eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


VITAMINELE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » vitaminele

O pilula‚ de vitamina‚

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

NECLARITA‚TI CU PRIVIRE LA CAPITOLUL I?
Am auzit in ultimul timp despre existenta unor suplimente de aminoacizi. Sunt si ei considerati elemente nutriti? Sunt la fel de importanti ca si vitaminele?
Da, da si inca o data da! Aminoacizii ( sectiunea 70) sunt pietrele de temelie ale unuia din cele mai importante elemente nutriti, si anume proteinele. Fiecare celula din trupul nostru contine proteine

• si are nevoie de ele. Acesti nutrienti au un rol hotarator in formarea de noi tesuturi, in inlocuirea celulelor vatamate; tot ei ajuta la sintetizarea hormonilor si enzimelor, la mentinerea echilibrului acido-bazic al sangelui si la eliminarea toxinelor din organism. in procesul de digestie, proteinele sunt descompuse in constituenti mai simpli numiti aminoacizi. Odata ajunsi in celulele corpului uman, acesti aminoacizi formeaza din nou proteine.

Importanta aminoacizilor este la fel de mare ca si cea a vitaminelor; unele nu pot functiona fara o cantitate suficienta din ceilalti. Cat despre suplimentele de aminoacizi si importanta lor pentru dumneavoastra, va sugerez sa cititi sectiunile 70 si 75 care trateaza despre remarcabilele beneficii aduse de ratiile suplimentare de aminoacizi.
Stiu ca vitaminele nu-si pot indeplini rolul in absenta mineralelor, dar este adevarat ca unele minerale actioneaza mai eficient decat altele?
Categoric! Vitamina A, de exemplu, lucreaza mai bine in prezenta urmatoarelor minerale: calciu, magneziu, fosfor, seleniu si zinc; actiunea vitaminelor din complexul B este potentata de aceleasi minerale, plus: cobalt, cupru, fier, mangan, potasiu si sodiu.

Pentru vitamina C cele mai indicate minerale sunt: calciul, cobaltul, cuprul, fierul si sodiul; vitamina D este ajutata de calciu, cupru, magneziu, seleniu si sodiu; pentru vitamina D cele mai indicate minerale sunt: calciul, fierul, manganul, fosforul, potasiul, seleniul, sodiul si zincul. Pentru mai multe lamuriri cu privire la acest subiect, consultati sectiunile 26

• 49.
Ce este acest nou mineral, borul?
Mai intai, nu este deloc nou; e insa mai degraba un oligoelement decat un mineral, ceea ce nu diminueaza catusi de putin nou-descoperita sa importanta in prenirea, alaturi de calciu, magneziu si vitamina D, a osteoporozei. Doza zilnica recomandata este de 3 mg.
15. DE UNDE PROVIN VITAMINELE?
Majoritatea vitaminelor provin din surse naturale
Deoarece vitaminele sunt substante naturale continute in alimente, suplimentele pe care dumneavoastra le inghititi

• fie ele capsule, tablete, prafuri sau lichide

• provin tot din alimente. Cu toate ca multe dintre
vitamine pot fi sintetizate in laboratoare, majoritatea sunt extrase din surse naturale primare.
De exemplu, vitamina A provine in mod obisnuit din untura de peste; vitamina B complex este extrasa din drojdie sau din ficat; Vitamina C are cele mai bune proprietati atunci cand provine din macese, mai exact din boabele ramase dupa scuturarea petalelor. Vitamina E este furnizata cel mai adesea de soia si de germenii de grau sau porumb.

16. DE CE APAR VITAMINELE SUB DIVERSE FORME?
Datorita faptului ca nevoile difera de la un organism la altul,
vitaminele se fabrica si ele in dirse forme.
Vitaminele sunt prezentate sub cele mai variate forme,
fiindca nici oamenii nu seamana unul cu celalalt.
letele

• cea mai obisnuita si mai connabila forma. Sunt usor de pastrat, de transportat si au o durata mai mare de valabilitate decat pulberile sau lichidele.
Capsulele

• ca si tabletele, sunt usor de pastrat; este forma uzuala de manufacturare pentru vitaminele solubile in grasimi, ca de exemplu
A, D si E.

Casetele

• tablete in forma de capsule; uneori sunt acoperite cu un inlis solubil doar in mediul alcalin al intestinului, nu in stomac.
Capsule gelatinoase

• mai usor de inghitit decat capsulele obisnuite.
Pulberile

• au avantajul unei eficiente mult sporite; in plus, se elimina prezenta agentilor de umplere, a liantilor sau a altor aditivi susceptibili sa declanseze alergii la persoanele cu sensibilitate in acest sens.

Lichidele

• pot fi usor amestecate cu dirse bauturi pentru persoanele ce nu pot inghiti tablete sau capsule.
Inhalanti nazali

• in ultimul timp reprezinta una din cele mai obisnuite forme de administrare a elementelor nutriti

• in special a vitaminelor B si C care sunt absorbite rapid prin mucoasa nazala.
Plasturi si imte

• capabile sa asigure cantitati continue, strict masurate, de nutrienti; vor fi disponibile in viitorul apropiat.

17. SOLUBILE IN GRA‚SIMI •LIPOSOLUBILE, IN APA‚• EQDROSOLUBILE, SAU SUB FORMA‚ USCATA‚?
Vitaminele solubile in grasimi

• A, D, E si K

• se gasesc de obicei si chiar se recomanda in forma 'uscata\" sau solubila in apa in cazul persoanelor care nu suporta grasimile, pentru cei ce sufera de acnee sau alte probleme dermatologice in care nu este permisa ingerarea de grasimi, ori pentru persoanele a caror dieta zilnica exclude grasimile (vitaminele solubile in grasimi au nevoie de grasimi pentru a fi asimilate; daca pnep un astfel de regim insa si luap vitamina A, D, E sau K, va sfatuiesc sa alegep forma uscata).

18. SINTETICE SAU NATURALE? ORGANICE SAU ANORGANICE?
Vitaminele sintetice va pot cruta bugetul, insa nu si stomacul.
Cand sunt intrebat daca exista vreo diferenta intre vitaminele naturale si cele sintetice, raspunsul meu este: una singura, si anume efectul asupra dumneavoastra. Desi vitaminele si mineralele produse pe cale sintetica au dat rezultate satisfacatoare, beneficiile oferite de vitaminele naturale

• pe dirse uri

• le depasesc cu mult. Cu toate ca analizele chimice. arata aceeasi compozipe si structura, vitaminele naturale sunt mai eficiente fiindca natura le-a facut mai complexe.

Vitamina C sintetica este doar acid ascorbic si nimic mai mult, vitamina C naturala, extrasa din fructele de macese, contine bioflavonoide, adica intregul complex C care este de departe mai eficient.
Vitamina E naturala, care include toate formele de tocoferol, este mai eficienta decat cea sintetica ce contine doar forma alfa.In conformitate cu opinia doctorului Theron G. Randolph, reputat alergolog, 'o substanta obtinuta pe cale sintetica poate cauza o reactie alergica in cazul unei persoane cu sensibilitate chimica, chiar daca produsul natural

• cu aceeasi structura si compozitie

• este perfect tolerat.\"

Pe de alta parte insa, persoanele alergice la polen pot suferi o reactie neplacuta la administrarea unei vitamine C naturale cu usoare impuritati de polen.
In orice caz, asa cum au atestat multi dintre cei care au incercat ambele variante, vitaminele naturale provoaca mai putine probleme gastrointestinale, iar chiar cand se administreaza doze mari, reactiile toxice sunt mult mai rare decat la cele obtinute pe cale sintetica.In ceea ce priste diferenta dintre organic si anorganic, situatia este cu totul alta, fiind vorba despre o conceptie complet gresita. Toate vitaminele sunt compusi organici, adica substante ce contin carbon.

19. CHELATII SI CE INSEAMNA‚ EI
Doar 2 pana la 10 la suta din fierul introdus in organism este in realitate absorbit.
Chelatizarea este procesul prin care substantele minerale sunt transformate intr-o forma mai usor asimilabila. Obisnuitele suplimente minerale, ca de exemplu faina de oase si dolomita, sunt de cele mai multe ori nechelatizate si, pentru a putea fi utilizate de catre organismul omenesc, este nevoie ca in procesul de digestie sa fie mai intai transformate in chelati. La multe persoane, procesul natural de chelatizare nu se produce in conditii satisfacatoare si de aceea suplimentele minerale administrate nu sunt de nici un folos.

Daca va ganditi ca organismul nu poate folosi ceea ce primeste, ca la multi dintre noi digestia lasa de dorit, ca numai 2 pana la 10 la suta din fierul administrat este absorbit si ca din acest procent infim jumatate este eliminat, atunci ti recunoaste cat e de important sa luati minerale chelatizate in prealabil. Suplimentele minerale chelatizate cu aminoacizi sunt asimilate de trei pana la zece ori mai bine decat formele nechelatizate, micul adaos la pretul de cost fiind astfel perfect justificat.

20. REGLAREA TEMPORALA‚
Un important pas inainte in domeniul vitaminelor a fost introducerea suplimentelor cu reglare temporala. Aceasta reglare este asigurata de un proces prin care vitaminele sunt produse in micropilule si apoi sunt inglobate intr-o baza speciala care asigura eliberarea lor in organism conform unei temporizari menite sa controleze absorbtia lor continua intr-un rastimp de sase•douasprezece ore. Majoritatea vitaminelor fiind solubile in apa, ele nu pot fi stocate in organism.

Fara aceasta reglare temporala ar fi absorbite rapid in circuitul sanguin, fiind apoi eliminate prin urina in doua-trei ore, indiferent de marimea dozei administrate.
Un mod de a asigura vitaminele necesare timp de douazeci si patru de ore din douazeci si patru.
Suplimentele cu reglare temporala ofera o eficacitate optima, pierderi minime prin procesul de excretie si niluri constante in sange atat pe timpul zilei cat si noaptea.

21. AGENTI DE UMPLERE, LIANTI SI CE ALTCEVA MAI INGHITIM?
Vitaminele contin de obicei mai mult decat putem noi dea cu ochiul liber si uneori chiar mai mult decat scrie pe eticheta. Agentii de umplere, liantii, lubrefiantii, si asa mai departe, toti acesti aditivi nu sunt in general mentionati. Dar daca dumneavoastra doriti sa stiti ce inghititi, lista de mai jos va poate fi de ajutor.
Diluanti sau agenti de umplere. Sunt materiale inerte adaugate in tablete pentru a le mari volumul aducandu-le la dimensiunile necesare procesului de compactare. Fosfatul dicalcic

• o excelenta sursa de calciu si fosfor

• este utilizat de catre cei mai buni producatori, fiind obtinut din roci minerale purificate; se prezinta sub forma unui praf alb. Mai pot fi utilizate in acest scop sorbitolul si celuloza.

Lianti. Sunt substante care confera coeziune prafurilor, mentinand laolalta toti componentii tabletei. Celuloza si etil-celuloza sunt liantii cei
mai folositi (celuloza este principalul constituent al fibrelor getale). Uneori mai pot fi utilizate lecitina si sorbitolul.
Iata mai jos o lista a liantilor care se folosesc de catre unii producatori, dar de care este bine sa va feriti:
a€¢ Acacia (guma arabica)•o rasina getala pe care Food and Drug Administration (Departamentul pentru Alimentatie si Sanatate al S.U.A.) a declarat-o ca fiind inofensiva, dar care poate cauza accese de astm si eruptii cutanate la astmatici, gravide si alergici.

a€¢ Algina (acid alginic sau alginat de sodiu)

• un carbohidrat derivat din algele marine. Este in curs de cercetare, suspectat de a determina mutatii genetice, capabil sa induca afectiuni ale functiilor de reproducere si malformatii congenitale. Daca sunteti o femeie gravida, o mama care alapteaza sau daca intentionati sa concepeti un copil, va sfatuiesc sa evitati orice produs care contine alginati.


Lubrefianti. Sunt substante cu rol de ungere, introduse in tablete pentru a preni lipirea acestora de masina care realizeaza comprimarea. Stearalul de calciu si siliciul sunt lubrefiantii cel mai des utilizati. Stearatul de calciu este un produs din uleiurile getale naturale; siliciul este un praf alb de origine naturala.

Poate fi de asemenea folosit in scop de lubrefiere si stearatul de magneziu.
Dezintegratori. Substante ca guma arabica, algina si alginatii sunt introduse in tableta pentru a usura sfaramarea si dezintegrarea ei dupa ingurgitare.
Coloranti. Substante ce au menirea de a conferi tabletelor un aspect mai placut. Cei mai indicati sunt colorantii obtinuti din surse naturale

• de exemplu clorofila.
Aromatizanti si indulcitori. Folositi numai pentru tabletele ce trebuie sfaramate in gura, cei mai obisnuiti indulcitori sunt fructoza, dextrinele din malt, sorbitolul si maltoza. Glucoza este rareori utilizata de catre producatorii de marca.

Materialele de acoperire. Sunt materiale destinate protectiei impotriva umiditatii; totodata, mascheaza gustul si mirosul neplacut, facand tabletele mai usor de inghitit. Cele mai des utilizate sunt zeina

• agent de acoperire transparent de pronienta naturala, derivat dintr-o proteina prezenta in porumb

• si ceara de Brazilia, un produs natural extras din palmieri.
Agenti de uscare. Sunt materiale care impiedica absorbtia apei de catre substantele higroscopice in cursul operatiilor de fabricare. Cel mai des folosit agent de uscare este silicagelul.

22. CONDITIILE DE PA‚STRARE SI PERSISTENTA IN ORGANISM
Vitaminele si suplimentele minerale trebuie pastrate in locuri reci si intunecoase, ferite de lumina directa a soarelui, preferabil in recipiente opace, perfect inchise. Nu este nevoie sa le tineti in frigider. Pentru a preni umezeala excesiva, puneti la fundul flaconului cu vitamine cateva boabe de orez ce actioneaza ca un absorbant natural al umiditatii.Intr-un flacon perfect inchis, vitaminele pot fi
pastrate doi sau trei ani.
Daca vitaminele sunt mentinute la loc intunecos si rece, intr-un recipient bine inchis, ele pot fi pastrate doi, trei ani. Cel mai bine insa este sa cumparati numai flacoane pe a caror eticheta este prevazut termenul de valabilitate. Odata sticluta deschisa, continutul poate fi pastrat in siguranta timp de douasprezece luni.

Organismul nostru tinde sa elimine prin urina, in rastimp de patru ore, substantele ingerate; acest fapt este mai cu seama valabil pentru vitaminele solubile in apa, ca de exemplu C si B. Luate pe stomacul gol, vitaminele B si C sunt eliminate la doua ore dupa ingestie.
Vitaminele solubile in grasimi, cum sunt A, D, E si K raman in organism timp de aproximativ douazeci si patru de ore, desi cantitatile in exces pot fi stocate in ficat un rastimp mult mai indelungat. Formele uscate ale vitaminelor A si E parasesc corpul mai repede.

23. CA‚ND SI CUM SA‚ LUA‚M VITAMINELE?
Functiile corpului omenesc sunt adaptate unui ciclu de douazeci si patru de ore. Celulele noastre nu dorm odata cu noi si ele nu pot exista fara un aport continuu de oxigen si elemente nutriti. De aceea, este bine ca suplimentele pe care le luati sa fie cat mai uniform raspandite pe intreaga durata a unei zile.
Daca inghititi toate suplimentele vitaminice odata, este bine sa o faceti dupa pranz, si nu dimineata, dupa micul dejun.

Cel mai indicat moment pentru administrarea suplimentelor de vitamine este dupa masa. Fiind substante organice, vitaminele sunt mai bine absorbite in prezenta alimentelor si a mineralelor. Din cauza faptului ca vitaminele solubile in apa

• in special B complex si C

• sunt rapid eliminate prin urina, administrarea lor dupa fiecare masa importanta a zilei (mic dejun, dejun si cina) este mai indicata. Daca nu le puteti lua dupa fiecare masa, atunci impartiti doza zilnica in doua si inghititi jumatate dupa micul dejun si jumatate dupa pranz.

Daca sunteti nevoit sa luati intreaga cantitate o singura data, faceti acest lucru dupa cea mai consistenta masa a zilei. Cu alte cuvinte, pentru a obtine cele mai bune rezultate, este indicat sa inghititi vitaminele dupa masa de pranz.
Si nu uitati ca mineralele sunt indispensabile pentru o buna absorbtie a vitaminelor, deci amintiti-va sa le luati impreuna.

24. CUM ESTE MAI BINE PENTRU DUMNEAVOASTRA‚?
Daca nu stiti formula cea mai indicata pentru organismul dumneavoastra

• tablete, picaturi sau prafuri; de trei ori pe zi sau pilule cu reglare temporala

• sfatul meu este sa le incercati pe rand. in caz ca suplimentele pe care le luati nu va convin, schimbati formula. Vitamina C praf amestecata intr-un pahar cu ceai este mult mai connabila decat cateva pastile mari atunci cand sunteti racit. Daca nu va impacati cu vitamina E obisnuita, incercati forma uscata. Cititi cu atentie sectiunile 26

• 69 si indicatiile din sectiunea 290 pentru a fi sigur ca stiti tot ceea ce trebuie cu privire la vitaminele pe care le inghititi.

25. NECLARITA‚TI CU PRIVIRE LA CAPITOLUL II?
Daca vitaminele au un miros urat inseamna ca sunt expirate si pot fi daunatoare?
Un miros puternic nu semnifica neaparat ca vitaminele respecti sunt expirate, dar o probabilitate exista. Daca le-ati pastrat la caldura si lumina (grozav pentru dumneavoastra, dar nu si pentru ele), atunci este chiar probabil sa fie alterate, dar acest lucru nu inseamna ca vor fi daunatoare; cel mult nu-si vor mai face efectul.
Foarte des mi s-a parut ca simt un miros de alcool in flaconul cu vitamine. Asta inseamna cumva ca s-au stricat si ca nu este indicat sa Ie mai inghit?
Nu, vitaminele nu se strica; le puteti lua linistit in continuare. Alcoolul este adesea utilizat ca agent de uscare, pentru a elimina excesul de apa la fabricare. Uneori, daca produsul a fost ambalat prea repede, mirosul alcoolului persista. Sfatul meu este sa puneti in sticluta cu vitamine cateva boabe de orez care vor absorbi atat umezeala cat si mirosul de alcool.

Uneori am observat mici fisuri pe tabletele de vitamina B. Pot inghiti chiar si aceste tablete?
Da, puteti. Agentii de acoperire putin rezistenti sunti vinovati de acele fisuri, dar vitamina dinauntru este nevatamata.
Daca lianti ca guma arabica si acidul alginic au fost declarati inofensivi de catre organismele specializate, atunci de ce nu sunt inofensivi?
Faptul ca un aditiv a fost declarat inofensiv de catre Food and Drug Administration nu inseamna ca el nu va poate face rau. Iata de ce: in 1958, cand a intrat in vigoare legea privind controlul tuturor chimicalelor utilizate in industria alimentara si farmaceutica, FDA a alcatuit lista celor considerate inofensi cu scopul de a elimina costisitoarele testari asupra produselor chimice considerate la ora aceea apte pentru consum (zahar, amidon, sare, bicarbonat etc). Drept urmare, toti aditivii utilizati pana in anul respectiv au fost considerati din oficiu inofensivi. Din pacate, multi dintre ei s-au dodit apoi daunatori pentru sanatate.
Daca o anumita vitamina este disponibila atat sub forma de capsule cat si ca tablete, care varianta este cea mai buna?

Iata o intrebare interesanta, dar dificila. Exista argumente pro si contra pentru ambele variante. Pe de o parte, capsulele sunt mai usor de inghitit decat tabletele, se dizolva mai repede, par a nu contine lianti si agenti de umplere si, din moment ce majoritatea medicilor le recomanda, inseamna ca sunt mai eficiente. Pe de alta parte insa, capsulele asigura o protectie mai scazuta impotriva oxidarii decat tabletele; sunt de obicei mai scumpe si parerea conform careia nu contin agenti de umplere si
lianti este falsa ( sectiunea 21).
Daca sunteti getarieni, un amanunt va fi hotarator pentru dumneavoastra: capsulele sunt constituite din gelatina

• un produs de origine animala. letele insa nu contin decat componente getale, cel putin unele dintre ele.
Totdeauna cand ati dubii, luati legatura cu fabricantul sau consultati un medic nutritionist.Alte materiale medicale despre: VITAMINELE

125. CE ESTE O DIETA‚ ECHILIBRATA? DUMNEAVOASTRA‚ O RESPECTATI?
O dieta echilibrata este foarte usor de gasit in carti, insa mult mai greu pe m [...]
COMPOZITIA PROTEINELOR Se numesc proteine produsii naturali cu structura macromoleculara care se transforma prin hidroliza in a-amino-acizi. [...]
Tiamina este esentiala in « gospodarirea » glucidelor alimentare, iar un regim bogat in glucide si zahar impune prezenta acestei vitamine in cantitati [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre vitaminele

  Alte sectiuni
  Retete
  Stiati ca
  Alimentatie
  Vitaminele
  Sa mancam sanatos
  Diete
  Secretele nutritiei
  Cura de slabire
  Exercitiile fizice
  Mineralele
  Grasimile
  Cum ne hranim
  Regimuri alimentare
  Intrebari despre nutritie
  Silueta
  Nutritia si sexualitatea
  Nutritia si bolile cronice
  Aminoacizii
  Acizii grasi
  Bucatarie
  Retete de slabit  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile