eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Travaliul normal


Travaliul normal
Uterul prezinta dupa 30 de saptamani de sarcina contractii de tip Braxton - Hicks. Acestea sunt recunoscute in "practica" drept contractii nedureroase, in care presiunea este de aprox. 15 nimHg (in travaliu presiunea este de aprox. 60 mmHg) si sunt cel mai frecnt intalnite dupa 36 de saptamani.

Travaliul normal se produce dupa 37 de saptamani de gestatie. in mod normal, trebuie sa aiba ca rezultat nasterea spontana pe cale vaginala a unui copil in primele 24 de h de la debutul contractiilor spontane regulate. Este adesea anuntata (prestita) printr-o "marca" a travaliului - eliminarea dopului de mucus cervical si o mica hemoragie cand membranele coboara prin orificiul cervical. Atunci se poate produce ruptura membranelor.

Primul stadiu al travaliului este reprezentat de intervalul de timp de la debutul contractiilor pana cand colul uterin este complet dilatat (colul uterin nu se muleaza pe extremitatea cefalica). Colul uterin initial se sterge: devine mai scurt si mai moale inainte de a se dilata. O viteza de dilatare satisfacatoare pomindu-se de la un orificiu de 3 cm este de 1 cm/h. Primul stadiu, de obicei, dureaza 12 ore la primare si 7,5 ore la multipare. in cursul primului stadiu al travaliului controleaza la fiecare jumatate de ora pulsul matern TA si TA; evalueaza contractiile uterine la fiecare 15 min in ceea ce priste intensitatea lor (in timpul unei contractii trebuie sa fii incapabil sa deprimi uterul cu degetele) si frecnta lor (ideal 3 - 4 /IO min, cu durata de peste 1 min). Examineaza vaginul la fiecare 4 ore pentru a evalua gradul de dilatare a colului uterin, pozitia si gradul de angajare ale extremitatii cefalice (masurat in cm deasupra spinelor ischiatice) si noteaza gradul de modelare a acesteia ( p.92). Noteaza starea lichidului amniotic ( p.143). Testeaza urina materna din 4 in 4 ore pentru proteinurie si corpi cetonici. Daca mama devine ceto-acidozica instateaza-i o perfuzie IV si administreaza-i glucoza 10%. Masoara frecnta cordului fetal (daca aceasta nu este monitorizata continuu) la fiecare 15 min. Noteaza frecnta cardiaca inainte, in timpul si imediat dupa contractiile uterine.

Al doilea stadiu al travaliului este reprezentat de intervalul de timp din momentul dilatarii complete a colului uterin pana la nasterea copilului ( Miscarile capului fetal in cursul travaliului p.92).
Mama va simti nevoia sa impinga fatul spre exterior si pentru aceasta isi va utiliza musculatura abdominala impreuna cu manevra Valsalva pentru a-si ajuta copilul sa se nasca. Pe masura ce capul coboara, peri-neul se intinde si anusul se deschide larg. Durata normala a celui de-al doilea stadiu este de 45 - 120 de min la primipare si de 15 - 45 min la multipare. Scopul asistarii gravidei in aceasta perioada il reprezinta prenirea nasterii precipitate (si astfel a hemoragiei intracraniene) prin exercitarea presiunii asupra perineului.
Durata temporizarii sectionarii cordonului ombilical influenteaza nesemnificativ nou - nascutii la termen, dar mentinerea acestora la 20 cm sub orificiul vaginal si intarzierea pensarii cordonului ombilical peste 30 de secunde determina nile ridicate ale hematocritului, scazand astfel necesitatile transfuzionale si de administrare suplimentara de oxigen la prematuri.

Al treilea stadiu - il reprezinta eliminarea placentei. Deoarece dupa nasterea copilului, uterul se contracta pana la dimensiunea corespunza toare saptamanei a 20 a de sarcina, placenta se separa de uter la nilul stratului spongios al deciduei bazale. Apoi se pliaza si hemoragia retro-placentara in cantitate mica ii faciliteaza eliminarea.
Semne de separare: Cordonul ombilical se alungeste, precipitarea sangeram (datorate hemoragiei retroplacentare) la nilul vaginului, uterul ascensioneaza, se contracta in abdomen ( poate fi simtit " la mana"), si devine mai globulos. Administrarea de rutina a syntometrinei (ergometrina maleat 500 ug IM + oxitocina 5 U IM) cand umarul anterior al copilului s-a exteriorizat, a scazut durata celui de-al treilea stadiu (la aproximativ 5 min), si a scazut de asemenea incidenta HPP, dar poate cauza probleme pentru sarcina gemelara nediagnosticata. Examineaza placenta pentru a rifica daca este completa.
Alte materiale medicale despre: Obstetrica

in UK 5 - 20% din travalii sunt induse artificial, de obicei pentru ca ramanerea in utero este relativ mai riscanta pentru fat decat nasterea lui, dar [...]
Pretravaliul Perioada de pretravaliu poate dura de la cateva ore la cateva zile si este caracterizata de contractii care se declanseaza si apoi se op [...]
Pretravaliul Perioada de pretravaliu poate dura de la cateva ore la cateva zile si este caracterizata de contractii care se declanseaza si apoi se op [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile