eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarcina

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina

Sarcina ectopica


Sarcina ectopica
Ovulul fertilizat se imteaza in afara catatii uterine. in UK incidenta este de 9:1000 sarcini si este in crestere; in lume ratele sunt mai mari. Aproape 10% din decesele materne se datoreaza unei sarcini ec topice.
Factori predispozanti Orice factor care incetineste trecerea ovulului spre uter creste riscul; distructii ale trompei produse de salpingita sau alte tratamente chirurgicale; alte sarcini ectopice in antecedente; endometrioza; prezenta unui sterilei; pilula numai cu progesteron (PoP, p.68). GIFT (p.58).
Locul imtarii: in 97% este la nivelul trompei. Majoritatea se imteaza la nivelul ampulei, 25%* in zona ingusta si inextensibila a istmului (deci se prezinta precoce, cu ruptura). 3% se imteaza la nivelul ovarului, cerxului sau peritoneului.
Evolutia naturala. Trofoblastul invadeaza peretii trompei, care den fragili si determina hemoragii ce disloca embrionul. Daca trompa nu se rupe, sangele si embrionul sunt eliminati sau transformati intr-o mola tubara care se absoarbe. Ruptura se poate face pe neasteptate si poate fi catastrofica, sau se poate face treptat, dand nastere la durere si pierderi de sange. Sarcinile peritoneale pot supraetui pana in al treilea trimestru, si se pot prezenta cu incapacitatea femeii de a naste.
Prezentarea clinica asGindeste-te intotdeauna la o sarcina ectopica in cazul unei femei tinere, activa sexual si care se prezinta cu durere abdominala si sangerari.In general femeia are o perioada de 8 saptamani de amenoree, insa o sarcina ectopica se poate rupe inainte ca ciclul sa fie intrerupt. Colica tubara (se incearca dislocarea sarcinii) determina durere abdominala care preceda sangerarea vaginaia. Sangele poate fi inchis la culoare ("suc de prune" deoarece se elimina si decidua din uter) sau proaspat. Sarcina ectopica poate rupe trompa declansand o durere neasteptata, foarte puternica, peritonism si soc. Mai frecvent se manifesta prin sangerare vaginaia care se accentueaza treptat, si prin sangerare in catatea peritoneala care produce durere in varful umarului (prin iritatia diafragmului) si durere la defecatie si la urinare (datorita sangelui acumulat in pels). Pacienta poate sa lesine si sa aiba un abdomen dureros la palpare (95%), uter marit (30%), sensibilitate pe cerx (50%), formatiune palpabila pe anexe (63%). Examinarea trebuie facuta cu mare grija pentru a reduce riscul de ruptura.

Teste1: Nici un test nu este 100%. sigur. Recomanda un test de sarcina daca este necesar. Progesteronul sericAlte materiale medicale despre: Sarcina

Chiar si o HPP minora poate deveni periclitanta daca mama este anemica. Definitia OMS a anemiei din cursul sarcinii Hb [...]
Efectul medicamentelor, al vaccinurilor, a radiografiilor asupra unei femei insarcinate si a viitorului sau copil suscita temeri legitime.Totusi [...]
De-a lungul istoriei, si chiar in zilele noastre, cei mai multi copii s-au nascut din femei care au avut o dieta alcatuita din alimente bogate in amid [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sarcina

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile