eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Alimentatie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » NUTRITIE » alimentatie

Ce teste pot confirma intoleranta alimentara‚?

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

De retinut ca daca rezultatele obtinute la oricare dintre testele din aceasta sectiune sunt poziti, va sfatuiesc sa va adresati medicului.
Dupa cum s-a mentionat in modulul 1, diagnosticarea intolerantei alimentare nu este o stiinta exacta din cauza diferitelor tipurilor de reactii care pot aparea. Este posibil ca o persoana sa prezinte mai mult de un tip de reactie fata de un aliment, si astfel poate fi dificil sa se defineasca cu precizie cauza simptomelor.

Ceea ce nu inseamna ca testele disponibile sunt imprecise; se pune insa intrebarea daca ele pot depista toate ingredientele la care reactionati. Un singur test nu va realiza lucrul acesta, exceptie facand probabil dieta prin eliminare urmata de reintroducere si observarea atenta a simptomelor.Intotdeauna vor exista pacienti pentru care testele functioneaza nemaipomenit, in vreme ce pentru altii aceleasi teste nu vor fi de nici un folos.
In timp ce aceasta afirmatie poate fi extinsa pentru orice tip de test, devine cu atat mai important sa aflam mai multe lucruri despre metoda de testare inainte de a aa incredere absoluta in ea. De asemenea, pentru testarea de intoleranta alimentara este necesara introducerea rezultatelor in contextul simptomelor particulare ale individului si starea generala a sanatatii sale. De aceea este util sa luati cunostinta de toate studiile care au fost realizate asupra acestor teste si parerea specialistilor.

Acest modul va prezinta modalitatile prin care puteti rifica prezenta unei intolerante alimentare prin cateva mijloace de testare, in forme diferite, inclusiv testele de laborator, testarea pulsului, diete prin eliminare cu provocarea reintroducerii, teste Vega, kinesiologie, testul cutanat, RAST (testul radioalergosorbent, acum inchit) si electro-acupunctura (EAV). Acest modul trece in revista gama de teste si unele studii realizate pentru a le sili eficienta, cu scopul de a va ajuta sa decideti ce test vi se potriste cel mai bine.

Ce este ELISA?

ELISA este o tehnica de analiza folosita pentru o varietate de teste, nu numai pentru cele de intoleranta alimentara. Acronimul vine de la cuvintele englezesti pentru test de imunoab-sorbtie enzimatica. Este o tehnica foarte precisa. Multe teste de intoleranta alimentara folosesc aceasta tehnologie, inclusiv cele recomandate in aceasta sectiune ( modulul Resurse).
Problema este ca pentru nici un test care este util in diagnosticarea intolerantei alimentare nu au fost realizate cercetari solide. Unul dintre motile principale este faptul ca aceste teste nu fac parte dintre testele de medicina clasica general acceptate, pentru care se realizeaza studii la scara larga, iar efectuarea lor este foarte costisitoare. De asemenea, natura unor astfel de studii favorizeaza de obicei folosirea unei substante acti (de exemplu medicamente) pentru un rezultat (de exemplu durerea), lucru care nu este adecvat pentru evaluarea unor intolerante alimentare multiple cu simptome multiple.
Acum, sa acordam o privire detaliata fiecareia dintre aceste metode.

Testul de puls

Este un test extraordinar de util, si vi-l recomand pentru monitorizarea reactiilor la diferite alimente. Daca inima isi accelereaza bataile dupa ce ati consumat un anumit aliment (instructiuni complete sunt furnizate in Sectiune I), indica faptul ca acesta este un aliment netolerat. Daca pulsul este testat regulat, atunci informatiile furnizate ofera un feedback grozav si curand ti capata incredere in metoda.
Aceasta metoda necesita atentie la detalii, concentrare si aplicare dar rezultatele pot fi extrem de satisfacatoare.

Dieta prin eliminare

Aceasta este metoda traditionala de identificare a alimentelor pentru care prezentati reactii adrse. Exista variatii ale temei, dar cel mai strict tip este evitarea tuturor alimentelor si urmarea unui post numai cu apa pentru un timp de numai trei zile, urmata de reintroducerea in dieta numai a carnii de miel si a perelor. Faceti acest lucru pentru un anumit interval de timp, de la doua la patru saptamani, apoi reintroduceti rand pe rand cate un aliment, cu o pauza de cateva zile (de obicei patru) intre fiecare reintroducere. Daca evitarea alimentului conduce la reducerea simp-tomelor iar reintroducerea conduce la inrautatirea acestora, inseamna ca nu tolerati acel aliment.

Aceasta abordare necesita timp si atentie - si se recomanda ca pe parcurs sa se noteze in scris toate reactiile.
Este dificila urmarea acestei diete si exista si probleme legate de alimentatia deficitara si ingrijirea individului care urmeaza acest proces. Dificila este de asemenea si confirmarea rezulatelor prin alte modalitati de testare. in cazul intolerantelor alimentare multiple, va fi extrem de dificil sa le identificati de vreme ce este posibil ca simptomele sa nu se amelioreze chiar daca evitati alimentele netolerate deoarece alte alimente care nu au fost evitate contribuie in continuare la simptomele pe care le prezentati chiar si in dieta prin excludere limitata. Cel mai bine ar fi sa ati in dere un test de sange.
In plus, daca exista afectiuni complicate cum sunt cele evidentiate in Partea a doua, nu ti putea identifica daca simptomele sunt de natura alimentara sau de o alta natura, de exemplu exces de bacterii sau o problema de detoxifiere a ficatului. in cele din urma, acest tip de testare nu este atat de potrivit pentru demascarea intolerantelor alimentare intarziate opuse reactiilor imediate - care, in orice caz necesita ingrijire medicala.In modulul 1 a fost schitata o varianta a acestei abordari si presupune 'pur si simplu\" eliminarea pentru un anumit interval de timp a celor mai evidente alimente netolerate din lista 'Suspectilor de serviciu\" si reintroducerea lor unul cate unul.

Aceasta prezinta mai multa incredere si produce rezultate bune fara masurile extreme necesare Dietei prin eliminare totala. Retetele culinare si resursele din aceasta sectiune va ajuta extraordinar sa implementati aceasta abordare mai simpla.
Din nou, este important sa va artizez ca cei care prezinta afectiuni mai gra de tipul astmului nu trebuie sa urmeze aceasta abordare deoarece reintroducerea alimentelor netolerate poate declansa o reactie si mai sera decat cea in cazul consumului zilnic.

Metoda prin eliminare-urmata de reintroducere se dodeste utila in SCI

Cu peste 20 de ani in urma, Lancet a publicat un studiu care a aratat ca intoleranta alimentara are efect daunator asupra sindromului de colon iriil. Douazeci si unu de pacienti cu SCI au urmat timp de o saptamana dieta prin eliminare stricta (nu au mai fost efectuate alte teste) care a constat intr-o felie de carne, un fruct si apa distilata sau de izvor. Pentru 14 dintre pacienti, simptomele au disparut.

Apoi pacientii au introdus pe rand alimentele, unul cate unul, si si-au inregistrat reactiile. Urmatoarele alimente au provocat simptome: grau (9 pacienti), porumb (5), produse lactate (4), cafea (4), ceai (3), citrice (2). in noua cazuri de intoleranta la grau au fost efectuate biopsii si rezultatele au demonstrat ca nu sufereau de boala celiaca. Le-au fost realizate analize ale sangelui si rezultatele au confirmat ca simptomele erau mediate, cel putin in parte, de prostaglandine dar nu si de mecanismul imunologic.

Avand in dere ca pentru anumite persoane este foarte greu de respectat o astfel de dieta prin eliminare stricta, testarea acestei metode pentru fiecare pacient devine extrem de dificila.
Testul cutanat
Acest tip de test nu este adecvat testarii intolerantei alimentare.

Testul Vega

Cunosc colegi care folosesc testul Vega si care obtin in mod consecnt rezultate bune. Nu exista prea multe do stiintifice in astfel de experimente - dar acest lucru este valabil in cazul multor teste privind intoleranta alimentara. Electroacupunctura, conform Voii (EA V)
Comentarii similare se aplica si in acest caz, dar si in cazul kinesiologiei si al testarii Vega, desi este mai putin disponibila decat celelalte doua.

Kinesiologia

Testarea muschilor se poate dodi foarte eficienta ca mijloc de testare a intolerantei alimentare. Repet, cunosc specialisti care se bucura de success cu aceasta metoda, dar exista totusi studii care subliniaza inconsecnta tehnicii.

RAST

Acest test nu este adecvat testarii intolerantei alimentare. EUSA IgC
Eficienta acestei metode a fost demonstrata prin realizare unui mic numar de studii. Probabil va amintiti ca nu toate intolerantele alimentare sunt mediate de reactiile IgG si chiar daca 80 de procente este o cifra mare, puteti rata unele reactii extrem de importante la alimentele care cauzeaza simptomele prin alte mijloace. Exista destule do clinice pentru acest tip de test, desi o suspiciune privind testarea IgG este legata de sursa antigenilor, care poate fi diferita de alimentele pe care le consumati. Aceasta explica de ce rezultatele obtinute difera de la un laborator la altul, chiar si din proba de sange recoltata de la aceeasi persoana in aceeasi zi.Mediatorii celulari (adica FACT)

Exista cel putin un studiu, impreuna cu dole clinice si sprijinul specialistilor care valideaza eficienta acestui test. Multi il gasesc interesant deoarece prin el se examineaza cascada inflamatoare care poate fi declansata de cel putin un tip de imunoglobulina (adica IgG) si care apare in reactii mediate non-imunitar.

Testul pentru alergenii alimentari la nil celular (FACT)

Prin acest test se masoara mediatorii celulari eliberati din celulele albe, precum histamina si leucotrienele (care pot fi de 10 000 de ori mai inflamatoare decat histamina) in momentul expunerii la alergeni alimentari. Se poate realiza in cadrul laboratorului numit Laborator de Diagnosticare a Sanatatii Individuale (IWDL) ( Sectiune II)
Este deja cunoscut ca substantele chimice inflamatorii sunt responsabile pentru cateva dintre simptomele asociate intolerantei alimentare. Tehnologia ELISA se foloseste in procedura de testare care masoara cu foarte mare precizie eliberarea leucotrienelor.

Deoarece leucotrienele sunt eliberate in prezenta catorva tipuri diferite de reactii de intoleranta/ alergice, inclusiv IgE si IgG precum si a altor reactii de natura non-imunitara, se asteapta asadar ca testul sa poata detecta o gama mare de reactii.
Acest test a fost subiectul unui studiu care a implicat 200 de participanti cu simptome bine definite. Pe baza rezultatelor, fiecarui participant i s-a dat un de dieta cu rotatie de patru zile din care erau excluse acele alimente care au fost testate pozitiv cu FACT.

Au urmat aceasta dieta timp de trei luni. Simptomele pe care le prezentau includeau: reumatism/ dureri musculare sau ale articulatiilor, extenuare, stari emotionale alternante, eczema, prurit, acnee, migrena, durere de cap, SCI, diaree, constipatie, balonare, crampe abdominale, probleme de greutate, congestia sinusurilor, rinita si sindrom de oboseala cronica.

La sfarsitul celor trei luni, participantii au raportat simptomele in termeni de frecnta si seritate. Ameliorarile au fost noile.
Aceste ameliorari sunt impresionante si subliniaza importanta asocierii intolerantei alimentare cu SCI, fapt remarcat si in studiul realizat de Lancet in anul 1982, citat mai devreme. intr-un cadru clinic, rezultatele pacientilor care au exclus alimentele identificate pozitiv in urma acestui test sunt similare cu cifrele impresionante prezentate mai sus.

Un nutritionist experimentat si extrem de cunoscut, Xandria Williams, a folosit acest test foarte multi ani:
'Am folosit o gama larga de teste pentru intoleranta alimentara, inclusiv Elisa IgC si testul citotoxic, dar de-a lungul experientei mele clinice cele mai bune rezultate le-am obtinut atunci cand am folosit testul FACT.\"
Xandria Williams,specialist in nutritie si autorul sectiunilor de mare succes Living with Allergies (Cum sa traim cu alergiile)
Intr-o analiza mai recenta privind testarea pentru intoleranta alimentara si SCI, descrisa in Introducere, au fost descoperite rezultate incurajatoare similare.
S-ar parea ca daca suferiti de SCI, cel mai bine ar fi sa evitati alimentele fata de care sunteti intolerant, iar daca nu le puteti identifica, atunci este de preferat un test de masurare fie a IgG fie a mediatorilor celulari (de exemplu, testul FACT).
In aceasta situatie, testul va va ajuta sa economisiti timp si sa reduceti eforturile pentru a determina alimentele pe care trebuie sa le evitati.In cazul testului de sange pentru intolerantele alimentare, factorul timp este unul dintre avantajele cele mai importante in atie cu dietele prin eliminare care sunt discutate mai jos.

Suspectii de serviciu
Inainte de a afla mai multe informatii despre testele de laborator, sunt cateva lucruri pe care le puteti face acasa pentru a sili daca ati o problema de intoleranta alimentara. in primul rand puteti face observatii subtile despre cum va simtiti cand consumati anumite alimente, si in acelasi timp ati cantitatea ingerata cu Lista Suspectilor de serviciu din modulul 1. Remarcati cat de multe dintre aceste alimente le consumati zilnic, chiar de mai multe ori pe zi. Graul, produsele lactate, zaharul si drojdia sunt cele mai obisnuite alimente netolerate.

Teste

Daca raspunsurile date la chestionarul de intoleranta alimentara indica testul de laborator ca pas urmator, atunci consultati Sectiune II pentru mai multe informatii.

Rezumat

Exista mai multe metode pentru evaluarea intolerantelor alimentare. Multe prezinta relevanta si precizie, dar altele nu. Analiza Elisa IgG si evaluarea mediatorilor chimici, care foloseste tot tehnologia ELISA, sunt doua dintre testele cele mai precise si relevante.
Se recomanda doua tipuri de teste pentru analiza IgG si analiza eliberarii substantelor chimice ca raspuns la expunerea de antigeni alimentari. Detaliile privind laboratoarele care ofera aceste teste sunt oferite in Sectiune II.
Testul pentru intoleranta alimentara este costisitor, dar se poate dodi extrem de important in misiunea de ameliorare a starii de sanatate.Alte materiale medicale despre: Alimentatie
Al INTOLERANTA‚ LA LAPTE? Daca nu exista o cantitate suficienta de lactaza (o enzima digestiva), zaharul din lapte este partial descompus de o bacter [...]
GLUCIDELE (sau HIDRATII DE CARBON) Glucidele sunt molecule compuse din carbon, oxigen si hidrogen. Glicemia Glucoza este principalul “carb [...]
De retinut ca daca rezultatele obtinute la oricare dintre testele din aceasta carte sunt pozitive, va sfatuiesc sa va adresati medicului.
Dupa [...]


Copyright © 2010 - 2021 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre alimentatie

Alte sectiuni
Retete
Stiati ca
Alimentatie
Vitaminele
Sa mancam sanatos
Diete
Secretele nutritiei
Cura de slabire
Exercitiile fizice
Mineralele
Grasimile
Cum ne hranim
Regimuri alimentare
Intrebari despre nutritie
Silueta
Nutritia si sexualitatea
Nutritia si bolile cronice
Aminoacizii
Acizii grasi
Bucatarie
Retete de slabit


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Intrebarea in cateva cuvinte
Intrebarea cu toate detaliile
Unde se incadreaza problema medicala?
Scrie codul din imaginea alaturata
Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile