eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Cauzele care duc la producerea si raspindirea bolilor digestive si ce trebuie sa facem pentru prevenirea si combaterea lor


In prima parte a acestei lucrari, ne-am ocupat, pe segmente si pe organe, de bolile neinfectioase ale aparatului digestiv, iar in partea a doua, rezerta patologiei infectioase a acestui aparat, ne-am ocupat de bolile mi-crobiene, virotice, parazitare si micotice, ca boli transmisibile.
Desi cu ocazia prezentarii diferitelor boli, in parte, am amintit cauzele principale ce duc la producerea acestora, ca si unele masuri ce privesc prevenirea si combaterea lor, totusi tinem sa revenim si sa subliniem, in acest modul final, o serie de lucruri practice pe care trebuie sa le cunoastem despre boli, in general, si despre toate aceste boli, in special.

Este, fara indoiala, usor de inteles, ca problema cea mai importanta, care se pune in cazul unei boli si care intereseaza deopotri atit pe medic, cit si pe bolnav, este diagnosticul si cauza bolii respective.
Din nefericire, de foarte multe ori, acest lucru nu este deloc usor de aflat. Identificarea cauzei unei boli si silirea diagnosticului bolii respective nu este, ca sa zicem asa, numai opera medicului. Intr-o masura foarte importanta, contribuie si trebuie sa contribuie la aceasta insusi bolnavul.
In mod practic, de cele mai multe ori, daca medicul se gindeste inca din primul moment la o boala sau la alta, aceasta o face in urma datelor pe care i le furnizeaza bolnavul despre suferinta pe care o acuza. Cind a inceput boala, cum a inceput, de ce semne s-a insotit si care este cauza presupusa a fi determinanta sau favorizanta, sint tot atitea informatii pretioase, pe care le comunica bolnavul si de care medicul nu se poate lipsi, in nici un caz. Aportul bolnavului la silirea diagnosticului, asa dupa cum vom vedea mai departe, nu se opreste aici.

Aceasta din cauza, printre altele, ca cele mai multe boli, inainte de a le putea eticheta ca atare, ne obliga la metode riate si complexe de explorare. Or, aceasta presupune, de asemenea, bunavointa si intelegerea care sint de asteptat din partea bolnavului. Aceasta, cu atit mai mult cu cit in cazul bolilor digestive la care ne referim, medicul este obligat sa apeleze, pe linga clasicul examen obiectiv al bolnavului, si la o serie de investigatii, mai laborioase, care nu se pot executa fara colaborarea cu bolnavul. Asa de exemplu, un cancer de rect poate scapa diagnosticului si poate duce pe bolnav la moarte, daca, din jena sau din alte motive, acesta refuza sa i se faca un tuseu rectal indicat sau o rectoscopie.

Dar precizarea diagnosticului diferitelor boli digestive reclama o gama foarte riata de investigatii, la care bolnavul trebuie sa se supuna cu incredere. Odata cu un chimism gastric, cu un tubaj duodenal sau odata cu diferite examene coprologice (bacteriologice, parazitologice, de digestie, pentru hemoragii oculte etc), cu care sintem mai mult sau mai putin obisnuiti, nu putem sa renuntam astazi cind beneficiem de pe urma unor metode noi si moderne de explorare, la aportul important pe care acestea il pot aduce la silirea diagnosticului bolilor digestive, in legatura cu examenele radiologice gastro-intesti-nale, de pilda (pe care insisi bolnavii, uneori, le solicita), trebuie sa spunem ca daca este o greseala sa se abuzeze de acestea, o greseala nu mai putin regreila se face si atunci cind, ignorindu-se un asemenea examen, ne poate scapa insusi diagnosticul bolii.

Examenele radiologice cele mai atente nu reusesc insa sa puna in evidenta intotdeauna cauza bolii pe care o urmarim. De aceea, in asemenea situatii, se apeleaza la unele metode mai complexe de explorare. Astfel, diagnosticul unor gas-trite, ulcere sau cancere de stomac nu poate fi facut fara o gastroscopie (fibroscopie) si chiar biopsie. Alteori un cancer recto-sigmoidian, ce poate scapa la un examen radiologie, fi pus usor in evidenta la o rectoscopie. in cazul unor afectiuni hepatice sau pancreatice, putem fi de asemenea obligati sa apelam la unele metode noi de investigatie. De multe ori, un chist hidatic de ficat sau o tumoare hepatica nu pot fi diagnosticate decit printr-o scintigrama hepatica sau o laparoscopie, tot asa dupa cum stadiul in care se gaseste o hepatita cronica, uneori, nu ni-l poate preciza decit o punctie-biopsie hepatica.

Efectuarea tuturor acestor investigatii, care se fac de obicei de medici cu experienta, nu prezinta riscuri pentru bolnavi. in schimb, acestea sint de un real folos in precizarea unor diagnostice si in fixarea unor atitudini terapeutice corespunzatoare. intelegerea si colaborarea din partea bolnavului, care este solicitat in at ocazii, isi gaseste astfel justificare.
Subliniem acest lucru, pentru a indeparta rezer neintemeiata pe care o parte clin bolnavi o arata cel putin pentru unele clin aceste investigatii.
Colaborarea dintre medic si bolnav trebuie sa continue si in etapele urmatoare diagnosticului.
Dupa cum se stie, pe baza diagnosticului silit, medicul prescrie un tratament igienico-dietetic $i un tratament medicamentos sau chirurgical.

Bolnavul, mai ales cu o boala digesti, trebuie sa urmeze intrutotul sfatul medicului si sa se supuna indicatiilor acestuia, atit in ce priveste regimul de viata sau regimul alimentar, cit si in ce priveste administrarea medicamentelor prescrise.
Prin nerespectarea unor asemenea masuri, bolnavul se inseala de fapt pe el insusi, punindu-si si mai mult sanatatea si uneori chiar viata in pericol.
Dupa cum se stie, si abuzul care se face astazi pe seama unor medicamente ca antibioticele, antireumati-cele, purgativele etc, poate sa cauzeze diferite afectiuni digestive grave.
Cum de fapt ne referim la boli ale aparatului digestiv, un rol dintre cele mai importante in prevenirea ca si in tratamentul bolilor din aceasta categorie, reveni unui regim alimentar corespunzator.

Atit in boli ca acelea la care ne-am referit in prima parte (de genul gastritelor, ulcerelor, enterocolitelor etc), cit si in acelea de care ne-am ocupat in partea a doua (bolile infectioase), locul unui regim igienico-dietetic in tratamentul lor de ansamblu sta, am putea spune, pe primul . in foarte multe cazuri regimul alimentar, condus cu pricepere si respectat intrutotul, poate readuce celui bolnav sanatatea. Trebuie sa adaugam aici ca, asa cum este de asteptat, cauza diferitelor boli digestive sta indeosebi intr-un regim dezechilibrat, in care se abuzeaza de bauturi, tutun, condimente de tot felul, sosuri, prajeli sau grasimi.

Dar o parte insemnata din bolile digestive sint determinate nu numai de natura meselor respective. Unele boli, in special cele de origine infec-tioasa (microbiene sau parazitare), isi gasesc de cele mai multe ori cauza in modul neigienic si necorespunzator in care diferite alimente sint pastrate, conserte, transportate sau pregatite.
In acelasi timp mesele servite in graba, formate din alimente prea fierbinti, sau prea reci, pot de asemenea sa constituie cauza unor afectiuni ale tubului digestiv.

In sfirsit, tensiunea nervoasa, o dentitie incompleta, ca si viata sedentara, fac parte de asemenea dintre cauzele unor boli digestive.
Or, in prevenirea si combaterea tuturor bolilor digestive amintite trebui sa tinem seama de toate aceste imprejurari care, pe o cale sau alta, duc la raspindirea bolilor digestive de care ne-am ocupat.
Cum mare parte dintre aceste boli sint boli ale 'mii-nilor murdare\", se intelege ca din aceasta cauza, una din cele mai importante masuri este intretinerea igienica a miinilor, prin taierea regulata a unghiilor si prin spalarea cit mai frecventa a miinilor inainte si dupa mese.

Spalarea insistenta a fructelor si zarzaturilor ne poate de asemenea pune la adapost, asa dupa cum am zut, impotri unor boli microbiene sau parazitare. Am inteles, de asemenea, din cele aratate mai sus, ca pe linga preocurarea de carne sau de alte produse alimentare din surse controlate este nevoie ca, pentru a preveni unele imbolnaviri, pastrarea, transportul si pregatirea unor asemenea produse sa se faca cu multa atentie. In sfirsit, evitarea alimentelor prea fierbinti sau prea reci, evitarea abuzului de tutun sau a bauturilor alcoolice, completarea den-titiei lipsa si servirea meselor in afara unor conditii de tensiune nervoasa constituie reguli la care trebuie cu totii sa ne supunem in vederea prevenirii celor mai multe si mai grave boli digestive.
In cadrul acestui modul final ne-am propus ca intr-un prim submodul (A) sa prezentam mai intii o serie de date in legatura cu medicamentele romanesti care se jolosesc in tratamentul bolilor digestive.In submodulul B, care urma, prezentam cite principii de regim alimentar in principalele boli digestive, iar in submodulul C, ne vom referi la locul pe care-l ocupa cura de ape minerale in tratamentul bolilor aparatului digestiv. in ultimul submodul (D) am apreciat ca nu pot fi lipsite de interes, unele notiuni asupra primului ajutor ce trebuie acordat in urgentele digestive, inca inainte ca bolnavul sa intre sub supravegherea unui serviciu clinic de specialitate.

A. Produse farmaceutice romanesti folosite in tratamentul diferitelor boli digestive
Odata cu principalele medicamente care se folosesc in tratamentul diferitelor boli digestive, prezentam si cite date elementare asupra indicatiilor, modului de administrare si contraindicatiilor preparatelor respective. Facem acest lucru, atragind insa in acelasi timp atentia ca mai toate aceste preparate mentionate, trebuie administrate numai la sfatul medicului, care intr-un tratament de cele mai multe ori individualizat, sileste dozele, urmareste evolutia bolii sub tratament, si indica masurile care se impun in cazul aparitiei unor eventuale efecte secundare.
Impartite pe grupe (antiulceroase, antivomitive, antispastice, substituenti si fermenti digestivi, dezinfectante intestinale, antiparazitare si antimicotice, laxative-pur-gative, antihemoroidale, hepatoprotectoare si medicatie a cailor biliare) dupa efectele lor principale, le prezentam in cadrul acestora, in ordine alfabetica pentru a fi astfel mai usor identificate.

a) Antiulceroase 1- Bicarbonat de sodiu 'C\"
Indicatii : Bicarbonatul de sodiu este recomandat in primul rind in hiperclorhidriile ce insotesc ulcerul gastro-duodenal. Faptul ca are o actiune rapida, inde-partind durerile si arsurile, il face sa fie luat cu preferinta de unii bolnavi ulcerosi. Un efect favorabil il are bicarbonatul de sodiu si datorita eliminarii gazelor prin eructatii.
Mod de administrare : in boala ulceroasa si in hiderclorhidrii, in general, se administreaza dupa mese in doze de 24 g pe zi.
Contraindicatii : Medicamentul este contraindicat in gastritele anacide sau hipoacide, la bolnavii cu diferite afectiuni renale (nefrite) si in starile de alcaloza.

2. Calmogastrin
Indicatii: Preparatul este indicat in boala ulceroasa, in general, in gastritele hiperacide si in hiper-secretiile gastrice de diferite origini. De asemenea, calmo-gastrinul, pentru rolul de pansament cu actiune protectoare, este asociat la tratamentele care se fac pe cale orala cu medicamente ce au o actiune agresi asupra mucoasei gastrice (aspirina, cortizon etc).
Mod de administrare : Se administreaza cite 12 comprimate de 3 ori/zi, inaintea meselor principale.
Contraindicatii : Nu se administreaza in gastritele hipo- sau anacide, in achiha gastrica, in stazele gastrice si in cazurile de glaucom.

3. Dicarbocalm
Indicatii : Dicarbocalmul este indicat in boala ulceroasa, in toate cazurile de hiperaciditate gastrica.
Mod de administrare : Medicamentul se administreaza in doza de 12 comprimate/zi, la 12 ore dupa mesele principale. Preparatul poate fi luat in caz de dureri epigastrice mai violente sau arsuri retrosternale (pirozis).
Contraindicatii : Nu se administreaza la Bolnavii cu insuficienta renala si la cei cu debilitate fizica mai accentuata.

4. Gastrofibran
Indicatii : Principala indicatie a preparatului este reprezentata de obezitatea prin polifagie. Unele efecte favorabile se pot obtine si in gastrite, in hiperaciditatile gastrice si in boala ulceroasa in general.
Mod de administrare : Preparatul in afectiunile gastroduodenale se .administreaza (in putina apa) in doze de 12 comprimate de 3 ori/zi, intre mesele principale sau la nevoie (in caz de dureri epigastrice sau pirozis). In obezitate se administreaza o doza unica de 45 comprimate odata cu aparitia senzatiei de foame.
Contraindicatii: Nu are.

5. Gastrosedol
Indicatii : Medicamentul este indicat in boala ulceroasa, in gastritele hiperacide, in dispepsii abdominale si in diferite enterocolonopatii.
Mod de administrare : Gastrosedolul se administreaza dupa mese, la adulti in doze de 23 lingurite/zi, iar la copii intre 715 ani in doze de 12 lingurite/zi.
Contraindicatii : Nu se administreaza in gastritele anacide sau hipoacide si nu se administreaza la copii sub 7 ani.

6. Gastrisan {Carbogastrin)
Indicatii : Preparatul este indicat in boala ulceroasa, gastritele hiperacide, constipatiile cu caracter spastic si in diferite dispepsii abdominale.
Mod de administrare : Se administreaza la adulti si la copii peste 7 ani in doze de cite 1/21 lingurita de 3 ori/zi, dupa mesele principale.
Contraindicatii : Nu se administreaza in gastritele hipo- sau anacide, in stazele gastrice, in starile de abdomen acut sau la bolnavii cu glaucom. Do asemenea nu se administreaza copiilor sub 7 ani.

7. Peromcg (Magnoxid)
Indicatii : Preparatul este indicat in gastritele hiperacide, in boala ulceroasa (mai ales in cele insotite de constipatie), in dispepsii abdominale si in diferite constipatii cronice.
Mod de administrare : Se administreaza la adulti cite 12 comprimate de 3 ori/zi, imediat dupa mesele principale.
Contraindicatii : Nu se administreaza in gastritele hipo- sau anacide, in diareele gastrogene si in diaree in general.

8. Trisilicalm
Indicatii : Trisilicalmul este indicat in gastritele hiperacide si in ulcerul gastric sau duodenal.
Mod de administrare : Se administreaza de regula la 12 ore dupa mese in doze de 12 lete de 3 ori/zi. Ultima priza este de recomandat sa se ia seara inainte de culcare.
Contraindicatii : Nu se administreaza in cazurile de insuficienta renala si in diareele de diferite etiologii.

9. Uicerotrat (Pangastrin)
Indicatii : Ulcerotratul se recomanda in gastritele hiperacide si in ulcerul gastric sau duodenal.
Mod de administrare : Preparatul se administreaza in doze de 2 comprimate de 3 ori/zi, la 12 ore dupa mesele principale. Tratamentul cu asemenea doze se poate continua in boala ulceroasa pina la 3 luni.
Pentru consolidarea rezultatelor, tratamentul poate continua inca 23 luni, in doze de cite 1 comprimat de 3 ori/zi tot la 12 ore dupa mese.
La copii intre 715 ani, preparatul se administreaza in doze de Va comprimat de 3 ori/zi, dupa mese.

10. Ulcacetamid
hidicatii : Preparatul este indicat in boala ulceroasa.
Mod de administrare : Din pulberea continuta intr-un pachet se face o suspensie apoasa (30 g apa) si se administreaza 34 pe zi la aproximativ 30120 minute dupa cele trei mese principale. In ulcerul duodenal, daca apar dureri se poate lua un pachet si in cursul noptii.

11. Ulcomplex
Indicatii : Medicamentul este indicat atit in gastritele hiperacide sau boala ulceroasa, cit si in dispep-siile abdominale sau in diferite enterocolonopatii cronice.
Mod de administrare : Preparatul se administreaza in doze de 12 comprimate, de 3 ori/zi dupa mesele principale.
Contraindicatii : Preparatul nu se administreaza in cazurile de stenoza pilorica, ca si la cei cu glaucom.

12. Ulcosilvcnil
Indicatii : Indicat in boala ulceroasa.
Mod de administrare : Preparatul se administreaza in doze de 36 comprimate pe zi, in trei prize dupa mesele principale. Dupa doua saptamini, tratamentul poate fi continuat cu 34 comprimate pe zi pina la 35 saptamini. Dozarea se face de medic, in functie de starea clinica a bolnavuliai si rezultatele chimismului gastric si al examenului radiologie.
Contraindicatii : Contraindicat in insuficientele hepatice sau renale, boala Addison, glaucom, cazurile de intoleranta la sulfamide sau la acetazolamida.

b) Antivomitive
1. Einetiral
Indicatii : Preparatul este folosit ca antivomitiv in rsaturile din bolile digestive (gastrite, duodenite, stenoze pilorice. diskinezii biliare etc), ca si in rsaturile ce insotesc diferite alte boli.
Mod de administrare : Medicamentul se administreaza la adulti in doze de 12 drajeuri de 3 ori/zi. Tratamentul cu o doza de intretinere nu trebuie sa depaseasca 1014 zile. La copii se administreaza numai peste 7 ani.
Contraindicatii : Medicamentul este contraindicat in afectiuni hepatice si renale cu evolutie gra, in boala ulceroasa, in starile de abdomen acut si in arterioscleroza cerebrala. De asemenea preparatul nu se poate administra in starile precomatoase sau comatoase si in sindroa-mele depresive grave. Nu este indicat copiilor sub 7 ani.

2. Torecan
Indicatii : Torecanul este indicat in greturile si rsaturile de diferite origini. Astfel se recomanda cu efecte favorabile In rsaturile ce insotesc diferite boli digestive sau hepato-biliare.
Mod de administrare : in general se administreaza in functie de gravitatea cazului intre 13 drajeuri pe zi. in cazuri mai severe, care cer o interventie mai rapida, preparatul sub forma de fiole se administreaza subcutanat, submuscular sau intravenos (1 fiola).
Contraindicatii : Medicamentul nu se administreaza la copii sub 15 ani.
c) Antispastice

1. Fobenal
Indicatii : Ca antispastic este indicat in starile spastice ale tractului digestiv (colici intestinale, dureri ulceroase) sau ale culei biliare (diskinezii), iar ca antisecretor in afectiunile gastrointestinale insotite de hipersecretii (gastrite, enterocolite).
Mod de administrare : Se administreaza dupa mese in doze la adulti de 14 comprimate ps zi, iar la copilul de 25 ani, 1/4 comprimat de 13 ori/zi, intre 518 ani : V2 comprimat de 13 ori/zi, iar intre 1115 ani : 12 comprimate/zi.
Contraindicatii : Nu se administreaza la batrini si copii sub 2 ani, in insuficientele cardiace, fibrilaiie atriala, glaucom, ileus paralitic, afectiuni de prostata.

2. Foladon
Aceleasi indicatii, mod de administrare si contraindicatii, ca si fobenalul.
3. Lizadon
Indicatii : Recomandat in colici intestinale, spasme biliare, dureri ulceroase, spasme pilorice, si diferite dureri abdominale.
Mod de administrare : Se administreaza la adult 13 comprimate pe zi, sau tot atitea supozitoare, iar la copii peste 7 ani, Va comprimat sau 1/2 supozitor.
Contraindicatii : Nu se administreaza la copii mici si la batrini. De asemenea este contraindicat in glaucom, ileus paralitic, insuficienta cardiaca, insuficienta hepatica sau insuficienta renala, stenoza pilorica, hemoragii, stari alergice.

4. Papaverina
Indicatii : Indicat in colici intestinale, colici biliare, spasm piloric, diferite stari spastice ale tractului digestiv.
Mod de administrare : Se administreaza 3o comprimate pe zi, iar la nevoie pina la 2 lete odata. Fiolele, pe cale subcutanata sau lent intravenos.
Contraindicatii : Nu se administreaza in hipertensiune arteriala accentuata si in disociatia atrio-ven-triculara completa.

5. Scobutil
Indicatii : Indicat in colica biliara, colici intestinale, boala ulceroasa, spasm piloric, rsaturi.
Mod de administrare : Comprimatele, ca ti supozitoarele, se administreaza in doza 25 pe zi. Injecil, o fiola pe zi intramuscular sau foarte lent intravenos.
Contraindicatii : Contraindicat in cazurile de glaucom, afectiuni de prostata, ileus paralitic, stenoza pilorica organica, cardiopatie ischemica cronica, anemii severe, Icucopenie.
d) Substituenti (inlocuitori) si fermenti digestivi

1. Acidopeps
Indicatii: Preparatul este recomandat in gastri-tele hipo- sau anacide, in achilia gastrica, in dispepsiile abdominale, in starile de anorexie, ca si in diareele gastrogene.
Mod de administrare : La adulti se administreaza cite un comprimat de 3 ori/zi, in timpul sau inaintea celor trei mese principale, dizolt in 1/2 pahar cu apa, eventual putin indulcita. La copii intre 37 ani se da 1/4 comprimat de 3 ori/zi, iar intre 715 ani, 1/2 comprimat de asemenea de 3 ori/zi.
Contraindicatii: Preparatul nu se administreaza la bolnavii cu gastrite hiperacide si in boala ulceroasa.

2. Triferment
Indicatii: Trifermentul se recomanda in primul rind in insuficientele pancreatice, corectind tulburarile de digestie din aceste cazuri. Astfel se explica efectele favorabile de care sint insotite administrarea preparatului in meteorismul abdominal, starile de anorexie, intoleranta fata de grasimi si in general in toate dispepsiile abdominale.
Mod de administrare : La adulti se administreaza 36 drajeuri/zi, medicamentul fiind indicat sa fie luat sub forma de drajeuri intregi chiar in timpul sau imediat dupa cele trei mese principale. in cazurile mai severe doza indicata poate fi marita. La copii peste 34 ani se prescrie 12 drajeuri/zi. In general la copin sub 3 ani nu se administreaza sau se da nu mai mult de 1 dra-jeu, eare se lua dupa sfarimare.

Contraindicatii : Medicamentul nu are contraindicatii. Nu fi insa administrat la sugari sau copii prea mici, decit in cazurile indicate de medic.
e) Dezinfectante intestinale 1. Carbo medlcinalls
Indicatii: Preparatul este indicat in dispepsii abdominale, in colite de fermentatie, ca si in diferite diarei.
Mod de administrare: La adulti preparatul se administreaza cite 2 comprimate de 35 ori/zi, la copii pina la 3 ani 12 comprimate/zi (pisate), la cei intre 37 ani : 12 comprimate de 3 ori/zi, iar la copii intre 715 ani : 23 comprimate de 3 ori/zi.
Contraindicatii : Nu are.

2. Cifoform
Indicatii: Preparatul este indicat in primul rind in enterocolonopatiile cronice, prin dezechilibru bacte-rian de origine medicamentoasa (dupa tratamente abuzive cu antibiotice, sulfamide etc), sau prin dezechilibru bacterian de origine alimentara (disbacterioze de fermentatie sau de putrefactie). De asemenea, cifoformul isi gaseste utilizare si in tratamentul unor enterocolono-patii de origine parazitara (Amibiaza, Giardioza etc). Pentru actiunea bactericida pe care o detine medicamentul poate fi, in general, folosit in diferite infectii intestinale.

Mod de administrare: La adulti, preparatul se administreaza dupa mese, in doze de 12 comprimate de 23 ori/zi, timp de 1012 zile. La copii peste 3 ani se administreaza 1/41/21 comprimat de 2 ori/zi, de asemenea dupa mesele principale. Tratamentul facut cu pauze nu se continua mai mult de 4 saptamani.
Contraindicatii : Din cauza continutului in iod, medicamentul nu fi luat de bolnavii cu intoleranta fata de iod. De asemenea este contraindicat in insuficienta hepatica sau renala, in tuberculoza pulmonara evoluti, ca si in diareile cu o evolutie severa.

3. Ftalllsulfatlazol
Indicatii: Indicat in gastroenterite acute, entero-colite, toxiinfectii alimentare, diaree de ra, sindroame dispeptice, dizenterie bacteriana, rectocolita ulcero-hemo-ragica.
Mod de administrare : La adulti se administreaza 58 g pe zi (616 comprimate) cite 2 comprimate la 4 ore. La copii se administreaza 1,53 g pe zi, iar la sugari 0,120,15 g/kilecorp/24 ore, din 6 in 6 ore.
Contraindicatii : Este contraindicat in alergiile la sulfamide, obstructii intestinale, insuficienta hepatica sau renala si in discraziile sanguine. De asemenea nu se administreaza in primul trimestru si ultimele saptamini de sarcina si la nou-nascut.

4. Furazolidon
Indicatii: Preparatul pentru actiunea sa antimi-crobiana este indicat cu efecte favorabile in infectiile intestinale determinate de diferiti germeni. Efectele sale antiparazitare il fac sa fie folosit si in parazitoze, ca giardia, trichomoniaza intestinala s.a.
Mod de administrare : La adulti furazolidonul (singur sau in asociatie si cu alte chimioterapice) se administreaza in doza de 1 comprimat de 4 ori/zi la interle egale. La copii sub 1 an (dar peste 1 luna) se administreaza intre 816 mg de 4 ori/zi. la cei intre 15 ani se administreaza intre 2533 mg de 4 ori/zi, iar la cei peste 5 ani, se recomanda pina la 50 mg de 4 ori/zi.
Contraindicatii : Medicamentul este contraindicat la bolnavii cu intoleranta fata de nitrofuran, ca si la cei cu insuficienta renala gra. De asemenea, asa dupa cum am amintit, nu se administreaza la copin sub 1 luna, la care poate determina o anemie hemolitica.

5. Mexaform
Indicatii: Mexaformul isi gaseste o larga utilizare in diferite afectiuni gastrointestinale. Astfel, in primul rind preparatul este indicat in diferite enterocolono-patii acute sau cronice de origine microbiana sau parazitara, in diareele nespecifice, preparatul s-a aratat de asemenea eficient. O indicatie justificata o are mexaformul in enterocolonopatiile iatrogene (chirurgicale sau medicamentoase). indeosebi acesta s-a aratat eficient in enterocolonopatiile cronice prin dezechilibru bacterian de origine alimentara (disbacterioze, disbioze), ca si in cele de origine medicamentoasa (dupa utilizare abuzi de antibiotice). Preparatul poate fi folosit in doze corespunzatoare si in mod profilactic, inaintea interventiilor chirurgicale pe abdomen, in cursul unui tratament mai intens cu antibiotice, sau pentru a preveni unele tulburari digestive in urma schimbarilor de regim alimentar sau de clima.

Mod de administrare : Medicamentul se administreaza in doza maxima de 1 comprimat de 3 ori/zi si nu mai mult de 34 saptamini. In scop profilactic se da numai 12 comprimate pe zi.
Contraindicatii : Medicamentul nu se administra in insuficientele hepatice grave, hipertiroidism si la cei care prezinta intoleranta fata de iod. Preparatul este contraindicat de asemenea in glaucom, hipertrofine de prostata si in stenozele pilorice. De asemenea nu poate fi continuat in diareele severe si care n-au raspuns la tratamentul inceput.

6. Saprosan
Indicatii : Medicamentul este indicat in enterite, in diferite enterocolonopatii si chiar in rectocolita cronica. Efecte favorabile se pot obtine cu saprosan in enterocolonopatiile cronice prin dezechilibru bacterian de origine medicamentoasa (dupa utilizarea abuzi de antibiotice), ca si in enterocolonopatiile cronice prin dezechilibru bacterian de origine alimentara. in dispepsiile abdominale ale adultului, ca si ale copilului si in enterocolonopatiile trenante si recidinte, saprosanul este folosit cu efecte bune. Medicamentul poate fi recomandat si in mod profilactic.
Mod de administrare : Saprosanul se administreaza la adulti dupa mesele principale in doze de 12 drajeuri de 3 ori/zi. La copii se administreaza in general 1 microleta.
Contraindicatii : Nu are.Alte materiale medicale despre: Boli digestive

Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauzele a numeroase cancere sunt cunoscute si deci pot fi evitate. Deseori, un cancer nu se datoreaza unei singure cauze, ci unui complex de cauze. [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile