eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Indigestia


Indigestia
SIMPTOME


a pirozis.

a gaze, ragaituri.
a presiune si/sau durere abdominala care poate iradia spre piept.
a greata moderata.


a rsaturi.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a orice durere abdominala care dureaza peste sase ore; aceasta poate sa indice apendicita, ulcerul gastric, pietrele vezicii biliare sau alte boli. S-ar putea sa aveti nevoie de ingrijiri de urgenta.
a aveti indigestie concomitent cu unul dintre simtpomele urmatoare: rsaturi prelungite, rsaturi cu sange, scaune cu sange sau de culoare neagra, durere intensa in partea superioara a abdomenului, durere ce iradiaza in gat si umar, dispnee de efort ori senzatie de slabiciune sau lesin. Indigestia poate sa apara in cadrul unei probleme mai mari, cum ar fi litiaza biliara, gastrita, probleme pancreatice, ulcerul stomacului sau, posibil, cancerul. Puteti avea, de asemenea, atac de cord; aveti nevoie imediat de ajutor medical.
a aveti puseuri repetate de indigestie insotita de dureri abdominale, febra sau urina inchisa la culoare. Acestea pot fi semnele litiazei biliare, ulcerului la stomac sau unei boli a ficatului.
a indigestia apare constant dupa consumul de produse lactate. S-ar putea sa suferiti de intoleranta la lactoza.
Indigestia este un termen colectiv pentru riate tulburari abdominale. Simptomele indigestiei sunt indicii ca digestia normala a fost intrerupta dintr-unul sau mai multe motive. De exemplu, daca acidul din stomac patrunde in esofag puteti simti pirozis. inghitirea de prea mult aer in timpul ingestiei de alimente sau lichide poate provoca distensia stomacului si ragaitul excesiv. Infectii sau inflamatii ale stomacului pot determina gastrita. Cei care sufera de sindromul colonului iriil pot simti, periodic, dureri abdominale, balonare si diaree.
Indigestia poate fi ocazionala sau cronica (zilnica sau aproape zilnica). Desi neplacuta, indigestia in sine nu pune viata in pericol. Totusi, ea poate insoti probleme grave si nu trebuie ignorata.

CAUZE
Oricine - indiferent de rsta si sex - are uneori indigestii. Probabilitatea creste o data cu rsta, pe masura ce sistemul digestiv devine, treptat, tot mai putin eficient.
Indigestia ocazionala sau cronica poate fi provocata de mancatul excesiv; prea multe bauturi alcoolice; utilizarea frecventa a analgezicelor; consumul de alimente cu care organismul dumneavoastra nu se impaca. "Pirozisul"pentru o lista de "alimente declansatoare" frecvent intalnite.
Cele mai frecvente cauze de indigestie cronica sunt obezitatea care mareste presiunea in abdomen si fumatul care creste productia de acid in stomac si relaxeaza sfincterul dintre esofag si stomac. Totodata, aproximativ o jumatate din cei care sufera de indigestie cronica sunt infectati cu bacteria Helicobacter pylori. Se stie ca aceasi.i bacterie provoaca ulcere gastrice, iar cercetatorii incearca sa determine daca provoaca si alte feluri de indigestie.


PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Propria dumneavoastra descriere a simptome-lor si un examen fizic pot fi suficiente pentru ca medicul sa sileasca diagnosticul. Printre testele care pot fi necesare se afla cele utilizate in diagnosticul pirozisului. in functie de simptome, medicul poate indica alte procedee pentru a identifica sau elimina afectiuni mai graave.


TRATAMENT

Indigestia poale fi determinata de numeroase cauze, astfel incat nu exista un unic remediu pentru toate cazurile. Din fericire, exista multe optiuni care aduc ameliorari. Pentru indigestia insotita de pirozis, cititi si sugestiile de tratament pentru pirozis si hernie hiatala.
MEDICINA CONVENTIONALAIn timpul unei examinari fizice, medicul discuta simptomele dumneavoastra si incerca sa descopere ce a provocat indigestia. Daca nu exista o afectiune gra de fond, medicul irata simptomele si sugera modalitati de a evita, pe viitor, indigestia. Deseori, prima linie de aparare o constituie remediile pentru pirozis-antiacide si alte medicamente care modifica productia gastica de acid. Daca excesul de acid din stomac face din ulcer o amenintare, poate fi prescris sucralfatul, care imbraca si protejeaza mucoasa gastrica. Indigestia extrem de dureroasa poate necesita o combinatie de antiacide si lidocaina, un anestezic. Daca se detecteaza H. pylori se administreaza antibiotice pentru tratamentul infectiei.
MEDICINA ALTERNATIVA
Deoarece persoanele suferind de indigestie pot avea, concomitent, mai multe afectiuni, terapeutii sugereaza tratamente diverse. in cele mai multe dintre tratamentele alternative rabdarea este esentiala. Reglarea unei indigestii persistente poate dura saptamani sau chiar luni.


PRESOPUNCTURA

Pentru a reduce simptomele de indigestie, masati punctele urmatoare, timp de cel putin un minut: Intestin Cros 4 si Stomac 25, 36 si 37. Daca si gazele sunt o problema, adaugati si ca Urinara 20 si 60 si Splina 6. . 14-l5 pentru informatii privind localizarea punctelor.

MEDICINA AYURVEDICA
Sparanghelul {Asparagus racemosus) poate accelera digestia si calma multe dintre simptomele indigestiei. Bitterele ayurvedice pot, de asemenea, stimula digestia, inclusiv cele din rizomii de Picrorhiza kurrooa si din coaja si lemnul de tec (Tectona grandis). Consultati un terapeut ayur-vedic pentru alegerea unui remediu si a dozelor.
FITOTERAPIE
Diferite ceaiuri pot calma tulburarile digestive. Pentru a scadea aciditatea stomacului beti ceai de cretusca {Filipendula ulmaria) o data sau de doua ori pe zi, inainte de mese (adaugati o lingurita la o cana de apa clocotita, lasati 10 minute, apoi filtrati.) Daca simtiti si stresat adaugati lentica {Landula officinalis) sau musetel {Matricaria re-cutita). Daca balonarile sau gazele sunt o problema incercati un ceai de menta (Mentha pipe-rita), musetel sau lamaie (Metissa officinalis).
Anumite te sunt recunoscute pentru sustinerea digestiei, calmarea si vindecarea esofagului, facandu-le deosebit de adecte in indigestia cu pirozis. Cu circa 30 de minute inainte sa mancati, beti 1 cana de ceai de goldenseal {Hydrastis canadensis), coaja de dracila (Berberis vulgaris), radacina de ghintura (Centiana Iutea) sau radacina de mahonia {Mahonia aquifolium).

CE PUTETI FACE ACASA


a Abtineti- de la fumat, mai ales inainte de masa.

a In indigestiile ocazionale cu pirozis, utilizati antiacide sau subsalicilat de bismut.
a incercati unul sau mai multe ceaiuri de te mentionate mai sus pentru calmarea simptomelor dumneavoastra specifice.
a Relaxati- dupa ce mancati. Efortul deviaza sangele din stomac, facand digestia mai putin eficienta.
a Daca folositi frecvent guma de mestecat, intrerupeti o perioada pentru a vedea daca dispar simptomele. in limp ce se mesteca guma e frecventa inghitirea de aer, ceea ce poate provoca indigestie.


PREVENIRE

Indigestia este universala; este aproape imposibil sa o evitati pentru totdeauna. O puteti intalni mai rar daca supravegheati greutatea, evitati sa mancati excesiv (in special alimente bogate in grasimi) si sa consumati prea multe bauturi alcoolice, daca evitati alimentele dumneavoastra "declansatoare" si abtineti de la fumat.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

inainte de a incepe un tratament acasa, trebuie sa ne gandim la posibilitatea existentei unor boli. Trebuie sa consultam obligatoriu medicul, [...]
SIMPTOME a hemoragii abundente, prelungite sau neregulate, cu dureri in etajul inferior abdominal sau zona lombara, ce pot indica prezenta de fibr [...]
SIMPTOME a o proeminenta evidenta sub pielea abdomenului sau a zonei inghinale; aceasta poate disparea daca stati intins si poate sa fie sau nu se [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile