eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cailor biliare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » BOLI » bolile cailor biliare

Prostata carcinoma -metastaza multipla (cancerul de prostata - tratament)

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Prostata carcinoma -metastaza multipla (cancerul de prostata - tratament)

Prostata carcinoma-Metastaza multipla

Sunt un barbat de 71 de ani. In martie 2001 m-am prezentat la analize din cauza unor dureri la nivelul mijlocului, iar investigatiile au stabilit ca sufar de prostata carcinoma cu multiple metastaze. Din martie 2001 primesc lunar infuzii, respectiv injectii o data la fiecare luna. Dupa o jumatate de an injectia Zoladex o primesc doar in fiecare a 3-a luna. Din infuzia Ardeia am primit 12. La stabilirea bolii valoarea PSA (in martie 2001 ) fusese de 60,9. Siropul Flavin 7 incepusem sa-l folosesc la 20 iunie 2001. Timp de 3 saptamani foloseam zilnic 20 ml, apoi zilnic 30 ml. La inceputul lunii septembrie 2001 valoarea PSA fusese de 0,1 ceea ce medicilor li se parea incredibil. De aceea au repetat analizele in noiembrie, iar valoarea PSA fusese tot 0,1 ca si pana in ziua de azi. Repet analizele la 3-4 luni, iar valoarea mereu este aceeasi. De altfel boala debutase violent. Mai ales din cauza durerilor de mijloc si de picior abia reuseam sa ma mis.c. Eram nevoit sa folosesc bastonul pentru a avea o stabilitate si a reusi sa ma misc. In prezent sunt intr-o vita-de-vie pe care o avem. In afara de ierbicidare si de lucrarea solului reusesc sa fac toate muncile ,,verzi'. larna merg la sanius cu nepotii, vara mergem la inot, jucam fotbal, etc. La inceputul bolii nu aveam pofta de mancare, slabisem 6 kg in cateva saptamani, dar pana la sfarsitul verii 2001, in perioada folosirii siropului Flavin 7, m-am ingrasat din nou. Nu mai eram palid, iar acum par din nou un om totalmente sanatos. Culoarea pielii fetei este din nou rosiatica. Fiind inginer agronom invatasem multe despre te medicinale, despre efectul important §i benefic al unor te medicinale, iar aceste cunos.tinte mi-au intarit si mai mult crezul in siro-pul Flavin. Aveam marea dorinta si pentru a ma vindeca, vroiam sa inving boala, sa castig viata. Impreuna cu sotia mea credem mult in efectul benefic al siropului Flavin, de aceea am devenit amandoi consilieri de produse, iar de atunci am avut multe zile fericite auzind de la bolnavi ca starea lor s-a imbunatatit considerabil. De aceea ii dorim d-lui Szabo Laszlo si colaboratorilor sai in continuare mult succes in munca lor, caci lucreaza la nis, te produse atat de excelente. In viata lor privata le doresc sa aiba parte de atata fericire pe cat sunt eu de fericit ca am putut ramane impreuna cu familia mea ( 3 copii, 5 nepoti). Villanyi Bela, Gyor
Despre cancer

 

Cancerul este fenomenul cand pe un anumit tesut dat incep sa se divida celule peste normal. Zilnic se genereaza sute de mii de celule can-ceroase in organismul fiecarui om, dar aceasta nu inseamna formarea bolii, deoarece in noi sunt si mecanismele corectoare. Problemele incep cand factorii care predispun la cancer se acumuleaza in asa masura pe parcursul mai multor ani, respectiv cand mecanismul corector al sistemului imunitar se vatameaza in asa masura, meat organismul nostru nu mai este capabil sa combata celulele canceroase.

Care sunt factorii care ne predispun la cancer?

Este vorba de niste factori foarte complecsi. Exista substante care combinate cu alte substante produc efecte nocive asupra celulelor, altele cauzeaza vatamari doar in anumite cazuri, in functie de tipul uman. Putem fi de acord, ca introducerea permanenta a substantelor a.n. ,,straine corpului' pot cauza cancer. Toate ,,alimentele' exagerat incalzite, prajite, arse, conservantii sintetici, colorantii, emulgatorii, unele tipuri de radiatii, substante toxice, fumatul, etc. pot cauza cancer.

In baza acestora, cancerigen poate fi consumul frecvent de cartofi prajiti, carnea prajita, fripturile, cafeaua (boabele de cafea sunt prajite la 220-330°C), fumatul, cele mai multe anticonceptionale (mai ales daca se combina cu fumatul), mediul poluat, alimentele incalzite in cuptorul cu microunde, stilul de viata dezordonat, etc.

Toate aceste influente reduc stocul de antioxidanti de care organismul dispune, permitand oxidarea celulelor, care, pe langa multe alte efecte nocive, este unul din cei mai puternici factori cancerigeni.

Formarea cancerului este un proces lung. O tumoare de 2 cm, in functie de tipul de cancer, se poate forma in 3-5 ani. Cand observam, este deja ireversibil. De aceea si in acest caz atragem atentia asupra preventiei. Daca suntem atenti, sa ne hranim sanatos, sa facem anumite cure de detoxifiere a organismului eliminand astfel substantele toxice din organism, sa eliminam stresul, sa ne fortificam trupul prin sport, sa avem grija de functionarea eficienta a sistemului imunitar, sa consumam zilnic eel putin 1,5 1 de apa (nu racoritoare sintetice), astfel ca substantele toxice sa iasa din organism, in afara predominantelor genetice, putem elimina complet sansa formarii cancerului.

Despre efectul anticancerigen al produselor FLAVIN:

Produsele FLAVIN, deoarece contin o concentratie mare de antioxidanti, fortifica sistemul imunitar, purifica organismul, chiar mai mult, studiile efectuate au aratat ca s-a reusit recodarea genelor cancerigene. Daca se va folosi FLAVIN7 in mod frecvent, practic putem exclude formarea cancerului in organism.

Dr. Ember Istvan, directorul Facultatii de Medicina Generala a Universitatii de Medicina din Pecs, al Institutului de Sanatate Publica, profesor universitar, cercetator in domeniul oncologic, studiaza de mai multi ani produsele anticancerigene. A scris o serie de articolele care prezinta cercetarile sale si atesta afirmatiile noastre de mai sus in ceea ce priveste produsul FLAVIN7:

,,Deja dupa primul experiment au aparut rezultate incredibile. Ember Istvan a vaccinat sobolani si soared cu o puternica substanta cancerigena, DMBA. Micutele animale au primit o doza de FLAVIN? si zilnic DMBA. S-a recoltat din sangele Jor in prima, a doua si a treia zi, iar analizele au aratat, ca la animalele care au primit substante protectoare 51 anume FLAVIN7, chiar si cea mai puternica substanja cancerigena a fost eliminata si astfel nu s-au mai dezvoltat celule cancerigene.

Pe parcursul urmatorului experiment domnul profesor a fost curios sa vada, ce se intampla daca administreaza FLAVIN7 la animalele bolnave. De data aceasta au implementat in organismul soarecilor mai multe tipuri de tumori letale. Primul grup experimental nu a primit nici un preparat curativ, astfel acesta a murit in 2-3 saptamani. Al doilea grup experimental a primit permanent din concentratul de fructe FLAVIN? avand ca rezulrat faptul ca tumoarea a crescut mult mai lent si animaJele au trait de cinci ori mai mult. ExperimenteJe de prevenire si vindecare au dovedit fara echivoc efectul exceptional al concentratului de fructe FLAVIN7.'

(Vasarnapi Blikk, Mai Nap, 27. martie 2005)

,,LocuI flavonoidelor in prevenirea tumorilor este deosebit de important, deoarece este capabil sa dovedeasca efecte chiar in stadiul incipient, cand formarea tumorii morfologice inca nu a inceput, ci sunt doar schimbari obsen abiJe la nivel de gena.'

(Crystal Magazin, anuJ II. nr. 3 din 2005)

In fructele care compun FLAVIN? sunt prezente antocianele, rezvera-trolul, kvercetinul, likopinul, care sunt cele mai cunoscute compozitii care impiedica dezvoltarea tumorilor.

FLAVIN? impiedica in mai multe faze procesul formarii tumorilor, in faza de initiere (de inceput), de evolutie (avansata). de compresie (vatamare di cauza presiunii), chiar si de invazie (intrarea celulelor canceroase in sange) si < metastaza (trans'punere, adica vatamarea altui organ pe langa eel initial). Datorita acestor efecte mentionate mai sus, FLAMN7 este capabil sa impiedice dezvoltarea cancerului. In faza initiala poate rezulta chiar elimi narea procesului de imbolnavire, in fazele avansate poate elimina durerilt respectiv poate prelungi viata (chiar si cu mai multi ani) bolnavului. In faza nnala asigura o relativa lipsa a durerilor, mai multa putere si o constiinta limpede pentru muribund. In cazul fazei finale este important si subliniem, conform celor mai multe relatari ca, bolnavul a fost pana la sfarsit constient si a putut muri in general fara dureri, pastrandu-si demnitatea umana, ceea ce este un lucru important atat pentru bolnav, cat si pentru rude medici.

,,Din o suta de bolnavi de cancer nouazeci si cinci ar putea evita boala. Doar cinci procente exista predispozitii genetice pentru formarea tumorilor, in celelalte ca-zuri noi, suntem singurii responsabili pentru formarea lor.'

,,SubstanteIe din tele cu care ma ocup, respectiv FLAVIN? pot incetini intr-o masura semnificativa efectul substantelor cancerigene. Daca tumoarea este deja in faza avansata, se poate intampla ca nici un medicament si nici o substanta sa nu mai ajute. Nu exista remediu care sa ajute in orice caz §i in totalitate. Dar este o realitate, ca FLAVIN? a redat deja multor oameni, care au suferit de boli grave, forta si pofta de viata.' Szabo Laszlo cercetator

Ceaiul Indian Chippewa - inceputuri

In anul 1920, o sora medicala din Canada, Rene Caise a descoperit Ceaiul Indian Chippewa in timp ce trata o pacienta in varsta, sotia unui explorator din Anglia.

Aceasta intalnire norocoasa a deschis poarta spre Ceaiul Indian Chippewa, un ceai care o ajutase pe pacienta respectiva sa se vindece de cancer cu 30 ani in urma.

Sora medicala i-a cerut atunci pacienteti reteta acestui ceai care de atunci a schimbat soarta a mii de oameni bolnavi de cancer, chiar cancer terminal.

Exista sute de scrisori ale pacientilor vindecati, fise medicale si alte documente ce atesta eficienta acestui ceai. Ne permitem sa citam aici numai o mica parte dintre acestea:

Copie de pe scrisoarea lui John Tynon, Milissa, Ont.

Huntsville, Ontario

PENTRU CINE POATE FI INTERESAT:

John Tynon, a fost examinat si a facut radiografii la Spitalul Memorial Orilla de catre doctorul Arthur E. Ardagh din Orillia, care afirma (n.t pacientul): Am suferit de carcinom rectal cu implicarea prostatei si perforatii in ca urinara. Am fost prea slabit pentru a suporta o operatie asa ca m-au trimis acasa sa mor. Dr MacDonald din Huntsville m-a examinat si mi-a dat doua sau trei saptamani de trait.

Aveam greutatea de 91 pounds cand am inceput tratamentul cu ceai Indian Chippewa. Dupa opt sau noua tratamente m-am dus inapoi la Dr MacDonald pentru examinare si eram vindecat, el neputandu-mi gasi nici un semn malign. Perforatiile din ca s-au vindecat in sase saptamani de tratament si am inceput sa ma simt mai bine. Acum am greutatea de 134½ lbs care este aproape greutatea mea normala si sunt normal in toate celelalte privinte.

La clinica pentru cancer din Bracebridge am intalnit multi altii care sunt acum ca si mine vindecati de acest minunat tratament si nu inteleg de ce acest ceai nu este recunoscut ca medicament oficial pentru cancer pentru toti cei care sufera de aceasta boala groaznica. Cand ma gandesc la starea in care eram si la suferintele prin care am trecut inainte de a lua acest tratament, nu-mi pot exprima indeajuns aprecierea.

Am fost examinat de doi doctori Dr W. C. Arnold si Dr E. Wood of Ottawa, care au afirmat ca nu mai am absolut deloc excrescente.

Sotia si familia isi exprima aprecierea impreuna cu mine si am incredere ca aceasta scrisoare va ajuta ca acest Tratament Pentru Cancer sa fie recunoscut.

Unde gasim Ceai Chippewa in Romania?

Desi adus din SUA, acest ceai anti-cancer numit 'Ceaiul Indian Chippewa' poate fi gasit acum si in Romania, la un pret rezonabil, mult mai mic decat tratamentele normale anti-cancer care in mod evident nu pot vindeca aceasta maladie.

Astfel, la www.chippewa.ro care este sit-ul oficial pentru Romania veti cumpara Ceai Indian Chippewa cu mai putin de 50 lei pentru 10 zile de cura standard. De asemenea, ina de comanda o puteti accesa si aici: https://alb.ro/clienti/inregistrare.php

Tratament Concluzia specialistilor oncologi

Diagnosticul „cancer“ nu mai inseamna moarte

de Claudia Marcu | 07 AUGUST 2008

100.000 din cei 355.000 de bolnavi de cancer din Romania au sanse de vindecare totala, iar 200.000 pot supravietui pana la 10 ani

Toate tipurile de cancer descoperite in primele doua stadii se vindeca in proportie de 90 la suta

Diagnosticul „cancer“ nu mai inseamna moarte

Pana de curand, in Romania diagnosticul de cancer insemna si moartea aproape sigura a bolnavului. In prezent, din cei 355.000 de bolnavi de cancer, peste 100.000 au sanse de vindecare totala, iar alti 200.000 pot supravietui pana la 10 ani. Din pacate, aproape 70% dintre bolnavi vin la spital in ultimele stadii.  „In primele doua stadii, boala este vindecabila si se pot face tratamente, chiar si cu interventii radicale, dar care duc la insanatosirea totala”, afirma conf.dr. Lucian Miron, presedintele comisiei de oncologie din cadrul Colegiului Medicilor din Romania.

Chiar si tumorile descoperite tarziu, in stadiile III si IV, adica metastatice, au devenit boli cronice, spun specialistii. Un astfel de bolnav poate trai mai mult de 10 ani cu mentinerea calitatii vietii si fara dureri sau suferinte. „Avem cazuri de metastaze osoase la cancere de san cu supravietuiri ce depasesc 10 ani”, sustine conf.dr. Lucian Miron. La metastazele hepatice, rata de supravietuire este de peste sase ani, iar la metastazele bronhopulmonare si pe colon, de peste cinci ani.

 

Specialistii romani spun ca in 60 la suta din cancerele depistate in stadiul III rata de supravietuire a ajuns la peste 10 ani.

Dintre bolnavii descoperiti in ultimul stadiu al bolii, 10% supravietuiesc cinci ani, iar 5% pot trai si 10 ani. “In Romania, cancerele din stadiile I si II se vindeca in proportie de 90%. Cei mai multi bolnavi sunt insa depistati in forme avansate ale maladiei, dar chiar si asa rata de supravietuire a crescut, in ultima perioada, cu circa 40%, desi este mai mica decat in alte tari”, afirma dr. Dana Stanculeanu, director medical al Institutului Oncologic Bucuresti.

Faza asimptomatica are, de fapt, simptome

Oamenii ajung tarziu la medic pentru ca tumorile dau simptome vizibile prea tarziu. Cu toate acestea, spun oncologii, exista cateva semnale de alarma care necesita prezentarea la medicul specialist. Primul semnal de alarma il reprezinta orice formatiune tumorala sau orice umflatura la nivelul vreunui tesut. Totodata, orice rana care nu se vindeca in timp de sapte zile, orice pierdere de sange inexplicabila si orice modificare a culorii, formei si conturului unei alunite sunt simptome ingrijoratoare. Potrivit oncologilor, consultul medical este obligatoriu la orice tulburare de inghitire si orice modificare a caracterului vocii, cu raguseala persistenta sau tuse mai mult de sase zile. De asemenea, constituie un semnal de alarma orice modificare a tranzitului intestinal obisnuit, fie ca e vorba de constipatie sau diaree, precum si orice tulburare urinara.Despre prostata. Daca esti ca majoritatea barbatilor, nu stii prea multe despre prostata. Totusi, daca vrei sa-ti menti forma sexuala optima, trebuie sa afli cateva lucruri de baza.

Prostata, o glanda de marimea unei nuci, aflata in spatele cii urinare si deasupra rectului. Lucreaza in beneficiul sistemului reproducator al corpului. In general, glandele secreta anumite substante, iar secretia prostatei intra in mixtura numita lichidul seminal. Aproape o treime din volumul total al acestuia este fluidul lubrifiant, subtire si laptos al prostatei, care hraneste sperma, ajutand-o sa calatoreasca in sus si in afara penisului.

Dincolo de functia ei reproductiva, prostata poate afecta urinarea. Un tub numit uretra, care face legatura dintre ca si capatul penisului, trece prin mijlocul prostatei. Atunci cand dintr-un motiv oarecare se umfla, prostata poate apasa uretra, impiedicand curgerea urinei. De aici simptome cum sunt urinatul frecvent sau in cantitati mici si durerea pe tractul genito-urinar sau in jurul acestuia.

Simptomele care te anunta ca trebuie sa faci un examen de prostata sunt:

-    senzatia ca nu ti-ai golit ca dupa urinare;

-    necesitatea de a urina de cateva ori in timpul noptii;

-    jet de urina sau care se opreste si porneste de mai multe ori;

-    nevoia de a urina curand dupa ce ai facut-o;

-    dificultati de a porni fluxul de urina;

-    incapacitatea de a amana urinarea.

Bolile prostatei. Simptomele la barbati semnaleaza una din urmatoarele trei boli:

1)Hiperplazia prostatica beningna (HPB) nu este cancer, desi celulele prostatei cresc anormal. Glanda are o tumoare benigna si se mareste, presand uretra si producand dificultati la eliminarea urinei. HPB nu se raspandeste in corp; ea poate fi tratata cu succes si, in multe cazuri, fara mare dificultate. Tratamentul depinde de gravitatea simtomelor. La inceput doctorul prefera sa nu intervina si asteapta sa vada cum evalueaza lucrurile. Urmatorul pas poate fi administrarea de medicamente pentru reducerea tumorii. Exista si remedii din te. Daca simtomele progreseaza, sunt posibile cateva proceduri chirurgicale pentru largirea uretrei sau pentru reducerea dimensiunii prostatei.

2)Prostatita duce, de asemenea, la marirea prostatei, dar este cauzata de obicei de o infectie bacteriana. Pot aparea si dureri: in penis, in rect sau la ejaculare. Tratamentul uzual este cu antibiotice. Prostatita poate fi provocata si de lichidul prostatic, care refuleaza din alte motive decat infectia. In acest caz, doctorul poate recomanda pur si simplu ejacularea mai frecventa.

3)Cancerul la prostata este cea mai grava dintre aceste boli. 20 % dintre barbatii care se adreseaza medicului pentru probleme de prostata vor fi diagnosticati cu cancer. Diagnosticul timpuriu mareste semnificativ sansele de recuperare (!). Atunci cand cancerul de prostata se raspandeste in alte parti ale corpului, in special in maduva osoasa, sansele de vindecare devin foarte scazute. Chirurgia prezinta riscul de sectionare a nervilor implicati in erectie si ejaculare, ceea ce poate duce la impotenta si incontinenta.

Doua noi medicamente incetinesc evolutia metastazelor osoase in cazul cancerului de prostata

Doua noi medicamente administrate pe cale orala bolnavilor de cancer avansat al prostatei au incetinit semnificativ evolutia metastazelor osoase, au anuntat cercetatorii americani si britanici. Aproximativ 30 la suta din cazurile de cancer de prostata ajung sa produca metastaze osoase, extrem de dureroase si care constituie cauza majora de mortalitate in astfel de cancer. Doua studii prezentate la congresul la care au participat peste 25.000 de cancerologi au aratat ca se poate incetini evolutia acestor metastaze, imbunatatind astfel calitatea vietii pacientilor si crescand durata de viata. Primul studiu a fost realizat pe 244 de pacienti de Universitatea Johns Hopkins si a aratat ca administrarea unui nou medicament sub forma de comprimat, atrasentan, a permis prelungirea duratei dupa care pacientul incepe sa simta dureri osoase: 198 de zile fata de 129 fata de cei carora li s-a administrat placebo. Al doilea studiu a fost realizat pe 311 pacienti la Institutul de Cercetari privind Cancerul la Royal Marsden Hospital si arata ca medicamentul clodronat intarzie de cinci ori momentul in care pacientii bolnavi de cancer cu metastaza osoasa incep sa se ga de dureri.

Cancerul de prostata

Liga Romana de Cancer estimeaza ca in Romania sunt diagnosticate anual 177 de cazuri noi de cancer de prostata si ca aproximativ 7,3% din barbati mor anual din aceasta cauza. Cancerul de prostata reprezinta a doua cauza de deces prin cancer dupa cancerul pulmonar.

Simptome si Diagnostic

Antigenul specific prostatic (PSA) este cel mai bun instrument disponibil pentru detectarea cancerului de prostata in stadii precoce, deci curabile.

Testul masoara nivelul PSA in sange. Celulele prostatice neoplazice produc in exces aceasta proteina, determinand cresterea nivelului PSA in sange.

Totusi metoda nu poate diferentia cresterile PSA datorate cancerului de cele de alte cauze cum ar fi infectiile sau ejacularea recenta. Cancerul de prostata evolueaza lent si fara simptomatologie in stadiile initiale.

Semne de alarma pot fi dificultatea sau durerea la urinare, urinarea frecventa, mai ales nocturn, prezenta sangelui in urina sau sperma. Durerile lombare, toracice, pelviene sau la nivelul coapselor pot semnaliza ca a aparut diseminarea la nivelul coastelor, pelvisului sau altor oase. Toate aceste simptome pot totusi avea si alte cauze cum ar fi infectia sau adenomul de prostata sau cresterea de volum a prostatei, rezultat firesc al procesului de imbatranire.

Medicul va suspecta prezenta cancerului de prostata daca la tuseul rectal (manevra efectuata cu manusi verificand conturul peretelui rectal) va descoperi prezenta unui nodul sau a altor neregularitati prostatice.

Dupa descoperirea unui nodul se practica de obicei o biopsie (prin care se preleva material tisular prostatic care va fi examinat la microscop).

Societatea Americana de Cancer recomanda efectuarea anuala a tuseului rectal la barbatii peste 50 de ani si de asemenea efectuarea anuala a unui test PSA.

In prezent se dezbate inca daca barbatii de varsta susceptibila (in general peste 45 ani) ar trebui supusi unui screening pentru cancerul de prostata, din

Controversele cu privire la screeningul de rutina sunt intretinute de mai multi factori, inclusiv de faptul ca testele obisnuite pentru PSA nu sunt totdeauna un indicator sigur iar screeningul de masa presupune costuri apreciabile.

Un studiu de proportie efectuat in Quebec-Canada si inca doua studii importante aflate in derulare in SUA si Europa ar putea clarifica aceste aspecte.

In plus, progrese recente ar putea duce curand la promovarea unor teste pentru leziunile prostatice precanceroase.

Aceste teste vor putea face diferenta dintre celulele cu acid dezoxiribonucleic (ADN) normal si cele cu ADN neoplazic. Astfel de teste vor putea semnala medicului predispozitia de a dezvolta cancer de prostata cu mult inainte de aparitia celulelor canceroase detectabile.

Tratament

Cancerele localizate pot fi tratate cu hormoni antitumorali sau medicamente citostatice, care reduc tumora prostatica si suprima capacitatea acesteia de metastazare (invazie in tesuturile inconjuratoare). Anumite medicamente pot incetini evolutia cancerului dupa ce a depasit glanda prostata.

In multe cazuri prostatectomia (rezectia chirugicala a prostatei) este frecvent asociata cu radioterapia. Totusi aceasta operatie poate determina impotenta si incontinenta urinara. O alternativa a acestui tratament este brahiterapia sau terapia cu imte radioactive, in care o sursa cu iod radioactiv este inserata in prostata. Procedeul, efectuat sub anestezie, protejeaza tesuturile sanatoase si invecinate si pare a fi la fel de eficient ca si interventia chirurgicala in stadiile precoce de cancer.

La barbatii de peste 70 de ani boala progreseaza adesea atat de lent incat decesul e determinat de alte cauze inainte ca simptomele cancerului de prostata sa devina importante. Din acest motiv unii medici considera ca la pacientii din aceasta grupa de varsta se poate renunta la interventia chirurgicala sau la tratamente

Cancerul de prostata este o maladie maligna a glandei prostatice, un organ de marimea unei nuci situat sub ca urinara la barbati. Glanda prostata inconjoara uretra, prin care trece urina din ca urinara in timpul urinatului.

Factori de risc

Mecanismul specific care duce la aparitia cancerului de prostata este inca necunoscut dar au fost identificati unii factori de risc. Incidenta creste odata cu varsta. Cancerul de prostata apare rar sub varsta de 40 de ani si este cu precadere o boala a barbatului dupa 65 de ani.

Este frecvent in America de Nord afectand si in Nord-Estul Europei si este rar in America de Sud, Orientul apropiat si Africa.

In America, barbatii negrii sufera de cancer de prostata cu 37% mai frecvent decat albii, avand cea mai crescuta incidenta din lume. Un numar tot mai mare de do, vin in sprijinul legaturii dintre cancerul de prostata si dieta bogata in grasimi animale. Un studiu demonstreaza ca celulele neoplazice din cancerul de prostata uman, inoculate la soareci, se dezvolta de doua ori mai lent la cei a caror dieta contine 21%.

Se considera ca tot diferentele dintre regimurile alimentare explica si incidenta de 120 de ori mai mare in SUA decat in China, unde alimentele grase nu fac parte dintre obiceiurile alimentare.

Unele alimente par a avea efect protector. Un studiu efectuat timp de 9 ani publicat in 1995 sugereaza ca produsele din rosii protejeaza impotriva cancerului de prostata probabil pentru ca rosiile sunt bogate intr-o substanta numita lycopene. Lycopene este un antioxidant, un agent chimic care inhiba procesele celulare de oxidare. Oxidarea celulara excesiva poate fi periculoasa pentru sanatate, pentru ca se produc molecule numite radicali liberi.

De asemenea, rezultatele preliminare ale unui studiu efectuat in Finlanda arata ca pe termen lung, doze moderate de vitamina E ca antioxidant dovedit pot impiedica cresterea tumorilor prostatice.

Factorii habituali, cum ar fi expunerea profesionala la cadmiu, au fost de asemenea asociati cu risc crescut de cancer de prostata. Antecedentele familiale joaca de asemenea un important rol. Barbatii al caror tata sau frate au cancer de prostata sunt mai predispusi sa faca boala.

Cercetatorii au inceput sa identifice markerii genetici pentru cancerul de prostata. Spre exemplu, Hereditary Prostate Cancer 1 (HPC 1), o gena detectata in 1996 pare a predispune semnificativ barbatii la cancer de prostata atunci cand sufera mutatii.Tablou clinic

Manifestarile clinice ale cancerului de prostata sint diferite, in functie de stadiul bolii. Initial exista o perioada asimptomatica indelungata in care diagnosticul se poate stabili ocazional in timpul unui tuseu rectal de rutina. Se evidentiaza un nodul tumoral dur, localizat intr-un lob sau o zona mai putin densa fata de restul glandei, impunind efectuarea unei biopsii. Urmeaza apoi perioada simptomatica ce include disurie, polachiurie, uneori hematurie, dureri hipogastrice, hemospermie, erectii dureroase (priapism). Coexistenta unui carcinom de prostata cu un adenom face diagnosticul dificil, mai ales in cazul unui adenom cunoscut, dar agravarea fenomenelor obstructive genereaza suspiciunea aparitiei unui cancer de prostata. Durerea perineala poate fi prezenta in invazia uretrei, sau poate fi localizata hipogastric in formele cu extensie locala. Initial, aceasta poate fi moderata, sub forma de jena perineala, care creste in intensitate, pe masura ce procesul tumoral se extinde dincolo de capsula.Intr-un stadiu mai avansat, in lipsa tratamentului, sint prezente manifestarile clinice anterioare insotite de manifestari datorate metastazelor la distanta: retentie acuta de urina, dureri pelvine si dureri osoase, care trebuie diferentiate de durerile reumatice.

Diagnosticul pozitiv este sugerat de factorii de risc, simptomatologie, si este sustinut de examenul local si paraclinic si confirmat de biopsie cu examen histopatologic.

Examene de laborator

Determinarea markerilor tumorali este importanta pentru diagnostic si pentru urmarirea raspunsului la tratament. Principalii markeri folositi sint: antigenul specific prostatic (PSA) si fosfataza acida prostatica.

PSA este o glicoproteina secretata de celulele epiteliale prostatice, fiind specifica tesutului prostatic. Ea nu este specifica exclusiv pentru cancerul de prostata, nivele crescute aparind si in adenomul de prostata sau prostatitele acute bacteriene. PSA este util pentru evaluarea raspunsului la tratament si are o mare valoare in urmarirea pacientilor iradiati. Fosfataza acida prostatica se utilizeaza impreuna cu PSA in diagnosticul cancerului de prostata si monitorizarea raspunsului la tratament. Biopsia prostatica este folosita pentru diagnosticul histologic al tumorii.

Tratament

Adenonocarcinomul de prosata este tumora maligna cea mai frecventa la barbati, maladia plasindu-se pe locul al treilea in ceea ce priveste decesul. Gratie depistarii precoce si unui tratament adecvat, maladia poate fi eficient combatuta astazi. In caz de cancer avansat, tratamentul indicat este cel hormonal sau radio-hormonal (se combina tratamentul hormonal cu radioterapia). In cazul cancerului cu metastaze, tratamentul hormonal este asociat cu chimioterapia). In cazul in care tumora este localizata la nivel de prostata (stadiul T1 si T2), tratamentul de referinta este cel chirurgical, asociat cu radioterapia. Tumorile T4 trebuie tratate initial prin chimioterapie si hormonoterapie, iradierea fiind utila in controlul tumoral local sau al metastazelor la distanta. Ca paliativ, se pot utiliza diverse proceduri chirurgical.

Cind se face interventa chirurgicala

In momentul in care diagnosticul este pus, se pune problema desigur, a tratamentului. Desi cancerul de prostata are reputatia de a evolua lent, in realitate, viteza sa de evolutie este adesea imprevizibila. Cel mai des, cancerul de prostata este descoperit intre 60 si 70 de ani. La aceasta virsta, evolutia cancerului poate avea un impact direct asupra perantei de viata a bolnavului, dar un tratament este, oricum, indispensabil. In cazul in care cancerul este descoperit la o virsta de peste 80 de ani, se vor estime beneficile unei operatii, in functie de viteza evolutiei cancerului.

Ultrasunete focalizate

Tratamentul de referinta al cancerului de prostata propune, in prezent, doua alternative: cea chrurgicala si radioterapia externa. Printre noile tehnici se numara insa tratametul cu ultrasunete focalizate de intensitate inalta (HIFU), foarte promitator in prezent. Proiectul de cercetare a fost initiat in anul 1989 la Lyon, prin colaborarea cu Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala, Seviciul de urologie de la Spitalul „Edouard Herriot” si Societatea EDAB Tehnomed, iar aparatul Ablatherm a fost omologat pe european, in ianuarie 2000. In prezent, Food and Drog Administration (FDA) si-a dat acordul pentru realizarea unui studiu in mai multe centre din SUA, in vederea utilizarii acestui tratament la pacientii cu esec in radioterapia externa.

Cancerul e una din spaimele fiecaruia dintre noi. Cancerul de prostata e una din amenintarile barbatilor adulti sau varstnici. Fiecare spera pana in ultimul moment sa nu fie EL 'alesul'. Dar cati dintre cei care se tem si pot stapani panica, furia sau se pot abtine de la decizii pripite referitoare la cel mai bun tratament, la aflarea vestii devastatoare: aveti un cancer al prostatei! Pentru multi, prima reflexie este cu siguranta: 'Voi muri mai curand decat credeam'. Pentru cat mai multi, speram, urmatoarele ganduri se refera la 'mai pot sa fac ceva? Este vreo speranta?'.

dr. Sandra Adalgiza-Alexiu

Este bine de stiut ca, in general, cancerul prostatic evolueaza lent. Este deci, timp suficient pentru investigatii complete si mai ales pentru o informare complexa, privind situatia fiecarui caz in parte. Intrucat multi medici sunt inclinati sa recurga la tratamentele pe care le cunosc cel mai bine, hotarari pertinente ar putea fi luate dupa consultarea mai multor specialisti: urolog, oncolog, radioterapeut si chiar medicul de familie! Spre deosebire de alte tipuri de cancer, este mai probabil sa mori 'cu cancerul de prostata' decat 'din cauza' lui.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL - ELIMINAREA PROSTATEI (PROSTATECTOMIA)

Metoda permite inlaturarea tuturor celulelor canceroase atunci cand cancerul nu a depasit limitele prostatei. Cu aceeasi ocazie, pot fi inlaturati si ganglionii afectati. Metoda, in functie de tehnica folosita, poate duce la impotenta si incontinenta urinara cateva luni dupa aplicare, la unii chiar pentru totdeauna. Imturile de izotopi radioactivi in prostata permit focalizarea iradierii. Metoda are mai putine efecte secundare asupra rectului, dar creeaza mai multe tulburari urinare permanente si impotenta. De curand a fost folosita o tehnica noua, care utilizeaza gheata in terapia cancerului prostatic.

Metoda 'vazand si facand' este modul de urmarire a evolutiei unui cancer asimptomatic, limitat, si cu sanse de evolutie lenta, fara a interveni in nici un fel. Pacientii sunt examinati periodic, iar progresia bolii se urmareste prin teste de PSA repetate, ecografii, biopsii. Metoda e de aplicat la cei foarte in varsta la care metodele de tratament ar produce mai mult rau decat bine.

CONCLUZIE

Cancerul prostatic nu e o sentinta definitiva. Exista solutii in functie de fiecare caz in parte. Nu trebuie uitat ca do din ce in ce mai multe arata ca o atitudine pozitiva, mentinerea intr-o forma fizica buna si un regim alimentar echilibrat, fara grasimi, reprezinta, alaturi de celelalte solutii enuntate, conditia reusitei in lupta cu o boala ce poate fi invinsa.

Medicament care incetineste dezvoltarea cancerului la prostata

Abirateron, un medicament creat de o companie farmaceutica din SUA, s-a dovedit a fi eficace in reducerea tumorilor la pacientii cu cancer la prostata in stadiu avansat care nu raspundeau la alte tratamente, potrivit unui studiu publicat in Journal of Clinical Oncology.

Potrivit testelor clinice de faza I, medicamentul Abirateron, creat de compania Cougar Biotechnology Inc, incetineste dezvoltarea cancerului la prostata cu, in medie, 400 de zile. 'Suntem foarte increzatori ca acest medicament este foarte activ si are efecte de durata. Credem ca acest medicament este mult mai eficace', a declarat Johan de Bono, specialist la Institutul Britanic de Cercetare a Cancerului, coordonator al studiului.

 

Cancerul la prostata ocupa a doua pozitie in clasamentul bolilor letale pentru barbati, dupa cancerul pulmonar. Anual, circa 680.000 de barbati din intreaga lume sunt diagnosticati cu aceasta boala si aproximativ 220.000 mor din cauza ei.

Toti voluntarii care au participat la studiu prezentau o forma agresiva de cancer la prostata, aceea in care tesutul canceros este capabil sa creeze singur hormoni care contribuie la alimentarea tumorii. 'Acest medicament nu permite tesutului canceros sa produca hormonii ce permit celulelor cancerigene sa supravietuiasca', a declarat Bono, adaugand ca Abirateron contine o enzima, numita CYP17, care joaca un rol important in acest proces.

70 - 80% dintre barbatii participanti la studiu au prezentat scaderi ale nivelului de ASP si reducerea tumorilor, chiar si in situatia in care cancerul era raspandit in alte parti ale corpului, a mai spus Bono. ASP (antigen specific prostatic) este o proteina produsa de prostata, iar nivelul ei creste in cazul in care organul se mareste sau cand apare cancerul.

Voluntarilor li s-a administrat Abirateron pentru o perioada de aproximativ doi ani si jumatate, iar acestia au putut controla boala, prezentand, insa, cateva efecte secundare, precum oboseala si crestere in greutate. Medicamentul este inca in faza de testare, iar Bono a declarat ca spera ca pana in 2011 sa poata fi comercializat.

Articol preluat de pe Mediafax.ro

Terapie in premiera nationala pentru pacientii cu cancer de prostata

07 OCTOMBRIE 2006

Terapie in premiera nationala pentru pacientii cu cancer de prostata

Pacienti cu cancer de prostata au fost tratati cu iod, in premiera nationala, la Institutul Oncologic Bucuresti. Procedura este trecuta in ghidurile europene din 2006 ca posibilitate de tratament, a declarat prof. dr. Ionel Sinescu, seful Clinicii de Urologie Fundeni. Interventiile au fost realizate de urologi si oncologi romani, sub indrumarea unor experti din Germania si Belgia. Prof. dr. Sinescu a declarat ca radioterapia este o metoda de tratament care a fost pusa in practica in urma cu 15 ani in SUA, dar in ultimii doi ani a ajuns sa fie mai utilizata decat interventiile clasice. Procedura este simpla. Astfel ca, dupa ce a fost identificata zona afectata de cancer din prostata, prin ecografie si tomografie, datele sunt introduse in calculator, care stabileste cantitatea de iod 125 ce trebuie administrata. 'Materialul terapeutic este introdus intraprostatic, in doze adaptate volumului tisular ce trebuie iradiat, in conformitate cu datele furnizate de calculator, iodul ramanand definitiv in zona respectiva', a explicat prof. dr. Sinescu. Prezenta in organism a iodului nu prezinta risc asupra sanatatii celui tratat prin aceasta metoda, intrucat perioada de injumatatire a iodului este de 20 zile, iar pe masura ce distruge tesutul canceros, se distruge si el, a adaugat seful Clinicii de urologie si transt renal Fundeni. Ponderea recidivelor in cazul terapiei cu iod 125 este de sub trei la suta. Dupa aceasta interventie, care se face sub anestezie generala, pacientul poate pleca acasa a doua zi. Alte operatii de acest fel vor mai fi realizate peste doua saptamani, cand echipele de specialisti din Germania si Belgia vor reveni in Romania. Alte metode terapeutice - radioterapia externa sau crioterapia - au indicatii mult mai restranse, fiind, de regula, folosite in cazurile cu recidive in urma prostatectomiei radicale si brahiterapiei. 'Introducerea acestei moderne si eficace proceduri terapeutice in Romania, in complexul spitalicesc Fundeni, reprezinta o uriasa sansa de vindecare a pacientilor cu cancer prostatic localizat, evitand dificultatile actului chirurgical sau inconvenientele radioterapiei externe', a mai spus prof. dr. Sinescu. Ocupand primul loc in privinta incidentei si locul al doilea printre cauzele de mortalitate prin neoplasm, cancerul prostatic reprezinta o veritabila problema de sanatate publica. Seful Clinicii de urologie Fundeni spune ca incidenta cancerului de prostata creste cu varsta, iar daca barbatii ar trai 130 ani, toti ar avea aceasta boala, pentru ca este vorba despre o boala care se dezvolta sub influenta hormonala (testosteron). 'Doi barbati din 10 au potential de a se vindeca definitiv de aceasta boala, restul de 8 din 10 recurgand la tratamentul paliativ', a mai spus prof. Sinescu. Statisticile arata ca 100 de barbati din 100.000 fac cancer de prostata dupa 50 de ani, 600 din 100.000 intre 60 si 70 ani, iar aproape 800 din 100.000 dupa 70 ani. Medicii recomanda barbatilor un examen medical anual, dupa varsta de 50 de ani, pentru depistarea din timp a unor posibile afectiuni ale prostatei. Examenul clinic, ecografia prostatica si determinarea pe scara larga a antigenului specific prostatic (PSA) - in multe tari la intreaga populatie masculina trecuta de 50 de ani - i-au imprimat acestui cancer atributul de cel mai diagnosticabil neoplasm. Tratamentul acestui neoplasm este diferentiat in raport de gradul de extensie in momentul diagnosticului. Pentru cazurile cu cancer prostatic intracapsular, fara ganglioni regionali afectati si fara metastaze, tratamentul este radical si totodata curativ, pentru toata viata.Descriere termen medical:

Tumora maligna care atinge prostata, indeosebi sub forma de adenocanrcinom.

Cancerul prostatei este extrem de frecvent, afectand cam un barbat din doi trecuti peste 60 de ani.

Simptome si semne - Foarte frecvent, acest cancer nu antreneaza nici un simptom. In alte cazuri, el se traduce prin prezenta sangelui in urina si printr-o crestere anormala a numarului de mictiuni, care devin dificile, pacientul trebuind sa forteze evacuarea cii. In sfarsit, un cancer al prostatei poate, in caz de metastaze, sa antreneze o oboseala, o anemie, o pierdere in greutate etc.

Cancerul prostatei este o tumora maligna cu evolutie adesea foarte lenta, care nu constituie cauza principala a decesului la pacientii varstnici purtatori ai acestei afectiuni.

Tratament

- Alegerea fiecarei metode terapeutice depinde de varsta si de starea generala a pacientului, precum si de gradul de evolutie a cancerului (localizat sau metastazic). Atunci cand cancerul este localizat in prostata, ablatia totala a prostatei, culelor seminale si ampulelor diferentiale, radioterapia prostatica externa sau, eventual, chimioterapia permit obtinerea vindecarii intr-un mare numar de cazuri, Aceste tratamente nu sunt, in general, propuse decat pacientilor sub 70 de ani. Atunci cand cancerul a antrenat metastaze sau cand este vorba de un pacient foarte in varsta a carui stare generala este proasta, nu este necesar sa se propuna un tratament curativ agresiv: hormonoterapia permite obtinerea unei remisiuni care dureaza adesea mai multi ani.

- Metodele chirurgicale constau fie in practicarea unei ablatii endoscopice partiale a prostatei, atunci cand tumora obstrueaza uretra prostatica, fie in indepartarea prin chirurgie conventionala a intregii prostate, a culelor seminale si a ampulelor diferentiale (prostatectomie totala sau radicala).

- Radioterapia externa a prostatei si a ganglionilor pelvieni vizeaza vindecarea cancerului distrugand toata tumora si prelungirile ei, ea poate antrena o incontinenta urinara, o impotenta (40% dintre cazuri) si/sau o iritatie a cii si rectului.

- Hormonoterapia este rezervata cancerelor prostatei care sunt insotite de metastaze. Este vorba de un tratament paliativ care consta in suprimarea secretiei de hormoni androgeni de catre testicule, care stimuleaza cresterea cancerului, ea se bazeaza pe doua metode:

- pulpectomia (ablatia chirurgicala a tesutului functional al testiculelor) antreneaza sterilitate si impotenta

- tratamentul medicamentos vizeaza, de asemenea, suprimarea secretiei androgenice testiculare. Administrati in mod continuu si definitiv, agonistii gonadoliberinei (LH-RH) si antiandrogenii, care actioneaza asupra hipofizei si a prostatei, sunt tot atat de eficace ca si pulpectomia, dar ei antreneaza, ca si aceasta, sterilitate si impotenta

- Chimioterapia este foarte putin utilizata din cauza eficacitatii ei mici asupra cancerului de prostata.

Medicament - minune pentru bolnavii de cancer la prostata in faza avansata

 22 iulie, 11:44

           

                                  

                                                          

                                                          

                        Simon Bush (Foto: The Independent)                                 

                                  

           

Sperante pentru barbatii diagnosticati cu cancer la prostata, in faza avansata. Cercetatorii britanici sustin ca au descoperit un tratament, in prezent aflat inca in faza experimentala, cu rezultate uimitoare in cazul a 80 la suta dintre suferinzii diagnosticati cu aceasta boala, carora li s-au dat sanse minime de vindecare, pana in prezent. Medicamentul micsoreaza tumoarea canceroasa si reduce aproape total durerea pacientilor. Cancerul la prostata este a doua cauza de deces la barbati, dupa cancerul pulmonar, anual inregistrandu-se nu mai putin de 35 de mii de noi cazuri si circa zece mii de decese.

Expertii sustin ca noul medicament, Abiraterone, administrat pe cale orala, duce la micsorarea tumorilor in cazurile pacientilor diagnosticati cu forme avansate ale bolii. Tratamentul are foarte putine efecte adverse, mai spun cercetatorii, care avertizeaza, insa, ca medicamentul este inca in faza de experiment, si nu se poate vorbi inca despre o crestere semnificativa a ratei de supravietuitre a bolnavilor. Specialistii britanici de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra au testat medicamentul, in cadrul unei prime faze experimentale, pe un numar de 21 de pacienti cu cancer in faza avansata. Rezultatele au fost 'spectaculoase', a declarat Johann de Bono, conducatorul echipei de cercetatori, citat de 'The Independent'. Medicamentul in cauza reduce nivelul enzimei responsabile de producerea testosteronului, antigenul prostatic specific (PSA). Acest hormon actioneaza asupra celulelor prostatice, determinand inmutirea lor si, o data cu acestea, a celulelor canceroase. 'Acest medicament are un grad ridicat de eficacitate. Tumorile se micsoreaza in mod evident si durerea dispare. Cativa pacienti care au urmat acest tratament mai bine de doi ani si jumatate, si se simt bine', spune de Bono. Cercetatorul mai spune ca cei 21 de pacienti au suferit de o forma a bolii extrem de greu de tratat, fiindu-le data o rata de supravietuire mai mica de un an de zile. Au fost supusi unui tratament ce a inclus interventii chirurgicale, radioterapie si chimioterapie. Fara folos, insa. 'Speram ca Abiraterone le va da, cu adevarat, speranta reala ca vor putea sa se trateze si sa traiasca mai mult', spune oncologistul, citat de 'The Independent'. Specialistii sustin ca, in total, 250 de cazuri au fost tratate, in intreaga lume, folosindu-se acest medicament experimental, pentru care se spera sa se obtina aprobarea in maxim trei ani. 'E foarte clar ca este o metoda de tratament extrem de eficienta', spune Johann de Bono.

Unul dintre pacientii supusi tratamentului experimental cu Abiraterone este Simon Bush, un fost bancher, in varsta de 50 de ani. Barbatul, casatorit, si tatal a doi copii, a fost diagnosticat cu cancer la prostata, in faza avansata, in august 2005. A facut radioterapie si , timp de trei luni, a fost injectat cu Zoladex, medicament ce reduce nivelul testosteronului din sange. Dupa un an de tratamente, vestile medicilor nu au fost deloc imbucuratoare. Cancerul s-a extins la oase si durerea ajunsese insuportabila. Nici cele sase luni de chimioterapie nu l-au ajutat pe Bush, care s-a vazut nevoit sa renunte la slujba si sa accepte ca medicii nu i-au dat de trait decat doi ani. In aprilie anul trecut, a inceput tratamentul Abiraterone. 'Intr-o saptamana, nivelul antigenului prostatic specific (PSA) mi-a scazut semnificativ. Intr-o luna am renuntat la calmante, pentru ca simptomele disparusera, practic. Nu numai ca am trait cei doi ani pe care mi i-au dat medicii, dar ma simt bine, pot sa merg. E absolut incredibil. Am trait 15 luni de normalitate, gratie acestui medicament. Nu am nici un dubiu ca acesta va da sperante bolnavilor de cancer la prostata. Sfatuiesc barbatii sa accepte sa se trateze cu Abiraterone', povesteste Simon Bush, citata de 'The Independent'.

Tratamentul cancerului metastazat este preponderant paliativ si urmareste imbunatatirea calitatii vietii bolnavilor. Cancerele de prostata sunt in marea lor majoritate androgenodependente, de aceea se urmareste realizarea unei supresii androgenice prin:

Castrare chimica - orhiectomie sau pulpectomie bilaterala

Castrare medicamentoasa prin analogi de LHRH (triptorelina)

Asocierea uneia dintre cele doua metode de mai sus cu administrarea unui antiandrogenic, pentru a se actiona si asupra androgenilor suprarenalieni, nu numai a celor testiculari.

Alegerea metodei de tratament se va face conform indicatiilor ANAES, in functie de: terenul clinic, efectele indezirabile legate de tratament, si nu in ultimul rand, de alegerea pacientului.

Cancerul de prostata nelocalizat cuprinde:

Cancerul avansat, fara metastaze

Cancerul cu metastaze

Adenomul de prostata - Simptome si complicatii - Prof. dr. Ionel C. Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transt Renal la Spitalul Clinic Fundeni. Prostata este un organ specific sexului masculin care se gaseste la rascurcea dintre calea genitala si calea urinara, practic se gaseste sub ca urinara. Adenomul de prostata poate aparea la orice barbat dupa varsta de 35 ani, aceasta afectiune fiind o tumora benigna. Prin cresterea in volum a prostatei, uretra care trece prin mijlocul prostatei va fi comprimata mecanic in sens lateral de lobii prostatici, ceea ce inseamna ca urinarea devine mai dificila. Marirea in volum a prostatei este dependenta de hormonii secretati de testicule, de testosteron.

Adenomul de prostata - Diagnostic si tratament - Prof. dr. Ionel C. Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica si Transt Renal la Spitalul Clinic Fundeni. Cel mai alarmant semnal pentru un barbat care sufera de adenom de prostata este blocarea completa a evacuarii cale, retentia completa de urina. Diagnosticul se stabileste fie prin investigatii care sunt facute unui barbat in principiu care nu are simptomatologie specifica, si pentru aasta exista ecografia de aparat urinar care in mod normal este recomandata oricarui barbat dupa varsta de 35 de ani, o data pe an pana la 50 de ani, iar dupa aceasta varsta de doua ori pe an. Tratamentul chirurgical pentru adenomul de prostata ar putea fi impartit in doua grupe.

BRAHITERAPIE = tratament al cancerului in care radiatiile sunt eliberate catre tesutul afectat al prostatei prin plasarea unor imturi radioactive mici in contact direct cu celulele canceroase.

Rata de supravietuire a barbatilor cu cancer de prostata, in stadiu incipient, tratati prin radioterapie, s-a dovedit a fi mai mica decat in cazul pacientilor cu seminte radioactive imtate (brahiterapie) sau al celor la care prostata a fost indepartata pe cale chirurgicala. “Aceasta descoperire arata ca aceste trei forme importante de tratament pentru cancerul incipient nu sunt si echivalente in termeni de supravietuire a pacientilor”, a spus, la sfarsitul unui studiu, dr. Jay Ciezki de la Clinica Cleveland, citat de Reuters. El a raportat aceste rezutate in Orlando, la un seminar despre cancerul de prostata.

                       

Radioterapia concentrata catre anumite zone ale corpului poate elimina tumorile care s-au dispersat, oferindu-le luni sau ani de viata in plus pacientilor suferinzi de cancer, care nu au alte optiuni, este concluzia unui studiu dat publicitatii de cercetatorii din Statele Unite, informeaza Reuters. 

Cercetatorii spun ca noile tehnici de iradiere pot ataca metastazele una cate una. Experimentul, realizat pe un numar de 29 de pacienti, a aratat ca radiatiile au stopat evolutia tuturor tumorilor in cazul a 21% dintre pacienti, pentru o perioada de 10 luni pana la doi ani.

'Acest lucru a fost realizat pe pacienti in cazul carora terapiile standard au esuat si care nu mai aveau alte optiuni', a declarat Ralph Weichselbaum, de la Centrul medical al Universitatii din Chicago, coordonator al studiului.

Rezultatele nu au fost suficient de relevante, deoarece la unii pacienti efectele au fost diferite, au precizat membrii echipei de cercetare, intr-un articol publicat in revista Clinical Cancer Research. Astfel, la sase pacienti doar tumorile radiate au evoluat, la altii sase inregistrandu-se o evolutie a tumorilor care nu au fost expuse la radiatii si la altii opt au aparut noi tumori, insa cele tratate nu s-au mai dezvoltat.

Cu toate acestea, coordonatorul studiului a precizat ca expunerea la doze mai mari de radiatii este sigura pentru multe parti ale corpului si ar putea avea efecte mai bune. El a spus ca numerosi pacienti suferind de diverse tipuri de cancer, inclusiv pulmonar, la gat, mamar, la colon si ovarian, sunt tratati in prezent prin expunerea la doze mai mari de radiatii si supravietuiesc pentru o perioada mai mare de timp.

Toti pacientii care au luat parte la experiment sufereau de cancer in faza avansata, cu metastaze in mai multe parti ale corpului. De regula, pacientii care sufera de cancer in metastaza mor, chiar daca urmeaza chimioterapie, cu exceptia pacientilor care sufera de cancer testicular sau de unele tipuri de cancer de sange.

Fiecare dintre pacientii care au luat parte la experiment au fost supusi la trei sesiuni de radioterapie orientata cu precizie catre tumorile din organismul lor. Noile tehnici de radioterapie cu tinta precisa pot limita deteriorarea tesuturilor sanatoase, in timp ce noile tehnici de imagistica ii ajuta pe doctori sa descopere tumori pe care, anterior, nu le observasera.

Zece dintre cei 29 de pacienti care au participat la experiment sunt inca in viata, altii noua traind aproape doi ani dupa ce au fost supusi radioterapiei. Cercetatorii spera ca vor identifica o semnatura genetica sau o alta modalitate prin care sa identifice pacientii care ar putea beneficia de pe urma acestor iradieri.

 
Alte materiale medicale despre: Bolile cailor biliare
Se va utiliza ceaiul de ghimpe, preparat din 250 ml apa, in care se fierbe o lingurita din planta, 5 minute. Se strecoara, se varsa un plic [...]
SIMPTOME Cancerul de prostata in stadiile precoce provoaca rareori simptome. O data ce prostata se mareste semnificativ in volum din cauza uno [...]
Rar intalnii sub 50 de ani, frecventa cancerului de prostata creste o data cu varsta - dupa 70 de ani 40-50% dintre barbati sunt purtatori de [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre bolile cailor biliare

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile