eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie

De ce prezint intoleranta alimentara‚?

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

De ce sunt atat de des intalnite intolerantele alimentare?

Acest modul va va informa despre motivele pentru care exista intolerantele alimentare si de ce prezentati una sau mai multe intolerante alimentare. Veti descoperi modalitatea de abordare a intolerantele alimentare de care suferiti si cauzele lor fundamentale.
Ati aflat ca cel putin 45 de procente din intrega populatie prezinta cel putin o intoleranta alimentara. Alti cercetatori considera ca aceasta cifra este la fel de importanta ca si 80 de procente. Asadar, de ce se intampla acest lucru? Nu am fost sortiti sa consumam anumite alimente? Oamenii din ziua de astazi sunt mai intoleranti la alimente decat erau cei din trecut?

Pentru inceput, sa trecem in revista cele mai obisnuite cauze ale intolerantei alimentare. Aceste cauze pot fi foarte bine cumulate, pot co-exista si astfel exista o sinergie in cauza intolerantei(lor) alimentare. In urmatoarele module vom acorda o privire detaliata fiecareia dintre aceste cauze.
a€¢ Consumul prea mare si foarte des al aceluiasi aliment (prezentul modul)
a€¢ Aditivi alimentari, conservanti, agenti de intensificare a culorii si gustului (prezentul modul)
a€¢ Mancatul foarte rapid (modulul 4)
a€¢ Digestie deficitara (nivel scazut al acidului gastric, nivel scazut al enzimelor pancreatice) (modulul 4)
a€¢ Ecologie intestinala dezechilibrata: exces de fermenti, bacterii sau paraziti (modulele 5-7)
a€¢ Retete si medicamente in exces (modulul 8)

a€¢ Imunitate intestinala slaba si igiena imbunatatita (modulul 9)
a€¢ Excesul de stres (modulul 10)

Lista de mai sus va fi relevanta numai pentru unele persoane, nu pentru toata lumea. in cazul celor pentru care acesti factori sunt relevanti, abordarea lor este vitala pentru a scapa din cercul vicios al intolerantelor alimentare. Multi pacienti mi-au spus ca au urmat o dieta prin eliminare pentru a-si ameliora simptomele. insa motivul pentru care au apelat la mine este ca, desi dieta a dat randament cateva luni, au sfarsit prin a prezenta aceleasi simptome, in ciuda evitarii in continuare a alimentelor netolerate initial.

Pe langa retestare, am descoperit ca acesti pacienti sufereau acum de noi intolerante alimentare. De fapt erau cauzele fundamentale care continuau sa cauzeze probleme. in acest caz, intoleranta alimentara poate fi 'amonte\" pentru un numar de alte probleme - desi merita retinut ca poate fi foarte bine si 'aval\".Acesta este motivul de baza pentru care trebuie sa fiti informati despre cauzele asociate si cele fundamentale ale intolerantei alimentare.

Pentru a va ajuta sa siliti care dintre cele sapte cauze cel mai des intalnite in intoleranta alimentara sunt relevante in cazul dumneavoastra, voi discuta despre fiecare in parte - si unde este cazul, exista chestionare pentru a restrange potentialele alimente netolerate.
Diagrama de mai jos indica diversii factori care pot contribui la intoleranta alimentara. Adesea exista mai mult de o cauza pe care trebuie sa o aveti in vedere.

Consumul excesiv si frecvent al aceluiasi aliment

Din cele 195 000 de te comestibile de pe eta, tindem, in lumea vestica, sa obtinem majoritatea caloriilor din mai putin de 20 de alimente. intr-adevar, majoritatea oamenilor tind sa consume zilnic aceleasi 10 alimente (si includ cu preponderenta grau si produse lactate). Aceasta va predispune la o reactivitate imuna modificata fata de aceste alimente. De asemenea, inseamna ca varietatea nutrientilor pe care ii primiti din aliment este limitata si acest lucru poate avea alte efecte asupra sanatatii.

Un jurnal alimentar completat timp de sapte zile va sublinia daca consumati cu preponderenta numai cateva alimente. Timp de o saptamana intocmiti pur si simplu o lista a alimentelor consumate zilnic si apoi verificati numarul de grupuri ale diferitelor alimente - de exemplu, nu uitati ca majoritatea cerealelor consumate la micul dejun, painea si pastele sunt facute din grau. Cu cat numarul alimentelor consumate intr-o saptamana este mai mare, cu atat mai bine, iar cu cat exista varietate, cu atat mai bine. Daca identificati doua sau trei alimente care va furnizeaza tot aportul caloric, atunci acestea trebuie suspectate de provocarea intolerantei. Aveti posibilitatea de a le elimina pentru o perioada de proba si sa va monitorizati simptomele.

Puteti a de asemenea, ca si pana acum, consumul obisnuit de alimente cu lista suspectilor de serviciu ( inile 21-22) si in special top cinci din acea lista.In mod particular, daca prezentati simptome digestive, trebuie sa urmati timp de o luna ul de sustinere a digestiei ( inile 164-l66).
Aditivi alimentari, conservanti, agenti de intensificare a culorii si a gustului
Se considera ca excesul din ultima vreme de aditivi alimentari, coloranti si conservati din dieta noastra a cresut riscul de reactie a sistemului nostru imunitar fata de ei, fapt dovedit prin cel putin un studiu de cercetare oficiala.

Acesta este si subiectul Dietei Feingold, numita astfel dupa numele Dr. Ben Feingold din San Francisco, care a propus ipoteza conform careia aditivii si alte substante chimice care apar in mod natural in alimente cauzeaza copiilor hiper-activitate si alte probleme.
Abordarea Feingold este foarte cunoscuta in arena nutritiei. Abordarea prin care sunt evitati aditivii alimentari poate produce o diferenta dramatica in cazul anumitor copii si o ameliorare moderata in cazul altora.

De exemplu, consumul colorantului 'galben portocaliu\" si a tartrazinei poate avea efecte evidente asupra comportamentului unor copii sensibili, iar evitarea lor poate avea drept rezultat lipsa totala a unor asemenea simptome.


Feingold credea ca substantele chimice produse in mod natural in alimente, numite salicilati, gasite intr-o gama mare de produse, determina si modificari comportamentele. Se pare oricum ca salicilatii nu sunt singurele substante netolerate, deoarece exista si alti agenti vinovati, incluzand solventii chimici, care contribuie la simptomele copiilor.
Din moment ce aditivii si colorantii alimentari sunt elementele de baza ale alimentelor semi-preparate, este destul de usor sa le observati atunci cand consumati acesti aditivi artificiali.
Insa si alimentele precum painea pot contine aditivi. Astfel, orice produs alimentar pe care il cumparati ambalat poate contine aditivi alimentari. Verificati etichetele produselor si alegeti, atat cat se poate, numai alimente naturale.
Este posibil sa faceti un test pentru intoleranta la aditivi - Sectiune II pentru mai multe informatii.
Nota asupra salicilatilor
Aceasta sectiune nu va ofera retete culinare fara salicilati insa pentru nici o reteta nu au fost folositi aditivi, coloranti sau conservanti, contribuind in mod pozitiv la reducerea riscurilor de reactii imune adverse in tractul gastrointestinal (Gl). O lista a alimentelor care contin salicilati este oferita in SectiuneAlte materiale medicale despre: Alimentatie
Al INTOLERANTA‚ LA LAPTE? Daca nu exista o cantitate suficienta de lactaza (o enzima digestiva), zaharul din lapte este partial descompus de o bacter [...]
Pornind de la acidul glutamic, de la vitamina B6 si vitamina C, creierul produce asa-numitul GABA. Acesta este un neurotrans-mitator inhibitor care se [...]
Din punct de vedere chimic, proteinele sint substante cu molecula foarte complexa, avind in componenta lor atomi de carbon, hidrogen, oxigen, azot si [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile