eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Secretiile vaginale


Secretiile vaginale
O secretie nesuparatoare poate fi fiziologica. Cele mai multe secretii sunt mirositoare, pruriginoase si sunt datorate infectiilor. O secretie foarte purulenta este de obicei datorata unui corp strain (ex. tampoane intra-ginale, introducere de margele in cazul copiilor).
Noteaza caracteristicile secretiei. Daca pacienta prezinta riscul de, sau frica contactarii unei boli transmise sexual (BTS) ? MMC, 216-220. Daca are BTS, este necesara gasirea partenerului si ancheta epidemio-logica - consulta o clinica genito-urinara.
Recomanda recoltari cu un speculum si tamponamente: endocervicale (si pe mediu speciale) pentru chlamidia, si cervicale pentru gonoree (MMC, p. 220).


asSecretiile seamana rareori cu descrierile clasice.

Secretia fiziologica. Creste odata cu instalarea pubertatii, cu activitatea sexuala, sarcina, iar pilulele contraceptive pot determina multa anxietate.
Candidoza (Candida albicans). Este cauza cea mai frecventa a secretiei ginale, clasic aparand sub forma unor cheaguri mici albe. Vul si ginul pot avea culoarea rosie, prezinta eroziuni si inflamatie, in special daca exista si o componenta alergica. Partenerul pacientei poate fi asimptomatic. Factori de risc: sarcina, contraceptia si folosirea altor steroizi, teren imunodeficitar, antibioticele si diabetul - verifica glicozuria.
Diagnostic: microscopia rele miceliile dispuse in cordoane sau sporii tipici olari. Cultura se face pe mediul Sabouraud.
Tratament: un singur ovul imidazolic ex. clotrimazol 500 mg, plus crema pentru vul (la fel si partenerul) este un tratament convenabil. Se poate ca pacienta sa aiba nevoie de asigurarea ca afectiunea nu se transmite obligator prin contact sexual.
Candidoza este frecvent recurenta; prescrie ovule ginale cu nystatin pentru 14 nopti sau fluconazol 150 mg PO o doza unica (evitare in cazul sarcinii). Candida situata in alte zone anatomice (ex. cavitate bucala) la ambii parteneri poate cauza reinfectie. Iaurt proaspat (pe tampon) sau crema gel pe baza de acid acetic pH 4 ex. Aci-JelR poate atenua sau preveni atacurile usoare. Evitarea chimicalelor in jurul vulvei (fara saruri de baie); stergerea vulvei din fata in spate, lenjerie de bumbac clatita de doua ori; si baile cu otet pot fi de un real ajutor.

Trichomonas ginalis (TM) Produce ginita si o secretie filan-ta, spumoasa, cu miros de peste. Se transmite sexual. Exclude gonoreea cu care adesea coexista. Flagelul mobil se poate vedea pe o pelicula umeda (magnificare x 40), sau in culturi.


Tratament metronidazol 200 mg/ 8-l2 h PO pentru 7 zile.


Vaginoza bacteriana este determinata de organisme diferite incluzand specia mobiluncus si Gardnerella ginalis. Secretia este gri filan-ta cu miros de peste datorita cadaverinei si putresceinei. pH ginal este > 5,5. Vaginul nu este inflamat si pruritul apare rar. Amesteca pe o lama putina secretie cu hidroxid de potasiu 10% si daca apare un miros de amoniac. "Celulele cheie" epiteliale punctate ale ginului se pot vedea la microscopie pe mediu umed.
Diagnostic: pe baza culturii.
Tratament: metronidazol 2 g PO o data (se poate repeta dupa 24 h) sau crema ginala cu clindamicina 2%, 1 aplicatie/noapte, PV pentru 7 doze. in cazurile recurente, tratarea partenerului poate fi folositoare.
Secrefia ginala la copii. Apare frecvent datorita infectiilor cauzate de ginita atrofica. Oxiuraza poate produce prurit. intotdeauna ia in considerare abuzul sexual. Un examen ginal gentil poate exclude un corp strain. Pentru o secretie prelungita este necesar examenul sub anestezie (in loc de specul se poate folosi un laringoscop pediatric).



Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Vaginita atrofica Pe masura ce tegumentele se subtiaza, apare o senzatie de uscaciune si sensibilitate crescuta din cauza modificarii celu [...]
Tratati copilul cu consideratie. Se intampla foarte des ca fetitele sa prezinte uneori usoare scurgeri vaginale. Majoritatea scurgerilor vagin [...]
Pentru spalaturi vaginale se folosesc infuzii de plante (vezi pagina 27) sau uneori decoct de plante. Ambele se strecoara bine cand sunt calde si se f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile