eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Endocrinologia graviditatii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » sistemul endocrin » endocrinologia graviditatii

Transportul placentar


Pe masura ce dezvoltarea placentara continua, citotrofoblastul ajunge discontinuu astfel incat, bariera placentara devine minima fiind formata numai din sincitiotrofoblast, mezenchim, si endoteliul capilar fetal. Structura vilozitatilor placentare creste suprafata pentru transport intre sangele matern si fat. in functie de substanta implicata, transportul poate avea loc prin simpla difuziune, difuziune facilitata, transport actisi endocitoza.
Gazele, apa si multi electroliti traverseaza placenta prin simpla difuziune. Deoarece membrana placentara este considerabil mai groasa decat suprafata difuzibila a plamanilor, eficienta transportului gazului placentar este de numai 1/50 din cea a plamanului pe unitate de greutate. Exista un gradient sesizabil pentru oxigen intre sangele matern si cel fetal. Este discuil daca acest gradient este rezultatul lipsei echilibrarii oxigenului, al consumului ridicat de oxigen placentar sau al amandurora. p02 din sangele venos placentar (sange oxigenat) este de 30 mmHg (p02 arterial matern este de 105mm Hg). Compensatia fetala pentru acest p02 scazut este realizata de un debit sanguin fetal marit si de afinitatea mare pentru oxigen a hemoglobinei fetale. Dioxidul de carbon, pe de alta parte, este mai solubil in tesuturile fetale, iar capacitatea de difuziune este mai mare. Concentratia pC02 in vena placentara este de aproximati43 mmHg (pCC-2 din sangele arterial matern este de aproximati32 mm Hg).
Aminoacizii sunt transportati prin transport actisecundar mediat prin caraus (Schema 10-7).Glucoza este transportata prin difuziune faciliata cu ajutorul unui caraus si reprezinta substratul major pentru meolismul energetic al fatului. Desi exista un transport limitat de acizi grasi, grasimile neutre nu traverseaza placenta, iar lipoproteinele cu densitate scazuta (LDL) sunt transportate prin placenta prin endocitoza LDL cu ajutorul unui receptor.
Hormonii steroidizi traverseaza relatiusor membranele, in timp ce transportul hormonulilor proteici este minim. Are loc un transport limitat de hormon tiroidian si pot fi implicate sistemele de transport activ.


Transportul placentar

a Transportul glucozei - Difuziune facilitata, mediata de un


transportor

a Transportul aminoacizilor - Transport actisecundar
a Transportul lipoproteinei cu densitate mica (LDL) -- Endocitoza LDL receptor-mediata
a Transportul gazului-Difuziune simplaAlte materiale medicale despre: endocrinologia graviditatii

Multi hormoni sunt transportati in sange legati de proteinele plasmatice. Hormonii proteici si polipeptici sunt in general transportati liber. Alti ho [...]
Multi hormoni sunt transportati in sange legati de proteinele plasmatice. Hormonii proteici si polipeptici sunt in general transportati liber. Alti ho [...]
Dupa ce hormonii tiroidieni sunt secretati in sange, ei se leaga reversibil de proteine transportoare serice. Cantitatea de hormonii legati sau [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre endocrinologia graviditatii

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile