eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie

Dificultati digestive


Mancatul prea repede
Cand mancati prea repede, alimentele nu sunt mestecate si maruntite corect si cand ajung in stomac nu se afla in forma ideala pentru o digestie optima. Aceasta inseamna ca acidul gastric si enzimele digestive nu pot digera aceste alimente, indiferent de tipul lor, iar drept consecinta proteinele intacte pot fi absorbite prin mucoasa intestinala, realizand o reactie imuna care poate conduce la aparitia unei intolerante alimentare. Mancati mai incet si mestecati atent alimentele inainte de a le inghiti!

Mestecatul corespunzator al alimentelor ajuta si la stimularea protectiei mucoasei intestinale, in forma a ceea ce se numeste factorul de crestere epiteliala (ECF). EGF ajuta la sustinerea cresterii celulare in intestine. Mestecatul permite sistemului digestiv sa primeasca semnalul ca se apropie ce si sa se pregateasca, in timp ce infulecatul pe nerasuflate poate produce un soc sistemului digestiv. Va puteti aminti la cate mese din ultima saptamana ati mestecat corect alimentele?

Daca in timp ce mancati mintea dumneavoastra este preocupata de diverse probleme, sistemul digestiv se blocheaza. Mintea trimite organismului mesajul ca este ocupata cu o activitate si astfel nu se mai realizeaza o digestie optima. Amintiti- ca daca nu puteti digera corect alimentele apare scenariul intolerantei alimentare. Exemple obisnuite sunt cand mancati la birou, in timp ce lucrati.

Sau mancand in timp ce mergeti. Sau cand uitati la televizor. Cel mai bine este sa concentrati asupra alimentelor pe care le mancati pentru ca sistemul digestiv sa functioneze perfect.
De exemplu, ritualul de rostire a rugaciunii inainte de masa este un mijloc excelent de a crea scenariul pentru digestie. V-as incuraja pe toti sa 'aduceti multumiri\" pentru mancarea pe care urmeaza sa o consumati, fie si doar pentru ca este un mijloc prin care puteti imbunatati digestia.

Boala celiaca

Boala celiaca este un alt nume pentru alergia la gluten (numita de asemenea enteropatie glutenica), dar diferita de intoleranta la gluten. in boala celiaca, proteinele din gluten produc fragmente toxice, sau peptide, care lezeaza celulele delicate ale mucoasei intestinale. in timp, pe suprafata intestinului subtire sunt produse leziuni, cauzand aplatizarea sau atrofierea microvilozitatilor (perisori mici care ajuta la transportarea alimentelor in intestine). Aceasta conduce la absorbtia deficitara a tuturor nutrientilor (vitamine, minerale, grasimi, proteine si carbohidratati) si, de obicei, pierderea in greutate desi aceasta se poate datora la fel de bine si altor afectiuni.

Motivul pentru care se intampla acest lucru nu este pe deplin lamurit, dar o teorie sustine lipsa enzimelor digestive corespunzatoare. O alta teorie sustine ca sistemul imunitar percepe o parte din proteina din gluten ca fiind 'intrus* si o ataca. in lupta care urmeaza, sistemul imunitar provoaca leziuni neintentionate intestinului subtire.
Simptomele includ balonarea, diareea, scaune urat mirositoare, scaune deschise la culoare si cresterea precara in inaltime in cazul bebelusilor si al copiilor.

Adultii pot prezenta dureri, stari de indispozitie, slabiciune si scadere in greutate. Extenuarea si senzatia de iriilitate sunt frecvente. Pielea si limba pot fi lipsite de culoare din cauza lipsei pigmentului rosu in sange. Pot aparea probleme ale oaselor, cum sunt deformarea, durerea sau predispozitia la fracturi.
Deoarece nutrientii sunt absorbiti incomplet, poate aparea o frecventa a colonului marit cu pasaje de scaune voluminoase si lipsite de culoare, asociate cu dureri abdominale si/sau umflare. insa multi suferinzi nu au experimentat anomalii ale colonului si pot suferi mai degraba de constipatie decat de diaree.

Este posibil ca multe persoane cu sensibilitate la gluten sa nu manifeste nici un simptom sau foarte putine, iar afectiunea sa ramana neidentificata.
Cat de raspandita este?In Marea Britanie, aceasta afectiune este intalnita la aproximativ 1 din 1 000 de oameni. Daca un membru al familiei prezinta aceasta boala, atunci exista o foarte mare probabilitate ca si ceilalti membri ai familiei sa fie afectati. Frecventa de sensibilitate la gluten este mai mare la persoanele care prezinta anumite boli, in special cele cu acel tip de diabet care necesita insulina, decat la restul populatiei.

Desi nesustinuta prin probe solide de cercetare, o estimare indica o cifra mai mare de 1 din 1 000 si mai degraba 1 din 200. Aceasta se potriveste cu sugestia ca pentru fiecare celiac cunoscut exista alti cinci care urmeaza sa fie identificati. Probabil printr-o recunoastere si acceptare mai larga a intolerantelor alimentare, acesti indivizi fie vor iesi in fata, fie vor fi identificati de un specialist si vom sti mai bine cat de extinsa este aceasta problema.
Cum se trateaza?
Tratamentul implica evitarea tuturor alimentelor care contin gluten - si anume grau, secara, orz si oz.

Din moment ce mucoasa intestinala a suferit leziuni, dureaza pana se repara de la sine si de obicei individul se reaprovizioneaza cu nutrienti fie intravenos, fie pe cale orala, in multe cazuri exista o gazda a altor alimente fata de care celiacul este intolerant (de exemplu, soia si lapte) din cauza leziunilor provocate mucoasei intestinale si care adesea inseamna ca, desi a evitat glutenul, starea sanatatii nu revine imediat la normal.

Ce complicatii se pot ivi?

Femeile cu sensibilitate la gluten netratata se pot confrunta cu infertilitatea, desi are loc reversul acesteia in momentul in care glutenul este eliminat din dieta. inainte si in timpul sarcinii, femeile cu sensibilitate la gluten trebuie sa fie precaute in mod deosebit si sa ia un supliment de acid folic, asa cum este indicat tuturor femeilor.
Rarefierea oaselor (osteoporoza) este mult mai des intalnita la persoanele care sufera de boala celiaca decat la restul populatiei.

Dermatita herpetiforma

Persoanele care prezinta o eruptie cutanata cu prurit si pustule in zona genunchilor, coatelor, feselor si spatelui, numita si dermatita herpetiforma, aproape intotdeauna demonstreaza la biopsia intestinala sensibilitate la gluten. Deficienta de zinc poate fi de asemenea o problema nutritionala semnificati a acestei afectiuni si necesita suplimentare cu zinc.
Boala celiaca si sanatatea mentala
Interesant, multe persoane care prezinta boala celiaca sufera si de tulburare bipolara, subliniind legatura nu numai dintre intestine si creier, dar si dintre intoleranta la gluten si functionarea creierului.

Simptomele asociate intolerantei la gluten (diferite de boala celiaca) includ comportament deviant, depresie, irita-bilitate si atentie de scurta durata.
O predispozitie mostenita
Se pare ca boala celiaca este cel putin in parte mostenita, deoarece apare in familii. Este o afectiune care nu trebuie sa fie prezenta la nastere pentru a se manifesta mai tarziu. O presupunere explica boala celiaca ca o manifestare a incapacitatii oamenilor de a se adapta la grau, care a fost disponibil omenirii de numai 10 000 de ani - o frantura de secunda la scara evolutiei. insa aceasta nu explica prelenta intolerantei la grau, cea mai probabila cauza fiind pura repetare si dozele mari pe care le consumam, probabil la fiecare masa sau gustare.

Testarea pentru boala celiaca

Numai pentru ca prezentati simptome dupa ce consumati alimente care contin gluten nu inseamna ca suferiti de celiachie. Testul definitiv este o biopsie preleta de pe mucoasa intestinului subtire.
Un telescop flexibil (endoscop) se introduce de obicei prin gura in stomac si intestinul superior astfel incat sa poata fi inspectat traseul si sa se poata prele o biopsie. Acest proces dureaza numai cate minute si adesea este mult mai usor si mai putin stanjenitor daca inainte se administreaza pacientului un sedativ usor. Alternativ, biopsia se poate prele prin inghitirea unei capsule speciale atasata la capatul unui tub subtire.
Daca rezultatul biopsiei este anormal, dupa o perioada se poate recomanda un al doilea test pentru a verifica daca suprafata intestinului a revenit la normal.

Cand exista dubiul unui diagnostic prematur sau daca modificarile zute la biopsie sunt incerte, se poate recomanda o alta biopsie daca persoana a consumat in mod deliberat gluten o anumita perioada de timp (aceasta se numeste 'provocare glutenica\").
Testele de sange ajuta la detectarea reactiei organismului (anticorpii) la gluten sau ca indicator al leziunilor intestinale. Testul de sange care poate oferi un indiciu puternic asupra bolii celiace analizeaza transglutaminaza tisulara IgA impreuna cu reticulina si anticorpii IgA din endomisium.

Un rezultat pozitiv ofera un indiciu despre predispozitia mostenita la intoleranta la gluten. Se pot folosi alte teste de sange pentru a identifica deficientele de fier, vitamine, precum acidul folic sau mineralele cum este calciul. Astfel de teste de sange sunt utile pentru selectarea inrudirilor sau pentru a lamuri daca simptomele sunt cauzate de sensibilitatea la gluten sau de deficienta de nutrienti. Aceste teste nu pun diagnosticul insa indica oportunitatea unei biopsii. Daca in ciuda tratamentului simptomele abdominale provoaca neplaceri sau se extind, se recomanda examenul cu bariu pentru examinarea cu raze X a intestinului, care presupune inghitirea unui lichid lipsit de gust, de culoare alba.

Studiu de caz: Problema este digestia

Acum cati ani, intr-o ra, m-a vizitata Sarah Davies in rsta de 41 de ani. De ani buni suferea de balonare si dureri de cap. Era slaba, ceea ce insemna ca ori de cate ori se balona, era mult mai evident - aceasta o impiedica sa iasa din casa pe vreme calda, o afecta foarte mult. A descoperit ca atat balonarea cat si durerile de cap erau provocate de consumul tipurilor de carbohidrati precum painea, pastele sau cartofii.

l-am recomandat Sarei sa evite alimentele netolerate in mod evident, ceea ce a avut efectul dorit asupra balonarii si durerilor de cap. Problema era ca, atunci cand iesea in oras - si avea o viata sociala acti - se simtea ciudat neputand sa consume acele alimente. Sarah a intrunit de asemenea cerintele de necesitate a enzimelor digestive. Cand a luat aceste enzime inainte si odata cu mancarea, a putut consuma alimentele netolerate o data pe zi, a scapat si de balonare si de durerile de cap. Nu mai este nevoie sa spun ca aceasta i-a schimbat viata din moment ce acum putea iesi in oras fara sa isi faca griji cu privire la ce mananca.

Digestie deficitara

O problema des intalnita este lipsa acidului clorhidric si a enzimelor pancreatice. Daca nu puteti digera corect alimentele, atunci exista un risc crescut privind trecerea proteinelor alimentare in mucoasa intestinala, precum si un risc crescut de permeabilitate intestinala si timpul de tranzit al alimentului prin tractul gastro-intestinal.
Pe langa digestia deficitara, lipsa acidului gastric poate prezenta de asemenea risc pentru prezenta si supravietuirea bacteriilor nedorite, a fermentilor si parazitilor (mai mult despre acest subiect, in modulele urmatoare).

Acidul clorhidric (HCl)

HCI este sucul cel mai acid produs de oameni. Functiunile principale includ:
a secretia HCI asista digestia de proteine prin actirea pepsinogenului si transformarea acestuia in pepsina
a HCl sterilizeaza stomacul impotri agentilor patogeni ingerati (bacterii daunatoare etc.)
a HCl previne cresterea bacteriilor, fermentilor si ciupercilor in intestinul subtire
a HCl incurajeaza fluxul bilei
a HCl incurajeaza fluxul enzimelor pancreatice
a HCl faciliteaza absorbtia acidului folie, a vitaminei Bl2, a vitaminelor A si E, acidului ascorbic, be-ta-carotenului, fierului non-heminic si a unor forme de calciu, magneziu si zinc.

Zilnic, organismul produce aproximativ 2 litri de sucuri gastrice. in schimb, celulele parietale produc HCl. Atunci cand nu mancati, HCl este produs in cantitati minime, in jur de 10 procente din cantitatea maxima. Ph-ul unui stomac gol trebuie sa fie in mod normal de aproximativ 1,8-2,0.
Cum ma afecteaza nivelul scazut de acid gastric?
Nivelurile scazute de acid gastric pot conduce la digestia deficitara a proteinelor, a grasimilor si carbohidratilor.

Nivelul scazut de HCl poate conduce la simptome de indigestie: eructatie, balonare, si gaze intestinale in exces. Poate conduce la exces de bacterii in intestinul subtire precum si o crestere a permeabilitatii intestinale (sau intestin permeabil). Nivelul scazut de HCl poate duce de asemenea la absorbtia deficitara a nutrientilor.
Trebuie de asemenea sa fiti constienti ca, cu cat consumati mai multe proteine, cu atat veti avea nevoie de mai mult HCl.

O problema des intalnita

Nivelul scazut de HCl este des intalnit. Cu cat inaintati in rsta, cu atat este mai mare probabilitatea de a prezenta un nivel scazut de HCl. Aproximativ 30 de procente din populatia cu rsta de peste 65 de ani vor prezenta un nivel scazut de acid gastric (o afectiune cunoscuta drept hipoclor-hidrie).
Exista mai multi factori care contribuie aici, inclusiv stresul si rsta. insa, un alt factor este deficienta de nutrienti. Nivelurile scazute de zinc si vitaminele B1 si B6 pot juca de asemenea un rol important.

Deficientele de zinc si vitamine B sunt extrem de intalnite si sunt cauzate de absenta din alimentatie a alimentelor bogate in acesti nutrienti, stresul cronic (crescand nevoile noastre pentru acesti nutrienti) sau nivelurile reduse cauzate de consumul de alcool sau tutun.
HCl este responsabil pentru functiile vitale ale digestiei; daca acestea nu pot fi realizate din cauza nivelurilor prea scazute de acid gastric, creste riscul sa dezvolatati o intoleranta alimentara.

Raspunsurile la chestionar ( ina 6) vor identifica daca trebuie sa faceti ceea ce este cunsocut sub numele de gastro-test. Rezultatele unui gastro-test vor identifica daca este necesara administarea de suplimente de HCI.
Putini oameni au, de fapt, niveluri ridicate de acid gastric, desi numarul lor este considerabil mai scazut decat suntem lasati uneori sa credem.
Paziti- de bacteria numita Helicobacter pylori
Daca nivelul acidului gastric este scazut, dovedit prin gastro-test, atunci trebuie sa faceti testul pentru prezenta bacteriei numita Helicobacter pylori inainte vi se administra suplimente de HCI.

H. pylori este bacteria patogena cel mai des intalnita la oameni. Micsoreaza nivelurile de acid gastric in timp ce provoaca leziuni mucoasei protectoare a stomacului. Din acest motiv i-au fost astfel atribuite ulcerul stomacal si cel duodenal. Daca vi se administreaza suplimente de HCI in timp ce sunteti purtatori de H. pylori, veti avea parte de efecte secundare neplacute, de obicei de natura dureroasa (durere, arsuri la nivelul mucoasei intestinale), fiind astfel extrem de important sa o eliminati inainte de a lua HCI. Cereti medicului un test de respiratie pentru H. pylori, deoarece testul de sange disponibil nu poate demonstra daca ati eradicat cu succes bacteria.

Daca aveti H. Pylori, atunci urmati ul anti H. pylori ( ina 156), care dureaza sase saptamani. Este eficient in aproximativ 80-90 de procente din cazuri, fiind la fel de bun ca si o terapie cu antibiotice si ameliora simptomele mai eficient decat antibioticele. Dupa doua saptamani, repetati testul pentru acidul gastric cu gastro-testul pentru a vedea daca nivelurile sunt scazute. Daca fenomenul se mentine in continuare, atunci trebuie sa repetati testul pentru H. pylori. Cand in cele din urma ati eradicat H. pylori, iar nivelurile acidului gastric sunt in continuare scazute, puteti incepe ul numarul 2 pentru sustinere a digestiei (ina 165).

Am un nivel scazut al acidului gastric?
Prezentati vreunul dintre urmatoarele simptome? Acumulati un punct pentru fiecare raspuns 'da\".
a balonare, eructatie, arsuri sau gaze intestinale dupa ce mancati
a indigestie
a se de sange dilatate la nivelul obrajilor si nasului
a diaree sau constipatie
a deficienta de fier
a mancari mi in zona rectului
a stare de greata dupa ce luati suplimente
a senzatie de satietate imediat dupa ce mancati
a pete, acnee
a scaun care contine mancare nedigerata
a mucozitate persistenta in gat
a gaze intestinale in exces
a unghii moi, care se exfoliaza sau se rup in plus:
a intotdeauna mancati in graba?
a Nu mestecati mancarea corespunzator?

Punctajul dumneavoastra = /15
Punctaj ridicat = 5 (incluzand doua din primele trei simptome) sau 7 (cu exceptia primelor doua)
Daca ati obtinut 5 puncte sau mai multe, sau ati raspuns 'da\" la primele doua sau trei intrebari, atunci trebuie sa realizati gastro-testul pentru a verifica nivelul acidului gastric ( inile 305-8).

Daca ati inregistrat un punctaj de 7 puncte sau mai mare si acesta nu include nici un raspuns afirmativ la primele trei intrebari, fara indoiala trebuie sa realizati gastro-testul. Daca lipseste acidul gastric, atunci trebuie sa eliminati prezenta bacteriei H. pylori inainte de a urma ul numarul 2 de sustinere a digestiei (ina 165). Daca suferiti de bacteria H. Pylori, trebuie sa urmati ul anti H. Pylori (ina 166).



Alte materiale medicale despre: Alimentatie

a) Agentul etiologic. Un protozoar, Entamoeba dysente~ riae (E. histolytica) (de dimensiuni microscopice, 2040U), din clasa rizopodelor. b) Repart [...]
in comparatie cu hemoragiile de origine digestiva, cele de origine extradigestiva au o aparitie rara. in bolile de ninge, hematemeza sau/si m [...]
Cat de sigure sunt vitaminele "Vita" inseamna "viata". Vitaminele sunt microelemente pe care alimentele le contin in mod natural si sunt esentiale pe [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile