eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli gastrointestinale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boli gastrointestinale

Gastritele


Gastritele
GASTRITA DE EROZIUNE (gastrita hemoragica, eroziuni gastrice multiple) Cauzata de aspirina si alte AINS (risc mai mic cu substantele mai noi, de ex. nabumetona si etodolac, care nu inhiba prostaglandinele mucoasei gastrice), alcool, stres sever (arsuri, septicemii, traumatisme, interventii chirurgicale, soc sau insuficienta respiratorie, renala sau hepatica). Poate fi asimp-tomatica sau poale asocia jena epigastrica, greturi, hematemeza sau melena. Diagnostic prin endoseopie superioara.
TRATAMENT inlaturarea agentului incriminat si mentinerea Oi si volumului sanguin la nevoie. Pentru prevenirea ulcerelor de stres la pacientii cu boli in slare critica, se recomanda administrarea p.o. din ora in ora de antiacide lichide (de ex. Maaiox 30 ml), administrarea i.v. de anlagonisi ai H-2-rccep-torilor (de ex. cimetidina, bolus de 300 mg + 37,5 50 mg/h i.v.) sau ambele, pentru mentinerea pll-ului gastric > 4. Ca alternativa, se poale administra suspensie de sucralfat l g p.o, q6h; nu creste pH-ul gastric, si poate astfel eta cresterea riscului de pneumonie de aspiratie, asociat antiacidelor lichide. Asa cum a fost descris mai sus (elul 110-l), se poate folosi misoprostol 200 ug p.o. qid in asociatie cu AINS, pentru a preveni ulcerele induse de acestea.
GASTRITA NON-EROZIVA Gastrita fundica (tip A) Trei louri: gastrita superficiala, gastrila atrolica. atrofia gastrica. In general asimptomalica frecventa la balrini: tipurile strofice pot fi asociate cu aclorhidrie, anemie pernicioasa si risc crescut de cancer gastric (valoarea endoscopici de screen-ing este incerta).
Gastrita superficiala (tip B) De obicei antrala, cauzata de H. priori (ez mai sus). Diagnosticul de gastrita cu//, priori poate li pus pe baza examenului histologic, testului rapid cu ureaza al materialului de biopsie gastrica, (estului respirator pentru urce si a detectari i in ser a anticorpilor la //. priori. Adeseori asimptoinatica, dar poate fi asociata cu dispepsie. Poale duce la gaslrila atrofica. atrofie gastrica, foliculi limfoizi gastrici si Iimfoame gastrice cu celule B. Infectia contractata la rsle mici sau in contextul unei malnutritii sau al unui debit acid gastric scazut, se asociaza cu gastrita intregului stomac (inclusiv a corpului gastric) si risc crescut de cancer gastric. Eradicarea H. priori se asociaza cu ndecarea gastritei, necesitand de obicei scheme terapeutice greoaie, multimcdicamenloase (de cx. subsalicilat de bismut 2 lete p.O. qid, amoxicillin 500 mg p.o. tid sau tetraciclina 500 mgqid si metronida-zol 500 mg p.o. tid, timp de 2 saptamini). dar cu beneficiu clinic cert. O schema alternativa mai simpla este omeprazol 20 mg bid si amoxicillina 500 mg qid, timp de 2 saptamini.
Gastrita pilorica Poate li consecutiva regurgitatiei continutului duodenal, in general asimptomatica. dar se poate asocia cu ulcere gastrice.
TIPURI SPECIFICE DE GASTRITA Boala Menetrier (gaslropatie hiper-trofica), gastrita eozinofilica, gastrita granulomatoasa. boala Crohn. sarcoi-doza, infectii (tuberculoza, sifilis, fungi, rusuri, paraziti), pseudolimfom. iradiere, gastrita de coroziune.Alte materiale medicale despre: boli gastrointestinale

Gastritele reprezinta inflamatii ale mucoasei stomacului. Ele pot aparea brusc (forma acuta) sau se dezvolta lent pe perioade indelungate (forma croni [...]
Date epidemiologice. Cauza bolii este Trichinella spiralis, un nema-tod capabil sa infecteze numai animalele cu sange cald. Infectia este enzootica in [...]
SIMPTOME Sl SEMNE Coledocoiitiaza poate fi depistata intimplator sau se poale prczenla ca o colica biliara, icter obstruetiv. colangita sau pancreatit [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli gastrointestinale

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile