eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Traumatismele corneei


Traumatismele corneei
La fel ca si la nivelul pleoapei, la nivelul corneei pot actiona o serie de factori traumatici (contuzii, plagi, corpi straini, arsuri fizice sau chimice). Majoritatea fortelor traumatice actionca/a concomitent atat asupra pleoapelor cat si asupra corneei. Rar pol fi gasite numai leziuni ale pleoapei sau numai leziuni ale corneei.
Corpii straini comeeni sunt reprezentati de particule de metal, sticla, piatra, etc. care proiectate pe cornee patrund in .straturile superficiale sau profunde ale acesteia. Pacientul va prezenta dureri intense la nivelul globilor oculari insotite de o senzatie de arsura sau intepatura, cu lacrimare abundenta, hiperemie conjunctivala si fotofobie (pacientul nu poale suporta lumina naturala deoarece aceasta produce durere). Cu ajutorul unei lupe se identifica corpul strain inconjurat de un halou albicios (apare la 24-36 ore de la patrunderea corpului strain in comee). Daca corpul strain este reprezentat de-o particula de metal, tesutul din jur se impregneaza cu produsi de oxidare ce dau impresia de "rugina" a corneei. Uneori corpii straini patrunsi in straturile profunde ale corneei sunt destul de bine tolerati. Tratamentul consta in extragerea corpului strain cu un ac magnetic, dupa anestezie prealabila a corneei cu Xilina - 1 -2%. Dupa extragere se spala corneea cu o solutie de antibiotice (penicilina 100.000 U.I/ml ser fiziologic), apoi aplicarea unui unguent cu Tetraciclina 3%, Kanamicina sau Dionina. Pentru calmarea durerilor se poate instila in ochi Atropina 1%.
Plagile corneene pot fi produse de obiecte contodente, intepatoare sau taioase, traumatisine puternice sau corpi straini. Plagile pot fi infectate sau neinfectate insotite uneori de heraierea organelor oculare interne (iris). Aceste tipuri de traumatisme reprezinta o urgenta medicala deoarece netratate sau tratate defectuos pot duce la pierderea vederii si uneori pierderea in totalitate a globului ocular (datorita infectiei). Pacientul prezinta dureri intense, lacrimare abundenta, fotofobie cu pierderea partiala sau totala a vederii. in cazul perforarii totale a corneei are loc o pierdere a lichidului ocular (umoarea apoasa), cu aparitia hipotouiei ocluare, insotita uneori deprolabarca irisului sau cristalinului prin plaga. Tratamentul va fi realizat de catre medicul oftalmolog prin sutura plagii. Primul ajutor consta in instituirea unei instilari de solutii de antibiotice (penicilina 100.000 Ul/ml ser fiziologic), calmarea durerii prin administrarea de Algocalmin intravenos. Totodata se va reali/a si profilaxia antitelanica.
Arsurile corneene pot fi produse de diferiti agenti fizici (metale topite, apa fierbinte, vapori sau chiar flacara), agenti chimici (acid sulfuric, acid clorhidric. acid azotic, etc), var stins, var nestins, apa oxigenata, alcool etilic, etc. Pacientul va acuza o durere e cu scaderea brusca a acuitatii zuale si fotofobie. In arsurile de gradul I, corneea apare usor "aburita" cu liiperemic conjuclivala si lacrimare abundenta. in arsurile de gradul II se mai adauga un edem al conjuctitei si al corneei. in arsurile de gradul III, corneea se opacifiaza total, concomitent cu pierderea de substanta. Primul ajutor consta in spalarea ochiului cu ser fiziologic, indepartarea corpilor straini, urmata de Xilina I -2% pentru calmarea durerii, apoi aplicarea de unguente de antibiotice cu Tetraciclina 3% sau Cloramfenicol 1% dupa care se aplica un pansament steril si se trimite de urgenta pacientul la spital.In cazul leziunilor corneene determinate de lumina puternica (lumina solara, razele luminoase reflectate de zapada, lumina puternica a reflectoarelor, lumina produsa de sudura electrica), manifestarile apar la circa 10-l2 ore dupa expunere. Pacientul va acuza o usoara durere oculara, lacrimare, usturime, cu inchiderea reflexa a fantei palpebrale. Tratamentul consta in repaus ocular total in camera obscura sau purtare de ochelari fumurii pe strada, cu instilare de Xilina 1-2% pentru calmarea durerii si aplicare de comprese reci cu ceai de musetel. CORPII STRAINI IN OCHI.
In general corpii straini patrunsi la nivelul ochiului sunt de dimensiuni mici si se localizeaza pe fata interna a pleoapelor sau iu fundul de sac conjunctival (localizai in unghiul iuteni al ochiului). Coipii metalici mici pron de la o masina de gaurit, de frezai sau strung si pot penetra globul ocupat intr-un mod aproape nedureros. Prezenta lor in globul ocular ameninta grav vederea. Corpii straini localizati in centrul corneei afecteaza in mod grav vederea. Primul ajutor consta in spalarea ochiului afectat sub un jet de apa caldut sau introducerea intregii fete intr-un vas cu apa calda si clipirea de mai multe ori sub apa. Particulele de nisip aflate pe suprafata corneei sau in fundul de sac conjunctival se pot indeparta cu ajutorul unui colt al batistei sau a unui servetel de hartie. Se interzice utilizarea unui ac sau a altor obiecte ascutite pentru indepartarea corpilor straini din ochi. Daca corpul strain refuza sa se desprinda, se va apela de urgenta la un medic specialist oftamolog. Particulele metalice mici si ascutite patrunse in coruee se vor scoate intr-un serciu oftalmologie cu ajutorul unor ace speciale magnetice.

Alte materiale medicale despre: primul ajutorNumarul mare al traumatismelor craniofaciale in conditiile vietii modeme include si leziunile oculare. Totusi, acestea nu sunt foarte frecvente [...]
Fractura claviculei. Este frecventa la tineri, si deseori este rezultatul unei caderi pe bratul intins (ceea ce la varstnici cauzeaza mai curand o fra [...]
Corpi straini in nas si urechi. Copiii mici au obiceiul sa indese bucati mici de hartie sau margele in nas sau urechi. Cel mai important este sa nu im [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre primul ajutor

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile