eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Glandele salivare


Glandele salivare
Exista trei perechi de glande salire majore (parotide, submandibu-lare, sublinguale) precum si numeroase glande minore.
Anamneza si examen obiectiv Formatiuni tumorale; tumefactii corelate cu alimentatia?; durere?; gust alterat?; ochi uscati? Cauta formatiuni tumorale externe, secretii (mai intai in cavitatea bucala), efectueaza palparea bimanuala pentru litiaza, testeaza nervul VII, exista adenopatii regionale?
Inflamafia se datoreaza de obicei infectiei sau obstructiei produse de un calcul (depuneri de fosfat si carbonat de calciu in jurul unui nucleu de celule si microorganisme). O abordare utila se bazeaza pe prezenta unilaterala sau bilaterala a simptomelor si pe caracterul cronic sau acul al acestora.
Simptomele acute bilaterale se datoreaza de obicei oreionului (p.254). Pacientul este tanar si prezinta tumefactie parotidiana.
Simptome acute unilaterale pot fi produse si de oreion, dar poale fi si o parotidita acuta produsa prin ascensionarea unei infectii orale. Aceasta apare post-operator dar este rara in zilele noastre, fiind secundara deshidratarii sau igienei orale deficitare. Tratament: igiena orala, hidratare, antibiotice (functie de culturi si sensibilitate). Daca prin canalul excretor nu mai dreneaza puroi sau daca febra si durerea cresc, probabil s-a format un abces care trebui drenat transcutanat.
Simptome unilaterale recurente sunt produse cel mai probabil de calculi. Cel mai adesea se gasesc in submandibulare (80%); in mod clasic pacientul acuza durere si tumefactie in momentul alimentarii. Glanda poate fi rosie, tumefiata si dureroasa chiar in absenta infectiei. Diagnostic: calculul poate fi obsert pe radiografiile obisnuite sau la sialografie. Tratament: calculii distali sunt extrasi prin cavitatea bucala, dar in conditiile in care calculul este situat in interiorul glandei este necesara excizia glandei.
Simptomele cronice bilaterale pot fi asociate cu uscaciunea ochilor si a gurii precum si cu alte afectiuni autoimune ex: sdr. Sjogren sau Mikulicz ( MMC, p.706). Tratamentul este dificil. Daca etiologia este reprezentata de infectia cronica, atunci simplul tratament cu antibiotice nu da rezultate: este necesara o cura prelungita cu oxitetraciclina 250 mg/12 h lh ac PO.

Formatiunile tumorale fixe pot fi idiopatice sau se datoreaza sar-coidozei.
Tumorile 80% sunt localizate in parotida, 80% dintre ele sunt ade-noame pleomorfe, 80% din ele sunt in lobul superficial. asOrice glanda salira marita de volum si care persista mai mult de o luna trebuie excizata pentru eluare. Pareza nevului VII sugereaza malignitatea. Deoarece tumora creste prin diviziune si nu are capsula, excizia tumorii conduce la diseminari si de aceea este necesara parotidectomia superficiala. NB: sialogramele asociate cu CT (+ filtre pentru os) pot fi un test util preoperator. Clasificarea este complexa: detalii complete in versiunea electronica.
Benigne sau maligne Maligne Maligne
Cistadenolimfom Mucoepidermoid Carcinom scuamos
Adenom pleomorfic Cu celule acinice Adenocarcinom
Carcinom adenoid chistic Adenomul pleomorfic: Varsta mijlocie; crestere lenta; trebuie inlaturata prin parotidectomie superficiala sau prin enuclcere si radioterapie.
Adenolimfomul: de obicei persoane in rsta; consistenta moale. Tratament: enucleere.
Carcinomul: crestere rapida; masa dura fixa; durere si paralizia nevului VII. Tratament prin combinarea chirurgiei cu radioterapie.
Complicasi chirurgicale: 1 paralizia nervului VII - deseori pasagera 2 fistula salira - deseori se inchide spontan 3 sdr Frey - neurec-tomia timpanica poate fi utila.Alte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologieStridor este denumirea data zgomotelor produse in cursul inspiratiei printr-un laringe sau printr-o trahee avand lumenul ingustat. Copiii dezvolta mai [...]
Cand evaluezi surditatea, determina sediul leziunii, severitatea ei, precum si cauza. Scopul examinarii este de a stabili daca surditatea este tratabi [...]
Carcinomul laringelui/hipofartngelui Incidenta: 2000 cazuri/an in Anglia si Tara Galilor. De obicei sunt carcinoame cu celule scuamoase care apar mai [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile