eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Dizenteria bacllara


Dizenteria bacllara

Dizenteria bacilara este o boala transmisibila acuta, caracterizata prin dureri abdominale si scaune diareice cu mucus, puroi si singe.
a) Agentul etiologic. Bacilii dizenteriei, germeni din grupul Shigella cu mai multe subgrupe sau tipuri (Shi-gella disenteriae, Shigella Flexneri etc).

b) Raspindirea geografica

frecventa. Raspindire universala, dar frecventa crescuta in zonele cu clima calda si chiar in cele cu clima temperata in sezoanele de ra.
c) Sursa de infectie. Omul bolnav si purtatorul, ce elimina germenii prin materiile fecale.
d) Modul de transmitere. Direct, de la omul bolnav sau purtatorul de germeni.
Indirect prin apa, alimente (lapte, zarzaturi, fructe) recent contaminate sau prin folosirea obiectelor contaminate (lenjerie). Mustele au un rol important in raspindirea bolii prinA contaminarea alimentelor.


e) Calea de patrundere in organism este digesti.

f) Incubatia. Cu limite intre 2 si 8 zile, si cu o medie intre 3 si 6 zile.
g) Simptomatologie. Debutul bolii este de regula brusc si boala evolueaza cu dureri abdominale sub forma de colici, tenesme, 2050 sau mai multe scaune diareice muco-sanguinolente (. 16), o temperatura de 3339A si o stare generala alterata. Pe linga forme clinice usoare, exista forme severe (hipertoxice) care se insotesc de o deshidratare masi si tulburari neuropsihice grave.
h) Durata perioadei de contagiozitaie. Pe tot timpul eliminarii microbilor prin materiile fecale, inclusiv in conlescenta, iar in formele cronice, ani de zile.I) Receptivitate

imunitate. Receptivitatea este generala. Boala nu lasa imunitate.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : materii fecale, reeent recoltate (cu-sonda Nelaton). serozitate de la nivelul leziunilor mucoasei rectale si singe.
k) Diagnosticul si examenele^ de laborator necesare diagnosticului etiologic. Diagnosticul clinic se face pe baza semnelor clinice amintite, iar diagnosticul etiologic prin izolarea germenului din materii fecale, prin insa-mintari pe medii de cultura. Alte diferite reaotii (de aglutinare, precipitare etc.) sint indicate in scop de diagnostic.
1) Tratamentul. Bolnavul este izolat in spital, pus in repaus la pat si la un regim alimentar hidric (ceaiuri, supe de morcovi, zeama de orez etc.) ce se poate imbogati treptat. Ca medicamente se recurge mai frecvent la tetraciclina, dar pot fi folosite si alte antibiotice (neomicina, polimicina, kanamicina etc). Tratamentul se poate completa cu diferite dezinfectante intestinale (Saprosan, Mexaform, Intestopan etc).
m) Masuri de profilaxie si combatere. Izolarea bolnavilor la spital. Dezinfectia continua si terminala. Depistarea, inregistrarea si supravegherea purtatorilor de germeni. Cercetarea prin laborator a etiologiei dizenterice a enterocolitelor la copii. Controlul periodic si la angajare al personalului din sectorul alimentar, din sectorul de instalatii centrale de apa si din colectivitatile de copii. Interzicerea angajarii in aceste sectoare de. munca a purtatorilor de germeni, atit timp cit dureaza starea de purtator. Controlul de laborator si dezinfectia periodica a surselor de apa. Respectarea masurilor de igiena personala (spalatul pe miini, consumarea de zarzaturi si fructe numai dupa ce au fost bine spalate etc). Prepararea, transportul, depozitarea si distributia igienica a produselor alimentare. Colectarea, transportul si depozitarea reziduurilor fecaloide menajere in conditii igienice.
Sint de asemenea necesare dezinfectia closetelor si lupta contra mustelor. Vaccinarea are aplicabilitate re-strinsa. Pentru respectarea regulilor de igiena se face educatie sanitara individuala si colecti.Alte materiale medicale despre: Boli digestivein Europa continentala si in Anglia, cea mai intalnita forma de afectiune prionica este boala Creutzfeldt-Jakob. S-a constatat ca bolile legate de pri [...]
Dizenteria bacilara este o boala transmisibila acuta, caracterizata prin dureri abdominale si scaune diareice cu mucus, puroi si singe. a) Agentul et [...]
Medicamentele pentru ulcer, ca de exemplu Ta-gamet, Zantac si Pepcid, sint printre cele mai frecvent prescrise medicamente din SUA. Companiile farmace [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile