eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oto-rino-laringologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » oto-rino-laringologie

Stridor

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparireStridor este denumirea data zgomotelor produse in cursul inspiratiei printr-un laringe sau printr-o trahee and lumenul ingustat. Copin dezvolta mai usor obstructii ale cailor aeriene decat adultii. Poate fi insotit de dificultati in deglutitie, cianoza sau paloare, utilizarea muschilor respiratori accesori si deplasarea in jos a traheei odata cu respiratia - toate acestea fiind semne grave. Stridorul poate aparea si la adulti dar este mai putin frecvent, deoarece afectiunile laringiene produc raguseala. Vizualizarea directa a laringelui si a traheei pot evidentia cauza.
Etiologia stridorului la copii. Anomaliile congenitale ale laringelui (laringomalacie, stenoze laringiene, tumori rare precum papiloamele sau hemangioamele); compresiuni extrinseci exercitate de tumorile medi-astinale, de anomalii sculare, sau de un arc aortic dublu; afectiuni inflamatorii (laringita acuta, epiglotita acuta, laringotraheobronsita); afectiuni neurologice (paralizia nervului g sau laringeu recurent); traumatisme laringiene; inghitirea unor corpi straini; edemul laringian.
Laringotraheobronsita (crupul). Este mult mai frecventa decat epiglotita acuta. in 95% din cazuri etiologia este virala (cel mai frecvent virusul Parainfiuenza). Dupa instalarea simptomelor de infectie a tractu-lui respirator superior se instaleaza stridorul si tusea latrata. Interneaza pacientul in spital daca apare cianoza sau tirajul intercostal. Administreaza oxigen umidifiat. in cazurile severe care necesita ventilatie se poate castiga timp prin administrarea de adrenalina (5 ml 1:1000) printr-un ne-bulizator. Utilizarea steroizilor poate reduce durata intubatiei (prednisolon 1 mg/kg/l 2 h PO).
Epiglotita acuta. Este o urgenta medicala deoarece poate provoca obstructia completa a cailor respiratorii. Interneaza in spital (cu un medic in ambulanta) daca suspicionezi acest diagnostic - daca obstructia devine critica este necesara cricotirotomia de urgenta cu un ac ( MMC, p. 754). Nu examina faringele inainte de internare deoarece aceasta manevra poate precipita obstructia completa. Epiglotita adultului este mult mai rara (8,8-9,7/milion/an), si poate avea o mortalitate mai mare (in medie 1,1%, dar poate creste la 17,6% daca simptomatologia debuteaza cu detresa respiratorie). in prezenta detresei respiratorii este necesara intubarea precoce. Asocierea benzylpenicilina + cefuroxime acoperi tot spectrul etiologic posibil (hemophilus si Strep pyogenes)}Laringomalacia (stridorul laringian congenital). Existenta unor pliuri si a unei glote flasce accentua la sugarii afectati tendinta normala a laringelui de a se colaba in timpul inspirului. Stridorul poate fi mai evident in timpul somnului, al starilor de agitatie sau de suparare. in mod normal nu necesita tratament, dar pot aparea probleme in cursul infectiilor laringiene asociate. Simptomatologia se amelioreaza de obicei dupa rsta de doi ani, dar poate reaparea in cursul infectiilor.

Paralizia laringelui. Paralizia congenitala este responsabila de 25% din cazurile de sugari care prezinta stridor si se considera a fi consecinta unei elongatii a nervului g survenit in timpul traliului. Poate produce dificultati de alaptare. Nu exista tratament specific.
Obstructia acuta a cailor aeriene. Poate fi rezolta uneori printr-o intubatie atenta (in epiglotite, de ex). Daca intubatia esueaza realizeaza la copii o cricotirotoinie cu ac ( MMC, p. 753) - administreaza 02 cu un debit de 15 1/min printr-o canula cu lumen larg (14 G) plasata in membrana cricotiroidiana; administreaza 02 timp de 1 s, apoi permite expirul (prin caile respiratorii partial obturate) timp de 4 s. Aceasta tehnica poate fi utilizata si la adulti sau poti inccca rricotirotomia (nu se face la copiiAlte materiale medicale despre: Oto-rino-laringologie

Carcinomul laringelui/hipofartngelui Incidenta: 2000 cazuri/an in Anglia si Tara Galilor. De obicei sunt carcinoame cu celule scuamoase care apar mai [...]
Epistaxisul sau scurgerea de sange din fosele nazale reprezinta o urgenta medico-chirurgicala care poate pune uneori viata in pericol, desi in majorit [...]
Exista trei perechi de glande salivare majore (parotide, submandibu-lare, sublinguale) precum si numeroase glande minore. Anamneza si examen obiectiv [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oto-rino-laringologie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
TraumatologieAi o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile