eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli digestive

Rezumat si concluzi -dictionar


Din prezentarea principalelor boli digestive a rezultat, in primul rind, ca o parte din acestea (expuse in prima parte) o formeaza bolile organice sau functionale de origine neinfectioasa, iar o alta parte (expuse in partea a Ii-a) o formeaza bolile infectioase transmisibile de origine microbiana, virotica, parazitara sau micotica. Daca din punctul de vedere al cauzei determinante putem face o asemenea clasificare, amintim existenta si a altor clasificari bazate pe localizarea principalelor suferinte pe un segment sau altul din tubul digestiv, sau pe un organ sau altul al aparatului digestiv. Asa se explica faptul ca in textul lucrarii apar module care se refera la bolile esofagului, stomacului, intestinului, ficatului s.a.m.d.
In ce priveste bolile din prima parte, am cautat indeosebi sa prezentam o serie de date mai importante in legatura cu debutul bolilor, manifestarile lor clinice, modul cum pot fi diagnosticate si, tot schematic, am expus citeva notiuni in legatura cu tratamentul, insistind ceva mai mult asupra masurilor de profilaxie (prevenire) a lor.In partea a II-a, in care sint prezentate bolile digestive microbiene, virotice, parazitare sau micotice, am incercat sa raspundem pe scurt, foarte schematic, la 13 intrebari pe care practic, ni le putem pune pe seama acestor boli.

Cu atit mai mult am insistat in acest caz asupra masurilor de profilaxie, masuri pe oare trebuie cu totii sa le cunoastem si sa le aplicam atunci cind este rba de combaterea unor boli transmisibile. Totusi, uneori, asa cum am facut-o atunci cind ne-am referit la diagnosticul sau tratamentul bolilor expuse, am mentionat si unele lucruri care sint in realitate de competenta medicului si cad in sarcina acestuia. Consideram ca si aceasta vine in sprijinul bolnavului, care va intelege astfel mai bine increderea cu care trebuie sa primeasca recomandarile medicului.

Pe de alta parte, din lectura intregului material prezentat se pot usor constata asemanarile destul de mari, care exista intre modul cum incep si cum se manifesta clinic diferitele boli de care ne-am ocupat. Pe linga un debut lent sau brusc, mai toate aceste boli se insotesc de dureri abdominale, balonari, tulburari de tranzit intestinal (diaree sau constipatie), greturi, varsaturi, inapetenta si diferite si variate fenomene generale, uneori foarte severe. Din punctul de vedere al modului de contractare a bolilor respective, un caracter de asemenea comun al tuturor acestora l-am vazut in rolul pe care-l detine, pe linga factorul alimentar, si nerespectarea diferitelor reguli de igiena individuala sau colectiva.

Lucrul acesta se explica prin aceea ca este rba de boli cu aceeasi poarta de intrare digestiva si cu localizare pe diferite segmente sau organe ale aceluiasi aparat digestiv, aparat care insa, asa dupa cum stim, are strinse legaturi nerase, vasculare, limfatice etc, cu celelalte organe sau aparate ale corpului omenesc.In mod practic din cele relatate se desprind citeva concluzii pe care ne propunem sa le subliniem in continuare.

1. Daca este gresit ca cea mai neinsemnata tulburare digestiva sa ne determine ca sa ne gindim la boli din cele mai grave, se poate considera ca o greseala nu mai putin importanta se face si atunci cind anumite manifestari digestive mai accentuate sau mai putin accentuate sint complet neluate in seama. Este bine sa se stie ca, in spatele unor asemenea manifestari in aparenta neinsemnate, se poate ascunde debutul unei boli grave, pe care numai medicul o poate recunoaste.

2. Diagnosticul in general al bolilor digestive, mai usor de facut in unele cazuri, devine cu totul dificil in altele. Oricum, precizarea unui diagnostic in timp util reclama pricepere si cunostinte din partea medicului, dar in acelasi timp necesita rabdare si intelegere din partea bolnavului, asa incit sa se poata beneficia din acest punct de vedere de toate mijloacele moderne de investigatie, clinice si paraclinice.

3. Tratamentul medicamentos trebuie sa se faca la indicatiile medicului, respectindu-se cu grija dozele, modul de administrare si durata tratamentului. Tratamentele facute cu 'preparate\" recomandate de diferiti 'bineitori\", ca si abuzul de unele medicamente, se pot opune elutiei farabile a unor boli si pot chiar genera o agravare a lor.

4. Cum este rba de boli digestive, se intelege ca regimul alimentar in tratamentul unor asemenea boli trebuie sa ocupe

asa cum a reiesit si din prezentarea noastra

un loc de prima importanta. Dar in legatura cu regimul alimentar nu trebuie sa se inteleaga ca este rba numai de anumite alimente permise sau neper-mise. De regimul alimentar sint legate, in special pe profilactic (preventiv), o serie de masuri ca acelea care ne obliga sa punem la adapost alimentele de orice contaminare sau cele care se refera la modul de servire a meselor, orarul acestora s.a.m.d.

5. in sfirsit, intrucit indeosebi bolile digestive infec-tioase (microbiene, virotice, parazitare) sint pe buna dreptate considerate drept 'boli ale miinilor murdare\", se intelege importanta care trebuie acordata masurilor de igiena individuala si colectiva.

Dictionar de termeni medicali tehnici folositi in text
Aclorhidric = v. anaclorhidrie.
Aerocolie = acumulare de aer in intestinul gros (colon).
Aglutinare = metoda de laborator folosita in bacteriologie si care consta din formarea, intr-o suspensie omogena, a unor conglomerate ce se pot vedea cu ochiul liber.
Anabolizant = se refera de regula la substante medicamentoase care stimuleaza anabolismul (procesul de asimilare), fa-rizind refacerea organismului epuizat de pe urma unei beli.
Anaciditate = lipsa de aciditate a sucului gastric.
Anaclorhidrie = lipsa de acid clorhidric in sucul gastric.
Anaerobi = microbi care se pot cultiva in laborator in lipsa oxigenului.
Anastomoza = stabilirea pe cale chirurgicala a unei legaturi inlre diferite segmente ale tubului digestiv.

Anorexie = v. inapetenta.
Anoscop = instrument metalic tubular folosit pentru anoscopie.
Anoscopie = metoda de examinare a regiunii ano-rectale cu ajutorul anoscopului.
Anticolincrgic = substanta medicamentoasa care se opune la actiunea acetilcolinei, care determina contiactilitatea diferitelor organe sau segmente ale tubului digestiv.
Antifungic = substanta medicamentoasa cu actiune impotriva fungilor (ciupercilor).
Antiseptic = substanta care are calitatea de a distruge microbii.
Antispastic (sin. spasmolitic) = substanta medicamentoasa care opreste sau micsoreaza spasmele diferitelor organe sau segmente ale tubului digestiv.
Antimitiv = produs, de regula medicamentos, care impiedica ma (varsaturile).

Antrii (piloric) = segment din portiunea orizontala (inferioara) a stomacului.
Anurie = incetarea secretiei de urina.
Anxietate = starea de neliniste din unele boli.
Apatie = starea pasiva, de lipsa de interes, a bolnavului pentru tot ce este in jurul lui.
Ascita = prezenta de lichid in peritoneu.
Asialie = lipsa de saliva.
Asimptomatic = fara simptome de boala.
Atonie = pierderea sau diminuarea tonicitatii unui organ (stomac, cula biliara etc), care are obisnuit proprietatea de a se contracta.

Autadigestie = o digestie anormala, care se face la nivelul unor organe (stomac, pancreas etc.) prin fermenti proprii organelor respective.
Autoinfestare (sin. autoinfestatie) = se refera la o boala parazitara in care infestarea se face cu forme infectioase ale unui parazit prezent in organism.
Autoinfestarea poate fi endogena, cind formele infectioase respective nu mai trec prin mediul extern, sau exogena, atunci cind acestea trec prin mediul extern inainte de a ajunge in organism.

B
Billcultura = izolarea si cultivarea in laborator a agentilor patogeni ai unor boli infectioase prin insamintarea pe anumite medii de cultura a bilei obtinute prin tubaj duodenal steril.
Biohelmint = vierme parazit, care isi face elutia trecind prin una sau mai multe gazde intermediare.
Boala profesionala = imbolnavire determinata de anumiti factori vatamatori, in cursul exercitarii unor profesiuni.
Borborigm = v. Borborism.
Borborism (sin. borborigm, pop. gbioraittiri) = zgomotul ce se poate auzi si de la mici distante, produs de deplasarea gazelor in intestin.

C
Cale de transmitere = se refera la caile prin care agentii patogeni ai diferitelor boli pot trece de la bolnavi (sau purtatori) la sanatosi.
Cale orala = calea bucala.
Cardia = orificiu prin care esofagul romunica cu stomacul.
Carcatia! (stare carentiala) = stare a organismului caracterizata prin lipsa unor principii alimentare necesare mentinerii vietii.
Casexie = stare de slabire generala si accentuata, asa cum se intilneste in elutia unor boli grave (cancer, tuberculoza etc).
Catetcrism (esofagian) = introducerea in esofag a unei sonde in scop de tratament.
Chimioterapie = tratamentul bolilor cu diferite substante medicamentoase chimice.

Cltostatic = substanta medicamentoasa, care are rolul de a opri inmultirea celulelor in boala canceroasa.
Colagog = v. Colecistoklnetic.
Colaps = deficit circulator brusc aparut fie printr-o slabire a inimii, fie prin insuficienta vaselor periferice.
Colecistectomie = interventie chirurgicala prin care se extirpa colecistul (cula biliara).
Colecistoklnetic (sin. colagog) = substanta medicamentoasa prin care se urmareste eliminarea bilei din colecist (cula biliara) si din caile biliare.

Colonoscop = instrument medical relativ recent realizat, care permite examinarea lumenului intestinului gros (colonului).
Colonoscopie = v. endoscopie.
Congenital(a) = se refera la o boala clinic manifesta sau ne-manifesta, aparuta la un nou-nascut, din cauza influentei nefarabile a unei afectiuni a mamei in timpul sarcinii.
Contagiozitate = se refera la caracterul bolilor transmisibile de a se putea transmite de la bolnav la sanatos.
Contaminat (contaminare) = se refera la prezenta de microbi sau alti agenti patogeni pe miini, alimente sau diferite obiecte.

Coprocultura = metoda de laborator ce urmareste punerea in evidenta a agentilor patogeni ai diferitelor boli digestive, prin insamintarea probelor de materii fecale pe medii de cultura.
Coprolit = scaun dur, 'ca piatra\", din cauza resorbtiei exagerate a apei din materiile fecale in colon si a impregnarii acestora cu saruri de calciu.
Coproparazitelogic (examen) = examinarea macroscopica (cu ochiul liber) si microscopica (cu ajutorul microscopului) a materiilor fecale, pentru punerea in evidenta a parazitilor sub formele variate sub care se pot prezenta (oua, chisturi, larve etc).

Coroziv (substanta coroziva) = substanta chimica care prin contact duce la distrugerea mucoasei si tesuturilor.
Corticoterapie = termen general folosit pentru tratamentele cu hormoni corticosuprarenaii.
Curativist = termen care se refera la medicina care se ocupa cu asistenta medicala a bolnavilor, spre deosebire de medicina preventiva, care urmareste prevenirea imbolnavirilor.

Debilitate = stare de slabire generala a organismului.
Defecare = eliminarea pe cale anala (naturala) a materiilor fecale.
Deglutitfe = inghitirea alimentelor sau a altor produse.
Dejectii = termen general folosit pentru denumirea reziduurilor solide sau lichide, de origine animala sau umana (materii fecale, urina).
Denutritie = pierdere importanta in greutatea corporala, din cauza lipsei de alimentatie ssu a dificultatilor de transformare a alimentelor in organism.
Deratizare = distrugerea prin diferite metode a rozatoarelor (a sobolanilor in special).

Deshelminlizare = se refera la metodele medicamentoase, sau de alta natura, de indepartare a parazitilor intestinali (helminti) sau a formelor lor infectioase din organismul omului sau al animalelor ca si din diferite medii in care pot ajunge (sol, apa etc.) sub o forma sau alta.
Deshidratare = scaderea accentuata a apei din tesuturile organismului.
Desmustizare = distrugerea prin diferite metode a mustelor de casa.
Dextran = substanta care, sub forma de solutie, poate inlocui plasma sanguina.
Dezinfectant = substanta folosita in dezinfectie.
Dezinfectie = distrugerea diferitilor germeni patogeni prin diferite metode.

Dezinfectie continua (sin. curenta) = dezinfectia care vizeaza distrugerea microbilor din produsele pe care le elimina bolnavul ca si de pe obiectele din jur, pe care le poate permanent contamina.
Dezinfectie terminala = dezinfectia caro vizeaza distrugerea microbilor din incaperile in care a locuit bolnavul, dupa ce acesta a devenit necontagios sau dupa ce a parasit locuinta respectiva.
Dezinscctie = distrugerea prin diferite metode a insectelor ce detin rol de vector in transmiterea bolilor.

Disartrie = tulburari de rbire cu pronuntarea dificila si defectuoasa a cuvintelor.
Disfagic = inghitirea aneioasa a alimentelor.
Dispeptic (sindrom) = termen general folosit pentru un ansamblu de tulburari digestive, reprezentat de balonari, arsuri, greturi etc.
Dispnee = tulburare respiratorie care se caracterizeaza printr-o greutate in respiratie ('sete de aer\"), constind din alterarea ritmului, frecventei si amplitudinii miscarilor respiratorii.
Disurie = urinare dificila.
Diuretic = substanta, de regula medicamentoasa, care farizeaza eliminarea de urina.
Drenaj biliar = se refera la eliminarea bilei in cursul unui tubaj duodenal in scop terapeutic.

E
Endemic (a) = se refera la boli, care intr-un numar limitat de cazuri se mentin in mod constant intr-un anumit teritoriu.
Endoscopic = metoda de explorare in diagnosticul bolilor digestive prin :
folosirea esofagoscopului pentru examinarea directa a esofagului (esofagoscopie) ;
folosirea gastroscopului sau fibroscepului pentru examinarea directa a stomacului (gastroscopie, fibroscopie) ;
folosirea rectoscopului pentru examinarea directa a segmentului recto-sigmoidian (rectoscopie sau rectosigmoido-scopie) ;
folosirea colonoscopului, pentru examinarea directa a colonului (colonoscopic)
folosirea anoscopului pentru examinarea directa a regiunii ano-rectale (anoscopie).

Enterotoxicl = se refera la diferiti microbi, care elimina toxine in stare sa determine diferita tulburari digestive si in special intestinale.
Epigastru (sin. regiune eplgastrica) = zona din regiunea abdominala, care corespunde mai mult stomacului, situata in partea superioara si mijlocie, intre hipocondrul drept si sting.
Eratism = se refera la tendinta pe care o au unii paraziti de a rataci prin organism si de a se fixa si in alte organe decit cele in care se fixeaza in mod obisnuit.

Ereditar = se refera la ceea ce se transmite de la parinti la descendenti.
Eructatie (pop. rigiiala) = eliminarea zgomotoasa de gaze sau chiar de mici cantitati de suc gastric, din stomac.
Esofagoscop = instrument tubular, folosit pentru examinarea esofagului.
Esofagoscopie = v. endoscopie.
Extradigestiv = in afara organelor ce apartin de aparatul digestiv.

F
Fccalom = prezenta unei cantitati mai mari de materii fecale in intestinul gros sau rect, care, condensate si dure, pot da la palpare impresia de tumoare.
Feripriva = se refera la o anemie hipocroma, care se caracterizeaza printr-o lipsa de fier, ce poate fi cauzata de o pierdere de fier, defect de aport sau de absorbtie.
Fetid = miros neplacut, respingator.
Fibroscop = instrument medical, superior gastroscopului obisnuit, care permite examinarea cavitatii stomacului.
Fibroscopie = v. endoscopie.

Fizioterapie = se refera la tratamentul ce se poate face in unele boli prin folosirea unor factori naturali sau artificiali, ca balneoterapie, climatotorapie, hidroterapie s.a.
Flatulenta = prezenta excesiva de gaze in tubul digestiv, insotita adeseori si de eliminarea acestora pe anus sau pe gura.
Fobie = teama obsedanta, neintemeiata, pe care o prezinta unele persoane fata de anumite lucruri, fiinte, locuri etc.
Gastroenterologie = disciplina medicala care se ocupa cu bolile tubului digestiv si ale organelor anexe.
Gastroscop = instrument medical prevazut cu o sursa de lumina si cu un sistem de lentile care fac posibila examinarea cavitatii stomacului.
Gastroscopie = v. endoscopie.
Gargarism = termen care se refera la unele produse medicamentoase lichide care se folosesc prin agitare in fundul gurii.

Gazda definitiva = termen folosit de regula in parazitologie, referindu-se la acele vietuitoare care sint purtatoare ale parazitului adult.
Gazda intermediara = termen folosit de regula in parazitologie si care se refera la acele vietuitoare in care parazitii elueaza numai pina la stadiul de larva.
Geohelmint = vierme parazit (helmint) care isi face elutia pe sol, fara o gazda intermediari.
Glucide (sin. carbohidrati, sin. hidrati de carbon, sin. zaharuri) = substante organice cu un important rol energetic si care se gasesc in legume, zarzavaturi, fructe, paste fainoase, gris, orez etc.
Grataj = se refera la scarpinatura la care te obliga pruritul.

H
Hematemeza = eliminare de singe pe gura, de regula provenit dintr-o hemoragie digestiva superioara.
Hemocultura = izolarea si cultivarea, in laborator, a agentilor patogeni ai unor boli, prin insamintarea pe anumite medii de cultura, a singelui recoltat steril.
Hemoptizie = eliminarea pe gura, odata cu tusea, sau fara tuse, de singe aerat, de origine de regula pulmonara.
Hemoragii oculte = singerarile reduse de origine digestiva care, nemodificind scaunul, nu pot fi identificate decit printr-o reactie chimica (de ex. reactia Adler).
Hepatomegalie = cresterea de lum a ficatului.
Hepatosplenomegalie = cresterea de lum atit a ficatului cit si a splinei, asa cum se intilneste de pilda uneori in hepatitele cronice elutive si in ciroze.

Hcpatotron = se refera la substante medicamentoase sau de alta natura care au afinitate pentru ficat.
Heteroinfcstare = se refera la o boala parazitara determinafa de introducerea tn organism a unui parazit venit din afara, spre deosebire de autoinfestare, in care infestarea se face cu paraziti prezenti deja in organism.
Hidratare = introducerea pe diferite cai a apei in organism.
Hipersalivatie = o secretie mai mare de saliva in cavitatea bucala.
Hipocondru = regiune a abdomenului, situata de o parte si de alta (hipocondru drept si respectiv hipocondru sting) a epi-gastrului (regiunii epigastrlce).
Hipoeroma = se refera la anemiile in care cantitatea de hemoglobina este redusa in globulele rosii.

I
Imunitate = starea de rezistenta a unui organism fata de un germen microbian sau un alt agent nociv.
Inmnofluoresccnta = metoda de laborator care poate evidentia mecanismul imunologic al unei boli (ex. hepatita cronica agresiva, rectocolita hemoragica etc).
Incidenta (epidemiologie) = numarul cazurilor de o anumita boala transmisibila pe o perioada data, raportat la populatia din zona respectiva.
Incidenta (radiologie) = pozitia care trebuie impusa corpului in cursul unui examen radiologie.
Incoercibil = se refera la varsaturile care merg pina ia a elimina pe gura orice alimente solide sau lichide si care pina la urma duc la denutritii severe si deshidratari accentuate.

Incubatie (perioada de ~) = se refera la perioada de timp care se scurge de la data infectarii (sau infestarii) si pina la data cind isi fac aparitia primele semne de boala.
Infestare = patrundere in organismul omului sau al animalelor a unor specii de paraziti.
Insecticide = se refera la substantele de diferite feluri folosite pentru a distruge insectele.
Insecticide remanente = insecticide care au calitatea de a-si pastra capacitatea insecticida mai mult timp dupa pulverizarea suprafetelor respective.
Irigografie = metoda radiologica folosita in cercetarea intestinului gros, in care imaginile obtinute la irigoscopie slnt inscrise pe un film.
Irigoscopie = metoda radiologica de examinare a intestinului gros prin introducerea banului (substantei de contrast) pe cale rectala.

K
Kincziterapie = metoda de tratament care foloseste miscarea in scopul recuperarii unor functii.
L
Laparoscopie = examinarea de vizualizare directa a cavitatii
abdominale. Lipide (sin. grasimi) = substante organice cu un important rol
energetic si care se gasesc in brinzeturi, smintina, unt, ulei,
carne grasa, oua etc. Lipotimie = stare de rau trecatoare, care survine uneori odata
cu o emotie si care se insoteste de paloare, transpiratie,
tulburari de vedere etc.

M
Macroglosie = marirea exagerata a limbii din unele boli. Malabsorbtie = se refera la o tulburare atit In digestia cit siIn absorbtia diferitelor principii alimentare, ceea ce poate
duce la denutritii severe.
Malignizare (sin. cancerizare) = transformarea unei tumori benigne necanceroase in tumoare maligna (canceroasa)
IWeduIecuItura = izolarea si cultivareaunor agenti patogeni prin insamintarea pe medii de cultura a maduvei osoase (ster-nale) obtinute prin punctie.
Melena = se refera la scaunele melenice, negre 'ca pacura\", pe care le elimina bolnavii care au facut o hemoragie digestiva (de regula superioara).
Metastaze = se refera la aparitia de focare secundare de cancer, pe linga un cancer primitiv initial.

N
Necrotic = se refera la celule sau tesuturi moarte.
Nevropat = persoana care prezinta unele tulburari nerase mai accentuate sau mai putin accentuate.
N.I.H. (metoda) (National Institute of Health) = se refera la o metoda speciala de recoltare, care permite diagnosticul oxiuriazei. Metoda consta din introducerea in orificiul anat a unei baghete de sticla prevazuta cu o banda de celofan.
O
Ocluzii intestinale = se refera la oprirea, din diferite cauze, a tranzitului intestinal.

P
Pancreatotrop = se refera la substante medicamentoase sau de alta natura care au afinitati pentru pancreas.
Paraclinic = se refera la explorarile care se fac cu ajutorul laboratorului in vederea diagnosticului unei boli.
Parcnteral = termen care se refera de obicei la administrarea medicamentelor pe alte cai decit cea bucala (digestiva).
Pcptic (ulcer) = denumire data ulcerului ce apare dupa rezec-tia gastrica pe gura de anastomoza, datorita rolului probabil al pepsinei in formarea lui.

Perfuzii = injectarea intravenoasa, picatura cu picatura, a unei substante medicamentoasa.
Pcrienteric = se refera la ciclul in afara intestinului pe care-I descriu unii paraziti in cursul elutiei lor prin organismul omului.
Perioada de contagiozitate = perioada in care o boala transmisibila poate trece de la bolnav la sanatos.
Periviscerita = se refera la inflamatia din jurul diferitelor organe, in special abdominale, care prin formarea de aderente pot determina diferite tulburari.

Pirozis = arsura retrostemala pe care o acuza bolnavii in unele afectiuni esofagiene sau gastrice.
Postprandial = dupa masa.
Precanceroasa (stare) = se refera la starile ce premerg boala canceroasa.
Premunitic (sin. imunitate de infectie) = imunitatea (rezistenta) pe care o prezinta in unele boli omul, fata de o reinfectie, al carei agent etiologic este prezent in organism.
Preventiva (medicina) = se refera la medicina care se ocupa cu prevenirea imbolnavirilor.

Prodromal (stadiu) sin. cu perioada de invazie = se refera la perioada care se scurge de la aparitia primelor semne de boala si pina la aparitia manifestarilor clinice caracteristice ale bolii.
Prognostic (sin. prognoza) = se refera la aprecierile care se pot face asupra elutiei in timp a unei boli.
Proteine (sin, proteide, sin. protide) = substante organice complexe (azotoase) cu rol activ in procesele vitale si care se gasesc in carne, oua, lapte, brinzeturi etc.
Psihoterapie = se refera la metodele de tratament a! unor boli cu ajutorul factorilor psihici.
Punctie hepatica = metoda de recoltare cu ajutorul unui ac special a unui fragment de tesut hepatic in vederea examinarii lui histopatologice.

R
Kadiumterapie = metoda de tratament cu o substanta radioactiva (radium) a unor tumori canceroase.
Recadere = reaparitia manifestarilor clinice ale unei boli in perioada de convalescenta.
Receptivitate = se refera la capacitatea pe care o are o persoana de a contracta o boala transmisibila.
Recidive = reaparitia manifestarilor clinice aie aceleiasi boli dupa o noua infectie.
Rectoragie = eliminare de singe din rect.
Rcctoscop = instrument tubular, metaUc, care permite examenul rectului (rectoscopie) si al sigmoidului (rectosigmoido-scopie) pina la o adincime de 30 cm.
Rectoscopie = v. endoscopie.

Regurgitare (sin. regurgitatie) = reintoarcerea in gura a alimentelor din esofag sau chiar din stomac, fara a fi rba de o varsatura.
Retrofcctie (sin. retrofectiune) = un mod de autoinfestare in oxiuriaza, in care larvele parazitului, dupa eclozare din oua. patrund activ prin orificiul anal in intestin, unde se pot eventual transforma in paraziti adulti.

S
Scintigrafic (sin. scintilografie) = metoda care permite depistarea izotopilor radioactivi introdusi in organism in scopul fixarii lor pe un anumit organ care urmeaza a fi explorat.
Scintigrama (sin. scintilograma) = imaginea in alb-negru (sau in culori) a unui organ (ficatul, splina, pancreasul, tiroida etc.) obtinuta prin folosirea izotopilor radioactivi. Metoda s-a dovedit a fi de un real folos in diagnosticul unor boli.
Sechela = termen general care se refera la tulburarile de durata care ramin dupa elutia unei boli oarecare.
Sedative = se refera la produsele medicamentoase care au calitatea de a calma starile de neliniste si excitatie.
Sialoree = cresterea cantitatii de saliva in gura.
Splenomegalie = marirea de lum a splinei.
Steatorec = se refera la scaunele cu un continut mai mare de grasimi.
Sursa de infectie (sin. izr de infectie) = termen folosit in epidemiologie si care se refera la omul (sau animalul) bolnav sau sanatos in care traieste agentul patogen al unei boli infectioase (transmisibile), care se poate raspmdi si determina alte imbolnaviri.
T
agism = tulburarile variate (ameteli, cefalee, transpiratii etc.) care apar la persoanele care fac abuz de tutun (intoxicatia cu nicotina).
Tenesme (rectale) = senzatia de durere si de arsura la nivelul rectului odata cu eliminarea unor cantitati mai mici sau mai mari de materii fecale.
Teniofobie = teama nejustificata, obsedanta, pe care o traiesc unele persoane crezind ca slnt purtatoare ale unei tenii pe care au avut-o (sau n-au avut-o), dar pe care in prezent nu o au.
Tranchilizante == se refera In general la medicamente care au calitatea de a calma anxietatea (nelinistea).
Transplacentar = se refera la unele microorganisme care pot trece prin placenta de la mama la fat.

U
Urocultura = izolarea si cultivarea in laborator a agentilor patogeni ai unor boli prin insamintarea pe anumite medii de cultura a unor probe de urina recoltate steril.
V
Vasodilatatoare = se refera la diferite substante medicamentoase
care urmaresc dilatarea vaselor sanguine prin relaxarea musculaturii netede a vaselor. Vector = se refera la anumite organisme vii (ex. mustele, tintarii etc.) care vehiculeaza (transmit) agentii patogeni ai unor boli transmisibile. Vomitiv =A se refera in general la produse medicamentoase care
proaca ma.
X
Xenodiagnostic

metoda de diagnostic folosita in parazitologie, care foloseste gazde intermediare in scopul inmultirii unor paraziti.Alte materiale medicale despre: Boli digestive

PROTOCOL DE MANAGEMENT IN HEMORAGIILE DIGESTIVE INFERIOARE ACUTE   Acest protocol de diagnostic si management al hemoragiei di [...]
Examenul abdomenului Componentele majore ale examenului abdominal includ:          Observatia [...]
Hemoragia digestiva superioara Hemoragiile digestive superioare se pot manifesta prin: - pierderi acute macroscopice exteriorizate prin: [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli digestive

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile