eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Aromoterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » aromoterapia

Gemoterapie si aromaterapie


Gemoterapie si aromaterapie

Fitoterapia moderna mai inseamna gemoterapie si aromoterapie.

A. Gemoterapia (lat gemmo = mugure) consta in folosirea elementelor tinere ale tei (muguri, rodicele, ramurele etc.) care au un potential therapeutic mult mai mare decat restul componentelor. Gemoterapia mai este cunoscuta sub numele de gemofitoterapie sau fitoembriterapie denumire data de catre cercetatorul belgian dr. Pol Henry.

Germenii reprezinta partea cea mai importanta a tesutului meristematic primar, capabil de o multiplicare rapida su de perpetuarea la infinit a propiei embriogeneze (program gentic). In interiorul meristemului se afla genele tei su o singura celula de acest fel poate sa recreeze ta in intregime.

Germenii sunt primii nou-nascuti ai telor cu un coninut nutritive remarcabil, in ciuda criticilor care afirma ca germeni sunt prea mici si nedesvoltati pentru a oferi mare lucru. Semi 535b14f ntele contin o concentratie extraordinara de vitamine, minerale, proteine, enzyme si acizi grasi, care incep sa se inmulteasca nebuneste atunci cand samanta germineaza. Germinarea este momentul cand samanta trece de la hibernare la procesul activ al incoltirii si apoi la dezvoltarea intr-o ta matura.

Pentru a initia procesul de germinare, nu trebuie decat sa adaugam apa la o samanta.

Cateva dintre miracolele initiate de germinare:

- substantele nutritive sunt descompuse si simplificate ( prin actiunea enzimelor): proteinele in aminoacizi, grasimea in acizi grasi esentiali, amidonul in zaharina, mineralele sunt supuse reactiilor de ciclizare ori se combina cu proteina intr-o modalitate care le mareste nivelul de utilizare.Toate aceste procese sporesc nutritia si imbunatatesc digestia si asimilarea. Acesta este motivul pentru care germenii sunt considerati alimente predigerate.

-         proteinele, vitaminele, enzimele, mineralele si oligoclenoilele se multiplica de 300 1200 x

-         clorofila se dezvolta in tele verzi

-         multe toxine si acizi care in mod casual ar interfera cu digestia sunt reduse si / sau eliminate

-         marimea si continutul in apa cresc miraculos.

Cum functioneaza germenii?

Un deficit enzimatic inseamna o problema de sanatate. Chiar daca organismul detine o rezerva de enzime cu care se naste si chiar daca unele organe sunt responsabile pentru producerea de enzime specifice, se poate spori actiunea enzimelor deigestive prin consumul de alimente crude. Astfel consumul de gemuri sporeste in mare masura potentialul digestiv, fiindca germeni aontribuie cu propriile lor enzime si ingaduie sa se consume mai putin din rezervele valoroase.

Dietoterapia

Trebuie sa mancam pentru a trai, nu sa traim pentru a manca ( Jean Baptiste Molre)

Dietoterapia sau terapia prin alimentatie este acea forma de terapie care utilizeaza alimentele, fie in starea lor naturala fie prelucrate in modalitati speciale, ca remedii impotriva diferitelor conditii patologice.

De ce este nevoie de detoxifiere?

In depozitele de grasimi ale organismului sunt stocate substante straine si toxine. In multe cazuri este posbil ca uni oameni sa poarte 4,5 kg in plus de reziduri toxice, care produc un mucus nesanatos. ( Toxine substante cu effect negative, cele mai periculoase sunt cele invizibile)

Asa se explica : oboseala, tulburarile digestive, durerile de cap, ale incheieturi, respiratie urat mirositoare, alergii, constipatii, unghii fragile, eruptii ale pielii, memorie slaba, depresie, insomnie, greutate excesiva.

Au aparut numeroase studii asupra continutului de diferite substante, a propietatilor terapeutice ( probate cu statistici impresionante), studii pe orizontala sip e verticala asupra terapiei prin alimente. Prin dietoterapia clasica naturista se afirma proprietile terapeutice ale alimentelor. Stiinta moderna urmeaza sa confirme aceste propietati.

Exista doua acceptiuni generale ale termenului dietoterapie

- dietoterapie simptomatica: folosirea unor produse isolate ca forme specifice de terapie a unor simptome.

- dietoterapie de fond : folosirea unor regimuri alimentare compleze, associate sau nu cu alte forme de terapie ( inclusive remedii naturale), in scopul tratarii sau ameliorarii conditiei de fond a bolnavului, tinand termenul pe care apare si se dezvolta o boala.

Dietoterapia simptomatica urmareste inlaturarea sau ameliorarea manifestarii bolii. Dietoterapia de fond are drept scop corectarea sau inlaturarea cauzelor care fac posibila aparitia bolii.

Cele doua forme de dietoterapie evident interfereaza, dar predominanta folosirii uneia sau alteia din aceste forme este in raport cu scopul imediat ( dietoterapia simptomatica) sau de durata ( dietoterapia de fond) urmarit.

In general in formele acute de boala sau in acutizarea unor boli cornice se foloseste preponderent dietoterapia simptomatica.

In bolile cronice, de lunga durata, in care exista o perturbare mai profunda a structurilor functionale ale organismului se foloseste dietoterapia de fond.

Ca si in celelalte discipline naturiste, organismul este considerat factorul essential in boala. Organimul este un intreg unitar. Nu exista afectare a intregului care sa nu se reflecte asupra partilor, sau o afectare a unei parti care sa nu se reflecte asupra intregului. Boala este a organismului si inseamna punerea in functiune a unor mecanisme din ce in ce mai profunde, prin care acesta isi apara structura vitala, viata.

In conceptia medicini naturiste fiecare etapa de boala constituie o pozitie structurala si energetica in care se lupta pentru a bloca boala in exterior si a nu permute patrunderea ei in interior, respective sa nu fie afectate structurile profunde.

Privita din aceasta perspective, dietoterapia urmareste:

-         reechilibrarea nivelurilor perturbate de functionalitate

-         inlaturarea conditiilor care permit patrunderea bolilor spre interior si afectarea din ce in ce mai profunda a organismului.

Dar, in ceea ce priveste raportul cu medicina clasica, dietoterapia foloseste diagnosticele clasice alopate ca punecte de plecare.

Nu neaga niciuna din metodele de investigatie si diagnostic moderne, ei le completeaza cu un diagnostic propriu in care multe din simptomele periferice considerate neesentiale sunt luate in considerare, interferate din perspective organismului ca intreg si evaluate conform propieie conceptii. Diferentierea majora fata de medicina alopata apare in conceptie asupra terapiei si nu in elaborarea prescriptiilor terapeutice. In medicina alopata elemental essential in tratament este medicamentul.

Concepte fundamentale in dietoterapia clasica

Aceste concepte sunt : intoxicarea, dezintoxicarea si reincarcarea.

I IntoxicareaUnii autori (Suverin, Kneipp, Kuhne) folosesc uneori in locul acestui concept pe cel de incarcare, ce desemneaza o stare a organismului in care perturbarea endo sau exogena a unor niveluri si structuri functionale determina posibilitatea aparitiei bolilor. In dietoterapia naturista clasica, orice boala este privita ca o consecinta a incurcarii organismului cu toxine.

Acumularea de toxine se face prin:

- alimentatie gresita, supraincarcata cu alimente, a caror metabolizare determina aparitia unori produsi greu eliminabili, care se acumuleaza pe parcurs.

Exp: Painea alba si pastele sunt alimente puternica carentiate. Cea mai mare parte a mineralelor: Fe, P, Ca, Mg, Si, vitaminele complexului B, proteinele sunt continute in coaja cerealelor.

Prin scaderea gradului de extractie (respective purificarea cerealelor de tarate) aceste princpipii sunt inlaturate in folosul animalelor si in defavoarea omului. Continutul de fibra alimentara al painii si pastelor fainoase este minim, cvasinul, de unde alte insuficiente legate de nuna functionare a tractului digestive.

Execsul de proteine incarca ciclul magnetic cu formarea unor cantitati mairi de uree in ficat si cresterea acidului uric circulant. Eliminarea in exces a acidului uric solicita un efort suplimentar din partea rinichiului si creste riscul calculozei urice si al gutei.

- lipsa unui drenaj eficient prin organelle de eliminare. Constipatia, lipsa unei igiene corecte a pielii cu transpiratie insuficienta, consumul redus de lichide, alimentele care nu dreneaza cula biliara sunt considerate factori nocivi.

- lipsa unei respiratii corecte si eficiente, care sa dreneze rezidurile pe cale respiratorie .

- incorectitudinea alternantei somn veghe, repaus activitate, cu insuficienta fazelor recuperatorii obligatorii sau o igiena incorecta a acestora

- stresurile supraliminale sau accumulate in timp. Tonusul general al sistemului nervos este un factor essential in mentinerea echilibrului functional al organelor si sistemelor.

- lipsa unei alimentatii care sa contina principiile vitale indispensabile vieti.

Scheider este de parere ca in alimentatia moderna caracteristicile dominante sunt:

-         inlocuirea terciurilor de cereale si a paini integrale cu paine alba, fainoase si cartofi.

-         inlocuirea granei crude cu hrana preparata termic

-         inlocuirea alimentelor tari cu cele moi-         exces de proteine animale si de grasimi animale

-         exces de condimente exotice si preparate chimice pentru ornamentare si conservare

-         saracie de vitamine, fermenti si substante vegetale

-         saracie de fibre alimentare ( celuloza, hemiceluloza, proteine)

-         saracie de saruri minerale si oligoelemente

-         saracie de pigmenti vegetali (clorofila)

Consecintele acestui fel de alimentatie sunt:

- slabirea danturii, dezvoltarea cariilor, cresterea incidentei paradontozei

- insuficienta sau incorecta stimulare a tractului digestive si a glandelor anexe cu consecintele lor patologice

- supraincarcarea organelor de depunere metabolica (ficat, rinichi, tegument)

- cresterea incidentei obezitati, a diabetului zaharat, a aterosclerozei, a cardiopatiei ischemice

- dezechilibre neuron vegetative si neuron hormonale.

- cresterea incidentei cancerelor de toate tipurile prin lipsa proteinelor anticancerigene

- cresterea incidentei malformatiilor congenitale.II Dezintoxicarea ( denumire data de Suverin, Kneipp, Kuhne)

Consta in ansamblul de mijloace si proceduri prin care organismul in mod spontan sau provocat isi elimina produsi de degradare metabolica acumulati, isi descarca incercarile metabolice si fiziologice supraliminale.

Simptomul unei boli este semn de descarcare si reflecta intensitatea incercarii, fiind de fapt, reactia organismului in lupta acestuia cu perturbatiile date de o incarcatura anterioara.

Majoritatea bolilor cornice sunt polisimptomatice, imptomele ajungand succesv sau concomitant . Naturisti aonsidera ca este vorba de aceeasi incercare la niveluri diferite, ( sisteme fiziologice diferite).

Exp: reumatismul articular acut- incercare cu streptococ beta hemolitic, iar manifestarea simptomatica nu este decat aspectul determinarilor articulare, cardiace, cutanate.

In cursul tratamentului naturist de urmareste exteriorizarea bolii pentru ca este mai usor de luptata cu ceea ce se manifesta.

In curele de descarcare naturisti recomanda :

- repaosul alimentar unul din primele simptome de boala este inaptenenta, organismul aratand ca doreste sa-si puna in rezerva energia consumata in procesul digestiei.

- supraincalzirea partiala sau totala deoarece hipertermia provoaca o accelerare a migrarii produsilor de degradare metabolica inspre organele de eliminare, datorita activitati circulatiei sangelui.

- curele de transpirate. Se stie ca febra inceteaza dupa transpiratie.

- purgatiile, varsaturile sunt folosite deobicei in asociatie cu repaosul alimentar.

- drenatorii biliare si hepatici sub forma unor alimente (ex: cura de ridichi)

- drenatorii respiratori ( muguri de brad, pin)

- masajele, in special masajul reflexogen tar

- curele de diuree periodice prin folosirea de ceaiuri diuretice, a unor legume si fructe cu actiune diuretica

Repausul alimentar este unul dintre mijloacele terapeutice de dezintoxicare cele mai appreciate de naturisti. Este mijlocul therapeutic cel mai vechi, pentru ca oprirea alimentatiei in cazul bolii este unul din mecanismele naturale prin care organismul isi autoregleaza distributia energetica. Un argument clasic : cand se imbolnavesc animalele nu mananca, ca si copii, iar majoritatea bolilor se insotesc de inaptenta; cand boala se vindeca, apetenta revine.

Repaosul alimentar poate fi:

absolut nu se permite decat, ingerarea unor lichide cu actiune depurative (regim zero)

relativ se permite consumul unor lichide energizante si / sau depurative in cantitati variabile.

Durata repaosului alimentar, ritmicitatea repaosului, succesiunea si etapizarea alternantelor descarcarea incarcarea se prescrie in raport cu gravitatea, durata si prognosticul bolii.

III Reincarcarea consta in totalitatea masurilor prin care organismul isi reface potentialele structurale si energetice.

Se stie ca alimentele folosite in stare naturala sunt in acelasi timp drenoare (depurative, dezintoxicatoare) si energizante. In perioada de reincarcare, naturistii instista asupra unor perioade de regim, bogate in principii alimentare si mai ales in biocatalizatori.

Perioadele de reincarcare sunt tot atat de importante sau chiar mai importante decat cele de dezintoxicare propriu-zisa, pentru ca au drept scop:

- sa blocheze reintoxicarea prin folosirea exclusiv a unor alimente nedaunatoare pentru organism;

- sa inatreasca capacitatea de aparare si autoechilibrare a organismului

- sa asigure drenarea ciclica, periodica si eficienta a produsilor metabolici si rezidurilor fiziologice;

- sa constituie inceputul unei constientizarii reale a alimetatiei, bolnavul sa invete ce este o alimentatie corecta si rationala

In perioadele de reincarcare rolul de drenatori este preluat de alimentele care favorizeaza regularitatea tranzitului intestinal, diureea crescuta, transpiratia.

Alimentele drenatoare sunt (prin excelenta) sucurile de legume si fructe. Avantaje:

- asigura un necesar energetic substantial ( ex: 500 ml . suc de morcovi au aproximativ 700 de calorii)

- principiile vitale sunt mai usor resorbabile

- efortul digestiv de asimilare este minim si pierderile de energie prin digestie sunt minime

- sunt adevarate concentrate de vitamine fermenti, minerale, oligoelemente, acizi organici, substante colorante active biologic.
Alte materiale medicale despre: Aromoterapia
Patrunjelul este o planta de gradina cultivata in cele mai diferite locuri din lume, in primul rand pentru scopuri culinare. Uleiul eteric, incolor pa [...]
Planta, apartinand Mirtacarelor, creste in Malayezia, Australia, uleiul (cunoscut mai demult sub numele de Gomenol) obtinandu-se prin distilarea cu va [...]
Este uleiul obtinut prin distilarea cu vapori de apa a fructelor si frunzelor din planta cu arealul de raspandire in America de Sud si Africa de Est. [...]


Copyright © 2010 - 2023 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre aromoterapia

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie


Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturatVezi toate intrebarile