eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Legume

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » retete » legume

Legumele


Legumele

Pentru a pastra in bucate vitamina C, se vor respecta urmatoarele reguli: curatati si taiati legumele numai inainte de preparare si cu un cutit inoxidabil; legumele si verdeata curatate si tocate nu se tin prea mult timp in apa; aruncati legumele in apa clocotita in portii nu prea mari; oala in care fierb legumele se recomanda a se acoperi cu capacul, lasandu-se intre el si suprafata lichidului un spatiu nu prea mare; aveti grija ca legumele sa nu se rasfiarba; supa preparata nu se lasa descoperita; mancarurile din legume fierte sau inabusite se vor servi imediat; toate legumele, in afara de sfecla si mazarea verde, se fierb in apa cu sare; legumele se prajesc in mult ulei.

Legumele se prepara cu ulei vegetal, mazarea, fasolea se prepara atat cu ulei, cat si cu untura.

Cartofii fierti cu coaja pastreaza 75% din vitamine, cei curatati si fierti intregi 60-70%, iar cei taiati bucatele doar 35-50%.

La fierberea cartofilor se va urmari 515i84f ca apa sa-i acopere cel mult cu 1 cm.

Cartofii se vor fierbe la un foc potrivit. Cartofii nu se vor rasfierbe, daca peste 10-l5 min dupa ce au dat in clocot apa se va scurge si ei se vor fierbe in aburi.

Vitamina C se va pastra mai bine, daca legumele se vor fierbe intr-un vas de aluminiu sau unul emailat, decat intr-un vas de arama sau fier.

Nu se recomanda a trece legumele prin masina de tocat, ele se vor da prin razatoare de aluminiu sau material plastic.

Bucatele de legume, preparate pe cateva zile, se vor incalzi in portii, anume in cantitatea necesara sa se serveasca la masa.

Verdeata proaspata, cartofii, varza se vor arunca in apa sau bulionul clocotind, astfel vitaminele se vor pastra mai bine.

Legumele pentru ciorba se vor toca, in masura posibilitatilor, de aceleasi dimensiuni, astfel ele se vor fierbe uniform.

La prepararea ciorbei, legumele congelate se vor arunca deodata in apa clocotita, fara a le dezgheta in prealabil, astfel in ele se vor pastra mai bine vitaminele.

La fierberea cartofilor curatati, sarea se va adauga la inceput.

Mazarea si fasolea se vor drege cu sare doar atunci cand se vor inmuia, altfel aceste legume nu se vor fierbe.

Cartofii vor fierbe mai repede, daca se va adauga o lingura de margarina.

Cartofii curatati vor fierbe mai repede si vor fi faramiciosi, daca in prealabil se vor tine sub un jet de apa rece.

Cartofii fierti cu coaja nu se vor rasfierbe, daca se vor drege cu sare (la 1 kg de cartofi, 1/2 lingurita de sare). Se mai poate adauga in apa putin otet.

Cartofii fierti cu coaja se vor curata mai usor daca imediat dupa fierbere se vor tine sub un jet de apa rece si vor fi mai gustosi, daca in procesul fierberii in oala se va adauga putin marar, 2-3 catei de usturoi sau foi de dafin.

Gustul dulciu al cartofilor inghetati va disparea, daca se vor pastra vreo 5-7 zile intr-o incapere cu o temperatura de plus 18-

Inainte de a fierbe cartofii vechi incoltiti, mai intai se vor curata bine de ochiuri si se vor tine in apa rece, se va inlatura un strat mai gros de coaja; nu se vor fierb intregi, ci taiati. Fiertura nu se va utiliza la prepararea mancarurilor.

Cartofii noi se vor curata mai usor daca in prealabil se vor tine vreo 15-20 de minute in apa rece cu sare.

Cartofii vechi nu se vor fierbe cu coaja, ci curatati. La fierbere ei nu se vor intuneca, daca in apa se va adauga un pic de otet.

Cartofii tineri se vor curata bine, daca, spalandu-se din timp, se vor pune intr-un saculet, in care se va turna o mana de sare, saculetul se va lega la gura si se va rostogoli pe masa.

Cartofii prajiti vor forma o crusta crocanta daca dupa taiere se vor spala in apa rece, apoi se vor usca cu un prosop si se vor pune in grasime incinsa.

Cartofii prajiti vor forma o crusta aurie, daca se vor sara doar spre sfarsitul prepararii.

Piureul de cartofi nu se face cu lapte rece, altfel va avea o nuanta gri. Se va turna numai lapte clocotit, si doar cate putin, ca sa nu se faca cocoloase.

Piureul preparat din cartofi vechi va fi gustos si afanat, daca in el se va adauga albus batut.

Parjoalele din cartofi vor fi pufoase daca in ele se va adauga un pic de bicarbonat.

Cartofii fierti si merele coapte e de preferinta sa se piseze fierbinti.

Suprafata ruladei de cartofi si a budincii va fi neteda si apetisanta, daca se va unge in prealabil cu ou, se va presara cu pesmet si se va stropi cu grasime.

Cartofii vor fi mai gustosi, daca dupa primul clocot apa se va scurge si se va turna alta.

Cartofii vor fi faramiciosi, daca la curatat se vor tine sub un jet de apa rece.

Varza murata acra se va spala inainte de consumare cu apa calda si se va scurge putin. Apa fierbinte, impreuna cu acreala, spala din varza si multe substante nutritive.

Pentru prepararea salatei din varza acra, aceasta se va scurge de zeama, apoi se va opari si, cand apa se va scurge, varza se va aranja in salatiera si se va adauga zeama strecurata.

Frunzele de varza pentru sarmale se vor opari cu apa clocotita cu sare.

Varza proaspata se va inabusi cu otet, astfel ea nu se va inmuia; conopida se va inabusi cu lapte.

Capatanile de varza murata vor fi tari, iar zeama va avea un gust placut, daca intre randurile de varza se va presara pasat.

Varza murata se va praji mai repede, daca in prealabil se va fierbe.

Varza pentru umplutura se va opari inainte de a fi sotata.

Salatele cu maioneza vor capata un gust deosebit, daca inainte de a fi servite in ele se va adauga o coaja de lamaie.

Legumele in procesul prepararii isi vor pastra culoarea, daca in apa se va adauga putin bicarbonat (la 1 kg legume 1/2 lingurita bicarbonat).

In nici un caz nu se vor combina impreuna legumele calde pentru salata cu cele reci. Aceasta ar putea cauza alterarea rapida a salatei.

Salata se va prepara si pastra numai in vas emailat, de ceramica sau de sticla.

E contraindicat a tine mult timp legumele in apa in care au fiert, deoarece devin apoase si isi pierd gustul.

Sfecla va fi moale, daca se va fierbe o ora, iar apoi se va tine 10 min sub un jet de apa rece. Va fi suculenta si gustoasa, daca se va fierbe fara a se curata de coaja si radacini.

Sfecla si morcovul curatate de coaja nu se vor pastra la aer, deoarece in urma interactiunii cu oxigenul in ele se poate distruge vitamina C.

Sfecla si morcovul ofilite, inainte de preparare, se vor opari, apoi se vor pune in apa de temperatura camerei, ca sa se umfle, dupa care se vor fierbe in aceeasi apa.

Pentru salate se recomanda sfecla rosie coapta.

Sfecla rosie se va fierbe cu coaja, cea de zahar se va curata neaparat inainte de fierbere, deoarece coaja ii confera un gust amarui.

Sfecla isi va pastra culoarea in procesul fierberii sau inabusirii, daca se va adauga putin otet, bors acru sau sare de lamaie.

Morcovul nu se va intuneca la culoare, daca se va indeparta un strat subtire de coaja cu un cutit bine ascutit.

Napul oparit isi va pierde gustul amar. Prelucrat termic, napul capata un gust specific, de aceea in supele de zarzavat se va adauga in cantitati minime.

Nu veti lacrima tocand ceapa, daca o veti inmuia in apa rece sau daca in varful cutitului veti ine o bucatica de miez de paine.

Pentru a indeparta gustul amar, ridichea rasa se va amesteca minutios cu sare si se va lasa astfel 15 minute. Apoi se va stoarce, se va scurge sucul format si se va adauga smantana sau ulei.

Pentru neutralizarea gustului amarui din ridichea rasa se va adauga morcov trecut prin razatoare. Ridichea isi va pierde gustul amar si mirosul neplacut, daca se va rade si se va spala cu apa rece.

Ridichea alba conica e cea mai iute, cea rotunda neagra de obicei e dulce. Cea mai gustoasa ridiche e cea de culoare rosie-roz, cu varful alb.

Inainte de a fi servita, ridichea se va tine vreo 20 minute in apa rece.

Legumele crude se vor toca pe o scandurica din material plastic sau de faianta, cea de lemn absoarbe sucul.

Stiuletii de porumb se vor fierbe in foi, retezandu-se doar varfurile. Se vor sara spre sfarsitul fierberii.

Dupa fierbere porumbul se va pune indata in strecuratoare, altfel el va pierde din gust si se va reduce continutul de vitamine.

Fulgii de porumb se pot utiliza in locul pesmetilor. Se va prepara cu ei un sos pentru carne, peste, in acest scop se amesteca cu ulei si se calesc.

Porumbul conservat se va incalzi impreuna cu fiertura, apoi aceasta se va scurge.

Morcovul si ceapa se vor rumeni bine, daca in procesul sotarii in ulei se va adauga putin zahar.

Ceapa calita va fi mai gustoasa, daca in prealabil se va trece prin faina.

Daca in salata se va pune ceapa cruda, atunci aceasta se va toca, se va aseza in strecuratoare si se va opari. Astfel ea va fi mai gustoasa.

Ceapa inghetata va deveni proaspata, daca se va tine 3 ore in apa rece.

Ceapa taiata nu se va usca, daca se va pune intr-o farfurioara cu sare cu taietura in jos.

Fasolea va fi mai gustoasa si nutritiva, daca apa in care se fierbe se va scurge imediat dupa ce va da in clocot, apoi se va turna apa rece, adaugandu-se un pic de ulei.

Fasolea se vor innabusi intr-o cratita fara capac, altfel se va intuneca la culoare.

Fasolea si mazarea uscata se vor fierbe mai repede daca in apa se va adauga putin bicarbonat.

Fasolea nu va necesita inmuiere indelungata inainte de fierbere, daca cratita cu fasole se va pune la foc si peste fiecare 5-7 minute se va adauga cate putina apa rece.

Mazarea verde, in procesul fierberii, isi va mentine culoarea fireasca daca se va adauga putin zahar tos.

Pastaile de mazare si fasole se vor mentine verzi, daca se vor fierbe in apa clocotita cu sare.

Rosia pleznita nu va mucegai daca fisura se va presara cu sare.

Rosiile se vor curata mai lesne decoaja, daca se vor opari, iar apoi se vor trece prin apa rece.

Castravetele amar se va curata si se va tine in lapte indulcit.

Patrunjelul isi va pastra aroma, daca se va spala cu apa calda.

Hreanul se va rade mai usor, daca se va lasa peste noapte in apa rece. Hreanul ras nu se va innegri, daca se va stropi cu zeama de lamaie sau otet si se va amesteca minutios. Se recomanda a rade hreanul langa geamul deschis, astfel nu veti lacrima.

Frunzele ofilite de salata se vor improspata, daca le vom tine vreo 15 minunte in apa calda.

Va fi de ajuns sa se frece salatiera cu un catel de usturoi, ca toata mancarea sa aiba miros de usturoi.

Mancarurile din zarzavat vor fi atragatoare si aromate, daca se va adauga marar verde, patrunjel si ceapa.

Verdeata isi va reface aspectul proaspat daca se va aseza in apa rece cu putin otet.

Castravetii murati nu vor mucegai, daca in zeama se va adauga piper negru (30 g la o caldare de castraveti).

Varza si castravetii murati, ciupercile marinate si alte produse nu se vor pastra in nici un caz in cratita de aluminiu.

Se recomanda a pastra varza murata la o temperatura de la plus 1 pana la minus 4, iar saramura trebuie sa o acopere cu cativa centimetri. Se admite a transfera varza in borcane de sticla, deasupra turnandu-se ulei intr-un strat de 2-3 cm.

Pentru pastrarea pe timpul iarnii se va pregati varza de soiuri tomnatice cu capatani indesate. Se va pastra intr-un loc intunecat si racoros, instalandu-se in rand pe rafturi sau in lazi cu orificii. In regiunile cu iarna blanda varza se va pastra in sol, ingropandu-se capatinele cu cocenele in sus si acoperindu-se cu un strat subtire de pamant. Varza poate fi pastrata suspendata cu coceanul in sus, in cazul in care se va dezgropa cu acesta.

Conopida se va pastra invelita in foi intr-o plasa suspendata in curent.

Sparanghelul se va pune in cratita cu capatina in sus, se va turna putina apa rece si se va pastra la intuneric.

Ridichiile se vor aseza cu frunezele in jos intr-o strachina cu o cantitate redusa de apa rece, se vor pune la racoare si din cand in cand se vor stropi cu apa.

Ridichiile nu se vor ofili si se vor mentine cateva zile proaspete, daca se vor infasura intr-un prosop umed sau se vor aseza intr-un saculet de polietilena in frigider.

Patrunjelul, mararul, menta se vor mentine catva timp proaspete in zilele calde, daca se vor tine intr-o cratita uscata si acoperita.

Frunzele si radacinile spalate si tocate de patrunjel, marar, stevie, pentru a se pastra un timp indelungat, se vor aranja in borcane de sticla, presarate intre randuri cu sare.

Morcovul se va pastra mai bine, daca se va stropi in prealabil cu infuzie din coaja de ceapa.

Cartofii se vor pastra intr-o incapere intunecata racoroasa la temperatura de 3-5C. Daca acestia nu se pastreaza in saci sau lazi, atunci sub ei se vor asterne paie uscate, iar deasupra se vor acoperi tot cu paie sau cu rogojina.

Pepenii verzi si cei galbeni se vor pastra in incaperi inchise, aranjati pe rafturi intr-un rand, cu coditele in sus, ca sa nu se atinga unul de altul. Temperatura de pastrare va fi mai sus de zero, dar nu o va depasi pe cea de 5.

E preferabil a pastra porumbul in stiuleti, cei de panuse isi pierd culoarea de aceea vor fi curatati nemijlocit inainte de preparare.

Castravetii, rosiile, vinetele, ardeii dulci se vor pastra pe polita de jos a frigiderului, aranjate (in straturi nu prea dese) intr-o strachina sau cratita emailata si neacoperita. Aceste zarzavaturi in nici un caz nu se vor pastra in pungi de polietilena.

Se recomanda a mura castravetii cu "ghimpisori" - asperitati de suprafata.

Castravetii murati se vor pastra un timp indelungat intr-un ambalaj inchis neermetic, daca in saramura se va adauga otet de vin si putin rachiu (la 10 1 apa - 500 g sare, 1 pahar de otet de vin si 3/4 pahar de rachiu). Borcanele se vor inchide bine si se vor pastra la racoare.

Castravetii murati vor fi gustosi si tari, daca in saramura se va adauga un pic de mustar. In procesul murarii castravetii isi vor pastra culoarea verde, daca in prealabil se vor opari.

Dovleacul se va pastra in pivnita la temperatura de 1-l40C. Daca in pivnita e frig, atunci se va acoperi cu paie.

Vinetele se vor pastra impachetate in ziare si aranjate in lazi. In funingine sau carbuni marunti ele se vor pastra si mai mult timp.

Sfecla, ridichea, morcovul, telina se vor pastra in beci aranjate in lazi, presarate cu nisip uscat la temperatura de 1-50C.

Ceapa si usturoiul, inainte de a se pune la pastrat, se vor usca bine vreo saptamana - doua la temperatura camerei, apoi se vor aranja in saculete de polietilena si se vor pastra in partea de jos a frigiderului.

O cantitate nu prea mare de zarzavaturi (ridiche, sfecla, morcov) se vor pastra un timp indelungat proaspete in saculete de polietilena pe polita de jos a frigiderului.

Castravetii verzi se vor mentine cateva zile proaspeti, daca se vor tine in apa cu codita in jos. Apa se va schimba zilnic.

Legumele crude se vor pastra proaspete ambalate intr-un prosop ud. Salata si conopida se vor aranja cu tulpina in sus.

Salata si spanacul proaspete se vor spala bine, se vor zvanta in sita, se vor aseza intr-o cratita si se vor da la rece.

Pasta de tomate consistenta se va pastra timp indelungat, daca se va tine in borcan de sticla, acoperita cu un strat de 1 cm de ulei de floarea soarelui sau presarat cu frunze uscate de hrean. Pasta de tomate din borcanul deschis nu se va acoperi cu mucegai daca deasupra se va presara cu sare si se va turna ulei.

m Daca la borcanele cu conserve din tomate (rosii murate, tomate - piure, pasta de tomate) s-a ridicat capacul, atunci continutul se va turna intr-o cratita, se va fierbe bine, se va adauga sare (in raport de 10% din greutatea produsului), apoi se va pune in borcane curate si se va inchide.

m Sucul de rosii in nici un caz nu se va pastra in vase metalice si la lumina. Sucul se va turna in sticle, care se vor inveli in hartie sau se vor da la intuneric.

m Otetul nu se va altera, daca sticla inchisa cu otet se va aseza in apa, se va fierbe 20-30 de min si se va raci in aceiasi apa.

m Mustarul va avea un gust delicios, daca la mustarul de casa, preparat din 100 g praf, se va adauga o lingurita de miere de albine. Mustarul diluat cu lapte se va pastra un timp indelungat si nu se va usca. Mustarul uscat se va reface daca se va adauga putin zahar si otet.



Galerie de imagini si poze medicale: legumele


imagine cu legumeleimagine cu legumele imagini legumeleimagini/poza legumele


Alte materiale medicale despre: legume

Varza alba (Brassica oleraceea) este o planta bienala la care se formeaza in primul an partea comestibila si in anul al doilea florile s [...]
Legumele se introduc in alimentatia copilului dupa cereale si fructe. Dupa prelucrarea prin gatire se aduc in forma de piure. De obicei se ofera cart [...]
Fierberea plantelor provoaca spargerea peretilor celulari ai acestora, astfel ca unele substante nutritive continute de acestea devin mai accesibile p [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre legume

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile