul, si paracetamol in paralel cu medicatia?
La ce efecte secundare sa ma astept?
Este nevoie sa aduc copilul din nou la consultatie dupa incheierea tratamentului?
Administrarea medicamentelor la copii
A-i da un medicament unui copil poate fi o aderata lupta, chiar si atunci cand medicamentul are gust bun. Nenumarati parinti s-au luptat cu cate un copil de un an-doi, care urla si strange disperat buzele ca sa scape de medicament.

A-i strecura o lingurita printre gingiile stranse in timp ce copilul scutura din cap dintr-o parte intr-alta este un test de rabdare pentru orice parinte - in special cand acesta sfarseste manjit din cap pana in picioare cu niscai sirop lipicios.
Prin urmare, cum putem transforma administrarea medicamentelor intr-o treaba mai putin stresanta? Probabil ca aparitia seringii dozatoare de uz oral este pentru parinti cel mai folositor gadget. Aceste seringi vi se dau in farmacii daca doza de medicament prescrisa este de sub 5 ml - capacitatea unei lingurite obisnuite. Seringile pot fi si cumparate - sau vi le poate prescrie doctorul. Ele au un adaptor care se fixeaza pe gatul sticlutei cu medicamente si au gradatii de 0,5 ml de la 1 la 5 ml pentru a putea administra doze mai mici de 5 ml.

Cand ii dati medicamentul cu aceasta seringa, copilul trebuie sa stea neaparat in sezut. Pozitia culcat poate fi periculoasa, deoarece copilul risca sa inhaleze lichidul in loc sa-l inghita. Introduceti rful seringii prin coltul gurii si apasati pistonul foarte incet. in nici un caz nu improscati tot lichidul deodata in fundul gurii, caci in mod aproape sigur ii veti provoca copilului reflexul de rsatura.
Daca folositi o lingurita normala de 5 ml, aveti grija s-o umpleti daca doza specificata in instructiuni este de 5 ml. Din pacate, designul multor lingurite aflate in cutiile de medicamente este complet anapoda.

Doza este cea corecta numai cand lingurita este complet plina, insa e aproape imposibil sa-i dati copilului o lingurita plina fara s-o rsati. Exista in comert unele lingurite cu buza mai inalta, asa ca, daca nu utilizati o seringa dozatoare, ganditi- sa cumparati o asemenea lingurita.
Cat de usor sau de greu este sa administrati medicamentul depinde de multi factori, in principal de rsta copilului. Dar si atitudinea dumneavoastra are o influenta enorma. Daca dati impresia ca medicamentul c neplacut, copilul fi inclinat sa reactioneze nefavorabil. Se intampla cam la fel ca atunci cand mergeti la dentist. Multi parinti ii inta efectiv pe copii sa se teama de dentist folosind expresii de genul sa fii cuminte sau daca esti cuminte iti iau bomboane - expresii pe care nu le-ati folosi cand mergeti spre parc. Copilul nu e prost.

Daca este nevoie sa-l mituiti, presupune ca e vorba de ce neplacut. Asa ca incercati sa pastrati un ton neutru si nu strambati cand luati chiar dumneavoastra medicamente.
Unii parinti gasesc ca c mai usor sa puna o lingurita de medicament intr-un paharel cu o alta bautura si sa-i dea copilului continutul putin cate putin. Totusi nu e prea bine sa-i puneti medicamentul intr-un volum mare de bautura fiindca s-ar putea sa nu bea tot. E preferabil, daca este nevoie, sa aveti la indemana o alta bautura pe care sa i-o dati imediat dupa medicament.
Daca nimic nu-l convinge pe copilul de un an sau doi sa inghita macar vreo picatura de medicament, aveti nevoie de ajutor. Unul dintre parinti poate tine copilul astfel incat sa-i imobilizeze bratele, in vreme ce celalalt ii da medicamentul.
Insa niciodata nu incercati sa pacaliti copilul spunandu-i ca medicamentul e altce decat este. Smecheria poate functiona la prima doza, insa data viitoare veti avea o batalie si mai acerba. in ultima instanta, cand copilul nu suporta sub nici o forma gustul unui medicament, sunati doctorul si intrcbati-l daca nu exista un preparat asemanator cu un gust mai placut.
Picaturi de pus in urechi. Cand trebuie sa-i puneti picaturi in urechi, culcati copilul pe o parte sau aplccati-i capul in partea opusa celei cu urechea in care-i puneti picaturi. Apropiati pipeta de ureche si apasati delicat para de cauciuc a pipetei, astfel ca picaturile sa curga direct in canalul auditiv. Este bine sa tineti copilul in aceasta pozitie timp de cate minute si numai apoi sa repetati operatiunea, daca e nevoie, pe cealalta parte.
Picaturi de pus in nas.

Pentru bebelusi cea mai buna pozitie este sa asezati, sa culcati micutul perpendicular pe genunchi, cu ceafa pe una dintre coapse. Ridicati-i un pic capul cu o mana, in vreme ce cu cealalta introduceti pipeta in nara si eliberati numarul de picaturi necesar, dupa care repetati manevra pentru cealalta nara. La copin mai mari este de preferat sa-si sufle mai intai nasul, dupa care sa se culce pe spate privind in sus, cu capul sprijinit de o perna indoita, astfel incat capul sa fie aplecat un pic spre spate. in aceasta pozitie este usor sa-i puneti picaturile. Tineti copilul in aceeasi pozitie aproximativ un minut inainte de a-l lasa sa se ridice.

Picaturi de pus in ochi. Este bine sa luati un ajutor daca trebuie sa puneti picaturi in ochi copiilor mici, in afara cazurilor in care acestia sunt neobisnuit de cooperanti. Unul dintre parinti tine capul copilului nemiscat, iar celalalt tine pipeta, cu mana asezata pe fruntea copilului. Cu aratatorul celeilalte maini trage usor in jos pleoapa inferioara. Se pun apoi picaturile in zona dintre ochi si pleoapa departata, fara a atinge ochiul cu pipeta. Daca trebuie sa aplicati un unguent de ochi, folositi o tehnica similara: dupa ce trageti pleoapa inferioara in jos, stoarceti din tub o cantitate mica de-a lungul interiorului pleoapei, la fel cum puneti pasta de dinti pe periuta. Copilul clipi, ceea ce intinde unguentul pe toata suprafata ochiului.

Etichetele de pe medicamente. in trecut etichetele medicamentelor contineau foarte putine informatii pe langa indicatia Mod de administrare dupa sfatul medicului. Etichetele de azi ofera o multime de informatii. Cititi intotdeauna etichetele cu atentie. Verificati in ce conditii trebuie pastrat medicamentul.Trebuie pastrat la loc racoros sau chiar in frigider? Trebuie agitat inainte de administrare? Se poate lua in acelasi timp cu alte medicamente? Trebuie facuta cura pana la capat? Ce efecte secundare pot aparea? Multe medicamente antihistaminice contin indicatia Evitati conducerea masinii sau manevrarea unor utilaje grele. Unele indicatii par sa fie chiar inutile, dar, cu cat aveti mai multe informatii, cu atat mai bine. De fiecare data cand nu sunteti siguri privind folosirea unui medicament, intrebati farmacistul sau doctorul.

Dulapiorul cu medicamente din casa
Exista un numar urias de medicamente despre care se spune, in reclame, ca ar fi pentru tratarea bolilor familiei. Parintii au toate motivele sa fie dezorientati in fata acestei largi game de medicamente din reclamele colorate intalnite in presa sau in farmacii.
Prin urmare, daca trebuie sa tratati acasa copilul de o afectiune minora, cum ar fi o durere in gat, o durere de burtica, o tuse sau o raceala, cum Dumnezeu sa stiti care este cel mai bun medicament? in caseta de mai jos se afla o lista de medicamente pe care recomand sa Ie aveti in casa pentru tratarea bolilor copiilor. Cred ca veti fi surprinsi. Probabil ca o sa spuneti ca este prea putin. Si totusi, acestea sunt singurele medicamente - toate se pot cumpara fara reteta - pe care le-am folosit pentru proprin mei copii, toata copilaria lor. Din moment ce copiilor mei nu le-au trebuit mai multe medicamente, am indoieli ca ai dumneavoastra vor avea nevoie.

Pur si simplu nu este necesar un numar mare de medicamente! Evident, in cazul in care copilul are o problema medicala de lunga durata, cum ar fi astmul sau eczema, veti avea nevoie si de medicamentul pe care vi-l prescrie medicul de familie. Lista de mai jos este conceputa pentru familia medie, astfel incat sa raspunda celor mai importante nevoi medicale de zi cu zi.Dulapiorul cu medicamente
Sirop cu paracetamol (cum ar fi Calpol sau Disprol)
Paracetamol lete pentru copii mai mari si adulti
Saseuri (pliculete) de rehidratare pentru diaree (cum ar fi Rehidrat sau Dioralyte)
Lotiune de calamina pentru muscaturi de insecta sau eruptii insotite de mancarimi
Pentru bebelusi: o crema pentru prevenirea iritatiei produse de scutece, cum ar fi o pomada cu zinc sau cu ulei de castor

Un antihistaminic, cum ar fi Piritonul, bun pentru orice forma de mancarimi sau alergii
Desi paracetamolul este calmantul de dureri cel mai frecvent prescris si cel mai utilizat, cu siguranta ca si ibuprofenul este foarte eficient si uneori chiar mai potrivit pentru unii copii. Ibuprofenul este un analgezic cu efecte antiinflamatoarc, ceea ce inseamna ca, in afara de calmarea durerilor, ajuta la reducerea inflamatici. in cazul in care copilul are astm, este mai bine sa-l evitati, dar am mai vorbit despre asta in aceasta sectiune, dupa cum am vorbit si despre folosirea saseurilor de rehidratare.
Reguli pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara reteta.

In ciuda faptului ca recomand o lista de medicamente foarte scurta, imi dau seama ca multi parinti simt nevoia sa aiba la indemana si alte tratamente, cum ar fi medicamente impotri tusei. Atunci cand cumparati medicamentele, spuneti-i neaparat farmacistului rsta copilului, deoarece forma de prezentare difera in functie de rsta.
Exista cate reguli simple de utilizare a medicamentelor, pe care trebuie sa straduiti sa le respectati:
intotdeauna trebuie sa fie clar care este doza de administrat si cat de des trebuie data. Folositi lingurita din cutia medicamentului. Majoritatea dozelor sunt masurate cu lingurite de 5 ml. Folosind o lingurita de ceai este posibil sa-i dati copilului o doza mai mica decat cea recomandata. Seringile dozatoare, disponibile in toate farmaciile, sunt mai precise.

intrebati daca medicamentul are vreun efect secundar. Unele antihistaminice si medicamente impotri tusei provoaca somnolenta. Daca stiti ca trebuie sa asteptati la asta, veti fi mai putin ingrijorati.
Verificati data expirarii pe toate medicamentele din dula-piorul de acasa si aruncati-le pe cele cu data depasita.
Tineti toate medicamentele din casa incuiate. Nu le lasati pe vreun raft sau intr-un sertar neincuiat, la indemana copilului. Chiar daca medicamentele sunt in recipiente special concepute pentru a nu putea fi deschise de copii, trebuie sa stiti ca multi copii reusesc sa le deschida mai usor decat adultii!

in cazul in care copilul este alergic la un anume aliment sau aditiv alimentar, cereti farmacistului acele marci de medicamente care nu contin colorantul sau ingredientele respective.
Nu dati copilului dulciuri sau alte tipuri de mita pentru a lua medicamente, deoarece ii intra in cap ca orice medicament este neplacut. in realitate, cele mai multe medicamente pentru copii din ziua de azi au un gust cu aderat placut.

Alte materiale medicale despre: Pediatrie

Frica de un cancer la copii este ascunsa undeva adanc in mintea tuturor parintilor. ingrijorarea este atat de mare, pentru ca aceasta boala [...]
Definitie Constipatia se defineste ca o tulburare a defecatiei. Numarul de scaune pe care le are intr-o zi un copil normal variaza in funct [...]
Obezitatea este o tulburare a stArii de nutritie cu incidentA si prevalentA din ce in ce mai crescute in tArile cu Standard socio-economic ridicat [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre pediatrie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile