eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Calciul (ca)


in afara de participarea lui principala in constructia sistemului osos (25 % din substanta uscata a oaselor), sub forma majoritara de fosfat tricalcic si, in parte, sub forma de carbonat sau hidroxid de calciu, calciul are un rol important in unele procese biologice, cum ar fi coagularea sangelui, exciilitatea musculara, silitatea ritmului cardiac si intervine in prevenirea unor stari patologice (osteoporoza, inflamatii, unele alterari meolice) si, probabil, in unele etape ale cancerogenezei.
Sursa naturala este atribuita, indirect, solului, la fel ca sila celelalte saruri, de unde apa il va prelua si-l va furniza direct vegetalelor, animalelor si omului sau, indirect, prin alimentarea acestora (aceasta tripleta de surse: apa - vegetal - animal).
El va ajunge, astfel, in alimentatie sub forma ionica

cation de calciu bivalent (Ca)

sau legat in structura complexa a unor macromolecule in majoritate de origine vegetala, cum sunt, de exemplu, pectinele din fructe, cu care poate face o legatura cu lanturile laterale ale acestora sub forma de siruri reversibile, grupe foarte hidrofile (prin reactia lui cu apa), devenind uneori ceea ce cunoastem drept jeleurile de fructe.
In acelasi timp, aceleasi pectine se pot asocia in acelasi mod cu un alt ion, magneziu (Mg), realizand prin aceasta o stare de duplicitate chimica.
Calciul este absorbit in prima parte a intestinului subtire, adus odata cu alimentele, liber sau legat de structurile de baza ale nutritiei (acizi aminati, peptide, acizi grasi etc.) sau de molecule vegetale.
Absorbtia sa este de aproximati50 % din cantitatea consumata, legat si de nivelul pH-ului, printr-un proces in cea mai mare parte activ, aciditatea fiind in compozitia bolului alimentar mai favorabila pentru a-i mentine starea de solubilitate in acest segment intestinal ce tinde sa aiba un pH neutru-alcalin.
Meolismul lui este supravegheat de diferti hormoni (parathormon, thirocalcitonina, somatohormon, glucocorticoizii etc.) sau de vitamine (vitamina D), care influenteaza absorbtia sau eliminarea lui (anabolismul, ori caolismul lui la nivel osos, prin activitatea osteoblastelor sau osteoclastelor).
Calciul intervine in activitatea celulara (permeabilitatea membranei celulare, fluiditatea citoplasmatica, el fiind, la acest nivel, antagonist ionului potasiu) si, de asemenea, are rol in inhibitia de contact intercelular.

Ei se gaseste, in cantitati mari, in lapte (aproximati185 mg/100 ml), dar, in cantitati ti mai mari in produsele ti derivatele sale (branca, iaurt etc), in unele ape minerale, in fructe (mai ales cele uscate), in unele legume ti in leguminoase.
In sange, calciul se afla in concentratie de 9

10,5 mg/l de plasma (2,3

2,6 mmol/1), 1/3 din el fiind legat de proteine si 2/3 ionizat (fractiune disponibila cu eficienta imediata).
Nevoia cotidiana de calau a omului este de aproximati500

1.000mg, ea fiind mai mare in situatii speciale (copii in crettere, sarcina, alaptare, consolidarea unor fracturi, osteoporoza etc).
Alimentatia zilnica normala si apa pe care o bem, aduc suficiente cantitati de calciu organismului nostru.



Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Manganul este un oligoelement metal, care se gaseste in cantitate foarte mica in organismul uman (12 - 20 mg). El participa la buna functionare a cel [...]
Molibdenul se gaseste in organe de animale (Beat, rinichi), ori leguminoase (mazare, fasole), seminte. Doza zilnica necesara se situeaza intre 0,20 [...]
Este elementul (ion-cation) preferat al lichidelor organismului (sange, lichid interstipal moi putin in celule). Dintre sarurile minerale el este c [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sarurile minerale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile