eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli endocrine

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli endocrine

Hipoglicemia


Hipoglicemia
Diagnosticul necesita recoltarea unei probe plasmalice in care glucoza sa fie < 2,5-2,8 mmol/l (< 45-50 mg/dl) la barbati si < 1,9-2,2 mmol/l (< 35-40 mg/dl) la femei, simptome corespunzatoare diagnosticului, si ameliorarea simptomatologiei odata cu cresterea glucozei sanguine (triada Whipple). Cind diagnosticul este puternic suspectat, se va administra glucoza imediat dupa recoltarea probelor de singe.
Secretia de catccolamine provoaca transpiratii, tremor, tahicardie, anxietate si foame. Simptomatologia SNC include ameteala, anomalii vizuale, diminuarea functiilor mentale, convulsii si sincope. La diabetici, simptomatologia hipoglicemica poate fi mascata daca exista neuropatia sistemului nervos autonom sau in prezenta tratamentului cu beta-blocanti.
HIPOGLICEMIA POSTPRANDIALA (REACTIVA) Apare in cazurile de gastrectomie, gaslrojcjunostomie. piloroplastie sau vagotomie, ce produc o golire rapida a stomacului si cind absorbtia rapida de glucoza determina la rindul sau o eliberare excesiva de insulina. Alte cauze pot II intoleranta la fructoza, galactozemia si sensibilitatea la Icucina.
HIPOGLICEMIA A JEUN Rezulta din neconcordanta dintre productia hepatica si utili/arca periferica a glucozei. Cresterea utilizarii (cererile de glucoza mai mari de 200 g/zi) sini de obicei datorate hiperinsulinismului (insulinom. aport exogen de insulina, ingestia de sulfoniluree sau procese aulointune antiinsulina). Suprautilizarca glucozei cu scaderea nilului plasmatic de glucoza se mai poale datora tumorilor extrapanercatice (libroame, sarcoame. hepaloame, carcinoame ale traclului gastro-intcslinal si tumori suprarenalie-ne). Aceste tipuri de tumori lic utilizeaza glucoza direct fie sint secretante de factori insulin-like. Hipoglicemia ou valori scazute ale insulinei plasmaliee poate sa mai apara si in cazul in care nu exista acizi grasi liberi disponibili pentru oxidare, cum ar fi in deficitul de camitina sau in deficitul de carnilin palmitoillraiisleraza. Diminuarea productiei hepatice de glucoza poate aparea in alcoolism, insuficienta corlicosuprarenala sau in cadrul afectiunilor hepatice (in special in cazul cirozei hepaiice) ( elul 151-l).
Diagnosticul de hipoglieemieajeun se pune prin masuratori simultane ale glucozei serice, insulinei. pcptidului-C si a meolitilor urinari de sulfoniluree in timpul unui episod simptomatologie concordant cu hipoglicemia. Daca istoricul este sugestiv dar glucoza sanguina este normala, este necesara o spitalizare de 72 de orc si se vor efectua masuratori seriatc ale glucozei si ale insulinei, pina la instalarea simptomatologiei sau pina cind regimul de inanitie a alins 72h. Diagnosticul de insulinom necesita valori scazute ale glucozei plasmatice insotite de valori necorespunzator de mari ale insulinei. Prezenta insulinei exogene se exclude prin masurarea simultana a pcptidului-C, iar o evaluare a sulfoniluree) elimina posibilitatea ingestiei dehipogli-cemiante orale. Prezenta unei tumori extrapanercatice este sugerata de rezultatele scazute ale masurarii glucozei si insulinei ( elul 151-2).

Cauzele majore ale hipoglicemiei hazale
Productie scazuta de glucoza A. Deficite hormonale / llipopituitarism 2 Insuficienta corlicosuprarenala
3. Deficite catccolaminice


4. Deficit de glucagon 8. Defecte en/imatice

/. Glucozo-6-fosfataza


2. Fosforilaza hepatica

3. Piruvat carboxilaza


4. Fosfoenoelpiruvat carboxikinaza

5. Fructozo-l,6-difosfataza


6. Glicogen sintetaza

C. Delicitul de substrat


/. Hipoglicemia ectozica a copilului

2. Malmitritic sera, consumul muscular


3. Sarcina in ultimul trimestru

D. Boli hepatice dobindite /. Congestia hepatica


2. Hepatitele sere

3. Ciroza


4. Uremia

5. Hipotermia


E. Droguri /. Alcool

2. Propranolol


3. Salicilati

Utilizarea excesiva a glucozei


A. Hiperinsulinistnul /. Insul inom

2. Insulina exogena


3. Sulfoniluree

4. Boli imune cu anticorpi antiinsulinici sau anticorpi antireceptori insu-' Itinci
5. Medicatia: chininele in tratamentul malariei falciparum, disopiramida, pentamidina
5,6 mmol i (> 100 mg/dl) in cazurile de hipoglieemie sera. Pacientii cu supraulilizare de glucoza ar putea sa necesite > 10 g/ora (sau o dieta ce contine > 300 g'zi carbohidrati daca pacientul poate minca). Glucagonul (I mg) este mai putin recomandabil deoarece efectele sale tranzitorii sint mult diminuate cind glicogenul hepatic este epuizat. Hipoglicemia cauzata de sulfonilurce poale II prelungita, iar pacientii trebuie monitorizati cu atentie. Extirparea chirurgicala este tratamentul de clectie in cazul insulino-mului. Trebuie incercata localizarea prin scanare tomografica, sonografie sau arteriografie. Tratamentul medicamentos trebuie sa se adreseze doar perioadei de pregatire preoperatorii sau in cazul esecului de a localiza tumora si a o indeparta chirurgical. Se poale utiliza diazoxid i.v./p.o. in doze de 300 -l 200 mg/zi, insotit de un diuretic sau se administreaza octreotid s.c. in doze divizate de 150 450u.g/zi.
Tratamentul pentru celelalte forme de hipoglieemie consta in dieta. Pacientii trebuie sa evite infometarea si vor ingera frecnt mese mici.Alte materiale medicale despre: Boli endocrine

Productia inadecvata de sperma poate aparea ca o deficienta izolata, in timp ce formarea inadecvata a testosteronului de catre celulele inlerstitiale [...]
TIROIDITA SUBACUTA Poale li determinata de infectiile cu unii virusi, printre care parolidita epidemica. Simptomatologia apare de obicei dupa o infe [...]
Deficitul secretiei de hormon liroidian se poate datora insuficientei tiroidiene (hipotiroidismul primar) sau afectarii hipofizei sau hipotalamusului [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre boli endocrine

  Alte sectiuni
  Boli si tratamente
  Boli digestive
  Boli cardiovasculare
  Bolile infectioase
  Definitii boli
  Bolile cardiovasculare
  Bolile respiratorii
  Bolile digestive
  Handicapurile
  Bolile oaselor
  Bolile alergice
  Bolile venelor
  Drogurile
  Sistemul endocrin
  Gamapatiile monoclonale
  Bolile esofagului
  Bolile stomacului si duodenului
  Bolile intestinului subtire
  Boli de colon, rect, anus
  Bolile ficatului
  Bolile cailor biliare
  Bolile pancreasului
  Bolile splinei
  Boli perete abdominal
  Bolile peritoreului
  Boli sexuale
  Hiperuricemiile
  Insomnia
  Boli endocrine
  Boli parazitare
  Virusologie
  Bolile psihice
  Boli stomatologice
  Boli cerebrale
  Boli genetice
  Boli alergice
  Bolile ochiului
  Bolile sangelui
  Boli perete abdominal
  Boli renale

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile