eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Antiparazitare si antimicotice


Antiparazitare si antimicotice
1. Mepacrin (Acrikin)
Indicatii : Datorita actiunii sale schizontocide, preparatul mai este folosit uneori in tratamentul malariei. Astazi cel putin, in cadrul unor tratamente mixte, este folosit si in tratamentul unor parazitoze intestinale (giar-dioza, trichomoniaza intestinala s.a.).
Mod de administrare : in giardioza, ca si in trichomoniaza intestinala, se administreaza de regula pe cale bucala, in doza de 1 comprimat de 3 ori/zi, timp de 57 zile. La copii pina la 1 an se administreaza 6,002 g/zi de fiecare luna, iar de la 115 ani se da 0.02 g/an de rsta. Preparatul se da dupa mese si cu lichide mai multe.

Locul derivatilor acridinici in tratamentul acestor parazitoze este luat in ultima vreme de Metronizado!. Totusi in lunele cazuri de rezistenta a parazitului se apeleaza la acest preparat pentru un tratament mixt, in care zilele de tratament cu metronidazol alterneaza cu zile de tratament cu mepacrin.
Contraindicatii : Mepacrina este contraindicata in insuficientele hepatice si renale, boala ulceroasa si diferite afectiuni neuropsihice. De asemenea acest preparat nu se va administra in timpul menstruatiei si al graditatii.

2. Metronidazol
Indicatii : Metronidazolul in patologia digestiva este indicat in giardioza, in trichomoniaza intestinala, in amibiaza si in alte infestari cu protozoare patogene, in care da rezultate, In general, superioare altor preparate folosite pina in prezent.
Mod de administrare : in afectiunile intestinale determinate de protozoare patogene, medicamentul se administreaza pe cale bucala in doze de 1 comprimat de 2 ori/zi, dupa mesele principale sau in timpul meselor, pentru o perioada care nu trebuie sa treaca peste 10 zile. La copii doza de medicament nu trebuie sa depaseasca 0,02 g/kilocorp.

Preparatul se mai poate da si in doza de 1 comprimat de 3 ori/zi, pentru o perioada mai scurta de 57 zile. in dizenteria amibiana, doza poate fi mult marita, ajungindu-se pina la 48 comprimate (2 g) pe zi, date de asemenea 10 zile.
Contraindicatii : Metronidazolul nu se administreaza in timpul graditatii (in special in primele 3 luni), in discraziile sanguine si in diferite afectiuni hepatice si mai ales ale sistemului nervos central.

3. Nematocton (Vermicid)
Indicatii: Nematoctonul isi gaseste o larga utilizare In ascaridioza si oxiuriaza, dupa parazitoze de cea mai larga raspindire. Chiar daca preparatele mai noi de genul Vermigalului sau al Decarisului par sa ia locul Nematoctonului in tratamentul oxiuriazei si respectiv al ascaridiozei, totusi acesta detine inca un loc important in terapeutica antihelmintica.
Mod de administrare : La adulti in ascaridioza, medicamentul sub forma de comprimate, se administreaza inaintea meselor principale, in doza de 2 comprimate de 3 ori/zi, pentru o perioada de 4 zile. Din solutia de 10% se administreaza 45 lingurite/zi, iar din solutia de 20% se dau numai 22 1/2 lingurite/zi.

La copii, se administreaza 1 comprimat pe an de rsta si pe zi pina la rsta de 6 ani. Peste aceasta rsta se da ca la adulti 6 comprimate pe zi. Din solutia de 10% se recomanda copiilor 0,0500,075 g/kilocorp/zi. Daca in ascaridioza o cura de numai 4 zile este de regula suficienta, in schimb in oxiuriaza se recomanda administrarea preparatului dupa dozele de mai sus in 2 cure a 7 zile, cu 10 zile pauza.
Contraindicatii : Nematoctonul este contraindicat in insuficienta hepatica sau renala si in unele boli neuropsihice.

4. Niclosamid
i Indicatii : Niclosamidul este recomandat cu rezultate bune In infestarile cu T. saginata, T. solium ti Di-phylobobrium latum. Rezultate mai putin bune se obtin in parazitarile cu Hymenolepis nana.
Mod de administrare : Tratamentul cu Niclosamid, nu obliga la o pregatire speciala. Totusi este indicat ca in ziua care precede tratamentul, bolnavul sa faca uz de o alimentatie in general lichida. Preparatul se administreaza pe cale bucala, dimineata pe nemincate. La adult doza este de 2 g, adica de 4 comprimate, care se iau la interval de 1 sau 2 ore. Comprimatele, ingerate cu putina apa, se recomanda sa fie bine zdrobite la nivelul catatii bucale.

La copin pina la 2 ani doza este de 0,5 g, la cei intre 27 ani este de 1 g, la cei intre 715 ani este de 1,5 g. La 3i ore dupa ultima doza bolnavul va lua un purgativ, iar daca eliminarea parazitului intirzie peste 10 ore, se poate recomanda si o clisma evacuatoare. in himenolepidoza (Hymenolepis nana), tratamentul la adult cu 1 g pe zi (si cu doze corespunzatoare la copil) va continua inca 67 zile.
Contraindicatii : Preparatul nu are contraindicatii.

5. Vermigal
Indicatii : Vermigalul este folosit cu bune rezultate in tratamentul in primul rind al oxiuriazei. Faptul ca si in doze unice da rezultate din cele mai bune (peste 90% ndecari) a facut ca preparatul sa ocupe repede primul loc in tratamentul unei parazitoze din cele mai frecvente. Preparatul mai este indicat si in strongiloidoza.
Mod de administrare : Medicamentul se administreaza, cel mai frecvent intr-un tratament 'fulger\" de
0 singura zi si o singura priza. In doza de 5 mg/kilocorp la adulti se recomanda 56 lingurite (250300 mg), la copii de 5 kg 72 lingurita (25 mg), la copii de 510 kg -l lingurita (50 mg), la cei de 20 kg 2 lingurite, la cei de 30 kg 3 lingurite, iar la cei de 40 kg 4 lingurite. Dupa o pauza de o luna, pentru consolidarea rezultatelor, tratamentul poate fi repetat in aceleasi doze si in aceeasi administrare.

Preparatul mai poate fi administrat in aceleasi doze totale si in decurs de mai multe zile consecutive, sau in cure in care zilele de tratament sint separate de zile fara tratament. Tratamentele de mai multe zile (57 zile), cu doza zilnica obisnuita de 0,05 g/kilocorp, sint recomandate mai ales ir> strongiloidoza. Administrat dupa o metoda sau alta, medicamentul se va da, de regula dimineata, la 30 de minute dupa micul dejun si pentru prevenirea reinfectiilor se va cere ca bolnavul sa respecte in toate cazurile si cu strictete regulile de igiena indiduala.
Contraindicatii : Desi medicamentul nu are contraindicatii, totusi la bolnai hepatici sau renali, va fi administrat sub observatie medicala.

Stamicin
Indicatii : Medicamentul este recomandat cu deosebire in infectiile cu Candida. in tratamentele prelungite cu antibiotice administrate pe cale bucala, ca si in tratamentele cortizonice, se administreaza in mod profilactic pentru a preveni instalarea unei miceze. Utilizarea preparatului in mod preventiv este indicata mai aies la bolnai cu denutritii severe, bolnai care au fost supusi la diferite interventii chirurgicale etc.
Mod de administrare : Medicamentul se administreaza in doze de 1 drajeu (sau 2) de 3 ori/zi. La copii conform rstei se administreaza intre 13 drajeuri. Pentru tratamentele profilactice dozele pot fi reduse la jumatate.
Contraindicatii : Nu are.

g) Laxative

purgative 1. Carbocif
Indicatii: Medicamentul este indicat In toate cazurile de constipatie, in special in acelea insotite de flatu-lenta. De asemenea este recomandat in constipatiile care insotesc afectiunile biliare.
Mod de administrare : Se administreaza la adulti in doza unica de 2 comprimate seara la culcare, sau cite 1 comprimat dupa mesele principale. La copii intre 715 ani se da 1/21 comprimat pe zi. Nu se administreaza sub aceasta rsta.
Contraindicatii : Nu se administreaza preparatul in cazurile de abdomen acut, in rectocolite ulcero-hemo-ragice, in afectiuni renale sau cardiace si la bolnai cu glaucom. De asemenea nu se recomanda pe perioada lactatiei.

2. Ciocolax (Koprol)
Indicatii : Medicamentul este indicat in constipatiile de diferite origini.
Mod d,e administrare : La adulti se administreaza 1/21 comprimat, seara inainte de culcare, la copii intre 37 ani 1/4 comprimat, iar la copii intre 715 ani 1/2 comprimat.
Contraindicatii: Medicamentul este contraindicat in cazurile de abdomen acut, in diferite afectiuni renale. De asemenea este interzis a se administra medicamentul copiilor sub 3 ani si in perioada de alaptare.

3. CorUlax (Vegelax)
Indicatii: Preparatul este indicat in constipatiile cronice, dar nu pentru tratamente de durata.
Mod de administrare : La adulti se administreaza 13 drajeuri, seara la culcare.
Contraindicatii : Nu se administreaza in abdomen acut, in afectiuni genito-urinare si in boala hemoroidala. De asemenea este contraindicat in sarcina, in cursul alaptarii si la copii.

4. Fenisan (Laxen)
Indicatii : Preparatul este indicat in constipatiile bolnalor care sint obligati sa stea mai mult la pat, in constipatiile gradelor si in constipatiile simple in general.
Mod de administrare : La adulti se administreaza 12 comprimate inainte de culcare, iar la copii peste 5 ani 1/21 comprimat.
Contraindicatii: Nu se administreaza in abdomenul acut, in rectocolita ulcero-hemoragica si in insuficientele cardiace sau renale grave.

5. Galcorin
Indicatii : Galcorinul este indicat pentru actiunea sa laxativa in constipatiile cronice, in special de tip spastic, iar pentru actiunea sa absorbanta antitoxica si de protectie a mucoasei intestinale, isi gaseste indicatii in gastroduodenite, ca si in diferite enterocolonopatii cronice.
Mod de administrare : Preparatul in constipatii se administreaza pe cale bucala la adulti in doza de 12 lingurite de 3 ori/zi, inaintea meselor principale, iar la copii, in functie de rsta, se recomanda 13 lingurite/zi, Galcorinul, pentru consolidarea rezultatelor, se poate da si dupa incetarea constipatiei (pentru un tratament de sustinere) administrind 12 lingurite numai inaintea micului dejun.

Preparatul se da in apa (indulcita), compot, lapte etc. Pentru rolul de pansament intestinal este recomandata uneori administrarea preparatului prin clisma. In acest scop 3 lingurite de Galcorin se introduc in 200 ml apa fiarta in curs de racire. Dupa agitare se lasa in repaus jumatate de ora. O solutie semilichida se poate realiza prin adaugare treptata de 500 ml apa calduta. Emulsia incalzita (si in care putem introduce si un eventual alt medicament ce vrem sa-l dam pe aceasta cale), se administreaza lent prin clisma cu o canula larga.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza in constipatiile cronice atone si nu se administreaza in constipatiile care se instaleaza in urma unui volvulus sau din cauza unui proces tumoral.

6. Laxatin
Indicatii: Preparatul este indicat in constipatiile rebele la alte tratamente, ca si in pregatirea bolnalor pentru diferite invastigatii radiologice (Rx. gastrointesti-nale, irigoscopii etc).
Mod de administrare : Se administreaza in doze de 12 drajeuri, seara inainte de culcare.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza in abdomenul acut, la bolnai cu glaucom si in perioada de alaptare. De asemenea este interzis de a se administra copiilor.

7. Purgofen (Laxarol)
Indicatii : Preparatul este indicat in constipatia cronica, simpla si in constipatiile ce insotesc malformatiile congenitale ale intestinului gros (megacolon, dolico-colon etc).
Mod de administrare : La adulti se administreaza de regula Vj1 lingurita seara inainte de culcare. In cazurile mai severe aceeasi doza se poate da si dimineata.
Contraindicatii : Nu se administreaza in cazurile de abdomen acut, in rectocolita ulcero-hemoragica, in afectiunile renale si in perioadele de alaptare. De asemenea nu se administreaza la copii.

8. Sintolax
Indicatii : Este indicat in constipatiile care surn dupa diferite interventii chirurgicale, in constipatiile bolnalor cardiaci, in caz de fecaloame, ca si In constipatiile din dischezia rectala, hemoroizi, fisuri anale etc.
Mod de administrare : La adulti, drajeurile se administreaza la inceput intr-o doza mai mare de cite un drajeu de 23 ori/zi, continuind cu intermitente cu 1 drajeu/zi ca doza de intretinere.
In cazul siropului, de asemenea se va incepe cu o doza de 2 lingurite de 23 ori/zi si se va continua cu o doza de intretinere de numai 2 lingurite pe zi. La copii intre 715 ani se administreaza 1/21 lingurita pe zi.
Contraindicatii : Afara de faptul ca nu se administreaza copiilor sub 7 ani, nu are contraindicatii. intru-cit insa favorizeaza resorbtia uleiurilor minerale, este necesar sa se ete administrarea concomitenta a acestora.

9. Supozitoare cu glicerina
Indicatii : Supozitoarele cu glicerina sint indicate in toate constipatiile, dar in special in cele cu o dis-kezie rectala,
Mod de administrare : Se administreaza 1 supozitor la nevoie.
Contraindicatii : Nu are.
n) Antihemoroidale 1. Hemorsal
Indicatii : Sub forma de supozitoare sub care se prezinta se administreaza in hemoroizi ano-rectali, fisuri, fistule si prurit anal.
Mod de administrare : Se administreaza 13 supozitoare pe zi.
Contraindicatii : Se administreaza cu grija la copii mici, la batrini si la alergici. in cazul aparitiei unei inflamatii locale nu se mai administreaza.

2. Hemorzon
a Indicatii : Indicat cu deosebire in tromboflebita hemoroidala, in criza hemoroidala si in pruritele anale rebele.
Mod de administrare : Se administreaza un supozitor pe seara, cel mult 2 sau 3. Aplicatii locale din unguent dupa o riguroasa igiena locala.
Contraindicatii : Nu se administreaza in tuberculoza rectala si in cazurile de hipersensibilitate la pro-caina.I) Hepatoprotectoare

1. Colisan (Hepacosan)
Indicatii : Pe linga steatoza hepatica, unde este cu deosebire recomandat, colisanul este folosit cu efecte favorabile si in hepatita epidemica, ca si in hepatitele toxice sau cirozele hepatice.
Mod de administrare : Colisanul se administreaza inaintea meselor, la adulti in doza de 12 lingurite de 3 ori/zi, iar la copii intre 715 ani in doza de 1 lingurita de 3 ori/zi.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza in comele sau precomele hepatice si nu se recomanda la copii sub 7 ani.

2. Mecopar forte
a Indicatii : Preparatul isi gaseste utilizare in special in steatoza hepatica si mai putin in hepatitele cronice sau ciroze. Se mai administreaza in suferintele hepatice determinate de unele medicamente sau de unele preparate hepatotoxice.
Mod de administrare : La adulti se administreaza cite un drajeu de 3 ori/zi in timpul celor trei mese principale. La copii, in raport cu rsta si greutatea, se administreaza intre 13 drajeuri.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza in encefalopatia portala si in precomele si comele hepatice.

3. Metaspar
Indicatii : Indicat in hepatite cronice si steatoze hepatice.
Mod de administrare : Se administreaza 63 capsule de 3 ori pe zi cu 30 minute inaintea meselor principale. Acest tratament cu 1824 capsule zilnic se poate face in cure repetate de cite o luna.
Contraindicatii : In precoma si coma hepatica si in encefalopatia hepatoportala nu se administreaza.

4. Tonozit
Indicatii: Ca si mecoparul, tonozitul este in primul rind folosit in steatoze, in ciroza hepatica si in afectiunile hepatice determinate de unele substante hepato-toxice (cloroform, benzen, arsen, fosfor etc).
Mod de administrare : Preparatul se administreaza in doza de 2 comprimate de 3 ori/zi, iar la copii in doza de 12 comprimate pe zi in functie de rsta si de greutate.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza in insuficientele severe hepatice si este contraindicat de asemenea in afectiunile grave cardiace.

j) Medicatia cailor biliare 1- Anghirol
Indicatii : Preparatul este indicat in colecistite, angiocolite, atonii biliare si hepatite. Unele efecte favorabile pot fi obtinute si in diferite boli alergice (urti-carii, edem Quinque, astm, intolerante medicamentoase si alergii la alimente).
Mod de administrare : Drajeurile se administreaza dupa mesele principale, la adult in doze de cite 12 drajeuri de 3 ori/zi. La copii intre 37 ani se da cite o jumatate de drajeu de 3 ori/zi, iar la cei intre 715 ani cite 1 (un) drajeu de 3 ori/zi.

Din solutie, la adulti in prima saptamina se administreaza cite 10 picaturi de 3 ori/zi (inaintea meselor), in a doua saptamina cite 20 de picaturi de 3 ori/zi. La copii intre 37 ani se administreaza cite 3 picaturi de 2 ori/zi, intre 710 ani cite 3 picaturi de 3 ori/zi, iar intre 1015 ani cite 5 picaturi de 3 ori/zi. O cura completa dureaza in general 3 saptamani, insa dupa o pauza de o luna, tratamentul poate fi reluat.
a Contraindicatii : Nu se administreaza in afectiunile hepato-biliare sau renale acute.

2. Boldocolin
Indicatii : Pentru drenajul biliar pe care-l realizeaza in primul rind, preparatul este recomandat cu deosebire in colecistitele cronice, in atoniile sau hipotoniile culare. Efecte favorabile exista de asemenea in angiocolite si in hepatita cronica.
Mod de administrare : Preparatul se administreaza la adulti de 3 ori pe zi cu 30 de minute inaintea meselor principale, cite o lingurita in putin ceai sau sifon. La copii intre 715 ani 1/21 lingurita. Dupa ce a luat medicamentul, bolnavul se asaza culcat pe dreapta pentru 30 de minute.
Contraindicatii: Medicamentul nu se administreaza la copii sub 7 ani. Este de asemenea contraindicat in colecistitele acute, colicile culare recente, stadiul acut al hepatitelor epidemice si in hiperkineziile culare sau in enterite.

3. Carbicol
Indicatii: Carbicoiul este recomandat cu rezultate bune in diskineziile biliare, in hipotoniile si atoniile culare si in colecistitele cronice nelitiazice. Efecte favorabile pot fi de asemenea obtinute cu acest preparat in sechelele dupa colecistectomii, in unele hepatite cronice, ca si in constipatii.
Mod de administrare : Preparatul se administreaza la adulti in doze de 13 capsule/zi odata (imediat dupa mese sau in timpul meselor). in tratamentul de durata nu se va da zilnic decit 1 sau cel mult
2 capsule. La copii se administreaza numai celor peste 7 ani in doza de 1 capsula/zi.
Contraindicatii : Nu se administreaza copiilor.

4. Colebil
Indicatii: Preparatul este indicat in colecistitele cronice, in hipotoniile si atoniile culare, in angio-colite, in perioada de convalescenta a hepatitelor epidemice si in constipatiile cronice.
Mod de administrare : Colebilul se administreaza dupa mese, la adulti in doze de 12 drajeuri de 3 ori/zi, iar la copii intre 715 ani in doze de 1 drajeu de 3 ori/zi. La copii sub 7 ani nu se recomanda. O cura dureaza pina la 20 de zile.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza in formele acute ale afectiunilor hepatobiliare (hepatita epidemica, angiocolita acuta, colecistita acuta etc). De asemenea nu se administreaza la rsta mica (sub 7 ani).

5. Fiobilin (Deeol)
Indicatii : Fiobilinul este indicat in colecistitele cronice in general, in angiocolite si in perioada de convalescenta dupa hepatita epidemica. De asemenea preparatul are efecte favorabile in constipatiile cronice si in migrenele de origine biliara.
Mod de administrare : Preparatul se administreaza dupa mese, la adulti in doze de 12 comprimate de 3 ori/zi, iar la copii intre 715 ani in doze de 1/2 comprimat pina la 1 comprimat de 12 ori/zi. Cura de tratament care dureaza de regula aproximativ 2 sapta-mini, poate fi reluata dupa o pauza de 1 saptamina.
Contraip.dicatii : Fiobilinul nu se administreaza in formele acute ale afectiunilor hepato-biliare (colecistite acute, hepatite acute etc), in icterele mecanice. in colecistita calculoasa, in colicile biliare si in procesele cario-kinetice pancreatice. De asemenea nu se administreaza la copii sub 7 ani.

6. Peptocolin
Indicatii : Preparatul este indicat in colecistitele cronice si in atoniile si hipotoniile culare. De asemenea efecte favorabile pot fi obtinute dupa administrarea de peptocolin in unele constipatii. ca si in unele stari alergice.
Mod de administrare : Peptocolinul se administreaza dimineata, pe stomacul gol, in doza la adult de 12 lingurite in 150 ml apa calduta, cu recomandatia ca bolnavul sa stea culcat pe dreapta timp de 15 minute. La copii intre 715 ani se administreaza tot dimineata pe nemincate intre 1 lingurita pina la 1 1/2 lingurite in 100 ml apa calduta.
Contraindicatii : Este contraindicat la rsta mica, si in afectiunile hepato-biliare acute. De asemenea nu se administreaza in colicile biliare recente si in formele acute ale diferitelor afectiuni gastrointestinale. Nu se recomanda la rsta mica.Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Unele simptome cum sint varsaturile, durerile abdominale sub forma de crampe sau colici, scaunele diareice, sint comune mai multor boli ale aparatului [...]
Explorarea radiologica a tubului digestiv Examenul radiologic baritat cu substanta de contrast aduce informatii utile. Are insa [...]
Exporarea colonului Rx abdomen nativ - Ocluzia intestinala - aer liber subdiafragmatic la pacientii care pot fi explorati in ortotatismi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile