eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neurologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » neurologie

Paraplegia

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire


Advertisements

Paraplegia consta in impotenta functionala a membrelor inferioare, prin atingerea bilaterala a caii piramidale medulare, dupa o leziune de neuron motor central sau periferic.
Paraplegia flasca centrala se caracterizeaza prin bruschetea instalarii si intensitatea ei: intr-o leziune dorsala, paralizia cslc insotita de suferinta muschilor centurii pelene cu hipolonic musculara, fiascidilatc si picioare balante. Reflexele oslcotcndinoase, reflexele cutanate abdominale, precum si cele crcmastcricnc sunt abolite, semnul Babinski in paraplegia (Iasca este caracteristic unei leziuni centrale. Tulburarile senzitive intereseaza, atat sensibilitatea superficiala, cat si sensibilitatea profunda. Totodata intalnim retentie de urina cu glob cal, cat si mictiuni dupa revarsare prin supraplin. Edeme moi declive cu escarc (pe sacru sau calcai) si ulceratii care pot merge pana la os.
Mai frecvente sunt localizarile dorsale mijlocii: formele inalte, cercale dau cvadri-plegii. Cand leziunea ajunge la Ci, poate prinde membrele superioare, iar la C4, va produce o paralizie diafragmatica, cu respiratie costala superioara. Paraplegiile joase produc leziuni de con terminal. Forma flasca poate evolua fatal, prin infectii urinare, cscarc, casexie.
Antibioticele nu totdeauna pot actiona salutar, ndecarea rar intalnita producandu-se in leziuni edematoase (reversibile) fara o sectiune a maduvei. Trecerea paraplegiei in stadiu spastic se face Icni, prin reaparitia motilitatii si a reflexelor oslcotendinoase. in stadiul flas-co-spasmodic apar reflexe de automatism medular: tripla retractie si extensia controlaterala a membrelor inferioare. Sfincterele ajung la un automatism cal si rectal cu mictiuni automate, independente de vointa. Cand nu mai apare motilitatea se ajunge la o grava para-plegic spastica cutaneo-reflexa in flexie (. 31).

La diagnosticul diferential vor trebui eliminate paraliziile periferice care sunt parcelare, cu amiotrofii si modificari electrice. In paralizia din porfiric, amiotrofiile se instaleaza rapid, cu fenomene abdominale si uroporfirie. intr-o poliradiculonevrita domina tulburarile motorii si de sensibilitate, cu disociatie lichidiana albumino-citologica. Vor trebui eliminate si paraliziile prin diskaliemic produse prin hipokaliemic, cu transferul potasiului cxlracclular in celule ca in paralizia periodica familiala sporadica (boala Westphal); afectiunea apare in accese nocturne, prin variatia kaliemici, care scade noaptea, dupa efort sau o masa bogata in hidrati de carbon. Paraliziile cu evolutie fulgeratoare prind radacina membrelor, dand nastere la hipotonii cu abolirea sau diminuarea reflexelor osleo-lendi-noase. Frigul si emotia accentueaza boala.Dupa unii paraliziile periodice familiale ca si distrofia miotonica ar II produse prin un exces (atac) al insulinei si glucozei cu un flux al lichidului cxtracelular a K si Na in spatiul inlracclular si scaderea K si Na intracclular.In insuficienta renala cronica cu anuric si varsaturi au fost intalnite paralizii ascendente prin hiperkalicmie cu retrocedarea fenomenelor dupa dializa peritoneala prin silirea la valori normale a potasiului seric (P. Onaca si colab. 1969). Nervul si muschiul arata o inex-ciililate electrica in segmentul paralizat, iar in crize la electromiografic (EMG) apare un traseu de tip miogen. uneori neurogen. Boala consta intr-o tulburare a meolismului potasiului, care scade sub normal. Paralizia prin hipcrkaliemic - boala Gainstoip - apare prin deficit de eliminare a potasiului prin urina, de natura suprarenala.

Paraplegii spastice pot fi intalnite in leuconevraxite, raniri ale rahisului la batrani, in tetraplegia spastica din pahimeningita cercala hipertrofica (Charcot-Joffrcy), unde se produc tulburari de sensibilitate, dureri si amiotrofii Aran-Duchcnnne.
Paraplcgia spastica din mielita luetica Erb are o evolutie lenta, ca si paraplegia spasmodica Strumpcll - Lorrain. La copii, o paraplegie spastica apare in cadrul bolii Little din encefalopatia infantila fiind insotita de mari tulburari motorii si oligofrenie. Paraplegia spasmodica are un prognostic mai bun ca paraplegia flasca din mielite. Tratamentul dirijai in functie de etiologic include in formele flaste din mielite rotice o medicatie antiinfectioasa cu cortizon. A.C.T.H. sau tratament antiluetic in mielita Erb (penicilina + bismut) in care se adauga decontractante: Baclofcn, Lyoresal sau Mydocalm drageuri a 0,05 g sau fiole a lml, Romparkin lete a 0,002g - 2-3/zi sau clorzoxazon (paraflex), comprimate a 0,250g - 1 - 3 zi. Tratamentul escarclor are in vedere combaterea infectiilor prin antibiotice locale, iar contra supuratiilor secundare (piocianic, stafilococ, streptococ), se va administra ncomicina. Se arc in vedere de asemenea extirparea tesuturilor deta-lizate, pansament local si protectia pielii sanatoase prin spalare zilnica. Pentru eliminarea tesuturilor dctalizalc se folosesc detergenti (solutia Dakin, ser hipertonic, strcplokinaza), comprese, irigare, iar pentru focarele grave se fac excizii si grefe. O atentie deosebita va trebui acordata de cadrele medii sanitare asupra permanentei curatenii corporale, asepsiei si etarii infectarii escarclor, ca si a necomprimarii acestora.

Alte materiale medicale despre: Neurologie


loading...


Tulburarile de somn sint unele dintre cele mai frecvente acuze cu care se confrunta clinicianul. O treime dintre adulti au experimentat o astfel de tu [...]
Paraplegia consta in impotenta functionala a membrelor inferioare, prin atingerea bilaterala a caii piramidale medulare, dupa o leziune de neuron moto [...]
ANATOMIA Maduva spinarii, (mcdula oblongata) la om este o coloana cilindrica de tesut nervos, situata iiTcanalul rahidian de la foramen occipitale ma [...]


Copyright © 2010 - 2020 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre neurologie

  Advertisements


  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  loading...

  Vezi toate intrebarile