eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Cancerul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » cancerul

Cancerul ovarian


Cancerul ovarian
SIMPTOME
Desi cancerul orian rareori da simptome in stadiile incipiente, semnele de alarma ce apar in cele din urma pot cuprinde:
a gi tulburari digestive, ca indigestia usoara, balonarea, senzatia de plenitudine sau pierderea apetitului.


a diaree, constipatie sau nevoie frecventa de a urina.

a abdomen dureros sau umflat, sau dureri lombare


a sangerare ginala intre menstre sau dupa menopauza.

Simptomele asociate cancerului orian in stare ansata includ greata intensa, voma, dureri si pierdere in greutate.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti durere abdominala sau sangerare ginala fara alte explicatii, mai ales daca aceste stari insotesc simptomele mai generale enumerate mai sus. Nu lasati astfel de simptome sa ramana nediagnosticate mai mult de doua saptamani.
De-o parte si de alta a uterului se afla cele doua ore, fiecare de marimea unei migdale, care produc ovulele si hormonii feminini. Pe parcursul vietii, orele pot dezvolta formatiuni anormale, dar necanceroase; de exemplu, chisturile ori-ene umplute cu lichid sunt totdeauna benigne -sau necanceroase - asa dupa cum sunt si 3 din 4 tumori oriene. Totusi, in ciuda acestor proportii, cam una din 70 de femei din Statele Unite face un cancer orian. Acesta poate aparea la orice rsta, chiar din copilarie, dar este mai obisnuit dupa menopauza. Boala inregistreaza in jur de 20.000 de noi cazuri si 12.500 de decese pe an in Statele Unite.
Daca un cancer orian ar fi detectat cu usurinta in stadiile incipiente, mai multe femei ar fi vindecate. Dar, ca multe cancere, este de obicei deja extins in momentul diagnosticarii. Importanta detectarii precoce este clara: rata de supravietuire la 5 ani pentru cancerele oriene detectate precoce este de 85%; rata pentru toate cazurile este de numai aproximativ 40%.

CAUZE
Majoritatea femeilor cu cancer orian nu au antecedente familiale de boala, insa cu toate acestea, o femeie este mai predispusa la boala daca mama sau sora ei a avut cancer orian, mamar sau uterin; cu cat mai multe rude sunt afectate, cu atat mai mare este riscul. Femeile care au avut copii putini sau deloc, care au intarziat sarcina pana dupa rsta de 30 de ani sau care au avut probleme de conceptie sunt de asemenea supuse unui risc mai mare de cancer orian. Cele care au mai multi copii, care si-au alaptat copin la san sau cele care folosesc pilule contraceptive au un risc scazut. Diferenta poate fi legata de ovulatia mai putin frecventa. Datele existente sugereaza ca o femeie, cu cat consuma mai multe grasimi saturate, cu atat este supusa unui risc mai crescut de cancer orian. Multe alimente cu un continut ridicat de grasimi contin estrogen si toate stimuleaza productia naturala de estrogen. Datorita faptului ca majoritatea cancerelor oriene cresc mai rapid in prezenta estrogenului, unii experti cred ca nivelul anormal de ridicat de estrogen in organismul unei femei stimuleaza instalarea cancerului orian. in unele cazuri, se crede ca si expunerea la azbest ar fi un factor de risc.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Examenul ginecologic anual ajuta la detectarea precoce a cancerului orian. Cercetatorii pun la punct analize de sange speciale care ar putea ajuta diagnosticul precoce, dar acestea nu sunt inca suficient de sigure pentru depistarea in populatia generala. Daca este suspectata o tumora oriana, se face o ecografie a orelor; orice anormalitate vizibila justifica alte teste in spital. Pot fi efectuate analize de sange si alte examene imagistice; in cele din urma si o biopsie de tesut este necesara pentru confirmarea sau excluderea diagnosticului.


TRATAMENT

Vezi "Cancerul", pentru mai multe informatii despre unele dintre optiunile de tratament conventional de mai jos.

MEDICINA CONVENTIONALA
Interventia chirurgicala este metoda standard de tratament pentru cancerul orian. in mod obisnuit, cele doua ore si celelalte organe reproducatoare sunt indepartate. Femeilor tinere care au doar o tumora mica la un singur or si care mai vor sa aiba copii li se poate indeparta doar orul bolnav; celalalt poate fi extirpat mai tarziu pentru a preveni recidi cancerului. La majoritatea pacientelor poate ramane tesut canceros in urma operatiei. Prognosticul unei paciente depinde de existenta tesutului canceros restant si de cat de bine poate raspunde la tratamentul de urmarire. Multe paciente sunt supuse chimiotera-piei, ce poate prelungi supravietuirea si poate conduce la vindecare. Radioterapia poate fi folosita dupa operatie, pentru a preveni recidi sau pentru a ajuta la tratarea cazurilor ansate sau recidite. O data cu aparitia remisiunii, examinarile de urmarire sunt esentiale; femeile care au avut boala pot avea risc crescut de cancer la san sau colorectal.
Noi agenti chimioterapeutici, noi agenti biologici destinati sa stimuleze sistemul imunitar si noi metode de administrare a tratamentului, cu mai putine reactii adverse, se afla in studiu. Unul dintre cele mai promitatoare medicamente pentru tratamentul cancerului orian ansat sau recidit este taxolul, care la inceput era extras din arborele de tisa din Pacific, insa acum este produs in laborator.


MEDICINA ALTERNATIVA

Mentinerea unui sistem imunitar sanatos este importanta pentru pacientii cancerosi. Faceti miscare in mod regulat, dormiti suficient si furniza-ti- vitamine si minerale esentiale mancand fructe si legume proaspete. Eliminati produsele lactate, carnea si alte alimente cu un continut ridicat de grasimi. Diverse te cu proprietati demonstrate de stimulare a imunitatii pot completa tratamentul standard, dar consultati- doctorul inainte de a le folosi.

PREVENIREIn functie de etapa din viata dumneavoastra in care aflati, ar trebui sa discutati cu doctorul dumneavoastra despre antajele si dezantajele utilizarii pilulelor contraceptive sau terapiei de substitutie hormonala. Pilulele contraceptive cu cantitati mici de hormoni sunt considerate protectoare, dar terapia de substitutie hormonala poate creste riscul cancerului orian; nici una dintre metode nu este adecta pentru femeile cu antecedente de boala. Daca credeti ca aveti un risc crescut de cancer orian, cereti sfatul medicului dumneavoastra despre recomandarile in vigoare referitoare la depistarea prin analize de sange de rutina. La femeile cu risc extrem de mare, medicul poate recomanda extirparea orelor ca masura preventi.

CANCERUL OVARIANIn timpul perioadei fertile, orele unei femei elibereaza ovule spre uter, prin trompele uterine. In ore se pot instala mai multe tipuri de formatiuni ( imaginea), care sunt adesea chisturi benigne, insa uneori pot fi canceroase. In mod tipic, cancerul nu are semne evidente, pana cand nu este deja in stadiu ansat. Formatiunile incipiente pot fi detectate cateodata in cursul unui examen ginecologic de rutina.



Alte materiale medicale despre: cancerul

Necesitatea si dorinta de cunoastere a omului au fost, dintotdeauna, exprimate si legate de o preocupare permanenta a lui de a cauta un eveniment, o d [...]
Este cunoscut potentialul cancerigen al unor agenti antitumorali folositi in mod curent in chimioterapia clasica a cancerului. S-a constatat cA [...]
Exista un risc relativ crescut de 1,35 (35%) expus pentru un fumator pasiv de a face cancer bronsic fata de un ne fumator (58). Riscul relativ f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cancerul

Alte sectiuni


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile