Perioada de viatA¤ intrauterinA¤ este perioada parcursA¤ din momen-tul fecundA¤rii ovulului pA¤nA¤ in momentul nasterii. Durata perioadei intrauterine este cuprinsA¤ intre 38 si 42 de sA¤ptA¤mA¤ni (260-293 de zile complete).
Perioada vietii intrauterine cuprinde 2 etape:
1. Etapa embrionarA¤: 0-8 sA¤ptA¤mA¤ni (unii autori extind aceastA¤ etapA¤ pA¤nA¤ la 12 sA¤ptA¤mA¤ni). In aceastA¤ perioada ovulul se diferentiazA¤, luA¤nd forma viitorului organism.
2. Etapa fetalA¤: 8/12-42 sA¤ptA¤mA¤ni - este marcatA¤ de o crestere rapidA¤ si de diferentierea formelor.
Evolutia cresterii fetale a fost evaluatA¤ prin studii transversale. Ea se apreciazA¤ cu ajutorul curbei de crestere intrauterinA¤ (Lub-chenco s.a.) - ura 2.1.
a) Cresterea ponderalA¤ fetalA¤. PA¤nA¤ in sA¤ptA¤mA¤na a 23-a de gestatie cresterea ponderalA¤ este lentA¤. La 6 luni fA¤tul are 25% din greutatea sa la nastere. DupA¤ 23 de sA¤ptA¤mA¤ni de gestatie cresterea ponderalA¤ va fi acceleratA¤, triplA¤ndu-se in al 3-lea trimestru de sarcinA¤. Pe mA¤surA¤ ce termenul
nasterii se apropie, ritmul cresterii ponderale scade.
b) CreAŸterea statwalA¤ fetalA¤. VA¤rful cresterii staturale fetale are loc in sA¤ptA¤mA¤na a 2l-a de gestatie. La 6 luni fA¤tul are o lungime ce reprezintA¤ 70% din talia sa la nastere; dupA¤ 6 luni ritmul cresterii staturale scade.
c) Maturapa osoasA¤. Factorii care intervin in maturatia osoasA¤ fetalA¤ sunt incA¤ putin cunoscuA¼. La
nastere copin de peste 3000 g au nucleii epifizelor femurale prezenA¼ in proportie de 100%.
Supravegherea cresterii fetale se realizeazA¤ prin ecografii succe-sive in cursul sarcinii si prin mA¤surarea diametrelor biparietal si abdominal transvers ale fA¤tului.
Controlul cresterii fetale este un mecanism complex si incA¤ putin cunoscut. Factorii care intervin in controlul cresterii fetale pot fi cla-sificati in: factori nonendocrini, factori hormonali, factori genetici.
a) Factorii nonendocrini:
- Sexul: este cunoscutA¤ diferenta de greutate la nastere intre cele douA¤ sexe (bA¤ietii au o greutate superioarA¤ cu aproximativ 150 g).
- Greutatea la nastere este corelatA¤ cu greutatea la nastere a celorlalti frati si cu greutatea mamei.
- Greutatea la nastere creste cu rangul nasterii (nu intotdeauna).
- Malnutritia matemA¤ severA¤, fumatul, consumul de alcool, to-xemia gravidicA¤ atrag dupA¤ sine diminuarea greutA¤tii la nastere.
b) FactorA¼ hormonali:
- STH are un rol incert, desi in deficitul sever al acestui hormon se inregistreazA¤ un deficit statural.
Somatomedinele IGF I si IGF II au un rol important in crestere.
- Hormonii tiroidieni intervin in maturarea osoasA¤ (hipotiroidis-mul antreneazA¤ retardul de maturare osoasA¤).
- Insulina, intervine in cresterea fetalA¤, accelerA¤nd-o; hiperinsuli-nismul matern determinA¤
nasterea unor macrosomi.
c) Factorii genetici:
- Greutatea si talia la nastere nu sunt corelate cu greutatea si cu talia pA¤rintilor. Talia finalA¤ a copilului insA¤ va fi influentatA¤ de talia pA¤rintilor.
Cresterea postnatal
Aprecierea cresterii postnatale se face prin area datelor obtinute in urma cA¤ntA¤ririi, in urma mA¤surA¤rii taliei, a perimetrului cranian, a perimetrului bratului (in functie de vA¤rsta gestationalA¤ si de sex) cu curbele de referintA¤.
Valorile normale sunt cuprinse intre percentila 3 si 95 sau intre +2,5DSsi-2,5 DS.
Cresterea ponderalA¤ postnatalA¤
Nou-nA¤scutul la termen normal eutrofic cA¤ntA¤reste in medie 3000-3200 g (cu variatii intre 2850-4500 g). In functie de cresterea intrauterinA¤, un nou-nA¤scut, indiferent de vA¤rsta lui gestationalA¤ (), poate fi:
- eutrofic/normal pentru (AGA = appropriate for gestational age);
- mic pentru (SGA = small/light for gestational age; SFD = small for dates; nou-nA¤scut hipotrofic/dismatur).
- mare pentru (LGA = large for gestational age; nou-nA¤scut hipertrofic, macrosom).
Nou-nA¤scuA¼i cu greutatea la nastere (GN) micA¤ (neonates/ infants of low birth weight) au GN