eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


URGENTE SI PRIMUL AJUTOR

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » urgente si primul ajutor

Urgente oculare


CORPI STRAINI

IMPORTANT!
a Daca suspectati un traumatism al capului, daca in ochi este incastrat un obiect sau daca o substanta chimica a tasnit in ochi, sunati la 961 sau la numarul local al serviciului de salvare.
a Daca in interiorul ochiului exista o balta de sange, acoperiti ambii ochi cu un servet curat si duceti victima la cel mai apropiat spital.
a Daca exista o hemoragie din interiorul ochiului, ridicati capul victimei deasupra nivelului inimii, acoperiti ambii ochi cu un servet curat si duceti victima la cel mai apropiat spital. ATENTIE: Daca suspectati un traumatism al capului, gatului sau coloanei vertebrale, nu schimbati pozitia victimei si nu o deplasati; sunati la 961 sau la numarul local al serviciului de salvare.

SIMPTOME
a Taietura sau vanataie pe ochi


a Durere in ochi sau in jurul ochiului

a Ochi injectat cu sange


a Ochi uscat sau pruriginos

a Lacrimare


a Clipire rapida

a Incapacitatea de a mentine ochiul deschis


a Sensibilitate la lumina

a Tulburari de vedere


a Dureri de cap

A Pupile de dimensiuni inegale

ATENTIE: Nu atingeti si nu incercati sa extrageti nimic incastrat in ochi! Daca obiectul este mare, precum un stilou, puneti peste ochi un pahar de hartie, astfel incat acesta sa sprijine obiectul; este posibil sa fie neie sa faceti o gaura in pahar. Fixati paharul cu banda adeziva. Acoperiti celalalt ochi al victimei cu un servet curat, pentru a impiedica ochiul lezat sa se miste. Daca obiectul este mic, acoperiti ambii ochi cu un servet curat si legati-l nu prea strans.


1 Spalati-va mainile cu apa si sapun.

2 Cautati obiectul. Rugati victima sa-si roteasca ochii incet, in timp ce dumneaastra cautati obiectul. ATENTIE: Nu lasati victima sa se frece la ochi!
3 Procati lacrimarea ochiului. Daca vedeti obiectul, trageti cu blandete in jos pleoapa superioara peste pleoapa inferioara. Acest lucru va proca o lacrimare, care poate antrena si obiectul afara din ochi.
4 Extrageti obiectul, daca este vizibil. Daca obiectul nu este antrenat de lacrimi, evacuati-l mentinandu-l sub jet de apa sau ridicati-l cu un servetel curat, umed. O alternativa este ca victima sa deschida ochii sub jetul de apa sau intr-un castron plin cu apa curata de la robinet. Odata obiectul extras, victima trebuie sa-si scoata lentilele de contact, daca poarta. ATENTIE: Nu folositi tifon sau vata pentru a ridica obiectul! Nu ridicati un obiect care se afla pe irisul sau pupila victimei!
5 Cum sa extrageti un obiect din pleoapa inferioara. Daca vedeti un obiect pe pleoapa inferioara, evacuati-l mentinandu-l sub jet de apa sau ridicati-l cu un servetel curat, umed. Odata obiectul extras, victima trebuie 5a-si scoata lentilele de contact, daca poarta.

Cum sa extrageti un obiect de pe pleoapa inferioara. Spuneti victimei sa priveasca in sus si trageti cu blandete pleoapa inferioara in jos. Ridicati obiectul cu un servetel curat, umed. ATENTIE: Nu folositi tifon sau vata pentru a ridica obiectul!

6 Cum sa extrageti un obiect din pleoapa superioara. Daca nu vedeti obiectul pe ochi sau in interiorul pleoapei inferioare, ridicati pleoapa superioara a victimei. Daca vedeti obiectul pe pleoapa superioara, evacuati-l mentinandu-l sub jet de apa sau ridicati-l cu un servetel curat, umed. Odata obiectul extras din ochi, lasati pleoapa superioara sa cada la locul ei. Victima trebuie sa-si scoata acum lentilele de contact, daca poarta. ATENTIE: Nu folositi tifon sau vata pentru a ridica obiectul!

Cum sa ridicati pleoapa superioara. Spuneti victimei sa priveasca in jos. Asezati un betisor din plastic sau un bat de chibrit peste pleoapa superioara. Tineti cu un deget genele si pleoapa superioara a victimei si pliati pleoapa superioara peste batul de chibrit.

7 Daca este necesar, acoperiti ambii ochi si cautati ajutor medical. Daca nu puteti gasi sau extrage obiectul, sau daca victima are dureri sau tulburari de vedere dupa ce ati extras obiectul, acoperiti ambii ochi cu un servet curat, pe care il legati la spate. Duceti victima la cel mai apropiat spital.

Acoperirea ambilor ochi. Asezati un servet curat peste ochiul lezat. Legati un alt servet curat in jurul capului victimei, astfel incat sa-i acopere ambii ochi; legati-l la spate.


SUBSTANTA CHIMICA IN OCHI

ATENTIE: Nu pierdeti nici o clipa pentru a incepe sa tineti ochiul sub jet de apa si asigurati-va ca apa ajunge sub ambele pleoape. Nu puneti in ochi nimic altceva decat apa. Nu lasati victima sa se frece la ochi!
1 Mentineti ochiul sub jet de apa. ilustratia de mai jos. Daca nu puteti ajunge cu victima la un robinet, inundati tot timpul ochiul cu pahare de apa, timp de 15 minute, asigurandu-va ca apa traverseaza ochiul de la unghiul intern spre cel extern.
Mentineti ochiul sub jet de apa. Tineti ochiul victimei deschis sub apa curgatoare de la robinet timp de cel putin 15 minute. Apa trebuie sa traverseze ochiul din unghiul interior spre cel exterior. Daca sunt afectati ambii ochi, lasati apa sa curga peste amandoi.


2 Rugati victima sa-si scoata lentilele de contact, daca poarta.
3 Acoperiti ochiul. Dupa ce l-ati mentinut sub jet de apa, acoperiti ochiul cu un servet curat din bumbac. Apoi legati un bandaj peste ambii ochi; acest lucru va contribui la impiedicarea ochiului afectat sa se miste.
4 Daca puteti, identificati substanta chimica ce a procat arsura. Cel putin, fiti pregatit sa spuneti personalului medical de la Salvare daca a fost rba de o substanta chimica solida sau lichida.Alte materiale medicale despre: URGENTE SI PRIMUL AJUTORRetinopatia diabetica. Leziunile oculare sunt de natura degenerativa. Intensitatea leziunilor oculare este direct proportionala cu durata diabetu [...]
Evalueaza intotdeauna acuitatea vizuala a ambilor ochi (daca ochiul nelezat este orb, atunci priveste cu maxima seriozitate toate traumatismele ocular [...]
Numarul mare al traumatismelor craniofaciale in conditiile vietii modeme include si leziunile oculare. Totusi, acestea nu sunt foarte frecvente [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre urgente si primul ajutor

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile