Abilitatea organismului de a rezista la invazia microbian este dependent de relatia existent intre imunitatea gazdei si modificrile mediului microbiologic.
Imunitatea gazdei implic un mecanism complex de reactli nespeci-fice si specifice - sistemul imun - care permite gazdei s recunoasc substantele strine, s elimine, s neutralizeze sau s metabolizeze aceste substante.
Sistemul imun este o retea dinamic de demente celulare (limfocite T si B, fagocite) si umorale (imunoglobuline, complement, citokine) care, impreun cu barierele flzice (pielea, mucoasele) asigur functia primar de protectie a gazdei impotriva infectlor si malignittii, asi-gurnd homeostazia organismului. Pretul patologic al acestei protectii este alergia, autoimunitatea si respingerea trasplantelor de organe.
O anomalie congenital sau dobndit a functiilor imunitare are drept consecint scderea mijloacelor de aprare a organismului cu aparitia unor infectii recurente, persistente, neobisnuite, a alergiei, autoimunittii sau predispozitiei la malignit [...]