eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sarurile minerale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NUTRITIE » alimentatie » sarurile minerale

Sodiul (na)


Este elementul (ion-cation) preferat al lichidelor organismului (sange, lichid interstipal moi putin in celule).
Dintre sarurile minerale el este consumat de om cel mai mult si se gaseste in majoritatea alimentelor si, in special, in asa-zisa "sare de bucatarie" {Na CI).
Produsele bogate in sodiu sunt cele la care insusi omul il adauga abundent la preararea lor, in special la saramuri, acrituri, conserve, branzeturi, salamuri, carne si peste sarat, dar el exista si in unele structuri in care este, in mod natural, mai concentrat, cum este apa minerala, crustaceele, algele marine etc.
In general, produsele animale au aproximativ 200 250 mg Na/lOOgr (carne de vita, peste, pasare, ou), iar vegetalele, cele proaspete, cu mult sub lOOmgNa/lOOgr.
Dintre acestea, unele produse vegetale au sodiu (legumele uscate, semintele) mai mult decat cele animale, fructele and un procent de sodiu foarte scazut (in jur de 10 mg Na/lOOgr).
Sunt ape minerale ce contin cu mult mai multa clorura de sodiu, decat apa obisnuita de baut (aproximativ, 10 mg Na/l), dar, in acelasi timp, altele contin mai putin de atat.
Nevoia zilnica de clorura de sodiu este de aproximativ 5 9 gr (serul fiziologic are 9 gr/l de NaCl, iar in sange se afla in plasma, in cantitate de 3,6 gr/l).
Alta data clorura de sodiu era consumata zilnic, la un nivel cu mult mai mare (15 20 gr), dar astazi fiind cunoscuta legatura unui consum crescut (uneori abuziv) cu unele maladii cronice, respectiv cu unele grave, datorate tulburarilor meolismului apei a facut ca acest consum de sare, prin produsele alimentare sau prin el insusi, sa se recomande a fi mai scazut
Nevoia zilnica minima este de aproximativ 2 5 gr/zi.
El este cationul major in plasma si in lichidul extracelular, lipsa sau pierderea sa, hiperconsumul sau retentia de clorura de sodiu se pune pe seama diferitelor cauze si este exprimata prin hipo sau hipematremie, cu fenomenul clinic de dezhidratare sau respectiv de retentie de apa (edeme).

De asemenea, impreuna cu cationul potasiu (K) sunt elementele de baza care intervin in consumul de apa, dintre celule si lichidul spatiului extracelular, un rol important in acest schimb and-o si presiunea osmotica dintre celule si acest mediu.Alte materiale medicale despre: sarurile minerale

Cobaltul este un metal prezent in molecula chimica a vitaminei B12, ce grupeaza o serie de structuri apropiate (ciano-cobalamine) si este esentiala in [...]
Molibdenul se gaseste in organe de animale (Beat, rinichi), ori leguminoase (mazare, fasole), seminte. Doza zilnica necesara se situeaza intre 0,20 [...]
Element metaloid ce intra in constitutia unor proteine sau a unor structuri moleculare complexe indispensabile datorita acizilor aminap - cisteina, ci [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre sarurile minerale

  Alte sectiuni

  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Unde se incadreaza problema medicala?

  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile