eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cresterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie » cresterea

Cresterea intrauterina


Cresterea intrauterina


Perioada de viatA intrauterinA este perioada parcursA din momen-tul fecundArii ovulului pAnA in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine este cuprinsA intre 38 si 42 de sAptAmAni (260-293 de zile complete).


Perioada vietii intrauterine cuprinde 2 etape:


1. Etapa embrionarA: 0-8 sAptAmAni (unii autori extind aceastA etapA pAnA la 12 sAptAmAni). In aceastA perioada ovulul se diferentiazA, luAnd forma viitorului organism.
2. Etapa fetalA: 8/12-42 sAptAmAni - este marcatA de o crestere rapidA si de diferentierea formelor.
Evolutia cresterii fetale a fost evaluatA prin studii transversale. Ea se apreciazA cu ajutorul curbei de crestere intrauterinA (Lub-chenco s.a.) - ura 2.1.
a) Cresterea ponderalA fetalA. PAnA in sAptAmAna a 23-a de gestatie cresterea ponderalA este lentA. La 6 luni fAtul are 25% din greutatea sa la nastere. DupA 23 de sAptAmAni de gestatie cresterea ponderalA va fi acceleratA, triplAndu-se in al 3-lea trimestru de sarcinA. Pe mAsurA ce termenul nasterii se apropie, ritmul cresterii ponderale scade.
b) CreAterea statwalA fetalA. VArful cresterii staturale fetale are loc in sAptAmAna a 2l-a de gestatie. La 6 luni fAtul are o lungime ce reprezintA 70% din talia sa la nastere; dupA 6 luni ritmul cresterii staturale scade.
c) Maturapa osoasA. Factorii care intervin in maturatia osoasA fetalA sunt incA putin cunoscuA. La nastere copin de peste 3000 g au nucleii epifizelor femurale prezenA in proportie de 100%.

Supravegherea cresterii fetale se realizeazA prin ecografii succe-sive in cursul sarcinii si prin mAsurarea diametrelor biparietal si abdominal transvers ale fAtului.

Controlul cresterii fetale este un mecanism complex si incA putin cunoscut. Factorii care intervin in controlul cresterii fetale pot fi cla-sificati in: factori nonendocrini, factori hormonali, factori genetici.

a) Factorii nonendocrini:
- Sexul: este cunoscutA diferenta de greutate la nastere intre cele douA sexe (bAietii au o greutate superioarA cu aproximativ 150 g).


- Greutatea la nastere este corelatA cu greutatea la nastere a celorlalti frati si cu greutatea mamei.
- Greutatea la nastere creste cu rangul nasterii (nu intotdeauna).
- Malnutritia matemA severA, fumatul, consumul de alcool, to-xemia gravidicA atrag dupA sine diminuarea greutAtii la nastere.

b) FactorA hormonali:
- STH are un rol incert, desi in deficitul sever al acestui hormon se inregistreazA un deficit statural.
Somatomedinele IGF I si IGF II au un rol important in crestere.
- Hormonii tiroidieni intervin in maturarea osoasA (hipotiroidis-mul antreneazA retardul de maturare osoasA).
- Insulina, intervine in cresterea fetalA, accelerAnd-o; hiperinsuli-nismul matern determinA nasterea unor macrosomi.

c) Factorii genetici:
- Greutatea si talia la nastere nu sunt corelate cu greutatea si cu talia pArintilor. Talia finalA a copilului insA va fi influentatA de talia pArintilor.


Cresterea postnatal

Aprecierea cresterii postnatale se face prin area datelor obtinute in urma cAntAririi, in urma mAsurArii taliei, a perimetrului cranian, a perimetrului bratului (in functie de vArsta gestationalA si de sex) cu curbele de referintA.
Valorile normale sunt cuprinse intre percentila 3 si 95 sau intre +2,5DSsi-2,5 DS.


Cresterea ponderalA postnatalA

Nou-nAscutul la termen normal eutrofic cAntAreste in medie 3000-3200 g (cu variatii intre 2850-4500 g). In functie de cresterea intrauterinA, un nou-nAscut, indiferent de vArsta lui gestationalA (), poate fi:
- eutrofic/normal pentru (AGA = appropriate for gestational age);
- mic pentru (SGA = small/light for gestational age; SFD = small for dates; nou-nAscut hipotrofic/dismatur).
- mare pentru (LGA = large for gestational age; nou-nAscut hipertrofic, macrosom).
Nou-nAscuAi cu greutatea la nastere (GN) micA (neonates/ infants of low birth weight) au GNAlte materiale medicale despre: cresterea
intelegerea vietii extrauterine in care se produce devenirea omului - onto-geneza sa - necesita cunoasterea problemelor vietii intrauterine, pe care a [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA este paralelA cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA cauzA, urmA [...]
Definitie Acest termen se utilizeazA pentru a desemna situatia in care un copil inceteazA sA mai crescA in greutate sau prezintA chiar o scA-de [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cresterea

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile