eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » oftalmologie

Pupilele

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Inegalitatea pupilara. Perceperea luminii de catre retina declanseaza impulsuri care sunt transmise spre emisferele cerebrale prin nervul optic (calea aferenta), iar constrictia pupilara este mediata de nervul ocu-lomotor (nervul cranian III) care constituie calea eferenta. Sistemul nervos simpatic este responsabil de dilatarea pupilei prin intermediul nervilor ciliari.
Perturbari ale caii aferente (absenta raspunsului fotomotor direct). Pupila nu va raspunde la lumina dar se va micsora daca proiectam lumina in ochiul celalalt (raspuns consensual). Cauze: nevrita optica, atrofie optica, afectiuni retiniene. Pupilele au aceleasi dimensiuni (raspunsul consensual este normal). Daca se utilizeaza testul Marcus-Gunn al luminii oscilante, atunci ochiul afectat va prezenta dilatatie pupilara cand lampa se departeaza de ochiul sanatos si se apropie de cel bolnav. Constrictia ce apare in cadrul acomodarii se mentine.
Perturbari ale caii aferente. Nervul III asigura si miscarile oculare si retractia palpebrala. Paralizia completa a nervului III se insoteste de ptoza completa, midriaza fixa iar ochiul poate privi numai in jos si in afara. Cauze: leziuni ale sinusului cavernos, sindromul de fisura orbitara superioara, diabetul zaharat, anevrism de artera superioara. Dilatatia pupilara apare precoce in cazul afectiunilor intrinseci (ex: diabet) aticu cele extrinseci, deoarece fibrele pupilare au traiect inferior, la distanta de cauzele compresive.
Alte cauze de midriaza fixa. Midriatice, traumatisme (care intereseaza irisul), glaucomul acut (MMC, p.676-7).
Pupila Adie-Holmes. Aceasta apare mai ales la femeile tinere. Ca urmare a paraliziei partiale a acomodarii se instaleaza brusc o tulburare a vederii de aproape. Pupila este dilatata, nu raspunde la lumina iar reactia de acomodare este foarte lenta. Daca sunt absente si reflexele ahi-lian si rotulian este vorba de un sindrom Adie-Holmes.
Sindromul Horner. Acesta apare in conditiile dezaferentarii simpatice a irisului. Pupila este meiotica si exista o ptoza palpebrala partiala, dar amplitudinea miscarilor palpebrale este normala (inervatia muschiului ridicator al pleoapei provine din nervul HI). Pupila nu se dilata la intuneric. Lipsa transpiratiei indica de obicei o leziune proximala plexului caroti-dian; daca leziunea este distala - dupa separarea fibrelor sudomotorii -transpiratia se face normal. Cauze: a€˘ ocluzia arterei cerebeloase postero - inferioare sau a arterei bazilare a€˘ scleroza multipla a€˘ leziuni hipota-lamice a€˘ siringomielia pontina a€˘ tromboza sinusului cavernos a€˘ tumori ale maduvei cervicale, ale mediastinului sau tumori Pancoast a€˘ anevrism de aorta a€˘ gusa a€˘ paralizie Klumpke (p.818) a€˘ limfadenopatie cervicala.

Pupila Argyll-Robertson. Apare in neurosifilis si diabet zaharat. Consta in meioza bilaterala cu iregularitate pupilara. Nu exista raspuns fotomotor, dar se poate realiza acomodarea (pupila prostituatei acomodeaza dar nu reactioneaza la lumina). Mezodermul irisului este spongios, pupilele se dilata slab si poate exista un grad de ptoza.
Cauzele disociatiei reflex fotomotor - acomodare (raspuns negatila lumina, pozitila acomodare): pupila Argyll Robertson, sindromul Adie - Holmes; meningita; alcoolism; leziuni tectale ex: pinealom; leziuni mezencefalice; leziuni talamice. Conexiunea tractului optic cu nucleul Edinger-Westphal este intrerupta, dar conexiunile corticale profunde raman inticte ceea ce explica integritatea acomodarii.Alte materiale medicale despre: Oftalmologie


loading...


Termenul de ortoforie se refera la globii oculari care prezinta un echilibru oculomotor perfect in starea binoculara. Ph(f)oria se refera Ia o miscare [...]
Afectiuni corneene Keratita este inflamatia corneei (se identifica sub forma unei pete albe la nivelul corneei, care indica o acumulare de leucocit [...]
Tulburarile vizuale minore pot fi alarmante. Este esential sa deosebesti tulburarile minore care necesita imediat examen de specialitate de marea majo [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre oftalmologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile