eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » oftalmologie

Traumatismele oculare


Traumatismele oculare
Evalueaza intotdeauna acuitatea zuala a ambilor ochi (daca ochiul nelezat este orb, atunci priveste cu maxima seriozitate toate traumatismele oculare). Examineaza pleoapele, segmentul anterior, cel posterior precum si pupila. Un contur pupilar neregulat semnifica uneori ruptura globului ocular. Defectele pupilare aferente ( MMC, p.488) nu constituie un factor de prognostic favorabil pentru recuperarea vederii. Noteaza prezenta durerii, scurgerilor sau a strabismului. Fa un examen al fundului de ochi. Computer tomografia poate fi foarte utila (eta RMN deoarece unii corpi straini pot fi magnetici).

Contuziile. Ochii sunt bine protejati de catre rebordurile osoase ale orbitelor. Contuziile severe cauzate de obiectele mari pot leza ochii dar obiectele mici cum ar fi dopurile de sampanie, mingile de squash sau proiectilele armelor cu aer comprimat (p. 765) pot produce contuzii locale, ex: echimoze palpebrale si hemoragii subconjunctivale (daca limita posterioara a unei asemenea hemoragii nu se poate observa, atunci considera existenta unei fracturi orbitare). Ambele se rezolva in decursul a 2 saptamani. Ruptura de cornee nu se intalneste frecvent dar necesita un tratament imediat efectuat de catre un specialist. Hemoragiile intraocu-lare afecteaza de obicei acuitatea zuala si trebuie urmarita de catre un specialist. in camera anterioara se poate gasi deseori sange (hyphaema): cantitatile mici dispar de obicei in mod spontan dar cantitatile mari pot necesita manevre evacuatorii. Pot aparea si hemoragii posterioare. Unul din pericolele asociate hemoragiei este reprezentat de dezvoltarea glau-comului secundar. Hemoragiile secundare apar rareori dupa 72h de la traumatism. Uneori irisul apare paralizat si dilatat (de obicei isi rene in cateva zile sau saptamani, dar trebuie exclusa o hemoragie troasa). Alte consecinte ale traumatismelor oculare sunt reprezentate de dislocarea cristalinului, disectia radacinii irisului, ruperea coroidei, dezlipirea de retina si leziuni ale nervului optic. Aceste leziuni sunt mai frecvente in situatiile in care contuziile sunt produse de obiecte mici.
Traumatismele orbitei pot produce fracturi prin care continutul orbitar herniaza in sinusul maxilar. Limitarea miscarilor muschilor drept inferior si oblic inferior poate produce diplopie. Este necesara reducerea fracturii si eliberarea muschilor.

Plagile taiate si penetrante. Trimite de urgenta la oftalmolog -cu cat intarzierea este mai mare, cu atat mai mare este riscul de infectie, expulzie sau lezare a continutului ocular. in cazul leziunilor uveei exista riscul oftalmiei prin simpatie la celalalt ochi. Daca din anamneza rezulta existenta unor obiecte zburatoare (ex: conditii de munca cu strunguri, ciocane sau dalti), este necesar un examen prompt si atent precum si un examen radiologie pentru a exclude corpii intraoculari.

Nu incerca sa extragi corpii straini avand dimensiuni mari (ex: cutite). Asigura sustinerea acestor obiecte cu atele. Transporta in decubit dorsal. Panseaza ochiul sanatos pentru a eta leziunile datorate miscarilor conjugate. Realizeaza o radiografie craniana sau o CT pentru a exclude interesarea intracraniana.
Corpii straini. Pot fi greu de observat: examineaza toate segmentele globului ocular deoarece se pot produce rupturi retiniene, dezlipiri, hemoragii troase, cataracte, hyphema, iregularitate pupilara, hemoragii subconjunctivale si chemosis. In cazul corpilor straini cu teza mare realizeaza o echografie a orbitei: rata de identificare este de 90% vs 40% in cazul radiografiei de craniu - dar tehnica este dificila si uneori nu se efectueaza in departamentele de urgente foarte aglomerate. inlaturarea corpilor straini superficiali se poate realiza folosind un triunghi de plastic curat. indeparteaza pleoapele si verifica daca nu au ramas fragmente de material sub ele. Dupa inlaturare, foloseste instilatii oculare cu cloram-fenicol 0,5% pentru a preveni infectia. La cea mai mica suspiciune cere sfatul unui coleg mai in varsta.
Abraziunile corneene. Sunt produse deseori de obiecte mici si rapide cum ar fi unghiile copiilor sau ramurile mici ale copacilor. Pot produce o durere intensa. Se coloreaza cu fluoresceina si se ndeca in 48h. Instilatiile oculare cu antibiotice trebuie folosite pana in momentul ndecarii. Nu sunt necesare pansamente oculare.

Arsuri. Trateaza prompt arsurile; (ine pleopele deschise si spala ochii cu apa curata in cantitate mare; cauta in acest timp antidotul specific. Toate arsurile pot avea consecinte tardive grave, ex: cicatrice corneene, opacifieri si leziuni palpebrale.
Ochiul si arcul electric. Sudorii si persoanele care folosesc dispozitive cu raze UV pentru a se bronza si care nu folosesc mijloace de protectie impotriva radiatiilor UV pot prezenta leziuni ale epiteliului corneean. Apare o senzatie de corp strain, epifora si blefarospasm. Administreaza midriatice ( p. 594), panseaza ochiul si asteapta ndecarea.Alte materiale medicale despre: Oftalmologie

La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau [...]
Numarul mare al traumatismelor craniofaciale in conditiile vietii modeme include si leziunile oculare. Totusi, acestea nu sunt foarte frecvente [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oftalmologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile