eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neonatologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » neonatologie

Bolile nou-nascutului la termen


BOLILE NOU-NASCUTULUI LA TERMEN1. LEZIUNI OBSTETRICALE


Aceste suferinte sunt legate de actul nasterii, in special cand aceasta este prelungita, laborioasa sau impune anumite interventii obstetricale. Semnele de suferinta fetala intrauterina constatate de obstetriciana inainte de nastere au adeseori un corespondent in perioada imediat urmatoare nasterii si nu de putine ori si urmari (sechele) tardive.


a. Leziuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Bosa sero-saguina cel mai frecvent va apare la cap. Se prezinta ca o tumefactie infiltrata, destul de mare, avand pielea pe deasupra roscata. Dureaza cateva zile dupa care incepe sa se resoarba treptat. Cu tratament, se pun local prisnite cu Rivanol solutie 1.

Petesii si echimoze se recomanda la nou-nascut cu mare fragilitate capilara si la cei care au din nastere un numar scazut de trombocite.

b. Leziuni traumatice musculare

Sunt mai rare si constau din hematoame produse cu ocazia trecerii fatului prin canalul pelvi-genital.

Hematoamele apar ca niste tumefactii dure.

Cel mai important este hematomul muschiului stermo-chido-mastoidian avand dimensiuni de la o aluna la o cireasa mare. Tratament prinsite locale.

c. Leziuni osoase

Cefalhematomul este o revarsare saguina intre unul din oasele craniene si periostul sau. Tumefectia este deci la craniu, apare la 2-3 zile dupa nastere, creste progresiv, tegumentele locale sunt nemodificate, limita este la suturile osului interesat. Se retrage treptat in decurs de mai multe saptamani.

Tratament: vit.K naturala (Fitomenadion), diverse coagulante, prisnite locale.

Fracturile obstetricale se produc in urma unor presiuni puternice in timpul nasterii sau extractiei fatului la nastere.

Tratement: reducerea fracturii si imobilizarea in raport cu sediul fracturii.

d.Traumatismele cerebro-meningeale

Se manifesta in 2 moduri:

precare imediat dupa nastere sub forma asfixiei nou-nascutului;

tardiv dupa un interval liber care poate fi de la cateva ore la o saptamana.

Tratamentul hemoragiei cerebro-meningeale este complex si cuprinde medicamente hemostatice (coagulante), antibiotice, nutritie pe cale endovenoasa sau prin govaj cu sonda gastrica, predmison, antitermice (medicamente contra febrei), anticonvulsivante. Prognosticul hemoragiei cerebro-miningale a nou-nascutului este foarte grav; copilul fie decedeaza, fie ramane cu sechele cum ar fi encefalopatia cronica infatila, epilepsia, surditatea.


2.TULBURARI RESPIRATORII


Se numeste corect hipoxia nou-nascutului si consta din intarzierea in declansarea primei respiratii dupa nastere. Se prezinta sub 3 forme clinice:

apneea tranzitorie a nou-nascutului. Nu lasa schele cavitatea buco-faringiana si din fosele nazale si adm. de O2;

asfixia albastra. Tegumentele sunt cianotice, respiratia absenta sau redusa la miscari rare, neregulate, nu prezinta semne neurologice;

asfixia alba sau sincopa nou-nascutului este cea mai grava. Tegumentele sunt de paloare aroasa, musculatura complet hipotona incat copilul este flasc, respiratia inexistenta, bataile cordului absente sau foarte rare si asurzite, stare de soc. Necesita reanimare cardio-respiratorie si circulatorie.

Reanimarea cardio-respiratorie si circulatorie a nou-nascutului consta in:

dezobstruarea cavitatii bucale, a faringelui si a narilor prin aspirarea cu o sonda Nlaton a secretiilor si mucozitatilor;

insuflatia gura la gura sau gura la nas. Aceasta se face in ritm de cca. 20 insulflari/min. cu o intensitate foarte redusa;

excitatii pentru declansarea respiratiilor spontane; mici stropiri cu apa rece pe torace;

oxigen sub forma de jeturi in fata narilor, pe masca sau sub cort neetaus;

utilizarea balonului autogonflabil tip Rulen, care poate inlocui insuflatia;

masaj cardiac extern in ritm de cca. 100/min;

incalzirea extremitatilor cu sticle umplute cu apa calda, bine astupate;

montarea unei perfuzii endovenoase in vena ombilicala sau intr-o vena periferica, prin care se introduce picatura cu picatura solutie glucoza 5% asociata cu o cantitate mai mica de solutie clorura-sodica 0,9%;

in stop cardiac prelungit este indicata si injectia intracardiaca cu adrenalina diluata cu clorura de calciu;

in situatii extreme, de persistenta a lipsei respiratiilor.

Sunt interzise strict ca manevre: flagerarea (palmuirea) nou-nascutului, scuturarea nou-nascutului cu capul in jos, baterea peste fese a nou-nascutului, introducerea alternativa intr-o baie cu apa calda si una rece, utilizarea de stimulente cardio-respiratorii injectabile.3. BOALA HEMORAGICA


Nou-nascutul in prima saptamana de viata prezinta: hemoglobina (Hb) 16-20 g/dl; eritrocite (hematii) 5.000.000-7.000.000/mmc; leucocite (Le) 12.000-20.000/mmc; formule leucocitare (F.L) la fel ca la copilul mare.

Nou-nascutul are deci poliglobulie si leucocitoza fiziologica.

Bolile hemoragice sunt caracterizate prin aparitia spontana sau la traumatisme minime a manifestarilor hemoragice de intensitate variabila si cu diferite localizari.

Clasificare:


Vasculopatii

Se caracterizeaza prin fragilitate capilara crescuta. Afectiunea se manifesta prin dureri si tumefactii articulare simetrice in special la membrele inferioare; aparitia de petesii situate pe membre si fese; dureri abdominale; melena. Cauza bolii cel mai adesea este streptococul. Tratamentul consta din Penicilina, Tarosin (vitamina C + vitamina P), eventual Prednison. Boala este benigna dar poate recidiva.


Trombocitopenii si trombopatii

In aceste afectiuni sunt implicate trombocitele. Ele scad numeric (trombocitopenii) sau prezinta deficiente (trombopatii).

Prima categorie este cea mai frecvent intalnita si include urmatoarele afectiuni principale:

a. Purpura trombocitopenica imunologica (P.T.I) in care survin petesii, echimoze (vanatai), epistaxis si gingivoragii. Sangerarirle masive duc la anemie acuto posthemoragica. Tratamentul consta in Prednison, gama-globulina I.V, transfuzii de sange.

b. Trombocitopenia din hipersplenism este o urmare a hiperactivitatii splinei in distrugerea trombocitelor. Apare cand splina este marita in volum in diverse afectiuni (ciroza hepatica, limform malign). Nu se poate rezolva decat prin splenectomie.

c. Trombocitopenia din aplazia medulara este insotita de anemie si leucopenie.

d. Trombocitopenia din leucemiile acute.

e. Trombocitopenia din metastazele medulare ale unor boli maligne.


Coagulopatii

a. Hemofiliile afecteaza doar sexul masculin. Ele sunt boli ereditare. Manifestarile clinice in hemofilii constau in: hemtoame, hematroze, sangerari prelungite la plagi, gingivoragii, hematurie. Tratamentul hemofiliilor consta in primul rand din produse sustitutive administrate i.v

b. Boala von Willebrand se intalneste la ambele sexe.

c. Hipoprotrombinemia apare in 2 circumstante: in insuficienta hepatica si in boala hemoragica a nou-nascutului datorita absentei de sinteza a vitaminei K la aceasta varsta. La nou-nascut este indicata numai vitamina K1(Fitomenadion).

d. Coagularea disemninata intravasculara (CID) apare in starile toxico-septice grave, avand multiple manifestari si localizari hemoragice. Sunt scazute ca numar trombocitele precum si mai multi dintre factorii coagularii.


4. SINDROMUL ICTERIC


a. Icterul fiziologic

b. Ictero-anemiile hemolitice icterul este rezultatul unei distrugeri masive a eritrocitelor (hemoliza). Se intalnesc in mai multe circumstante:

 • incompatibilitatea matero-fetala de factor Rh. Acest factor este un antigen eritrocitar care se poate transmite de la tatal care-l poseda (Rh pozitiv) la copil. In cazul cand mama nu-l are (Rh negativ) in cursul primei sarcini se produc anticorpi ant-Rh in organismul matern;
 • incompatibilitatea materno-fetala de grup sanguin ABO, mai putin grava totusi decat cea Rh;
 • unele anemii hemolitice congenitale au manifestari precoce;
 • unele anemii prin deficite enzimatice aeritrocitare.

c. Icterele hepato-celulare se intalnesc in:

 • hepatita acuta virala transmisa de la mama la fat pe cale trasplacentara, daca mama este purtator de virus in perioada sarcinii;
 • hepatita din toxoplasmoza congenitala;
 • icterul din listerioza congenitala;
 • icterul din septicemii cu diferite bacterii: bacil coli, stafilococ, streptococ, bacil piocianic.

d. Icterele obstructive sunt ictere mecanice produse de atrezia (lipsa de formare) cailor biliare.

Tabloul clinic:

 • aparitia icterului dupa un interval liber de 2-4 saptamani in care nu exista simptome clinice;
 • urina intens colorata patand scutecele dar fara urobilinogen la examenul de laborator;
 • scaune decolorate, aproape albe, chiloase;
 • probele inflamatorii pentru ficat normale;
 • evolutia ulterioara lenta spre cianoza si insuficienta hepatica.

Tratamentul este chirurgical.


5. MALFORMATII CONGENITALE


a. Omfalocelul este o hernie ombilicala congenitla in care sacul herniar foarte subtire, format numai din peritoneu, se poate rupe usor producandu-se peritonita generalizata. Necesita interventia operatorie in 24 ore.

b. Atrezia esofagiana consta din absenta permeabilitatii esofagului, ceea ce face imposibila alimenatarea nou-nascutului. Nou-nascutul elimina sputa in jurul gurii. Examenul radiologic se face cu sonda de cauciuc prin cavitatea bucala si cu lipiodol ca substanta de constrast.

c. Perforatia uretrei poate fi banuita cand nou-nascutul nu urineaza in prima ora dupa nastere.

d. Perforatia anala este indicata de faptul ca nou-nascutul nu elimina meconiu in primele 24 ore de la nastere.

e. Ocluzia intestinala congenitala este data de lipsa de dezvoltare a unui segment din intestinul subtire (duoden sau jejun).

f. Maladii congenitale de cord cu manifestari din perioada neo-natala.

g. Alte malformatii indica existenta unei infectii intrauterine care a produs tulburari in organogenza. Malformatii oculare si auriculare, insotite de cardiopatii congenitale apar in caz de rubeola suferita de gravida in primele 3 luni de sarcina. Mai exista buza de iepure si gura de lup care se opereaza mai tarziu.


6. INFECTIILE NOU-NASCUTULUI


a. Infectiile cutanate - sunt reprezentate prin:

 • piodermite produse de stafilococ si care pot fi simple foliculite abcese subcutanate;
 • pemusul nou-nascutului se caracterizeaza prin bule mari pline cu lichid purulent, cu tendita la confluare si care sunt produse de streptococ si stafilococ.

Tratamentul infetiilor cutanate consta din evacuarea colectiilor purulente prin intepare sau incizie, spalaturi locale cu Rivanol solutie 1 si tratament general: oxacilina injectabila pentru stafilococ.

b. Infectiile ombilicale - exista ulceratii ombilicale suprainfectate, cangrena umeda a bontului ombilical, flebita ombilicala, erizipel ombilical. Tetanosul nou-nascutului este una din cele mai grave boli.

c. Infectiile oculare - constau din blefaro-conjuctivite cu diferiti germeni;

d. Infectiile respiratorii:

 • bronhopneumonia bacteriana caracterizata prin tuse moderata, dispnee, cianoza si posibila febra;
 • stafilococia pleuro-pulmonara a nou-nascutului. Evolueaza cu pleurezie purulenta, stare toxico-septica, dispnee intensa, cianoza, anemie secundar infectioasa;
 • preumoniile interstitiale sund date de virusuri si se produc in urma trasmiterii de la persoane adulte. Se caracterizeaza prin tuse, dispnee cu polipnee, cianoza, sputa aerata.

Se trateaza cu antibioterapie.

e. Infectiile digestive:

 • in cavitatea bucala se produce frecvent stomatita albicaus (muguet) data de Candida albicaus (ciuperca parazita). Se trateaza prin instilatii cu glicerina boraxata 10% sau violet de gentiana solutie apoasa 1%, eventual Nistatin pe cale orala;
 • infectiile intestinale de etilogie bacteriana sau virotica se manifesta prin diaree cu scaune semilichide, lichide sau mucogrunjoase in numar variabil, insotite sau nu de varsaturi si colici abdominali

Se trateaza prin dieta urmata de relimentare progresiva, un antibiotic pe cale orala, eventual perfuzie endovenoasa de rehidrate.

f. Septicemia nou-nascutului poate fi produsa de bacilul coli, stafilococ, streptococ, bacilul piacianic, mai rar alti germeni. Pot aparea edeme. Nou-nascutul are diaree, varsaturi, refuza alimentatia, ficatul si splina sunt marite.

Tratamentul: asociere de cel putin doua antibiotice, perfuzie endoveneasa de rehidratare.

g. Sindromul toxico-septic al nou-nascutului (diareea epidemica a nou-nascutului) determinata de unele tulpini patogene ale bacilului coli. Tabloul este deosebit de grav: stare generala alterata, aspect fizic, diaree cu scaune apoase numeroase, varsaturi repetate, refuzul total al alimentatiei, sindrom de deshidratare acuta, extremitati reci.

Tratamentul: perfuzie endovenoasa de rehidratare continand solutie glucoza 5% si solutie clorura-sodica 0,9%, antibiotice, incalzirea extremitatilor cu sticle calde, hidrocortizon hemisuccinat in perfuzie, apoi realimentarea cu un preparat de lapte industrial dietetic.


Alte materiale medicale despre: Neonatologie

Se depun eforturi intense pentru cunoasterea, prevenirea si tratamentul bolilor alergice care s-au extins amenintator. Termenul de alergie a fost pro [...]
Florile de galbenele au actiune calmanta si cicatrizanta pentru aceste afectiuni. Ceaiul se prepara din plante enflorescente, 2 lingurite la o [...]
Arteritele constituie grupul cel mai important al bolilor arterelor periferice, dintre ele frecventa cea mai mare o au arteriopatia aterosclerotica, d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neonatologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile