eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie

Copilul tuseste


Orice copil tuseste din cand in cand. Cand ne ocupam de copilul care tuseste, trebuie sa luam in considerare doua probleme diferite, cunoscute in jargonul medical drept tusea acuta si tusea cronica.
Majoritatea celor care nu au cunostinte medicale folosesc cuvantul AcronicA cu intelesul de Afoarte rauA - ca in expresia Aastazi am o durere de spate cronicaA. De fapt, AcronicA inseamna ca problema se manifesta pe termen lung. Bronsita cronica este bronsita care dureaza o perioada lunga, in timp ce bronsita acuta este o problema de scurta durata.
Tusea poate fi in realitate un lucru bun. Este modul natural de curatare a plamanilor sau de a impiedica o infectie sau o iri-tatie sa atinga caile respiratorii. Daca inhalati un bob de mazare in timp ce mancati, tusca care apare expulzeaza bobul, impiedicand blocarea cailor respiratorii.

Tusea care ne apuca pe cei mai multi dintre noi cand intram intr-o camera plina de fum are un scop asemanator. Voi lua in considerare toti acesti factori in submodulul despre cauze. Totusi sunt sigur ca ati remarcat deja ca administrarea unui medicament de suprimare a tusei poate fi de fapt o greseala de vreme ce tusea este ceva benefic. Simptome. Tusea poate fi umeda sau seaca. Tusea umeda, cu expectoratie, este cel mai probabil cauzata de o forma de infectie, in vreme ce tusea uscata poate fi cauzata de o simpla iri-tatie (provocata, sa zicem, de funingine, de fum sau entual de catarul asociat cu o raceala); ori poate fi declansata de astm. Parintii sunt adesea surprinsi atunci cand doctorii pun diagnosticul de astm la copii cu o simpla tuse, fara respiratie suierata.

Cauze. Fiecare celula a corpului are nevoie de o alimentare suficienta si constanta cu oxigen. Functia plamanilor este de a permite oxigenului sa patrunda in sange prin membranele subtiri din cele mai fine cai aeriene. in acelasi timp, ei permit ca dioxidul de carbon sa fie eliminat din sange. Oricare dintre componentele acestui sistem poate fi afectata.
Fara indoiala, cel mai simplu mod de a ne reprezenta anatomia cailor aeriene din plamani este sub forma unui copac rasturnat. Trunchiul copacului este traheea, calea aeriana care coboara din gatlej. Ramurile - bronhiile - devin din ce in ce mai inguste, transformandu-se in bronhiole, echivalentul celor mai mici ramurcle, care conduc la un fel de saci formati din alole.

La nastere plamanii au numai 20 de milioane de alole, dar la varsta de opt ani vor numara cam 300 de milioane de asemenea tubulcte minuscule! Bronhiile sunt captusite cu un tesut foarte asemanator cu cel care captuseste interiorul nasului. Atunci cand raciti, tesutul care captuseste nasul se umfla si se congestioneaza, iar uneori va curge nasul, si acelasi lucru se intampla cu captuseala cailor aeriene.
Tusea este modul in care organismul incearca sa tina plamanii neobturati si curati. Reflexul de tuse este un mecanism protector. Exista multe bariere menite sa impiedice substantele daunatoare sa patrunda in plamani: parul din nas functioneaza ca un filtru, la fel mucusul din plamani arc un efect protector.

Totusi, uneori, substantele iritante sau germenii pot trece dincolo de aceste bariere si atunci reflexul tusei intra in actiune, incercand sa expulzeze intrusii. Prin intermediul unui acces de tuse, germenii si substantele iritante, cum ar fi funinginea, sunt eliminate.
Tusea ajuta de asemenea la curatarea sputei din plamani. Sputa, denumita si flegma, poate fi mucus sau puroi. Mucusul este produs atunci cand captuseala bronhiilor este inflamata Iara a fi infectata.

Orice provoaca iritarea cailor aeriene poate provoca tuse. Uneori aceasta cauza e infectia, ca in cazul bronsitei sau bron-siolitei. Apropo, orice cuvant care se termina in -ita inseamna inflamatie sau infectie. Apendicita este pur si simplu inflama-tia apendicelui. Amigdalita este infectia amigdalelor. La fel si bronsita, bronsiolita sau chiar traheita.
Cuvantul bronsita inseamna infectia bronhiilor sau Ainfectie la plamaniA. Multi pacienti si parinti se ingrijoreaza foarte rau cand se pune diagnosticul de AbronsitaA, deoarece il confunda cu problema mai grava a Abronsitei croniceA, o afectiune repetitiva de lunga durata, care ii atinge in principal pe fumatori.

Diferite tipuri de tuse
a Tusea care se inrautateste noaptea sau dupa efort
Este foarte probabil ca tusea care revine intruna, cu precadere noaptea sau dupa efort, sa fie provocata de astm. intr-adevar, multi doctori sustin ca, pana la proba contrarie, copin cu o tuse persistenta in timpul noptii au astm. Acest lucru va poate surprinde, mai ales daca copilul nu are niciodata respiratie suierata, iar dumneavoastra stiati ca astmul este o afectiune caracterizata printr-o asemenea respiratie. De fapt, la multi copii tusea e un simptom de astm la fel de important.
Diagnosticul de astm pus copilului dumneavoastra care sufera Adoar>> de tuse va poate speria. Importanta diagnosticului consta in faptul ca va conduce la tratamentul corect.

Multor copii li se da antibiotic dupa antibiotic pentru tuse, atunci cand nu ar fi necesar decat un tratament antiastmatic. in modulul ACopilul cu respiratie suierataA se gaseste o descriere completa a cauzelor si tratamentelor astmului.
a Copilul are o respiratie rapida si o tuse seaca
Aceste manifestari pot fi cauzate de bronsiolita, o afectiune care apare mai ales la copin mici si aproape deloc la copin mai mari. Este cauzata de un virus numit VRS (virusul respirator sincitial). Simptomele principale ale bronsiolitei sunt respiratia rapida si tusea seaca. Ca si in alte infectii virale, antibioticele sunt complet ineficiente si nu pot elimina tusea, insa inhalarea de abur poate ajuta, alinand simptomele copilului. Doctorul va va interna probabil copilul in spital daca se simte rau. De obicei este vorba despre o internare scurta, dar necesara, caci tratamentul poate elimina foarte rapid simptomele ingrijoratoare.

a Tusea convulsiva
Aceasta afectiune a denit rara in zilele noastre, multumita programelor foarte eficiente de vaccinare, dar in mod sigur nu a fost eliminata complet. Parintii inteleg adesea gresit ce inseamna termenul AconvulsivaA. Convulsia nu apare in timp ce copilul tuseste, ci in momentul in care inhaleaza zgomotos si chinuit aer, la capatul unei crize de tuse. Cu alte cuvinte, simptomul tipic arata asa: tuse, tuse, tuse, tuse, pauza, convulsie.
Este o afectiune foarte grava in cazul sugarilor si de aceea sunt vaccinarile atat de importante. Dupa un acces de tuse, in gura si in nasul copilului poate aparea o spuma transparenta formata din mucus. Convulsiile care insotesc tusea sunt ingrijoratoare si dureroase, iar copin au adesea nevoie de spitalizare.

Tusea prelungita poate provoca deteriorari la nilul creierului si mai ales al plamanilor. Parintii se tem adesea de riscurile vaccinarilor, dar i-as ruga sa nu uite pericolele foarte reale care pandesc un copil nevaccinat. Mai trebuie stiut ca, in cazul in care copilul dumneavoastra vine in contact cu cineva bolnav de tuse convulsiva, i se poate da eritmmicina, un antibiotic care ajuta la prenirea acestei afectiuni. a Bronsita si pneumonia
Cu toate ca numele lor suna impresionant, bronsita si pneumonia sunt pur si simplu niste termeni care denumesc diferite tipuri de infectii respiratorii. Pneumonia este de fapt foarte comuna, in special la copin intre patru si 10 ani, dar multi doctori evita sa foloseasca acest cuvant in fata pacientilor, stiind cat de infricosator poate fi.

Diferenta dintre cele doua boli este foarte neta. Bronsita inseamna infectia cailor aeriene, in timp ce la pneumonie se infecteaza si tesutul plamanilor. Uneori distinctia aceasta poate ti facuta numai la o radiografie a pieptului, dar amandoua bolile raspund bine si rapid la antibiotice. Copilul cu pneumonie risca in mai marc masura sa se simta rau, adesea sa aiba febra si uneori sa haraie in timp ce respira.
Tusea asociata cu febra poate fi un semn al bronsitei sau pneumoniei, in special daca dureaza mai mult de cateva zile, asa ca in acest caz cereti asistenta medicala.

a Crupul
Crupul este un tip de tuse cauzat de infectii ale gatului si cailor respiratorii superioare. De obicei incepe foarte brusc, din senin. Sunetul tusei de crup este inspaimantator. Pare o combinatie intre un latrat si zgomotul produs de un copil care se sufoca (desi de fapt copilul nu se sufoca deloc).
De obicei, crupul apare in puterea noptii si adesea, desi nu totdeauna, urmeaza unei raceli. Respiratia este zgomotoasa. Copilul se sperie si respira inca mai rapid. Se produce un cerc vicios si problema se agraaza tot mai mult.
Un lucru asemanator se intampla ca rezultat al temperaturii mari. Cu cat este mai mare temperatura, cu atat respiratia e mai rapida si simptomele sunt mai rele. Poate fi inspaimantator, atat pentru parinte, cat si pentru copil.

Cam unul din zece copii cu crup este spitalizat, iar dintre acestia unul din 20 arc nevoie de interntie medicala pentru a mentine caile respiratorii libere si a preni insuficienta respiratorie - o afectiune extrem de grava.
Primul ajutor pentru crup este inhalarea de abur, descrisa clar mai jos, in sectiunea ACum puteti ajuta copilulA, insa micutul s-ar putea sa aiba nevoie urgenta de o examinare medicala. Marea majoritate a copiilor se fac bine fara un tratament specific, dar, daca simptomele sunt indeajuns de gra, doctorii recurg tot mai des la un tratament cu un AnebulizatorA -un aparat (de obicei electric) care creeaza un nor fin de picaturi continand medicamentul necesar.

Cele doua medicamente folosite cel mai adesea in aceasta afectiune sunt adrenalina si bu-dezonidul (o forma de steroid). Adrenalina nebulizata trebuie administrata numai in spital sub o atenta supraghere medicala. Totusi, steroidul de inhalat poate fi administrat si de doctorul de familie fie inainte, fie in loc de spitalizare, in cazuri mai putin gra.

a Copilul cu tuse persistenta
Daca tusea tine mai mult de o luna, ea poate fi socotita AcronicaA. Cea mai frecnta cauza a tusei cronice din copilarie este astmul, care e discutat in amanunt in modulul ACopilul cu respiratie suierataA. Cei mai multi doctori ii vor face o radiografie copilului care a tusit timp de cateva saptamani. Scopul ei principal este sa excluda ipoteza colapsului unei parti a plamanului, care poate urma inhalarii unui corp strain, cum ar fi un bob de mazare sau o margica.

Printre alte cauze posibile ale tusei cronice se numara infectiile sinusurilor, care pot aparea la copii Iara durerea de cap atat de tipica la adultii cu sinuzita. O alta cauza tot mai comuna este o infectie pulmonara cu bacteria micoplasma, infectie denumita si pneumonie atipica (neobisnuita). Odata ce a fost diagnosticata, este relativ simplu de vindecat cu antibioticul corect.
Unii copii cu tuse cronica pot aa o afectiune sera cunoscuta sub numele de bronsectazie. Aceasta urmeaza de obicei unei infectii respiratorii netratate sau unei infectii respiratorii asociate cu o boala precum pojarul. Peretii bronhiilor sunt deteriorati si isi pierd elasticitatea naturala, ajungandu-se la o infectie cronica si la o tuse foarte incarcata.
In sfarsit, o afectiune genetica rara, dar foarte importanta, care se poate manifesta ca o tuse persistenta, este fibroza chis-lica. De obicei e asociata cu alte probleme medicale cum ar fi scaunele moi si imposibilitatea de a creste in greutate. Fibroza chistica afecteaza cam un copil din 2 000 si tinde sa se transmita in familie. Din pacate, dimensiunea acestei carti nu ne permite sa intram in detalii.
Cand sa apelam la un doctor
a SugariIn primele saptamani de viata, tusea poate provoca mai multe probleme decat mai tarziu. Nu numai ca bebelusii au caile aeriene foarte fine, dar tusea lor este relativ slaba si nu poate expulza germenii sau substantele iritante din interiorul acestor cai.

Cereti asistenta medicala in cazul unui sugar daca:
a Tusca tine mai mult de cateva zile
a Tusea este insotita de temperatura mare
a Bebelusul nu mai mananca
a se pare ca bebelusul se simte rau in orice alt mod
a Copii mai mari
Mergeti la doctor cu copin mai mari daca:
a Copilul se simte rau din cauza tusei
a Copilul tuseste mai ales noaptea sau cand face efort.
a Tusea a inceput dupa un episod de sufocare (e posibil ca micutul sa fi inhalat un corp strain, cum ar fi o aluna, o mar-gelusa sau o bombonica)
a Tusea care urmeaza unei raceli dureaza mai mult de o saptamana

a Tuse de crup
Crupul grav poate reprezenta o urgenta medicala. Daca ati urmat sfaturile de mai sus si totusi crupul nu cedeaza, ati nevoie de asistenta medicala urgenta. Fiti atenti la aceste indicii:
a Nu-i puteti alina starea copilului si, mai ales, copilul pare agitat
a Copilul nu mai are suflu sa vorbeasca
a Nu mai poate inghiti si saliva ii curge din gura
a Arata rau bolnav - este palid, cenusiu la fata sau chiar vanat
a Spatiul dintre coaste i se adanceste la fiecare respiratie, in aceste circumstante, contactati imediat un doctor. Daca
doctorul intarzie sa vina ori sa ia legatura cu dumneavoastra, atunci este pe deplin justificat sa plecati imediat la spital, cu conditia ca spitalul respectiv sa fie echipat pentru urgente. Retineti ca nu toate spitalele sunt dotate astfel si ca a pleca inspre unitatea gresita este o groaznica pierdere de timp pretios.

a Probe de sputa
Pentru tratarea adultilor sau a copiilor mai mari, doctorul va poate cerc sa dati o proba de sputa pentru a fi examinata la laborator si a se dea ce bacterie a provocat infectia. Copin sub sase ani nu sunt aproape niciodata in stare sa expectoreze sputa si aproape intotdeauna o inghit, asa ca doctorii mai experimentati nu cer in cazul lor astfel de probe decat daca este cu adevarat nevoie.
Cum puteti ajuta copilul. Modul in care puteti fi de ajutor unui copil care tuseste depinde, evident, de cauza tusei si este influentat totodata de varsta copilului.
La sugari si copin mici tusea persistenta poate fi usurata de abur. Acelasi lucru poate fi de mare ajutor in cazul crupului. Aburul poate fi administrat ducand copilul in baie, inchizand usa si lasand apa fierbinte sa curga.

Este metoda ideala, dar, daca nu se poate asa, ti atinge efectul dorit lasand un ceainic electric umplut cu apa sa fiarba in camera. Daca ati un ceainic care se deconecteaza automat, puteti sa-l faceti sa fiarba in mod continuu lasandu-i capacul deschis. Dar ati grija! Nu faceti asta in apropierea tapetului, care s-ar putea dezlipi sub actiunea aburului. Si ati grija sa fie tot timpul destula apa in ceainic pentru ca acesta sa nu se arda.
Pentru crup este nevoie, pe langa abur, si de altceva. Copin cu aceasta afectiune se pot speria foarte tare, si atitudinea dumneavoastra calma ii poate ajuta enorm.
Insa, daca afectiunea nu cedeaza foarte rapid, solicitati asistenta medicala imediat sau duceti copilul la cea mai apropiata unitate spitaliceasca de urgenta.
Alte tipuri de tuse decat crupul sunt usurate la copin mai mici si mai mari de bauturile calde. Preferatul meu este sucul cald de afine, dar fiecare cu gusturile lui.
Tratament. Tratamentul tusei depinde de cauza. Daca doctorul pune diagnosticul de infectie in piept, atunci s-ar putea sa prescrie antibiotice. Acestea sunt descrise in amanunt la sfarsitul sectiunilor, in anexa.
In situatia in care cauza este astmul, probabil ca doctoml va prescrie medicamente de inhalat. Si acestea au o sectiune in anexa.Insa daca tusea este usoara, fara o cauza vizibila, probabil va fi cazul sa se foloseasca doar un medicament moderat pentru tuse. Cel mai bun si in mod sigur cel mai ieftin este banalul sirop de patlagina. El provoaca foarte putine efecte secundare si poate potoli o tuse enervanta. Daca este nevoie de un medicament mai puternic pentru a suprima tusea, atunci siropul cu codcina* este accepil. intrebati doctorul sau farmacistul care c doza potrivita pentru varsta copilului.

Prenire. in afara de evitarea fumatului, mai puteti face alte cateva lucruri pentru a impiedica dezvoltarea tusei repetate la copil. Exista unele do ca bebelusii hraniti la san sunt mai feriti de astm in primii ani de viata. Poate sa fie prea tarziu cand cititi aceasta sectiune, dar retineti asta daca intentionati sa mai ati copii.
Vaccinarea impotriva tusei convulsi este esentiala pentru orice copil. Daca ati dubii discutati cu doctorul de familie. Copilul care face tuse convulsiva este supus unor riscuri foarte mari, in ciuda convingerii parintilor ca riscurile sunt de fapt asociate vaccinului. Pur si simplu nu acesta e adevarul.

S-a rificat ca un regim alimentar bun, cu multe fructe si legume, ajuta, dar in mod clar cel mai important factor de prenire este transformarea casei intr-o zona cu fumatul interzis.
Exista in mod clar o legatura intre adultii care fumeaza si copin care fac infectii respiratorii. Daca nu va puteti lipsi de tigari, fumati afara. Evitati sa fumati in masina cand copilul este cu dumneavoastra. Fumul irita plamanii si, unui copil care are deja o forma de infectie sau de iritatie respiratorie, inhalarea fumului de tutun de la adultii din casa nu-i poate face in nici un caz bine.
Idei preconcepute despre tuse si infectii respiratorii

a Contrar a ceea ce se crede, bronsita nu este mai grava decat o Araceala la pieptA.
a Nu puteti face pneumonie din cauza vremii reci, din cauza ca v-a prins ploaia sau Av-a prins frigulA.
a Nu exista Adubla pneumonieA. Este o corupere a termenului de pneumonie cu atingere pleurala, care nu inseamna mai multe pneumonii, ci se refera de fapt la pleura - foita care acopera plamanii.
a Tratarea unei raceli cu un antibiotic de la inceput nu va preni infectia respiratorie.




Alte materiale medicale despre: Pediatrie

E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Urmatorii ani sunt o perioada de dezvoltare rapida. Individualitatea copilului dumneavoastra devine mai evidenta, in special pe masura imbogatirii lim [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA este paralelA cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA cauzA, urmA [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre pediatrie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile