eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Anemie falciforma


Anemie falciforma
SIMPTOME
a episoade de durere severa, in primul rand la nivelul articulatiilor, abdomenului sau de-a lungul bratelor si picioarelor.
a oboseala, paloare sau icter si batai rapide ale inimii, indicand o anemie.


a susceptibilitate crescuta la infectii.

a la copin afectati, intarziere a cresterii si dezvoltarii, inclusiv intarziere a maturizarii sexuale.
a priapism, o erectie dureroasa, persistenta a penisului resimtita uneori de adolescentii si adultii afectati.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a mainile sau picioarele sugarului dumneavoastra se umfla, iar bebelusul prezinta semne de anemie; astfel de simptome sunt deseori primul indicator al bolii.
a copilul dumneavoastra are febra de 38,3AC sau peste, deseori un indicator de infectie bacteriana (ce poate fi rapid fatala); sau copilul are convulsii, devine iriil sau este letargic -simptome ale unei probleme neurologice. Solicitati imediat ingrijiri medicale de urgenta.
a abdomenul copilului dumneavoastra este umflat si rigid, iar copilul prezinta semne de anemie; acest lou poate indica acumularea sangelui in splina, o situatie cu risc vital. Solicitati imediat ingrijiri medicale de urgenta.
a episoadele dureroase persista mai mult de cate ore; pot fi necesare analgezice administrate intramuscular sau intravenos sau chiar spitalizarea.
Anemia falciforma este una dintre cele mai frecvente forme ale unei afectiuni a sangelui ce se mosteneste pe cale genetica, numita boala falciforma. Persoanele cu ascendenta africana au cel mai crescut risc. Pentru a face anemie falciforma, individul trebuie sa mosteneasca doua gene falciforme. Atunci cand este prezenta o singura gena, persoana respecti are o alta forma de boala falciforma, cunoscuta sub numele de caracteristica falciforma. Astfel de persoane sunt in general asimptomatice, cu exceptia anumitor situatii caracterizate printr-un nivel scazut al oxigenului, precum scufundarile sau altitudinile mari. Ele pot de asemenea transmite gena, posibil si boala, copiilor lor.In afara simptomelor de anemie, persoanele cu anemie falciforma mai pot suferi de episoade cunoscute sub numele de crize falciforme, ce afecteaza diverse parti ale corpului. Frecventa acestor crize riaza de la un individ la altul. Crizele repetate pot conduce la insuficienta anumitor organe si chiar deces.
Criza de tip so-ocluziv sau dureros este de departe cea mai frecventa. Ea provoaca dureri, de la usoare la severe, in tesuturile, organele sau articulatiile deprite de oxigen. O criza dureroasa poate fi declansata de deshidratare, infectii, stres sau traumatisme, expunere la soare, lipsa de oxigen sau efort fizic intens.
Crizele aplastice si hiperhemolitice pot duce la anemie severa. in crizele aplastice, madu osoasa intrerupe temporar producerea de globule rosii (eritrocite). intr-o criza hiperhemolitica, eritroci-tele sunt distruse prea rapid pentru a putea fi inlocuite in mod adect. Al patrulea tip de criza, sechestrarea splenica, este de obicei o suferinta a copilariei, ce apare atunci cand sangele este blocat in interiorul splinei, provocand marirea acesteia si putand conduce la deces.
Deoarece aceasta boala poate ameninta viata, diagnosticul si tratamentul precoce sunt vitale.

CAUZE
Persoanele cu boala falciforma primesc de la fiecare parinte cate o gena ce codifica o hemoglobina (proteina ce transporta oxigen in eritro-cile) anormala. Eritrocitele sunt in mod normal rotunde si flexibile. Celulele cu hemoglobina anormala au o forma de semiluna (sau secera) si sunt mai putin flexibile, ceea ce face sa fie distruse mai rapid, conducand astfel la anemie. Infectiile virale pot declansa crize aplastice sau hiperhemolitice. Crizele dureroase sunt provocate de blocarea celulelor in forma de semi luna in sele de sange mai mici, impiedicand astfel oxigenul sa ajunga in tesuturile inconjuratoare.


PROCEDURI DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Depistarea anemiei falciforme la nou-nascut este obligatorie in 30 de state din SUA. O analiza a sangelui poate identifica persoanele heterozigote sau care au boala. Testele prenatale pot detecta boala la fat. Pentru cuplurile ce uiesc sa aiba copii este disponibila testarea genetica.

TRATAMENTIn prezent, boala nu poate fi vindecata; insa, printr-o strategie adecta, persoanele cu aceasta boala pot duce o viata normala. Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti anemie falciforma, asigurati- ca alegeti un medic foarte familiarizat cu boala si complicatiile ei.


MEDICINA CONVENTIONALA

Este important ca un copil afectat sa fie ferit de infectii, ce pot duce la complicatii periculoase, inclusiv-decesul. Deoarece splina acestor pacienti nu functioneaza corect, copin cu anemie falciforma au un risc foarte crescut de infectii grave precum meningita, hepatita, peritonita, os-teomielita (infectie a osului) si pneumonia. Pe langa ccinarile obligatorii, copilul dumneavoastra mai trebuie ccinat si impotri gripei si infectiilor cu pneumococ. Pediatrul copilului dumneavoastra mai prescrie probabil si o cura preventi de penicilina pe cale orala, zilnic, de la rsta de 2 luni si pana la 5 ani. Veti fi sfatuit si in privinta altor masuri preventive pe care le puteti lua pentru a evita crizele ( "Prevenire", mai jos). De asemenea, dumneavoastra si copilul dumneavoastra puteti fi trimisi la un consilier pe probleme psihologice, pentru a se ocupa de laturile emotionale ale acestei boli.In timpul crizelor, fi probabil necesara spitalizarea. Hidroxiureea, un medicament utilizat in tratamentul altor boli hematologice, se afla in curs de testare pentru controlul anemiei falciforme la adulti; ea pare a reduce severitatea crizelor dureroase.


MEDICINA ALTERNATIVA

Nu se cunosc prea multe in legatura cu eficacitatea diverselor tratamente alternative in anemia falciforma. Acupunctura ar putea contribui la reducerea intensitatii crizelor dureroase. Cereti sfatul unui profesionist.


STIL DE VIATA

Crizele falciforme pot avea un impact negativ asupra vietii personale si familiale. Parintii vor dori sa ajute copilul afectat sa creasca pe cat posibil normal. Informati profesorii despre boala copilului dumneavoastra si intati-i ce sa faca in caz de criza; rugati-i sa dea teme pentru acasa in perioadele cat copilul este imobilizat la domiciliu.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

(este necesara consultarea medicului):. arbore de chinina, cimbrisor, coada-calului, coada-soricelului, coca, fierea-pamantului, galbenele, ghi [...]
Pe timpul razboiului eu si numerosii mei frati, ca sa evitam o imbolnavire de gripa, consumam cu preponderenta sfecla rosie si urzici, A [...]
Cauzele unei anemii sunt atat de numeroase, incat sfatul medicului nu trebuie deloc evitat. Anemia poate fi provocata de o rezerva de fier foarte [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile