eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Secretiile vaginale


Secretiile vaginale
O secretie nesuparatoare poate fi fiziologica. Cele mai multe secretii sunt mirositoare, pruriginoase si sunt datorate infectiilor. O secretie foarte purulenta este de obicei datorata unui corp strain (ex. tampoane intra-ginale, introducere de margele in cazul copiilor).
Noteaza caracteristicile secretiei. Daca pacienta prezinta riscul de, sau frica contactarii unei boli transmise sexual (BTS) ? MMC, 216-220. Daca are BTS, este necesara gasirea partenerului si ancheta epidemio-logica - consulta o clinica genito-urinara.
Recomanda recoltari cu un speculum si tamponamente: endocervicale (si pe mediu speciale) pentru chlamidia, si cervicale pentru gonoree (MMC, p. 220).


asSecretiile seamana rareori cu descrierile clasice.

Secretia fiziologica. Creste odata cu instalarea pubertatii, cu activitatea sexuala, sarcina, iar pilulele contraceptive pot determina multa anxietate.
Candidoza (Candida albicans). Este cauza cea mai frecventa a secretiei ginale, clasic aparand sub forma unor cheaguri mici albe. Vul si ginul pot avea culoarea rosie, prezinta eroziuni si inflamatie, in special daca exista si o componenta alergica. Partenerul pacientei poate fi asimptomatic. Factori de risc: sarcina, contraceptia si folosirea altor steroizi, teren imunodeficitar, antibioticele si diabetul - verifica glicozuria.
Diagnostic: microscopia rele miceliile dispuse in cordoane sau sporii tipici olari. Cultura se face pe mediul Sabouraud.
Tratament: un singur ovul imidazolic ex. clotrimazol 500 mg, plus crema pentru vul (la fel si partenerul) este un tratament convenabil. Se poate ca pacienta sa aiba nevoie de asigurarea ca afectiunea nu se transmite obligator prin contact sexual.
Candidoza este frecvent recurenta; prescrie ovule ginale cu nystatin pentru 14 nopti sau fluconazol 150 mg PO o doza unica (evitare in cazul sarcinii). Candida situata in alte zone anatomice (ex. cavitate bucala) la ambii parteneri poate cauza reinfectie. Iaurt proaspat (pe tampon) sau crema gel pe baza de acid acetic pH 4 ex. Aci-JelR poate atenua sau preveni atacurile usoare. Evitarea chimicalelor in jurul vulvei (fara saruri de baie); stergerea vulvei din fata in spate, lenjerie de bumbac clatita de doua ori; si baile cu otet pot fi de un real ajutor.

Trichomonas ginalis (TM) Produce ginita si o secretie filan-ta, spumoasa, cu miros de peste. Se transmite sexual. Exclude gonoreea cu care adesea coexista. Flagelul mobil se poate vedea pe o pelicula umeda (magnificare x 40), sau in culturi.


Tratament metronidazol 200 mg/ 8-l2 h PO pentru 7 zile.


Vaginoza bacteriana este determinata de organisme diferite incluzand specia mobiluncus si Gardnerella ginalis. Secretia este gri filan-ta cu miros de peste datorita cadaverinei si putresceinei. pH ginal este > 5,5. Vaginul nu este inflamat si pruritul apare rar. Amesteca pe o lama putina secretie cu hidroxid de potasiu 10% si daca apare un miros de amoniac. "Celulele cheie" epiteliale punctate ale ginului se pot vedea la microscopie pe mediu umed.
Diagnostic: pe baza culturii.
Tratament: metronidazol 2 g PO o data (se poate repeta dupa 24 h) sau crema ginala cu clindamicina 2%, 1 aplicatie/noapte, PV pentru 7 doze. in cazurile recurente, tratarea partenerului poate fi folositoare.
Secrefia ginala la copii. Apare frecvent datorita infectiilor cauzate de ginita atrofica. Oxiuraza poate produce prurit. intotdeauna ia in considerare abuzul sexual. Un examen ginal gentil poate exclude un corp strain. Pentru o secretie prelungita este necesar examenul sub anestezie (in loc de specul se poate folosi un laringoscop pediatric).Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Vaginita atrofica Pe masura ce tegumentele se subtiaza, apare o senzatie de uscaciune si sensibilitate crescuta din cauza modificarii celu [...]
Tratati copilul cu consideratie. Se intampla foarte des ca fetitele sa prezinte uneori usoare scurgeri vaginale. Majoritatea scurgerilor vagin [...]
Pentru spalaturi vaginale se folosesc infuzii de plante (vezi pagina 27) sau uneori decoct de plante. Ambele se strecoara bine cand sunt calde si se f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile