eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Colecistita acuta


Colecistita acuta
Inflamatie acuta a cii biliare, cauzata de obicei de obstructia canalului cistic de catre un calcul incastrat.
ETIOLOGIE 90% calculoasa; 10% aealculoasa; aceasta din urma cauzata de boli acute prelungite, post, hiperalimentatie ducind la staza biliara, vasculita, carcinom al cii biliare sau al duetului biliar comun, unele infectii biliare (Leptospira, Streptococcus. ete.).
SIMPTOME Sl SEMNE (I) Dureri in UD sau in epigastru; (2) greturi. varsaturi, anorexie: si (3) febra. Examinarea evidentiaza sensibilitate in HD: formatiune palpabila in HD. la 20% dintre pacienti. Semnul lui Murphy este prezent, daca inspirul profund sau lusea in timpul palparii HD produce intensificarea durerii sau oprirea respiratiei.
EXAMENE DE LABORATOR Leucocitoza usoara; bilirubina serica, fosfata/a alcalina si GOT pot fi usor crescute.

IMAGISTICA Ullrasonogra fia eslc utila penlru evidentierea caleulilor biliari si. uneori, a unei mase flegmonoase care inconjoara ca. Scanarile cu radionuclizi (IUDA. DISIDA ele.) pot idenlifica obstructia canalului cislic.
DIAGNOSTIC DIFERENTIAL Cu pancreatita acuta, apendicita, pielonefrita, boala ulceroasa, hepatita si abcesul hepatic.
TRATAMENT Principalele directii de tratament sini repaus intestinal, aspiratie nasogastrica. lichide si electroliti i.v.. analgezic (meperidina sau penta-/ocina) si antibiotice (ampicilina, celalosporine sau aminoglico/ide). Pacientii cu diabet, infectii sau cei debilitati vor primi anlibioterapie combinata. Simp-lomele acute sini amendate la 75% dintre pacienti. Interntia chirurgicala este obligatorie si va 11 efectuata cit de repede posibil (in decursul primelor 24 48 h de la internare). Aminarca operatiei este rezervata pacientilor la care interntia de urgenta comporta risc mare sau celor la care diagnosticul este incert.
COMPLICATII Empiem, hidrops, gangrena, perforatie, fistuli/are, ileus prin calculi, ca de portelanAlte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

Scopul acestui regim este combaterea procesului inflamator si punerea in repaus a cailor biliare intra si extra hepatice. Specificul acestui regim est [...]
Este inflamatia acuta a veziculei biliare cu precizarea ca, de multe ori, procesul patologic este extins si la caile biliare extraveziculare. insamint [...]
Afectiunile veziculei biliare sunt frecvente si sunt cunoscute sub forma de dischinezie biliara si inflamatii ale veziculei, care determina colecistit [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli gastrointestinale

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile