eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Prematuritatea

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Este cauza principala de mortalitate si morbiditate prenatala. Copin prematuri sunt cei nascuti inainte de 37 de saptamani de gestatie. Prevalenta: aproximativ 6% din care aprox. 2% inainte de 32 de saptamani -cand problemele neonatale care apar sunt majore. in 25% nasterea este electiva (p.121). 10% se datoreaza sarcinilor multiple; 25% se datoreaza APH, incompetentei cervicale, amniotitei, malformatiilor uterine, diabet, polihidramnios, pielonefrita sau alte infectii. in 40% cauza este necunoscuta, dar colonizarea anormala a tractului genital (vaginoza bac-teriana ) ureaplasma si Mycoplasma hominis este implicata fie ca factor de risc1, fie ca marker de risc2.

Conduita in ruptura precoce a membranelor. Interneaza gravida in spital; recolteaza MSU si HVS - folosind un speculum steril cu doua val . Daca prezenta lichidului amniotic nu este evidenta, aceasta poate fi sugerata prin virajul spre negru al benzilor indicatoare cu nitrozina (care sunt pH - sensibile) - rezultate fals + in prezenta secretiilor vaginale infectate (leucoree purulente) spermei, sangelui si urinei. in 80% din cazuri ruperea membranelor va fi urmata de debutul travaliului. Pentru celelalte 20% care nu intra in travaliu problema majora o reprezinta punerea in balanta a avantajelor ramanerii fatului in uter pentru cresterea maturitatii si a productiei de surfactant, fata de riscul septic (infectia fiind raspunzatoare pentru 25% din decesele neonatale dupa ruperea prematura a membranelor). Infectia intrauterina dupa ce membranele s-au rupt in 10% din cazuri in primele 48 h, 26% la 72 h, 42% dupa 72b. in mod obisnuit, se administreaza profilactic antibiotice. Daca infectia apare, recolteaza hemoculturi si administreaza antibiotice IV (de ex. ampicilina 500 mg/6h IV+netilmicin 150 mg/12h IV) si declanseaza travaliul (realizeaza inducerea travaliului) (p.121). Daca survine travaliul creeaza conditiile ca acesta sa progreseze. in putinele cazuri in care lichidul amniotic inceteaza sa se elimine timp de 48h, mobilizeaza progresiv mamele.
Conduita in travaliul prematur. in 50% din cazuri contractiile se opresc spontan. Tratarea cauzei (de ex. pielonefrita) poate determina incetarea contractiilor. Tentatile de oprire a contractiilor (tocoliza) pot esua daca membranele sunt rupte sau colul uterin dilatat >4 cm. Utilizeaza tocoliza intre 24 - 34 saptamani. Considera transferul la un spital cu facilitati de SCBU. Solicita pediatrul sa asiste copilul la nastere.

Medicamente tocolitice Contraindicatii absolute: Corioamniotita, moartea fatului, malformatii sau afectiuni (fetale sau materne) letale ce necesita daclansarea imediata a nasterii. Contraindicatii relati: retardul cresterii fetale sau suferinta fetala, preeclampsia, placenta praevia. dezlipire precoce de placenta, dilatare cervicala >4cm. Regimul terapeutic cu ritodrine (mai simpla decat salbutamolul): administreaza 50 (ig/min in perfuzie IV printr-o pompa, creste cu 50 |ig la fiecare 10 min pana se opresc contractiile, sau SE (pulsul matern > 130/min, ritmul cordului fetalT cu> 20/min, TA sistolica scazuta cu >20mmHg, tremuraturi, greata, varsaturi , eritem cutanat). Doza uzuala: 150-350 |ig/min. Edemul pulmonar si hiperglicemia pot de asemenea aparea, de aceea monitorizeaza aportul lichidian si glicemia in special la diabetice. Continua perfuzia timp de 12 - 48 h dupa ce au incetat contractiile. incepe cu lOmg PO 1/2 h inainte de a opri perfuzia IV si continua cu 10 mg /2-6h PO (peste 120 mg/24 h) pana la 37 saptamani. Monitorizeaza: pulsul, TA°, si contractiile materne si BCF. Salbutamolul este o alternativa terapeutica (ES similare). Nifedipina 30 mg PO stat (+ 20 mgPO 90min mai tarziu daca sunt inca prezente contractiile), apoi 20 mg/8h PO este la fel de eficace3. EIS: iTA, eritem cutanat, tahicardie tranzitorie.
Glucocorticoizii. Betametazona sau dexametazona 12 mg/ora IM timp de 48-72h pot stimula producerea de surfactant pulmonar fetal si scad mortalitatea si complicatiile SDR (p.282) cu 40 - 50%. Se utilizeaza numai inainte de 34 saptamani. Se evita in caz de preeclampsie sera, infectie, sau mama HIV pozitiva.
Nasterea. Pentru recomandari in ceea ce priste sectionarea cordonului ombilical p.88.Alte materiale medicale despre: Obstetrica
Controlul meticulos in jurul datei conceptiei reduce rata malformatiilor fetale. Diabetul poate fi preexistent sau poate aparea in cursul sarcinii, g [...]
Modificarile hormonale. Progesteronul. sintetizat de catre corpul galben pana in ziua a 35-a de la conceptie si apoi de placenta, scade excitabilitate [...]
Cand discuti despre acest lucru cu parintii, evita termenul de retar-dare deoarece acesta poate insemna pentru ei inevitabilitatea unui handicap menta [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile