eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Iodul (i)


Iodul (i)
Iodul este un metaloid indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni, ceea ce ii arata importanta si necesitatea lui in organism.
Prezent in alimentatia noastra curenta din care este absorbit la nilul intestinului subtire, mai ales sub forma de aci^i aminati iodati, el este transportat de sange la glanda tiroida, unde este stocat si folosit in cea mai mare parte.
Iodul este eliminat preponderent prin urina, dar si prin glandele salivare, laptele matern etc.

El este utilizat de catre tiroida pentru fabricarea hormonilor tiroidieni (derivatii respectivi

tiroxina, tireoglobulina) si formele acti T3 si T4 (cu, respectiv, 3 si 4 atomi de iod).
Iodul se gaseste liber in sange in cantitate infima (mai putin de 1 mcg/ml iod seric) sau cantitatea totala de iod seric (30 - 109 mcg/l, respectiv, 250 - 800 nmol/l), de asemenea, il gasim prezent ca hormon circulant (T3 + T4) in globulele rosi, la nil extracelular, in os etc.
Nevoia silnica de iod a organismului este de aproximativ 150

500 mcg/^i.
Activitatea tiroidiana este cunoscuta a aa influenta asupra meolismului energetic, enzimatic, asupra sistemului nervos periferic, al celui muscular, a ritmului cardiac etc.
Carenta, ca si supraincarcarea in iod a organismului poate produce tulburari fiziopatologice cu consecinte ca hipotiroidia sau, respectiv, hipertiroidia, care sunt determinate de diminuarea si, respectiv, cresterea elaborarii hormonilor tiroidieni.
Este cunoscuta gusa endemica in regiunile lipsite sau cu prezenta slaba de iod in alimentatie.
Se cunoaste ca in zonele cu guse endemica, prin carenta de iod, cancerul tiroidian este mult mai frecnt.
In hipertiroidii, un loc aparte il ocupa boala lui Basedov.
Produsele cele mai bogate in iod sunt produsele marine (peste, crustacee si, mai ales, algele) si unele legume (ceapa, fasolea rde, soia etc).
Dar, sa nu uitam ca sunt unele legume (in special, cele din familia crucifere), care, la un consum obisnuit crescut (traditional) si o frecnta constanta in timp, pe un teren biologic predispozant si intr-o zona geografica saraca in iod, pot aa o actiune antitiroidiana.



Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Prezenta activitatii in organism a acestui metal a fost legata, in special, de imunitate, prin marirea puterii de aparare, de constitup\'a unor enzime [...]
Siliciul este prezent in cereale complete, mai ales in orez, sub forma de saruri minerale (SiOz, sili cati) etc, in fructe (mar, piersica etc), in leg [...]
Siliciul este prezent in cereale complete, mai ales in orez, sub forma de saruri minerale (SiOz, sili cati) etc, in fructe (mar, piersica etc), in leg [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarurile minerale

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile