eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cauzele cancerului

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Cauzele cancerului


Cauzele a numeroase cancere sunt cunoscute si deci pot fi evitate. Deseori, un cancer nu se datoreaza unei singure cauze, ci unui complex de cauze.

Factorii de risc pentru cancere sunt numerosi. In majoritatea ca/urilor, fiecare factor in cauza da nastere unui cancer la nivelul unui anumit organ sau aparat.

FUMATUL
Fumatul este responsabil de aproximativ 90% dintre can-cerele bronho-pulmonare. Iile proaca moartea a 2 milioane de persoane in fiecare an in tarile industrializate, dintre care jumatate inaintea implinirii varstei de 65 de ani. Riscul este cu atat mai mare cu cat o persoana fumeaza mai mull si de mult timp, cu cat inhaleaza tumul si cu cat a inceput sa turneze mai din tinerete.
Filtrul nu reduce decat usor riscul, iar tutunul brun il creste. Altadata obicei in principal masculin, fumatul s-a raspandit si in randul femeilor. Pe de alta parte, exista probabil un risc crescut pentru cancer bronho-pulmonar, la subiectii care isi desfasoara activitatea printre fumatori.

ALCOOLUL
Alcoolul reprezinta un factor de risc pentru cancerele de gura, gat, esofag si ficat. Fumatul creste acest risc.
Unele studii arata o crestere a riscului de cancer de san l.i femeile care consuma bauturi alcoolice.

ALIMENTATIA
O alimentatie prea bogata in calorii, in came rosie si in grasimi animale creste riscul de aparitie a cancerelor de intestin mai ales, dar si a cancerelor de san, de uter si de prostata, in schimb fructele si legumele par sa aiba un rol protector, in special in ceea ce priveste cm cerile digestive.

IRADIEREA

Primul cancer de piele aparut dupa iradiere .) losl descris in anul 1904. in 1944 o publicatie arata ca radiologii mureau de leucemie Intr-o proportie de 10 ori mai mare decat ceilalti medici. La supravietuitorii din Hiro-shima (1945) primele cazuri de leucemie au lost observate in 1948; alte tipuri de cancer (maduva osoasa, tiroida, san, os) au fost decelate dupa 15 ani de la explozie si sunt inca prezente la supravietuitori.
Leucemiile apar in medie dupa 8 ani de la iradiere, iar celelalte tumori dupa 20, 30 sau 40 de ani.
Reglementarile cu privire la radioprotectie au determinat disparitia riscurilor profesionale, in special la radiologi, cei ian manipuleaza material radioactiv si muncitorii de la instalatiile atomonucleare. Progresele inregistrate de radiologie .si noile metode de ima-gististica medicala au diminuat riscurile pacientilor legate de electiunea radiografiilor.

MEDIUL INCONJURA‚TOR
Din 1775 s-a silit ca exista o relatie intre expunerea la funingine si aparitia cancerului de scrot (sacul cutanat ce contine testiculele) la cosari: a fost primul cancer profesional inregistrat. In industrie numeroase procese industriale si substante chimice noi sunt cancerigene pentru individ. Atunci cand pericolul este identificat pot fi luate masuri eficace. Dar unele produse sunt cate odata folosite cu foarte mult timp inainte de a le putea sili nocivitatea. A fost cazul azbestului folosit pe scara larga in constructii (azbociment) si care determina cancere pleu-rale (membrana ce acopera plamanii).


VIRUSURILE

Prima legatura evidentiata intre virus si cancer a fost aceea dintre virusul Fpstein-Bair(responsabil de mononucleoza inlec-tioasa) si limtomul african Burkitt (l964). Viaisul hepatitei B poate determina pe termen lung un cancer hepatic. Rolul cancerigen al retroviru-surilor precum HIV e in prezent bine silit. Unele leucemii acute sunt induse de un virus foarte apropiat de cel ce produce SIDA. Cancerele de col uterin sunt mai frecvente la femeile care au fost afectate de infectii cu papilomavirusul.

HORMONII Sl CANCERELE
Aparitia cancerelor de vagin la fetele nascute de mame care primisera dietilstilbesfrol (eslrogen) in timpul primelor 3 luni de sarcina a determinat luarea in discutie a unui posibil rol cancerigen al hormonilor. Atunci cand estrogenii sunt utilizati in calitate de contraceptiv, adica asociati cu progestativele, nu exista in general un risc crescut pentru cancerul de san.


Folosirea contraceptivelor orale presupune lotusi niste rezerve, atunci cand ea incepe foarte devreme inaintea unei prime sarcini sau cand aceasta priveste femei cu o afectiune benigna a sanului (adenofibrom).

EREDITATEA
Nu exista cancer ereditar, dar se constata predispozitii familiale pentru unele cancere. Astfel membrii unei familii care au printre ei o persoana afectata de un cancer de colon, de ovar sau de san prezinta un risc de 2 pina la 4 ori mai mare fata de ceilalti indivizi de a dezlta acelasi tip de cancer. Unele boli genetice sunt insotite de un risc crescut de aparitie a cancerelor ce afecteaza specific unele organe (de exemplu retinoblastomul in trizomia 21 sau mongolismul).
Alte materiale medicale despre: cancerul
Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi „Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
Cauze fizice > Predispozitia biologica la obezitate (vezi „Obezitate\", pagina 169). > Dorinta exagerata de a manca dulciuri [...]
inca nu se cunosc cu exactitate cauzele fobiei sociale. Se pare ca factorul cel mai important asociat cu aparitia fobiei sociale este o vulnerabil [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre cancerul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile