eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » alimentele

Legumele varzoase


Legumele varzoase
Varza alba (Brassica oleraceea) este o ta bienala la care se formeaza in primul an partea comestibila si in anul al doilea florile si semintele.
Se foloseste in stare cruda, in diverse preparate culinare sau murata.
Are un continut ridicat in vitamina C intr-o forma sila (mai ales in partile exterioare). Varza murata este o sursa importanta de vitamina C in timpul iernii.
Contine cantitati importante de calciu. Contine de asemenea substante antinutritive de tipul glicozizilor tianogenetici cu efect antitiroidian (de impiedicare a fixarii iodului in glanda tiroida).
Soiurile mai cunoscute sint: Uriasa de iunie, Copenhaga.
Varza rosie se foloseste mai ales ca salate si in conserve. Culoarea caracteristica rosie este data de prezenta in cantitati importante a unor pig menti (antociane).
Varza creata este numita astfel pentru ca are frunzele incretite. Este mai dulce decit rza alba. Se prepara cu diverse condimente (pipei).
Varza de Bruxelles are marimea unei alune sau nuci, forma sferica. Este rezistenta la frig. Are aceleasi intrebuintari ca si rza alba.
Gulia sau Corilabi este apreciata pentru loarea sa nutriti asemanatoare conopidei. Se foloseste la supe, ciorbe, soteuri, umpluta cu carne etc.
Soiurile mai cunoscute sint: alba de Praga, Goliat, vicneze albe s. a.
Conopida esle o ta bienala de la caro se consuma inflorescenta falsa, formata din lastari nedezvoltati. Este bogata in saruri minerale (cal iu, potasiu), vitamine (C, B, K, caroten).
Se consuma fiarta, in diverse preparate, conserta. Soiurile mai cunoscute sint: pitica de Erl'urt, timpurie de Haga, Hercules s. a.


Galerie de imagini si poze medicale: legumele


imagine cu legumeleimagine cu legumele imagini legumeleimagini/poza legumele


Alte materiale medicale despre: alimentele

Legumele se introduc in alimentatia copilului dupa cereale si fructe. Dupa prelucrarea prin gatire se aduc in forma de piure. De obicei se ofera cart [...]
Tomatele (Patlagelele rosii) sint deosebit de apreciate pentru valoarea lor nutritiva deosebita. Contin in proportie importanta vitamin [...]
Spanacul se foloseste sub forma de frunze caracterizate printr-un continut ridicat in vitamine (caroten, tiamina, riboflavina, vitamina K [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentele

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile