eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


VITAMINELE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » vitaminele

Vitamina c


Vitamina c


Spre deosebire de animale ale caror tesuturi sunt saturate cu tamina C, oamenii nu sintetizeaza si nu pot depozita in organism aceasta tamina, motiv pentru care au nevoie sa-si asigure necesarul zilnic. Vitamina C are proprietati antioxidante, mareste rezistenta la infectii si este necesara pentru buna functionare a creierului. Ajuta la absorbtia acidului folie si a fierului. Este usor distrusa in timpul depozitarii si procesarii alimentelor.

Cele mai bune surse
Cantitatile cele mai mari de tamina C se gasesc in fructe si legume, mai ales in coacaze negre, fructe de maces, broccoli, ardei, legume cu frunze si citrice.


Simptomele carentei de tamina C

Scorbut, slabiciune, anorexie, incetinirea cresterii, recuperare lenta dupa boala, predispozitie la infectii, durei musculare si articulare, gingii inflamate si dureroase cu dislocarea dintilor, hemoragii ale vaselor de sange mici. Cazurile de scorbut sunt rare, dar simptomele mai usoare ale deficitului de tamina B sunt destul de frecvente.

Indicatii
Cercetarile efectuate asupra taminei C ca factor terapeutic indica faptul ca dozele foarte mari au un efect benefic asupra anumitor afectiuni, cum este cancerul. Are un rol important in prevenirea si tratarea infectiilor; are rol antiral (1-2 g pentru prevenirea racelilor, administrata de la primele simptome de boala).
Este bine sa luati tamina C daca folositi contraceptive pe baza de steroizi, corticosteroizi, barbiturice, antibiotice, daca suferiti de o infectie rala, dupa o interventie chirurgicala, daca aveti ulcer gastrointestinal sau anemie feripriva. Benefica pentru persoanele supuse unor factori de stres, fumatorilor si bautorilor de alcool, precum si persoanelor varstnice. in unele cazuri ajuta la scaderea colesterolului din sange. Femeile insarcinate si cele care alapteaza au nevoie de o cantitate suplimentara de tamina C.


Indrumari prind aportul excesiv de tamina C

Administrarea de 3g sau mai mult pe zi duce la diaree si crampe abdominale, caz in care reduceti doza pana la disparitia acestor simptome. Administrarea pe termen lung a unor doze de peste douazeci de ori mai mari decat necesarul zilnic mediu duce la formarea oxalatilor de calciu in rinichi, dar numai la persoanele predispuse la aceasta afectiune. Etati dozele mari daca aveti sau ati avut calculi renali. in general, se considera ca tamina C prezinta un grad de siguranta ridicat pentru sanatate.

Necesar mediu
Adulte: 40 mg/zi.
Femei insarcinate: 50 mg/zi.
Femei care alapteaza: 70 mg/zi.




Alte materiale medicale despre: VITAMINELE



Este esentiala pentru mentinerea sanatatii pielii si a altor tesuturi, precum cele ale plamanilor, stomacului, tractului urinar si sanilor. Beta-carot [...]
Contine toate vitaminele din grupa B in proportia corecta. Toate componentele vitaminelor B complex sunt solubile in apa si se elimina pe cale natural [...]
Este vitamina globulelor rosii, a sistemului nervos, favorizanta a stabilitatii osoase a calciului etc. Absorbita la nivelul intestinului subtire d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre vitaminele

    Alte sectiuni
    Retete
    Stiati ca
    Alimentatie
    Vitaminele
    Sa mancam sanatos
    Diete
    Secretele nutritiei
    Cura de slabire
    Exercitiile fizice
    Mineralele
    Grasimile
    Cum ne hranim
    Regimuri alimentare
    Intrebari despre nutritie
    Silueta
    Nutritia si sexualitatea
    Nutritia si bolile cronice
    Aminoacizii
    Acizii grasi
    Bucatarie
    Retete de slabit


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile