eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Otita medie


Otita medie
SIMPTOME


La adulti:I

a durere de ureche (fie o durere ascutita, brusca, fie o durere surda, continua)


a febra si frisoane

a congestie nazala


a senzatie de plenitudine in ureche

a greata si diaree insotind durerea de ureche


a auz estompat

La copii:


a tractiune de ureche

a febraIriilitate, neliniste


a secretie nazala

a apetit diminuat


a s nocturn in pozitie culcata



CHEMATI MEDICUL DACA:

a temperatura creste peste 38,3 sau 38,9AC; febra semnaleaza posibilitatea unei infectii mai serioase.
a dumneaastra sau copilul dumneaastra faceti frecvent otita medie; episoadele repetate ale bolii duc la pierderea auzului sau la infectii mai grave.
a dumneaastra sau copilul dumneaastra aveti tulburari de auz; infectia poate afecta capacitatea auditiva.
a banuiti ca copilul dumneaastra are otita medie; e adesea dificil pentru un parinte sa spuna daca copilul are tulburari de auz.
Otita medie, considerata uneori pur si simplu o infectie sau inflamatie a urechii, este cea mai raspandita cauza a durerii de ureche. Desi aceasta stare este o cauza frecventa de suferinta in copilarie si este adesea asociata copiilor, ea poate afecta si adultii. Otita medie este o infectie a urechii medii, ale carei oase minuscule preiau vibratiile de la timpan si le transmit urechii interne. Dar, foarte des, otita medie insoteste guturaiul comun, gripa sau alt tip de infectie respiratorie. Acest fenomen se explica prin faptul ca urechea medie este legata de tractul respirator superior printr-o pereche de conducte subtiri, cunoscute drept trompele lui Eustachio.
Cei mai multi parinti sunt neplacut de familiarizati cu otita medie. Cu exceptia vizitelor periodice la sugari, infectiile urechii sunt cele mai obisnuite motive ale vizitelor la pediatru, insumand 30 milioane de vizite la medic pe an, in Statele Unite. Astazi, aproape jumatate din toate prescriptiile de antibiotice date copiilor sunt pentru otita medie, iar costul tratamentului infectiilor urechii medii in S.U.A. este estimat la 2 miliarde de dolari pe an. Netratata, otita medie poate duce la complicatii mai grave, incluzand mastoidita (o inflamatie rara a osului de langa ureche), pierderea auzului, perforarea timpanului, meningita, paralizia nervului facial si posibil boala Meniere.

CAUZE
Celulele urechii medii secreta un lichid care, printre altele, ajuta la apararea organismului de microorganismele invadante. In mod normal, li-
chidul dreneaza prin trompa lui Eustachio in gat. Dar, daca trompa lui Eustachio se inflameaza, lichidul poate ramane blocat in urechea medie, determinand inflamarea si infectarea zonei. Aceasta trompa este mai orizontalizata si mai scurta la copii, ceea ce poate determina un risc crescut de infectie. La examenul medical, timpanul unui pacient infectat are un aspect rosu si bombat.
Cea mai frecventa cauza a otitei medii este o infectie virala a cailor respiratorii superioare, ca raceala sau gripa. Aceste tulburari pot face ca trompa lui Eustachio sa fie atat de inflamata, incat lichidul sa nu se mai poata scurge din urechea medie. Alergiile - la polen, praf, parul animalelor sau alimente - pot produce acelasi efect, si la fel ca si fumul, vaporii sau alte toxine din mediu.
Bacteriile pot cauza otita medie direct, dar, de obicei aceste microorganisme apar pe terenul unei infectii virale sau al unei reactii alergice, gasindu-si rapid drumul catre mediul cald si umed al urechii medii. Bacteriile invazive pot fariza mari tulburari, transformand o inflamatie in infectie si procand aparitia febrei. Printre bacteriile cel mai frecvent gasite in urechile medii infectate se numara aceleasi tipuri raspunzatoare si de si-nuzita, pneumonie si alte infectii respiratorii superioare. (Nota: Vaccinul antigripal nu confera protectie fata de otita medie.)
Otita medie poate avea grade variate de severitate. Un caz singular, izolat, care este usor vinstare dispare, dar revine de pana la trei ori in decurs de sase luni (sau de trei patru ori intr-un an), ea este cunoscuta drept otita medie recurenta. Daca boala persista timp de mai multe saptamani fara sa dispara este numita otita medie cronica. O acumulare de lichid in ureche in absenta infectiei este denumita otita medie seroasa. In ultimii ani, cercetatorii au identificat caracteristicile persoanelor predispuse la infectii recurente ale urechii medii: barbati, indivizi cu antecedente familiale de infectii ale urechii, copii alimentati artificial (copin alaptati la san fac mai putine infectii ale urechii), copin din crese, indienii americani si aborigenii australieni, persoane ce impart locuinta cu fumatori, precum si cei cu cnomalii sau deficite ale sistemului imun.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Daca dumneaastra sau copilul dumneaastra aveti o durere de ureche insotita de nas infundat sau care curge, dureri in gat si febra, sunt sanse mari ca problema sa fie o otita medie. Doctorul dumneaastra va examina probabil timpanul, cu un instrument numit otoscop, cautand semne de infectie - o sarcina nu prea usoara daca este un copil agitat. Pentru a verifica o infectie bacleriana, medicul poate practica o deschizatura in timpan si extrage un esantion de lichid din urechea medie afectata din care apoi poate efectua culturi pe medii de laborator. Aceasta masura destul de extrema este folosita de obicei doar in cazul infectiilor grave sau deosebit de persistente.

TRATAMENT
Scopul majoritatii doctorilor si terapeutilor este de a indeparta infectia urechii medii inaintea aparitiei unor complicatii mai grave. Tratamentul cuprinde in general eliminarea cauzelor otitei medii, eradicarea bacteriilor invazive, stimularea sistemului imunitar si reducerea edemului trompelor lui Eustachio.


MEDICINA CONVENTIONALA

Otita medie este in mod tipic determinata de o infectie virala, in care caz singura alinare pe care doctorii o pot oferi este tratamentul simptomelor. Acesta poate cuprinde incercarea de a reduce edemul trompelor lui Eustachio cu un decon-gestiv ca pseudoefedrina si un antihistaminic probabil difenhidramina. (Nota: Antihistaminicele nu r vindeca otita medie si pot proca efecte
secundare minore, inclusiv somnolenta si nerzitate.) Pentru a usura durerea, medicul poate recomanda un analgezic, in mod tipic paracetamolul, care ajuta si la scaderea febrei. (Aspirina trebuie sa" fie evitata la copii, datorita riscului de sindrom Reye.)
Folosirea antibioticelor in tratarea infectiilor bacteriene ale urechii medii este controversata. in Anglia, majoritatea medicilor trateaza numai simp-tomele otitei medii, fara ajutorul medicamentelor bactericide. Studiile au aratat ca pana la 88 % dintre cazurile de otita medie au eluat farabil sub acest tratament. De fapt, alte cercetari sugereaza ca 80 % dintre otitele medii au origine virala si deci nu r raspunde la tratamentul cu antibiotice.
Dar multi doctori, mai ales in S.U.A., sunt ingrijorati de faptul ca, fara antibiotice, bacteriile ascunse in urechea medie pot scapa de sub control, existand posibilitatea procarii unei complicatii grave, ca pierderea auzului sau mastoi-dita. Ei subliniaza ca, in definitiv, aceste complicatii au devenit mai rare, mai ales ca rezultat al terapiei cu antibiotice. Pentru a fi siguri, multi medici americani trateaza toate cazurile de otita medie ca si cum ar fi prezente bacteriile.
Amoxicilina este antibioticul de electie in tratamentul otitelor medii bacteriene. Medicamentul este, in general, considerat sigur, deoarece prezinta riscuri mai reduse de a proca reactii alergice decat penicilina, al carei derivat este. Acest medicament este foarte eficient: o singura cura de amoxicilina poate elimina o infectie a urechii in 7 pana la 10 zile, la un cost redus.
Totusi, de curand, medicii au observat probleme legate de acest medicament-minune. Se pare ca anumite tipuri de bacterii au invatat sa produca o proteina de aparare, care face inutila amoxicilina. Criticii utilizarii de rutina a antibioticelor din S.U.A. acuza faptul ca milioanele de retete de amoxicilina, prescrise pentru otite medii fara element bacterian, au ajutat la crearea acestor tulpini rezistente.
Oricare ar fi originea lor, bacteriile rezistente la amoxicilina au aparut in mai multe comunitati determinand multi medici sa prescrie alte antibiotice pentru otita medie. Unii dintre acesti inlocuitori, care sunt in general mai costisitori de cat amoxicilina, provin dintr-o clasa de medicamente numite cefalosporine. Altii sunt combinatii de medicamente - amoxicilina si clavulanat, de exemplu. Pentru cei alergici la amoxicilina, medicii pot prescrie sulfametoxazol si trimetoprim sau eritro-micina combinata cu o sulfamida, cum este sulfi-zoxazolul. La pacientii in varsta de peste doi ani, cu otita medie recurenta severa, medicii pot stimula sistemul imun folosind un vaccin special care determina sistemul imunitar propriu organismului sa recunoasca si sa atace anumite bacterii.
Daca un caz de olita medie dezlta complicatii severe, medicii pot recomanda interventii chirurgicale pentru eliminarea infectiei sau dre-narea urechii medii. Una dintre tehnici, numita miringotomie, presupune perforarea timpanului pentru eliberarea lichidului din urechea medie. Daca trompele lui Eustachio devin complet obturate datorita edemului, chirurgul poate insera un lub de ventilatie in interior, pentru a le pastra permeabile. Totusi, aceasta procedura - numita timpanoslomie -este adesea costisitoare si poate conduce la infectie si formare de tesut cicatricial. Daca infectiile recurente la nivelul vegetatiilor adenoide sau amigdalelor determina episoade repetate de otita medie, medicul poate recomanda inlaturarea glandelor respective ( Adenoide, probleme si Amigdalita).
MEDICINA ALTERNATIVA
Unele tratamente alternative pentru otita medie incearca sa lupte impotriva virusurilor sau a bacteriilor raspunzatoare de infectie, in timp ce altele incearca sa amelioreze simptomele sau sa stimuleze sistemul imunitar.
AROMOTERAPIA
Esenta de levantica {Lavandula officinalis) poate ajuta cateodata la reducerea inflamatiei si a durerii in infectiile urechii. Alte uleiuri folosite sunt cele de musetel {Matricaria recutita), cajuput, lu-minita-noptii (Oenothera biennis), acid gras, uleiul de in si limba mielului.
MEDICINA AYURVEDICA
Pentru a deschide si drena trompele lui Eustachio, terapeutii ayurvedici maseaza ganglionii limfatici din jurul urechii. Masajul este completat de o bautura facuta din ta amala, o sursa de vitamina C care are si proprietati antivirale si antibacteriene. Amala este data de obicei cu miere bruta. (ATENTIE: mierea bruta poate contine microorganismele raspunzatoare de producerea bo-tulismului si nu trebuie data sugarilor sau persoanelor cu sistem imunitar deficitar.)
PLANTELE CHINEZESTI
Practicienii folosesc anumite te pentru a contribui la combaterea infectiei si a permea-biliza conductele auditive. Amestecurile pot include gura-lupului (Scutellaria baicalensis), lim-barita {Alisma tago-aquatica), patlagina (Plan-tago major), bupleurum (Bupleurum chinense) si lemn-dulce (Glycyrrhiza uraiensis). Contactati un practician pentru retetele exacte.
FITOTERAPIA
Un numar de te care fortifica sistemul imunitar- incluzand echinacea (Echinacea spp.), musetelul {Matricaria recurita) si goldenseal (Hydras-tis canadensis) - sunt disponibile sub forma de lete de uz oral. Picaturile pentru urechi nu pot patrunde in urechea medie si ar trebui pastrate pentru infectiile urechii externe, { Urechea inotatorului.)
HOMEOPATIA
In stadiile incipiente ale unei infectii a urechii, cu debut brusc si agitatie febrila, folositi Aconit (30 C, la 4-6 ore). Pentru durere ascutita si pulsatila insotita de febra, senzatie de caldura intensa si roseata urechii externe si a jumatatii respective a fetei, folositi Belladonna (30C, la 4-6 ore).

ATENTIE: Folositi extrem de prudent Belladonna, un extract dintr-o ta otravitoare din familia matragunei. Verificati posologia cu terapeutul dumneaastra si urmati cu atentie indicatiile de pe eticheta. Pentru copin cu otita medie care sunt foarte iriili, cu dureri intense si care nu pot fi consolati, incercati Chamomilla (30C, la 4-6 ore). Daca copilul este gacios, se agata de mama, se simte mai bine la aer curat si are o secretie nazala galbui-verzuie, utilizati Pulsatilla (30C, la 4-6 ore). Pentru congestia urechii fara infectie, incercati Kali muriaticum (30C, la 4-6 ore). Daca nu apare nici o imbunatatire dupa doua zile, incercati un alt remediu sau consultati un homeopat.


ALIMENTATIE SI DIETA

Desi dieta singura nu va vindeca infectia urechii, nutritionistii recomanda folosirea urmatoarelor vitamine si suplimente pentru combaterea unei infectii virale:
a Beta-caroten (vitamina A). inmultiti varsta copilului dumneastra cu 20.000 UI pentru doza zilnica, maximum 200.000 UI.
a Vitamina C. Doza zilnica: varsta copilului dumneaastra inmultita cu 500 mg. (ATENTIE: Dozele mari de vitamina C pot proca diaree; c important sa fractionati aceasta doza in mod egal pe parcursul unei zile. Desi pentru adulti si adolescenti nu exista o doza zilnica maxima, multi nu pot tolera mai mult de 1.000 mg la 2 ore.)
a Zinc. Doza zilnica: varsta dumneaastra inmultita cu 2,5 mg. Nu luati mai mult de 50 mg pe zi fara a consulta un nutritionist.
a Bioflanoizi. Doza zilnica: varsta copilului dumneaastra inmultita cu 50 mg, maximum 250 mg.

OSTEOPATIE
Consultati un osteopat pentru terapiile care pot ajuta drenajul trompei lui Eustachio.


CE PUTETI FACE ACASA

a Puteti aduce multa usurare simptomelor unei urechi infectate si acasa. Multi folosesc caldura, sub forma unei comprese calde, linistitoare. Inhalatiile de aburi si baile fierbinti la picioare pot de asemenea ajuta.
a Daca luati antihistaminice care va pot deshidrata si va pot usca gatul si caile respiratorii, incercati sa inlocuiti pierderea de lichide band multa apa.
a Gargarele cu apa sarata contribuie la calmarea durerilor de gal si la curatarea trompelor lui Eustachio.
a Mentinerea capului drept contribuie la drena-rea urechii medii.
a Unii pot gasi alinare in spray-urile nazale de-congestionante eliberate fara prescriptie medicala. Totusi, folosite mai mult de trei zile, spray-urile pot crea dependenta si pot conduce la reaparitia congestiei dupa intreruperea tratamentului sau la inrautatirea starii dumneaastra.

PREVENIRE
Deoarece copin hraniti cu biberonul sunt mai predispusi la otita medie, este mai bine sa va alaptati copilul la san pe cat posibil, pentru a preveni infectiile urechii. (Daca trebuie sa-l hraniti cu biberonul, nu lasati niciodata copilul sa stea culcat pe spate cu biberonul sustinut vertical.) De asemenea, indepartati cat mai multi poluanti ai mediului din casa dumneaastra, incluzand praful, lichidele de curatat si solventii, precum si fumul de tutun. Alergiile alimentare pot juca un rol in otita medie, astfel incat daca dvs. sau copilul dvs. sunteti mai predispusi la ele incercati sa reduceti produsele din grau, porumb si aditivii alimentari, acestea fiind mai alergenice decat alte alimente.

INFECTIA URECHII MEDIIIn mod normal lichidul in exces din urechea medie dreneaza fara probleme in gat, prin intermediul trompei lui Eustachio. Dar daca acest minuscul conduct se infecteaza - poate cu aceleasi microorganisme care proaca raceala sau gripa - el se poate congestiona si inchide blocand lichidul in urechea medie si farizand elutia infectiei. Aceasta acumulare de lichid determina o compresiune dureroasa care, in lipsa unui tratament corect, poate in cele din urma erupe prin timpan.


Galerie de imagini si poze medicale: otita medie


imagine cu otita medieimagine cu otita medie
imagini otita medieimagini otita medie poza despre otita mediepoza despre otita medie


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Infectie insotita de prezenta mucozitatilor purulente ale urechii mijlocii. Diagnostic Mucozitati caldura ale Veziculei Biliare care urcA [...]
Inflamatie acuta sau cronica a casei timpanului. Plante medicinale ce pot fi utilizate: cimbrul, galbenelele, jalcsul, musetelul, sovarvul, [...]
Daca v-ati trezit vreodata in mijlocul noptii, toamna sau primavara, datorita tusei care suna ca un latrat a copilului dumneavoastra si ati constatat [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile