eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Mangan (mn)


Manganul este un oligoelement metal, care se gaseste in cantitate foarte mica in organismul uman (12 - 20 mg).
El participa la buna functionare a celulelor, cum ar fi catalizarea unor reactii enzimatice oxidative, a enzimelor, a neoglucogenezei sau la sinteza monopoli-zaharidelor cartilagiului osos.
Prezenta lui este indispensabila in desfasurarea ciclului tricar-boxilic al lui Krebs, ce elaboreaza o serie de coenzime folosite in lantul respirator si care intervin in energia activitatii celulare.
Absorbtia lui intestinala este diminuata de o dieta bogata in calciu si fosfor.

Excesul de mangan in sange poate deplasa rezervele de fier, ducand la o anemie feripri
La om, nu se cunosc efectele carentei (desi este considerat element esential al nutritiei), dar este folosit in terapia ameliorarii terenului privind alergia, astmul, urticaria, a fenomenelor reumatismale sau nervoase (schizofrenie).
Nivelul lui in plasma (legat de beta-l-globulina) este de ordinul 5 10 mcg/lOOml, iar nevoia zilnica de 1,5 - 6,5 mg.
Experimental, la unele animale de laborator a fost gasit necesar sintezei hemoglobinei la sobolan sau carenta lui oprind cresterea si ducand la sterilitate.

La lucratorii expusi timp indelungat la oxid de mangan s-au obsert tulburari psihice si neurologice.Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Siliciul este prezent in cereale complete, mai ales in orez, sub forma de saruri minerale (SiOz, sili cati) etc, in fructe (mar, piersica etc), in leg [...]
Cromul este un metal prezent si folosit de organism ca un catalizator (cofactor) in activitatea unor enzime, mai ales din metabolismul glucidelor (dar [...]
Potasiul este dementul (ionul-cation) preferat al celulei, de aceea el se afla in cantitate mai mare in celula (citoplasma) si mai putin in sange (pla [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sarurile minerale

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile