eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cresterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » pediatrie » cresterea

Cresterea intrauterina

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Cresterea intrauterina


Perioada de viatA¤ intrauterinA¤ este perioada parcursA¤ din momen-tul fecundA¤rii ovulului pA¤nA¤ in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine este cuprinsA¤ intre 38 si 42 de sA¤ptA¤mA¤ni (260-293 de zile complete).


Perioada vietii intrauterine cuprinde 2 etape:


1. Etapa embrionarA¤: 0-8 sA¤ptA¤mA¤ni (unii autori extind aceastA¤ etapA¤ pA¤nA¤ la 12 sA¤ptA¤mA¤ni). In aceastA¤ perioada ovulul se diferentiazA¤, luA¤nd forma viitorului organism.
2. Etapa fetalA¤: 8/12-42 sA¤ptA¤mA¤ni - este marcatA¤ de o crestere rapidA¤ si de diferentierea formelor.
Evolutia cresterii fetale a fost evaluatA¤ prin studii transversale. Ea se apreciazA¤ cu ajutorul curbei de crestere intrauterinA¤ (Lub-chenco s.a.) - ura 2.1.
a) Cresterea ponderalA¤ fetalA¤. PA¤nA¤ in sA¤ptA¤mA¤na a 23-a de gestatie cresterea ponderalA¤ este lentA¤. La 6 luni fA¤tul are 25% din greutatea sa la nastere. DupA¤ 23 de sA¤ptA¤mA¤ni de gestatie cresterea ponderalA¤ va fi acceleratA¤, triplA¤ndu-se in al 3-lea trimestru de sarcinA¤. Pe mA¤surA¤ ce termenul nasterii se apropie, ritmul cresterii ponderale scade.
b) CreAŸterea statwalA¤ fetalA¤. VA¤rful cresterii staturale fetale are loc in sA¤ptA¤mA¤na a 2l-a de gestatie. La 6 luni fA¤tul are o lungime ce reprezintA¤ 70% din talia sa la nastere; dupA¤ 6 luni ritmul cresterii staturale scade.
c) Maturapa osoasA¤. Factorii care intervin in maturatia osoasA¤ fetalA¤ sunt incA¤ putin cunoscuA¼. La nastere copin de peste 3000 g au nucleii epifizelor femurale prezenA¼ in proportie de 100%.

Supravegherea cresterii fetale se realizeazA¤ prin ecografii succe-sive in cursul sarcinii si prin mA¤surarea diametrelor biparietal si abdominal transvers ale fA¤tului.

Controlul cresterii fetale este un mecanism complex si incA¤ putin cunoscut. Factorii care intervin in controlul cresterii fetale pot fi cla-sificati in: factori nonendocrini, factori hormonali, factori genetici.

a) Factorii nonendocrini:
- Sexul: este cunoscutA¤ diferenta de greutate la nastere intre cele douA¤ sexe (bA¤ietii au o greutate superioarA¤ cu aproximativ 150 g).


- Greutatea la nastere este corelatA¤ cu greutatea la nastere a celorlalti frati si cu greutatea mamei.
- Greutatea la nastere creste cu rangul nasterii (nu intotdeauna).
- Malnutritia matemA¤ severA¤, fumatul, consumul de alcool, to-xemia gravidicA¤ atrag dupA¤ sine diminuarea greutA¤tii la nastere.

b) FactorA¼ hormonali:
- STH are un rol incert, desi in deficitul sever al acestui hormon se inregistreazA¤ un deficit statural.
Somatomedinele IGF I si IGF II au un rol important in crestere.
- Hormonii tiroidieni intervin in maturarea osoasA¤ (hipotiroidis-mul antreneazA¤ retardul de maturare osoasA¤).
- Insulina, intervine in cresterea fetalA¤, accelerA¤nd-o; hiperinsuli-nismul matern determinA¤ nasterea unor macrosomi.

c) Factorii genetici:
- Greutatea si talia la nastere nu sunt corelate cu greutatea si cu talia pA¤rintilor. Talia finalA¤ a copilului insA¤ va fi influentatA¤ de talia pA¤rintilor.


Cresterea postnatal

Aprecierea cresterii postnatale se face prin area datelor obtinute in urma cA¤ntA¤ririi, in urma mA¤surA¤rii taliei, a perimetrului cranian, a perimetrului bratului (in functie de vA¤rsta gestationalA¤ si de sex) cu curbele de referintA¤.
Valorile normale sunt cuprinse intre percentila 3 si 95 sau intre +2,5DSsi-2,5 DS.


Cresterea ponderalA¤ postnatalA¤

Nou-nA¤scutul la termen normal eutrofic cA¤ntA¤reste in medie 3000-3200 g (cu variatii intre 2850-4500 g). In functie de cresterea intrauterinA¤, un nou-nA¤scut, indiferent de vA¤rsta lui gestationalA¤ (), poate fi:
- eutrofic/normal pentru (AGA = appropriate for gestational age);
- mic pentru (SGA = small/light for gestational age; SFD = small for dates; nou-nA¤scut hipotrofic/dismatur).
- mare pentru (LGA = large for gestational age; nou-nA¤scut hipertrofic, macrosom).
Nou-nA¤scuA¼i cu greutatea la nastere (GN) micA¤ (neonates/ infants of low birth weight) au GNAlte materiale medicale despre: cresterea
intelegerea vietii extrauterine in care se produce devenirea omului - onto-geneza sa - necesita cunoasterea problemelor vietii intrauterine, pe care a [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA¤ este paralelA¤ cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA¤ cauzA¤, urmA [...]
Definitie Acest termen se utilizeazA¤ pentru a desemna situatia in care un copil inceteazA¤ sA¤ mai crescA¤ in greutate sau prezintA¤ chiar o scA¤-de [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cresterea

  Alte sectiuni


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile