eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Diabetul


a apetit si sete excesive.
a cantitate crescuta de urina (frecventa ajunge uneori la o data pe ora).
a scadere in greutate.


a oboseala.

a greata, chiar varsaturi.


a vedere incetosata.

a la femei, infectii vaginale frecvente si uneori disparitia menstruatiei.


a la barbati, impotenta.

a la femei si la barbati, infectii cu Candida.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a va simtiti slabit, aveti greata si sete intensa; urinati foarte frecvent; aveti dureri abdominale; respirati mai adanc si mai rapid decat normal - eventual cu o respiratie dulceaga, care miroase a acetona. S-ar putea sa aveti nevoie imediat de asistenta medicala pentru cetoacidoza.
a va simtiti slabit sau lesinat; simtiti ca inima va bate rapid, aveti tremuraturi si transpirati in exces; va simtiti iriil, infometat sau brusc somnolent. S-ar putea sa faceti hipoglicemie si trebuie sa mancati sau sa beti rapid ceva pentru a eta complicatii mai grave.
Diabetul zaharat, cea mai frecventa boala a sistemului endocrin, afecteaza intre'10 si 20 de milioane de persoane numai in Statele Unite Boala este provocata de tulburari ale nivelului sangn de insulina, un hormon pancreatic ce ajuta organismul sa converteasca glucoza din sange (zaharul sangn) in energie. Diabetul de tip 1 -numit uneori si diabet zaharat insulinodependent (DZID) sau diabet juvenil sau cu debut juvenil -este rezultatul secretiei insuficiente de insulina. Diabetul de tip 2 - cunoscut si ca diabet zaharat non-insulinodependent (DZNID) sau diabet sil sau de tip adult - este rezultatul incapacitatatii organismului de a folosi eficient hormonul. Circa 90% dintre toti diabeticii au aceasta forma.
Indiferent ce tip de diabet aveti, trebuie sa colaborati strans cu medicul dumneavoastra pentru a va sili dieta, medicatia si actitatea pentru fiecare zi. Capacitatea dumneavoastra de a va ingriji singur va determina o diferenta majora in posibilitatea de a controla afectiunea si de a-i eta potentialele efecte severe.
Numeroasele complicatii pe termen scurt sau lung ale diabetului pot necesita la fel de multa atentie ca si boala in sine. Mai important, trebuie sa va controlati nivelul glucozei sangne in fiecare zi pentru a preveni un atac de hipoglicemie, in care nivelul glucozei din sange este prea scazut pentru a satisface necesitatile energetice ale organismului dumneavoastra. Hipoglicemia poate fi insa remediata cu usurinta, o data ce ii recunoasteti simptomele.
Hiperglicemia sau glucoza sangna crescuta poate sa provoace o stare diabetica grava numita cetoacidoza, in care sangele dene tot mai acid prin acumularea unor produsi secundari toxici numiti cetone, ce apar pe masura ce organismul scindeaza grasimile pentru a obtine energie. Cetoacidoza apare la diabeticii de tip 1 daca nu primesc suplimentul adecvat de insulina, iar corpul lor este privat de sursa de energie. Cetoacidoza poate sa apara, de asemenea, daca nivelurile glucozei si insulinei nu sunt corect echilibrate sau daca organismul sufera brusc un stres fizic, cum ar fi un accident sau o boala. (Orice fel de boala creste necesitatile de insulina ale organismului pentru a transforma glucoza sangna in energie utilizata in lupta impotriva bolii sau infectiei.)
Daca sunteti diabetic, fiti atent in mod special la semnele de alarma ale cetoacidozei: greata, sete intensa, mictionare frecventa, slabiciune extrema, durere abdominala si respiratie rapida si profunda. in lipsa unui tratament imediat prin injectii de insulina si solutii saline intravenoase (pentru a inlocui lichidele pierdute de organism) poate sa apara coma sau decesul.
Complicatiile pe termen lung ale diabetului pot afecta ochii, sistemul nervos, rinichii si sistemul cardiovascular si pot scadea rezistenta generala a organismului la infectii. Taieturile si ranile se ndeca mai lent la persoanele cu diabet, iar diabeticii sunt predispusi si la probleme ale gingiilor, infectii urinare si infectii ale catatii bucale - cum este margaritelul sau candido/a (Vezi si "Urinare, probleme" si "Infectiile".)
Complicatiile diabetului sunt cauza principala de orbire la adulti in Statele Unite. in primii 10 ani de la diagnosticarea afectiunii lor, circa o jumatate dintre toti diabeticii fac o complicatie oculara numita retinopatie diabetica, care poale slabi capilarele ce alimenteaza cu sange retina, iar in final poate afecta vederea. Aproape toti cei care au avut diabet timp de cel putin 30 de ani au un anumit grad de retinopatie diabetica. De asemenea, diabeticii au un risc crescut de a face cataracta si glaucom.
Persoanele cu diabet au risc mai mare de a face boli cardiovasculare cum sunt hipertensiunea, ingrosarea arterelor { Ateroscleroza), atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale. Circulatia slaba face diabeticii mai susceptibili la ulcere ale pielii, colici si infectii gangrenoase (ce distrug tesuturile). Afectarea vaselor sangne ale rinichilordin cauza diabetului poate duce la insuficienta renala.
Unele persoane cu diabet sufera de o complicatie cunoscuta ca neuropatie diabetica, ce provoaca o deteriorare progresiva a sistemului nervos. Afectiunea pare sa debuteze devreme in ambele tipuri de diabet zaharat si afecteaza neri motori si senziti. Drept urmare, diabeticii sufera frecvent de diverse dureri. Unii vor prezenta scaderea reflexelor, pierderea sensibilitatii, amorteli si intepaturi in picioare, impotenta si probleme circulatorii.

CAUZEIn tipul 1 de diabet, pancreasul secreta insulina putina sau deloc. Lipsit de capacitatea de a utiliza glucoza din sange, organismul incearca sa produca energie prin arderea grasimilor si proteinelor. Diabetul de tip 1 apare destul de rapid, afectand de obicei persoane sub 30 de ani. Cercetarile recente sugereaza ca multi diabetici de tip 1 ar putea avea o predispozitie genetica pentru boala, care este declansata de o infectie rala.
Diabetul de tip 2 se dezvolta, de obicei, la persoanele de peste 40 de ani si pare sa existe o conexiune stransa intre obezitate si aparitia diabetului de lip 2. Desi acest grup particular de diabetici poale avea cantitati suficiente sau excesive de insulina sistemica, organismul este incapabil sa utilizeze eficient hormonul. Aportul excesiv de alimente ridica nivelul glicemiei, iar pancreasul nu poate produce destula insulina pentru a converti zaharurile suplimentare in energie. Uneori, o forma similara a acestei boli, numita diabet gestational, surne ca o afectiune temporara la femeile insarcinate.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Medicul poate banui ca aveti diabet daca un examen fizic de rutina arata ca se elimina din corp, prin urina, un exces de glucoza. Diagnosticul efectiv incepe prin examinarea nivelului glucozei, pe care medicul il determina recoltand o proba de sange dimineata, inainte de a fi mancat; daca pancreasul dumneavoastra produce putina insulina sau deloc (tipul 1) sau daca organismul nu produce destula insulina pentru a utiliza zaharul din sange (lipul 2), nivelul de glucoza va fi ridicat. Dintre testele suplimentare pentru diabet face parte un test de toleranta la glucoza, care masoara capacitatea corpului de a transforma glucoza in energie. Dupa ce ati postii cateva ore, veti bea o bautura foarte dulce continand glucoza, dupa care se va masura nivelul glucozei din sange.


TRATAMENT

Tratamentul ambelor forme de diabet zaharat necesita ajustarea nivelului de insulina din organism si un control strict al alimentatiei si al efortului fizic. Acordand o atentie crescuta continutului si orarului meselor puteti minimaliza sau eta variatiile bruste ale glicemiei (nivelul glucozei din sange), care ar putea necesita modificari rapide ale dozelor de insulina.

MEDICINA CONVENTIONALA
Daca aveti diabet de tip 1, este esential sa primiti insulina suplimentara de cel putin doua ori pe zi, pentru a sustine utilizarea de catre organism a glucozei din sange. Deoarece insulina este o proteina si este distrusa de enzimele digestive, ea nu poate fi luata oral. De aceea trebuie injectata direct in corp, la intervale silite. Desi unii diabetici utilizeaza o pompa automata care administreaza insulina dupa o schema presilita, majoritatea medicilor recomanda injectiile directe. Sa invatati sa va faceti injectiile singur sau copilului dumneavoastra poate sa se para, la inceput, partea cea mai descurajatoare din tratamentul tipului 1 de diabet, dar procesul dene rapid o rutina.
Majoritatea insulinei folosite azi este obtinuta sintetic, desi o parte deriva inca din hormoni de la animale. Medicatia se imparte in trei tipuri: cu actiune scurta (are efect in 30-40 de minute si dureaza 6 ore); cu actiune intermediara (are efect in 2-4 ore si dureaza pana la 24 de ore); cu actiune lunga (are efect in 6-8 ore si dureaza pana la 32 de ore). Fiecare de injectii este conceput pentru diabeticul respectiv si este ajustat pentru a face fata unor evenimente cum sunt perioadele de stres, cresterea din adolescenta si perioada premenstruala a ciclului lunar la femei.
Prin monitorizarea propriului nivel de glucoza sangna puteti supraveghea cererea fluctuanta de insulina a organismului dumneavoastra si va puteti ajuta medicul sa calculeze dozele cele mai potrite de insulina. O tehnica de auto-monito-rizare recurge la un aparat special care citeste nivelul glucozei sangne dintr-o proba de sange aplicata pe o banda de hartie special tratata. Oalta metoda utilizeaza fasii de hartie care isi modifica culoarea la contactul cu o picatura de sange, indicand nivelul glicemiei.
Pentru anumiti diabetici de tip 2, regimul si actitatea fizica sunt suficiente pentru a pastra boala sub control; altii necesita tratament medicamentos, care poate consta din insulina sau un medicament hipoglicerniant oral, de exemplu tol-butamid, acetohexamid, glipizid, gliburid sau ciorpropamid. Daca luati vreunul dintre aceste medicamente pentru diabet de tip 2, intrebati-va medicul despre interactiunile posibile cu alte medicamente prescrise, printre care cloramfenico-lul, fenilbutazona,oxifenilbutazonasiclofibratul.
Mentinerea unei diete echilibrate este tala in ambele tipuri de diabet, deci colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a sili un pentru dieta. Daca aveti diabet de tip 1, iar orarul dozelor de insulina este determinat de actitate si de dieta, cand si cat mancati este la fel de important ca si ce mancati. De obicei, medicii recomanda trei mese mici si trei-patru gustari in fiecare zi pentru a mentine un echilibru adecvat intre glucoza si insulina din sange. Glucidele -mai ales unele tipuri de amidon si alti carbohidrati complecsi care elibereaza glucoza relativ lent in fluxul sangn - trebuie sa alcatuiasca 50-60% din totalul aportului dumneavoastra caloric; proteinele trebuie sa reprezinte 20-25%; iar grasimile intre 20 si 30%.
Proportiile recomandate de glucide, proteine si grasimi pentru diabeticii de tip 2 sunt in esenta aceleasi, desi pacientii supraponderali sunt incurajati sa isi reduca aportul de grasimi si sa manance carbohidrati mai complecsi si fibre. intrucat diabeticii de tip 2 nu sunt, de obicei, supusi unei scheme de dozare a insulinei, ei nu trebuie sa isi programeze mesele atat de strict.
Un alt element crucial din programul zilnic al unui diabetic este efortul fizic, care poate ajuta diabeticii de tip 2 mai ales in reducerea excesului de greutate corporala. Pentru oricare dintre cele doua tipuri, efortul fizic poate, de asemenea, contribui la limitarea complicatiilor cardiovasculare ale bolii si poate oferi si reducerea stresului. Totusi, diabeticii de tip 1 trebuie sa retina ca efortul scade nivelul glucozei sangne. Pentru a preveni o criza de hipoglicemie, ificati o gustare cu glucide cu aproximativ o jumatate de ora inainte de a incepe efortul si asigurati-va ca aveti ceva de mancare sau de baut daca incepeti sa simtiti simplomele hipoglicemiei. Pentru ambele tipuri de diabet, vorbiti cu medicul inainte de a incepe un program de exercitii fizice.
Este bine sa purtati un medalion sau o bratara S.O.S., care sa indice ca aveti diabet; aceasta ii va
atentiona pe ceilalti asupra bolii dumneavoastra in cazul in care ati avea o criza hipoglicemica grava si nu ati putea sa va faceti inteles sau daca sunteti implicat intr-un accident sau in alta situatie in care aveti nevoie de ingrijiri medicale de urgenta. Identificarea dumneavoastra ca diabetic este importanta deoarece crizele hipoglicemice pot fi confundate cu betia, iar adeseori ctimele nu sunt capabile sa isi poarte singure de grija. Fara un tratament prompt, hipoglicemia poate duce la coma sau convulsii. Deoarece organismul dumneavoastra se afla sub un stres ridicat atunci cand sunteti bolnav sau ranit, nivelul glucozei va trebui monitorizat de personalul medical care va va acorda ingrijirile de urgenta.
MEDICINA ALTERNATIVA
Deoarece diabetul incorect tratat poate pune in pericol ata, nu trebuie sa va tratati niciodata afectiunea fara ajutorul unui medic si trebuie sa discutati intotdeauna cu atentie orice posibil tratament. Unele remedii alternative ofera variante de regim diabetic. Altele pun accent pe suplimentele taminice si minerale, prescriu te pentru a resili nivelul glucozei sangne sau trateaza efectele secundare. Practicile de reducere a stresului pot, de asemenea, contribui la scaderea nivelului glucozei sangne.
ACUPUNCTURA
Stimularea anumitor puncte poate ameliora durerea asociata cu neuropatia diabetica, stimuleaza sistemul imun si scade la minim complicatiile sistemului cardiovascular. Consultati un practician licentiat.
PLANTE CHINEZESTI
Pentru ameliorarea anumitor simptome ale diabetului sunt utilizate frecvent preparate din te chinezesti, printre care radacina de ginseng (Panax ginseng); consultati un specialist pentru un detaliat de tratament.
FITOTERAPIE
Asigurati-va cu ajutorul unui specialist ca tele sunt indicate afectiunii dumneavoastra. Retineti: daca aveti nevoie de insulina pentru controlul diabetului dumneavoastra, nu exista nici un inlocuitor vegetal pentru hormon.
Frunzele de afin (Vaccinium myrtillus) in de-coct pot scadea nivelul glicemiei si contribuie la mentinerea sistemului vascular. Acest remediu poate, de asemenea, sa contribuie la impiedicarea hemoragiilor vaselor sangne ale ochiului daca apare retinopatia diabetica. intr-un studiu, diabeticii care au mancat biscuiti facuti din pulbere de brusture au avut o incidenta scazuta a hiperglicemiei dupa o masa cu fainoase. O crema continand ardei iute de Cayenne {Capsicum frutes-cens) poate calma durerea asociata neuropaliei periferice, un tip de neuropatie diabetica.
S-a demonstrat, prin studii clinice si experimentale, ca suplimentarea dietei cu seminte de schinduf (Trigonella toenum-graecum) reduce nivelurile insulinei si glucozei sangne, scazand concomitent colesterolul din sange. Usturoiul (Allium sativuml poate scadea tensiunea arteriala, ca si nivelurile glicemiei si colesterolemiei.
Extractele de ginkgo (Ginkgo biloba) au fost folosite pentru a opri deteriorarea vederii pacientilor, prin mentinerea unui flux sangn adecvat spre retina. Alte beneficii raportate ale ginkgo cuprind reducerea riscului de boli de inima, hipertensiune si nivel crescut de colesterol.
Ceapa (Allium cepa) poate elibera insulina pentru a contribui la meolizarea si scaderea nivelului glucozei din sange. Acest efect a fost demonstrat si pentru extractele de ceapa neprelucrata si pentru cele de ceapa fiarta. Ceapa este considerata benefica si in mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos.


STIL DE VIATA

Prin teste de laborator s-a demonstrat ca exercitiul fizic creste in tesuturi nivelul de crom, pe care organismul il foloseste pentru a regla glucoza si colesterolul din sange. Pentru diabeticii de tip 1 s-a descoperit ca exercitiul fizic creste capacitatea organismului de a utiliza insulina disponibila, astfel incat sunt necesare mai putine injectii de insulina. ATENTIE: Daca aveti diabet ele tip 1, retineti ca efortul scade glucoza sangna; mancati o gustare cu carbohidrati inainte de exercitii si mancati sau beti din nou daca simtiti semnalele de alarma ale unei crize de hipoglicemie.
Diabeticii de tip 2 care trebuie sa scada in greutate pot obtine beneficii prin exercitii fizice moderate. Totusi, daca sunteti diabetic de tip 2 trebuie sa etati ridicarea de haltere sau alte forme de exercitiu care implica impingerea sau ( tragerea de obiecte grele; aceste actitati cresc tensiunea arteriala si pot agrava orice probleme oculare provocate de diabet.
Daca sunteti diabetic, asigurati-va o buna si regulata ingrijire a dintilor si gingiilor; diabetul poate exacerba afectiunile gingiilor.


MEDICINA PSIHOSOMATICA

Orice fel de tehnica ce va scadea nivelul de stres, de exemplu biofeedback-ul, meditatia, hip-noterapia sau alte tehnici de relaxare, poate contribui la scaderea necesarului dumneavoastra de insulina.

ALIMENTATIE Sl DIETA
Unii practicieni sustin ca diabet'ii este o afectiune consecutiva stilurilor de at.i occidentale, subliniind ca atunci cand oamenii din alte culturi isi abandoneaza alimentele naturale pentru o dieta din alimente rafinate si prelucrate, proportia diabetului incepe sa creasca. Dieta cu continut ridicat de glucide si fibre vegetale (dieta HCF high-car-bohydrate and high-fibrediet) este o alternativa la ul conventional al dietei pentru diabetici.
Dieta HCF cere diabeticilor sa urmeze urmatoarele linii directoare petru ificarea meselor lor: 70-75% glucide complexe, 15-20% proteine si numai 5-l0% grasimi. Se sustine ca dieta HCF creste capacitatea insulinei de a promova glucoza din sange drept sursa de energie, imbunatateste nivelul de colesterol, reduce incidenta hiperglice-mici si hipoglicemiei si contribuie la scaderea in greutate pentru diabeticii de tip 2.
O varianta modificata a dietei HCF restrange si mai mult alimentele ce pot fi ingerate, dar creste cantitatea permisa de glucide complexe. Un studiu universitar a indicat ca o dieta cu continut ridicat de carbohidrati si fibre poate reduce necesitatile de insulina ale diabeticilor de tip 1 cu 30-40%, iar pentru diabeticii de tip 2 cu 75-l00%.
Diabeticii trebuie sa ete zaharul, intrucat acesta poate scadea toleranta organismului la glucoza si poate inrautati problemele circulatorii. Nutritio-nistii subliniaza, de asemenea, importanta anumitor alimente, tamine si minerale, printre care urmatoarele:
Suplimentele de crom pot fi foarte utile persoanelor cu diabet. Cromul nu numai ca scade nivelul glucozei din sange si amelioreaza toleranta la glucoza, dar scade, de asemenea, nivelul insulinei si ajuta la mentinerea unui nivel scazut al colesterolului in sange.
Este demonstrat ca inozitolul, o tamina din complexul B, ajuta la protejarea diabeticilor impotriva neuropatiei periferice prin ameliorarea amortelilor si furnicaturilor din maini si picioare. Totusi, intrucat inozitolul poate modifica nivelul glicemiei, consultati-va specialistul inainte de a incepe suplimentarea. Biotina, numita si tamina H, poate imbunatati meolismul glucozei la diabetici.
Vitamina B" poate contribui la scaderea gratatii neuropatiei diabetice si la reducerea necesarului de insulina la diabeticii de tip 2. Vitamina B" poate contribui la tratamentul neuropatiei diabetice; injectiile pot sa se dovedeasca mai benefice decat dozele orale.
Diabeticii pot necesita suplimente de tamina C pentru a compensa nivelul scazut al insulinei in sange, care participa in mod normal la absorbtia taminei de catre celule. Cantitatile adecvate de tamina C ajuta organismul sa mentina un nivel normal de colesterol, sa combata infectia prin stimularea sistemului imun si sa prena cataracta. Desi unii practicieni recomanda suplimentarea dietei dumneavoastra cu pana la 1 gram de tamina C pe zi, trebuie sa va consultati specialistul pentru a va asigura ca aceste doze sunt neprimejdioase pentru dumneavoastra. Vitamina E poate contribui la limitarea afectarii sistemului vascular si la reglarea nivelului de colesterol.
Manganul ajuta organismul sa meolizeze glucoza; diabeticii au adeseori un deficit important de mangan. Suplimentele de magneziu pot contribui la controlul relinopatiei diabetice si la reducerea posibilitatii afectarii cardiovasculare.
Zincul poate ajuta cresterea tolerantei la glucoza, iar potasiul poate imbunatati capacitatea unui diabetic de a utiliza insulina. Suplimentele de cupru pot contribui la ameliorarea conditiei cardiovasculare.
Barnele si mazarea pot ajuta la silizarea nivelului de glucoza sangna si furnizeaza fibre in cadrul unei diete cu continut ridicat de glucide complexe. Unele cercetari sugereaza ca scortisoara poate scadea necesitatile de insulina pentru diabeticii de tip 2; adaugand in alimente numai 1 lingurita la fiecare masa puteti ajuta reglarea glicemiei.


PREVENIRE

Datorita legaturii edente dintre obezitate si diabetul de tip 2, in cazul in care sunteti supraponderal, va puteti reduce mult riscul de a face boala slabind. Aceasta este adevarat mai ales daca diabetul exista si la alti membri din familie.
Un program bun de exercitii fizice si o dieta echilibrata pot limita drastic efectele celor doua tipuri de diabet. Daca sunteti fumator, lasati-va de fumat; fumatul poate creste semnificativ riscul bolilor de inima, mai ales la diabetici.


Principii de ingrijire a piciorului

Daca sunteti diabetic, piciorul va este, ca sa zicem asa, calcaiul lui Abile. Aceasta deoarece afectarea nerlor prin neuropatia diabetica poate diminua perceptia dureroasa si va permite micilor rani, cum sunt basicile, sa evolueze spre infectii grave inainte sa remarcati ca e ceva in neregula. Diabeticii trebuie sa isi examineze cu atentie picioarele in fiecare zi, cautand pete rosii, vanatai, taieturi, umflaturi sau orice semn de infectie. Atentie la pielea uscata, care poate crapa si permite invazia bacteriilor si ciupercilor. Taiati-va unghiile picioarelor in linie dreapta pentru a eta unghiile incarnate. Purtati pantofi conforili si nu va expuneti picioarele riscului de ranire purtand sandale sau mergand cu picioarele goale.

Primul ajutor pentru diabetici
Puteti sa luati masuri pentru a ajuta pe cineva care trece printr-o urgenta diabetica. Mai intai, verificati daca ctima poarta sau are asupra sa un medalion S.O.S.. Daca persoana are diabet, acest medalion ar trebui sa indice acest lucru, posibil si tipul de diabet. Hiperglicemia (zaharuri crescute in sange) poate aparea in ambele tipuri de diabet. Hipoglice- I mia (zaharuri sangne scazute) poate, de ase- I menea, afecta toti diabeticii si, in unele cazuri, j oameni care nu au aceasta boala.
Simptomele hiperglicemiei sunt: respiratie j rapida si dificila, durere abdominala, mictio-nare frecventa, varsaturi, somnolenta si, uneori, inconstienta. Ce trebuie sa faceti: daca persoana este constienta si poate inghiti, dati-i sa bea ceva care nu contine zahar (pentru prevenirea deshidratarii), apoi duceti-o la spital. Daca ctima este inconstienta, sunati imediat la 961.
Simptomele hipoglicemiei cuprind: piele palida si umeda, foame intensa, dezorientare, comportament agresiv si posibila inconstienta. Ce trebuie sa faceti: daca ctima este cons- t tienta si poate inghiti, dati-i ceva de mancat sau de baut care contine zahar - de exemplu, SUC de fructe, bomboane, bauturi nealcoolice sau zahar simplu - apoi duceti-o la spital. Daca ctima este inconstienta, sunati imediat la 961.
Daca ctima este constienta si nu sunteti sigur daca este hiper- sau hipoglicemica, dati-i ceva de mancat sau de baut continand zahar, de exemplu suc de fructe, bomboane, bauturi nealcoolice sau zahar simplu - apoi duceti-o la spital. Daca ctima este inconstienta, sunati imediat la 961.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Este o boala metabolica cronica provocata de lipsa relativa sau absoluta de insulina activa. Astfel apar tulburarile in metabolismul glucidic [...]
Diabetul este o boala in care nivelurile zaharului din sange sunt in mod cronic deasupra valorilor normale. Oamenii fac diabet atunci cand pancr [...]
Diabetul este o boala in care nivelurile zaharului din sange sunt in mod cronic deasupra valorilor normale. Oamenii fac diabet atunci cand pancr [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile