eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Inversiunea uterina


Inversiunea uterina este rara. Se poate datora conduitei gresite a celui deal treilea stadiu al traliului, de ex. tractiunea cordonului uterin pe un uter aton, si o insertie placentara la nivelul fundus-ului uterin. Poate fi complet exteriorizata sau partiala cand uterul ramane in gin. Chiar si in absenta hemoragiei mama poate intra in stare de soc profund.

Conduita Usurinta cu care se poate face repozitionarea uterului depinde de durata de timp scursa de la aparitia inversiunii, deoarece la nivelul zonei de inversiune se formeaza un inel rigid. Cand inversiunea este obserta precoce inainte de instalarea socului, repozitionarea manuala poate fi posibila.
Daca socul s-a instalat, instituie o perfuzie rapida si administreaza solutii coloidale sau sange. Solicita ajutorul specialistului. Sub anestezie cu halotan relaxeaza uterul si mentine uterul in gin cu o mana. Introdu rapid doi litri de ser fiziologic caldut intraginal printr-un tub de cisto-scopie (sau cu o palnie si un tub) iar persoana care te asista trebuie sa mentina marile labii lipite in jurul antebratului operatorului pentru a evita scurgerea lichidului. Presiunea hidrostatica a lichidului introdus trebuie sa reduca uterul in pozitie normala. Odata ce inversiunea a fost corectata administreaza ergometrina pentru a contracta uterul si a preveni recurenta acesteia.


CID si tulburarile de coagulare


Coagularea intrasculara diseminata (CID) se poate produce accidental In sarcina - sau in cazul retentiei de fat mort (cu rsta gestationala de peste 20 de saptamani, fatul fiind decedat de >1 luna); preeclampsie; dezlipire placentara precoce; soc endotoxinic; embolia de lichid amniotic; placenta acreta; mola hidatiforma; soc prelungit cu eti-ologie diversa.
Patogeneza CID -ului Pe masura ce coagularea intrasculara se produce, tromboplastinele sunt eliberate In circulatie, se consuma fibrina si trombocitele. Teste: timpul de coagulare Kaolin-cefalina este crescut (scad factorii II, V, VII), fibrinogenul scade, produsii de degradare ai fibrinei cresc. In situatiile in care este posibila existenta unui CID, recolteaza sange si trimite-l la laborator pentru testele de compatibilitate pe lama, trombocite, timp de iromboplastina partiala, timpul de coagulare accelerata a sangelui integral, timpul de protrombina, dozarea fibrino-genului si a produsilor de degradare ai fibrinei. Rezultatele preliminare trebuie sa fie disponibile in 30 min.
Conduita Se poate manifesta ca hemoragie importanta si soc, de aceea primele masuri trebuie sa corecteze socul. asasAdministreaza 02 la un debit de 15 1/min pe masca perfect etansa, cu rezervor. Instaleaza cel putin 1, preferabil 2 litri prin perfuzie pe catetere cu diametru larg; recolteaza sange pentru testele de mai sus, administreaza sange proaspat rapid (compatibilitatea grupului sanguin - sa fie disponibila in 5-l0 min, sau sange 0 Rh - daca situatia este disperata). Sangele consert este deficitar in factori de coagulare. Administreaza plasma proaspata congelata pentru a normaliza timpul de coagulare kaolin-cefalina si timpul de protrombina. Trombocitele sunt indicate in cazul sangerarii prelungite si a numarului scazut de trombocite. Calciul este uneori necesar pentru a contracara citratul din sangele consert (de ex. 10 ml gluconat de calciu 10% in perfuzie, de ex. dupa 6U de sange). Solicita recomandari de specialitate de la un hematolog. Afectiunea este de obicei autolimitata daca stimulul poate fi indepartat. In caz de moarte intrauterina si dezlipire placentara precoce (pi 18) eliminarea continutului uterin este modul de anihilare a stimulului, si acest lucru trebuie facut cat de prompt posibil.
Mortalitate < 1% in caz de dezlipire placentara precoce; 50 -80% daca infecta se asociaza socului.
Purpura trombocitopenica autoimuna (PTAI) Anticorpii de tip IgG produc trombocitopenie (asociata cu cresterea numarului megacari-ocitelor la nivelul maduvei osoase) la mama, si datorita capacitatii de traversare a placentei, pot determina trombocitopenie si la fat. Sunt afectati 52% dintre copii, cu o rata asociata a morbiditatii de 12%. 70% din copii sunt afecta(i daca trombocitele materne sunt < 100xl09/l. Exclude lupusul eritematos sistemic la mama (trombocitopenia poate fi un mod de manifestare precoce); fa testul de legare a ADN MMC p. 672). Daca trombocitele materne scad sub 20 x 109/1; 50 x 109/1 in apropiere de termen,1 administreaza steroizi. Evita splenectomia in timpul sarcinii (rata mortalitatii 10%). Imunoglobulina IgG 0,4 mg/kg IV timp de 5 zile este uneori utilizata in apropierea termenului, inducand remisiune materna si fetala, timp de maximum 3 zile, dar este extrem de scumpa. Orienteaza-te spre nasterea netraumatica atat pentru mama cat si pentru copil. Numarul de trombocite poate scadea mai accentuat in primele zile de viata, si apoi sa creasca gradat in urmatoarele 4-l6 saptamani. Tratamentul nu este necesar numai daca nu se are in vedere o interventie chirurgicala. Mortalitatea materna datorata PTAI este acum neglijabila, dar cea fetala ramane constanta (se datoreaza hemoragiei cerebrale).
Sarcina asociata cu trombocitopenia Reducerea usoara a numarului trombocitelor (100 - 150 x 109/1) in a doua jumatate a sarcinii nu este rara (7,6% la termen intr-un studiu). And consecinte benigne, se remite spontan post-partum.Alte materiale medicale despre: Obstetrica

Perioada de viatA intrauterinA este perioada parcursA din momen-tul fecundArii ovulului pAnA in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine [...]
intelegerea vietii extrauterine in care se produce devenirea omului - onto-geneza sa - necesita cunoasterea problemelor vietii intrauterine, pe care a [...]
Stadiul al treilea al travaliului dureaza in mod fiziologic 30 min. Datorita administrarii ocitocicelor la nastere si a tractiunii controlate a cordon [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre obstetrica

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile