eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie

Lega‚tura cu greutatea corporala‚

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Chiar pot pierde in greutate evitand alimentele netolerate?
Singurul raspuns pe care vi-l pot oferi cu o anumita siguranta este 'probabil\" sau 'depinde\". Desi am vazut cu proprin mei ochi cum multi dintre clientii mei au pierdut cu succes in greutate evitand de exemplu toate produsele pe baza de grau, va rog totusi sa nu credeti tot ce se spune cu privire la pierderea in greutate prin evitarea alimentelor netolerate. Suntem foarte diferiti unul de celalalt si ceea ce produce pierderea in greutate a unora, in cazul altora nu are acest efect.
Nu va pot garanta ca veti pierde in greutate excluzand alimentele netolerate, care va cauzeaza intoleranta si alte simptome. insa este adevarat ca, in cazul unor persoane, pierderea in greutate a fost un efect secundar placut al excluderii alimentelor netolerate.
Intr-un studiu pe 200 de pacienti care au folosit testul pentru alergenii alimentari la nivel celular (FACT) realizat de Laboratorul Wellbeing pentru diagnosticare individuala, au fost identificate cateva simptome care intruneau criteriile pentru a incepe testul. Douazeci si opt (14 la suta) dintre participanti erau supraponderali. Timp de trei luni toti pacientii au evitat alimentele care au fost identificate ca provocand o reactie pozitiva. Din acesti 28 de pacienti, 26 (93 la suta) au anuntat pierderea in greutate in perioada in care au evitat alimentele netolerate. Alte studii confirma aceste observatii. Foarte important, autorii studiului au observat ca in timp ce pierderea in greutate a fost 'in multe cazuri un efect secundar important\", nu acesta a fost motivul principal pentru testare sau pentru implementarea unei modificari in dieta.

Acest studiu este detaliat in modulul 2, unde s-a si notat de altfel ca dintre participantii care sufereau de sindrom de colon iriil (SCI), 93 la suta au anuntat o ameliorare a simptomelor.
Care este legatura dintre grasimea din organism si intoleranta alimentara?
Ati aflat ca exista o gazda pentru afectiunile legate de intoleranta alimentara, fiecare dintre ele putand fi conectate intr-un anumit mod cu o greutate supraponderala (si uneori subponderala). Cu cat prezentati mai multe asemenea afectiuni, cu atat este mai complexa relatia dintre greutatea corporala si intoleranta alimentara.

lata posibilele legaturi:
1. dependenta alimentara
2. consumul nesabuit de mancare3. ritm meolic incetinit
4. toxicitate in exces
Sa acordam o privire detaliata fiecareia dintre ele. Dependenta
Dependenta este descrisa ca fiind o stare care implica simptome de sevraj ulterioare contactului cu o anumita substanta (aceste simptome pot fi resimtite intr-un interval de la cateva ore pana la trei zile dupa contact). Asa cum puteti avea o dependenta de narcotice, tutun, cafea sau alcool, puteti prezenta o dependenta pentru o substanta chimica sau un aliment.

Faptul ca puteti fi dependent de un aliment pentru care prezentati intoleranta este unul dintre cele mai ciudate si fascinante aspecte ale intolerantei alimentare si explica foarte multe lucruri.In primul rand, ajuta sa explicam de ce este atat de dificil la nivel emotional sa acceptam ca un anumit aliment preferat cauzeaza o problema. Ajuta sa explicam de ce, in cazul unora, trebuie purtata o lupta pentru a putea elimina alimentul netolerat. Adesea veti tanji dupa aliment, deoarece initial va va da o senzatie de bine, dar creste povara toxicitatii din organism.

Aceasta explica si modul in care puteti consuma in cantitati mari aceste alimente, si chiar in exces. Trebuie spus ca, similar alcoolului, rareori alimentele insele sunt vinovate de dependenta, insa exista ceva din compozitia lor care reactioneaza cu ceva din organism si va creaza dependenta.
Odata acceptat aspectul legat de dependenta al intolerantei alimentare, veti putea rezolva mult mai usor impactul eliminarii alimentelor netolerate. Trebuie sa fiti constineti ca o parte dintre dumneavoastra veti tanji dupa alimentele care cauzeaza simptomele, in timp ce altii le veti alege uneori neintentionat. Aceasta se intampla cu usurinta in cazul graului si produselor lactate, intrucat sunt atat de usor accesibile.

Cercetarea stiintifica indica faptul ca aproximativ jumatate dintre persoanele cu intolerante alimentare vor fi dependente de aceste alimente.
Acesta este unul dintre factorii cheie de a distinge intoleranta alimentara de adevarata alergie alimentara: in cazul unei intolerante alimentare, initial va puteti simti mai bine dupa consumarea alimentului (inainte de a va simti rau, mai tarziu); in cazul unei alergii, reactia initiala imediata va fi neplacuta (si uneori pune viata in pericol).
Aceasta se datoreaza faptului ca initial aveti satisfactie si va simtiti bine consumand din nou alimentul. Este asadar mai dificil sa va opriti sa consumati alimentul deoarece ar insemna sa renuntati la acea stare de bine.

Ca si in cazul altor dependente, daca evitati substanta care va creaza dependenta, va veti confrunta cu starea de sevraj. De fapt, daca aveti pofte si experimentati simptome de sevraj dupa eliminarea unui anumit aliment pe care il consumati in mod regulat, atunci sunteti pe drumul bun.
Este totusi adevarat ca poftele vor dispare odata cu trecerea timpului.
Problema este ca dupa ameliorarea simptomelor, este foarte usor sa reveniti la consumul alimentelor netolerate, mai ales daca nu exista niciun control asupra accesului asa cum se intampla in cazul medicamentelor. Alimentele se afla chiar pe raft.
Trebuie sa fiti constienti de riscurile care pot aparea deoarece va puteti confrunta cu acelasi tip de sevraj ca si in cazul dependentei de medicamente.

CUM DEVIN DEPENDENT DE UN ALIMENT?
Amintiti-va ca dezvoltati intoleranta numai pentru alimentele pe care le consumati cel mai des. Problema despre care discutam este dependenta chimica de continutul acestor alimente.
Datorita activitatii de cercetare realizata de dr. Candace Pert, autor al sectiunilor The Molecules of Emotion (Moleculele emotiei), acum stim mai multe despre functiile intrinsece ale creierului. Organismul poate crea endorfine, opiacee naturale si calmante eliberate in timpul durerii intense si chiar in timpul anumitor exercitii fizice. (De exemplu, rezistenta sau exercitiile fizice extenuante cauzeaza eliberarea endorfinelor - alergarea pe distante lungi incurajeaza eliberarea mai multor endorfine decat celelalte tipuri de exercitii cardiovasculare, explicand modul in care putem deveni dependenti).

Endorfinele calatoresc spre creier si se atasaza receptorilor narcotici de acolo, ajutand la blocarea durerii si incurajand senzatia de bine. Probabil ati auzit de morfina, heroina si alte opiacee; ele se leaga de aceiasi receptori. Aceste narcotice creaza de asemenea dependenta deoarece inhiba capacitatea naturala a organismului de a produce endorfine, asadar, atunci cand nu mai se administreaza narcotice, pacientul sau dependentul sufera simptome de sevraj. La fel, alimentele care declanseaza eliberarea opiaceelor in creier diminueaza abilitatea creierului de a produce aceste substante chimice.

Endorfinele sunt lanturi scurte de aminoacizi numiti peptide. Proteinele sunt lanturi mai lungi de aminoacizi. Cand alimentele sunt digerate in stomac, proteinele acelor alimente sunt desfacute din aceste lanturi lungi de aminoacizi in peptide. Printr-un fenomen al naturii, unele peptide derivate din alimente sunt aproape identice cu peptidele din endorfine. Denumirea acestor peptide este exorfine, deoarece ele provin din exteriorul organismului. Exorfinele pot fi derivate dintr-o varietate de alimente incluzind graul, porumbul, orzul si laptele.
Una dintre intrebarile care iau astfel nastere este de ce numai unii indivizi sunt afectati iar altii nu? Nu avem toate raspunsurile, dar cunoastem unele variabile care joaca un rol important.

Permeabilitatea intestinala (intestinul permeabil) poate fi un factor, asa cum s-a discutat in modulul 11, deoarece permite patrunderea mai multor astfel de peptide in mucoasa intestinala. Un alt rol il poate avea echilibrul bacteriilor in intestin, discutat in modulul 6. Foarte important este si nivelul acizilor gastrici si al enzimelor digestive, deoarece pot preveni transformarea peptidelor exorfine din organism in lanturi benigne de aminoacizi. De aceea, enzimele digestive precum Bio 6 Plus reprezinta o parte din ul de sustinere a digestiei.

De asemenea nivelurile SlgA ofera un important strat protector care nu poate fi traversat cu usurinta de peptide. De fapt, multi dintre factorii discutati in aceasta sectiune (modulele 3-l1) privind intoleranta alimentara pot avea implicatii in modul in care exorfinele va afecteaza. Mai mult, poate exista o problema cu enzimele de detoxifiere (localizate in principal in intestine si ficat) care joaca de asemenea un rol important in ingaduirea acestor peptide sa patrunda in sange si creier.
Studiu de caz: pierderea in greutate si mai mult.
Kyle Murray, in varsta de 57 de ani, mi-a povestit despre probleme sale de sanatate pe termen lung si a admis ca a consumat alimentele gresite numai pentru ca le iubea foarte mult.

Cantarea cu aproximativ 13,5 kg peste greutatea normala, era obosit in cea mai mare parte a timpului, ii lipsea motivatia si avea dureri de genunchi iar limba ii era incarcata si albicioasa. Suferea de infectii frecvente (lunare) si de astm, pe care il trata cu medicamente, si avea o tuse cronica neplacuta.
Deoarece multe dintre aceste semne indicau intoleranta alimentara, i-am recomandat lui Kyle sa evite alimentele netolerate din topul sau pentru o perioada de proba. Aceste alimente s-au dovedit a fi cafeaua, alcoolul, painea, branza si laptele. Dupa zece saptamani Kyle s-a intors la cabinet si m-a intrebat daca pot crede ca a inregistrat ameliorari semnificative pentru fiecare afectiune pe care o avea.Mi-a spus ca de fiecare data cand consuma branza il dureau genunchii si trebuia sa isi administreze medicamentele pentru astm mai des. Zilnic, grasimea corpului scadea si a castigat pofta de viata si o motivatie mai puternica decat inainte.
Kyle este un exemplu extraordinar al unei persoane despre care nu ati crede niciodata ca ar apela in mod obisnuit la sfatul unui nutritionist, dar care a citit despre un caz similar intr-o revista de succes. A simtit ca ajunsese la capatul firului in privinta sanatatii sale si se saturase sa se simta atat de rau. Devotamentul sau fata de program a fost testat din cand in cand, dar de fiecare data cand manca sau bea alimentul 'netolerat\" se confrunta cu o inrautatire a simptome-lor, dandu-i forta si dorinta de a respecta programul in continuare.

Consumul nesabuit de alimente
Este strans legat de dependenta biochimica fata de alimente, dar poate exista foarte bine o componenta emotionala suplimentara care sa il declanseze. Cand va suparati, cautati probabil alinarea in mancare. Unele persoane mananca in exces atunci cand se confrunta cu stari de stres sau anxietate. De obicei, alimentele pe care le consumati in aceste momente ocupa locuri fruntase in lista suspectilor obisnuiti. Daca consumul in exces al acestor alimente are loc in mod regulat, este foarte posibil ca aceastea sa fie alimentele fata de care sunteti dependenti, nu numai din punct de vedere biochimic ci si emotional.

Daca consumarea unui aliment in cantitate mare si in mod frecvent reprezinta cauza numarul unu pentru intoleranta alimentara, atunci consumul nesabuit al unui aliment este o cale care nu da gres in dezvoltarea unei intolerante fata de acesta. De asemenea va expuneti riscului de a consuma prea multe calorii si de a va ingrasa, in timp ce tanjiti dupa acel aliment. Aceasta poate conduce foarte bine la sindromul de intestin permeabil, care mareste sarcina toxica in organism. Majoritatea acestor toxine sunt depozitate in celulele grase, putand conduce la marirea acelui tip de grasime corporala care rezista atunci cand este folosita pentru energie (proces numit oxidare).

Meolism incetinit
Intoleranta alimentara poate epuiza sistemul hormonal, care reduce apoi abilitatea organismului de a folosi grasimile pentru obtinerea energiei. Se poate intampla in trei moduri:In primul rand, de fiecare data cand consumati un aliment care declanseaza o reactie, acesta stimuleaza sistemul nervos si glandele suprarerenale pentru a produce hormoni de stres. Daca aceste simptome apar din cand in cand, nu vor avea drept rezultat nicun dezechilibru. insa daca se intampla in mod regulat si repetat conduce la slabiciune,
extenuare si nervozitate.

Hormonii suprarenali sunt epuizati si devin incapabili sa mentina un ritm meolic eficient. Mai mult, deoarece hormonii interactioneaza intre ei, apare in organism un efect de lovitura si in mod particular asupra hormonului tiroidian. Pe termen scurt, hormonii tiroidieni pot compensa fluxul suprarenal lent, dar in timp glanda tiroida poate sub - produce hormoni, conducand la o hipo-functionare a tiroidei. Acest fapt incetineste ritmul meolic si cu cat meolismul este mai lent, cu atat sunteti mai predispus sa va ingrasati.In al doilea rand, anticorpii care s-au dezvoltat pentru a ataca proteinele alimentare pot afecta advers glandele hormonale din organism.

Tiroidia este un exemplu de afectiune auto-imuna care poate fi declansata de complexele imune fata de alimente.In al treilea rand, toxinele, citokinele si complexele imune care rezulta din intolerantele alimentare pot distruge sau diminua eficienta hormonilor din organism. Se stie ca functia insulinei este afectata advers de TNF-a, o citokina inflamatoare produsa in intestine ca rezultat al reactiilor intolerantei alimentare.

Daca insulina nu isi poate exercita functia, se produce mai multa insulina; astfel ia nastere afectiunea numita rezistenta la insulina (subiectul primei mele carti, The Insulin Factor (Factorul insulina). Rezistenta la insulina este puternic asociata cu ingrasarea.Insa nu numai insulina este afectata de intoleranta alimentara. Aceasta distrugere poate afecta functia meolica si curatenia tuturor hormonilor, avand drept rezultat dezechilibre hormonale in tot organismul. Poate conduce de asemenea la probleme privind capacitatea organismului de a transforma hormonul tiroidian inactiv in hormon tiroidian actiAlte materiale medicale despre: Alimentatie
in afara de nevoile calorice pe care organismul le asigura in primul rind, exista si nevoi in factori nutritivi (protide, lipide, glucide, minerale, a [...]
De ce sunt atat de des intalnite intolerantele alimentare?

Acest capitol va va informa despre motivele pentru care exista intolerantele [...]
AMESTECURILE ALIMENTARE Cand omul cavernelor pleca la vanatoare, el se hranea toata ziua cu fructele salbatice pe care le culegea pe parcurs. In [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile