eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentele

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » alimentele

Legumele fructoase


Legumele fructoase
Tomatele (Patlagelele rosii) sint deosebit de apreciate pentru valoarea lor nutritiva deosebita. Contin in proportie importanta vitamine (caroten, vitamina C, tiamina, riboflavina) si saruri minerale (fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor). De asemenea contine o substanta cu actiune antimico-tica

tomatina.
Se consuma crude ca salate, in preparate culinare dirse, in conser si ca sucuri naturale deosebit de apreciate.
Dintre soiurile mai cunoscute amintim:

timpurii (ca: Bizon, California), folosite mai ales pentru salate; semitimpurii (Humbert) si tirzii (Pitica de Odesa, inima de bou).
Vinetele (Patlagelele vinete) se folosesc sub forma de salate sau in diferite preparate si conser numai dupa ce au fost prelucrate termic.
Sint originare din India. La noi au fost cunoscute abia din secolul 18.
Se recolteaza inainte ca fructul sa fi ajuns la maturitate deplina. Dintre
soiurile mai cunoscute amintim: Delicates, Lungi de impanai, Bueuresteiie etc.
Ardeiul (Cupsicum annum) este o leguma cu gust picant, bogata in vitamine (caroten, vitamina C, tiamina, riboflavina, vitamina PI') si saruri minerale.
Se foloseste in stare cruda sau in dirse preparate si in conser. De asemenea sub forma de pulbere (uscat) se foloseste drept condiment (boiaua).
Se deosebesc mai multe soiuri: ardeiul gras (Kalincer), ardeiul gogosar (Bucurestcnii), ardeiul iute (Arnaut) si ardeiul lung (Cornul caprei).
Castratii se folosesc cruzi, ca salate, in preparate sau murati. Au un continut scazut in vitamina C datorita prezentei enzimei ascor-


bicoxidaza rare o distruge.

Soiurile mai cunoscute sint: Cornichon mic, de Bistrita lung, de Tulcea s.a. Recoltarea lor se face inainte de a ajunge la maturitate.
Dovleceii sint legume folosite frecnt in alimentatie la dirse preparate sau la conser. Au un interes deosebit in alimentatia dietetica intrucit contin hcmiceluloze cu structura mai fina, care sint usor atacate de enzimele intestinale putind fi suportati astfel chiar de unii bolnavi cu suferinte ale tubului digestiv.


Au un continut ridicat in saruri minerale.
Recoltarea lor se face inainte de a ajunge la maturitate (in floare), stadiu in care sint deosebit de fragezi.
Dintre soiurile mai importante amintim: Ungurestii, dovleceii fara vrej s. a.
Pepenii galbeni si rzi se consuma cind au ajuns la maturitate completa, fie sul) forma cruda (ca desert), fie sub forma murata (cei rzi).
Sint bogati in apa, vitamine si saruri minerale (mai ales potasiu). Contin cam 5% glucide.
Dintre soiurile mai bune de pepene galben amintim: Ananas, Prcscotte, Topotami, Turkestan, iar dintre cele de pepeni rzi: De Arad, de Braila s. a.


Galerie de imagini si poze medicale: legumele


imagine cu legumeleimagine cu legumele imagini legumeleimagini/poza legumele


Alte materiale medicale despre: alimentele




Fierberea plantelor provoaca spargerea peretilor celulari ai acestora, astfel ca unele substante nutritive continute de acestea devin mai accesibile p [...]
Legumele sint alimente de origine vegetala cu o larga intrebuintare in hrana omului sanatos si bolnav, oferind un aport important de elemente [...]
Recomandarea mea: intre opt si zece portii pe zi. Ce inseamna o portie? Un fruct sau o leguma, o cana dintr-un aliment crud, 1/2 cana de aliment gat [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentele

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat



Vezi toate intrebarile