eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Hernia


Hernia
SIMPTOME
a o proeminenta evidenta sub pielea abdomenului sau a zonei inghinale; aceasta poate disparea daca stati intins si poate sa fie sau nu sensibila.
a o senzatie de greutate in abdomen, care este uneori insotita de constipatie.
a disconfort in abdomen sau zona inghinala la ridicare de obiecte sau la aplecare.
CHEMAJI MEDICUL DACA:
a banuiti ca aveti o hernie. Uneori herniile necesita ingrijiri medicale urgente; un diagnostic corect este important.
a stiti ca aveti o hernie si aveti greata sau varsaturi sau nu puteti avea scaun sau sa eliminati gaze. S-ar putea sa aveti o hernie strangulata sau o ocluzie intestinala, care sunt urgente. Solicitati imediat ajutor medical.
O hernie apare atunci cand un organ sau un |esut se strecoara printr-o gaura sau un punct slab dinlr-un muschi invecinat. Cele mai frecvente tipuri sunt herniile inghinale, incizionale (eventratii), femurale si ombilicale.Intr-o hernie inghinala, intestinul sau ca urinara proemina prin peretele abdominal sau canalul inghinal, in regiunea inghinala. Circa 80% din hernii sunt inghinale, iar cele mai multe apar la barbati, datorita unei slabiciuni naturale in aceasta zona.Intr-o hernie incizionala (eventratie), intestinul patrunde prin peretele abdominal, in zona in care a avut loc anterior o interventie chirurgicala. Acest tip este cel mai frecvent la varstnici si la persoanele supraponderale care sunt inactive dupa interventii de chirurgie abdominala.
O hernie femurala apare cand ca sau intestinul patrund in canalul prin care artera femurala trece in partea superioara a coapsei. Herniile femurale sunt mai frecvente la femei, mai ales la cele gravide sau obeze.Intr-o hernie ombilicala, o parte a intestinului sub|ire trece prin peretele abdominal, in apropierea buricului. Frecventa la nou-nascuti, ea afecteaza, de asemenea, femeile obeze sau pe cele care au avut multi copin.

CAUZEIn ultima instanta, toate herniile sunt procate de o combinatie de slabiciune si fortare musculara: o zona slaba dintr-un muschi se rupe sub presiunea din timpul efortului, iar un organ sau un tesut intern patrunde apoi prin ruptura. Uneori, slabiciunea musculara este prezenta la nastere; mai frecvent apare mai tarziu, in timpul vietii. Alimentatia saraca, fumatul si suprasolicitarea pot slabi muschii si maresc riscul de hernie. Orice efort muscular va putea induce hernia, inclusiv obezitatea, ridicarea obiectelor grele, diareea sau constipatia, tusea persistenta.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Examinarea de catre medic este, deseori, suficienta pentru a diagnostica o hernie. Uneori, herniei este vizibila cand stati in picioare; de obicei, hernia poate fi simtita daca va plasati mana direct deasupra ei si apoi apasati. Ecografia poate fi utilizata pentru a vedea o hernie femurala, iar radiografia abdominala poate fi indicata pentru a identifica o obstructie (ocluzie) intestinala.

TRATAMENT
La copii, herniile ombilicale se vindeca frecvent de la sine, in maxim patru ani, interventia chirugicala nefiind necesara. Pentru toate celelalte, tratamentul standard este interventia chirurgicala conventionala de reparare a herniei (numita herniorafie). in lipsa tratamentului, organul herniat se poate strangula (i se intrerupe alimentarea cu sange) si, ca urmare, pot sa apara infectia si moartea tesuturilor. O hernie inghinala strangulata poate proca o ocluzie intestinala, care poate sa determine infectie, gangrena, perforatie intestinala, soc si chiar moarte.


MEDICINA CONVENTIONALA

Medicul va poate apasa manual hernia inapoi la ioc si va poate recomanda sa purtati o centura speciala, numita bandaj herniar, care tine pe loc hernia pana la interventia chirurgicala. Analgezicele eliberate fara reteta pot contribui la micsorarea disconfortului.
Operarea herniei se poate face sub anestezie locala sau generala. Chirurgul repozitioneaza tesutul herniat si, daca a aparut strangulare, indeparteaza partea de organ moarta prin lipsa oxigenului. Peretele muscular distrus va fi, apoi, reparat. Tot mai frecvent, herniorafia inghinala este realizata utilizand un laparoscop, un instrument subtire, asemanator unui telescop, care necesita o incizie mai mica si implica o perioada de recuperare mai scurta.
Pacientii pot merge la o zi dupa interventia pentru hernie. Nu exista, de obicei, restrictii alimentare, iar munca si activitatea obisnuita pot fi reluate dupa o saptamana. Recuperarea completa dureaza patru pana la sase saptamani, fara a se permite ridicarea de obiecte grele pentru cel putin trei luni. Herniile reapar frecvent dupa interventia chirurgicala, astfel incat masurile preventive sunt deosebit de importante pentru evitarea recidivei.


MEDICINA ALTERNATIVA

Daca aveti - sau credeti ca aveti - o hernie, trebuie sa va aflati sub ingrijirea unui medic. Terapiile alternative nu pot vindeca hernia; ele pot totusi sa micsoreze disconfortul.


TE CHINEZESTI

Pentru a face o compresa care poate contribui la micsorarea durerii dintr-o hernie ombilicala, zdrobiti 1/3 lingurite de macris {Oxalis cor-niculata) si % Asian pennywort {Hydrocotyle ro-tundifolia) si adaugati-le peste o cana de orez fiert cald. Puneti compresa pe buric timp de trei sau patru ore; repetati de doua sau de trei ori.


STIL DE VIATA

Exercitiile fizice moderate, efectuate in mod regulat, tonifica si intaresc muschii abdomenului. Un exercitiu care se recomanda in fiecare zi: stati intins pe spate, cu genunchii indoiti si cu picioarele pe podea. Pastrand umerii pe podea, ridica-ti-va fesele si partea de jos a spatelui; coborati incet. Repetati de 10 ori.

PREVENIRE
Evitati obezitatea si suprasolicitarea fizica; practicati o alimentatie corecta (atat pentru evitarea constipatiei, cat si pentru a mari puterea musculara); mentineti tonusul muschilor abdominali. La ridicarea obiectelor grele, indoiti intotdeauna din genunchi si nu mijlocul. Daca un obiect este prea greu, nu-l ridicati deloc.


HERNIA INGHINALA

O hernie inghinala apare in banda musculara subtire a canalului inghinal, prin care trece funiculul sper-matic, de la testicule spre abdomen. Daca peretele muscular este slabit, o parte din intestinul subtire poate patrunde prin acesta, creand o proeminenta in zona inghinala (dedesubt). O hernie inghinala poate impiedica curgerea sangelui sau poate proca o ocluzie a intestinului sl este considerata o urgenta medicala.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a durere si rigiditate intr-una sau in ambele zone inghinale cand incercati sa va asezati sau sa mergeti; se poate insoti de tumefiere sa [...]
Trecerea unei portiuni din stomac prin hiatusul esofagian, din abdomen in torace, este hernia gastrica transhiatala. Premisa anatomica a acestei anom [...]
Este hernia inghinala directa sau oblica interna care contine in sacul herniar, pe linga o ansa intestinala, un divertico! al vezicii urinare sau chia [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile