eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Neurologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » neurologie

Afazia


DEFINITIE Afaziile sint tulburari ale intelegerii sau elaborarii limbajului scris sau vorbit. Afaziile pot fi clasificate pe baza manifestarilor clinice, localizarii anatomice a leziunii cauzatoare, etiologici si simptomatologiei clinice asociate.

AFAZIILE GLOBALE Etiologic Ocluzia arterei carotide interne (ACI) sau a arterei cerebrale medii (AC >ro izioneaza emisfera dominanta
(mai putin frecvent hemoragii, traumatisme sau tumori), produce o leziune masi in lobii frontali, parietali si temporali superiori.
Manifestari clinice Toate aspectele de vorbire si limbaj sint afectate. Pacientul nu poale cili. scrie sau repeta si are o intelegere auditi scazula. Debilul verbal este minim si lipsit de fluonla. De obicei se asociaza hemiplegia, pierderea sensibilitatii intr-un hemicorp si hemianopsie omonima.
AFAZIA BROCA (AFAZIA MOTORIE SAU NEFLUENTA) Etiologie Leziunea principala implica circunivolutia lobului fronlal inferior dominant (aria Broca). desi, adeseori, sinl implicate si ariile subeorticale si cortieale de-a lungul fisurii silviene si insulei. Cel mai frecvent cauzata de leziuni sculare ce implica ramura superioara frontala ACM. mai putin frecvent datorala leziunilor dale de tumori, abcese, metastaze, hematoame subdurale, encefalite.
Manifestari clinice Vorbirea este rara. inceata, dificila, nemelodioasa. prost articulata si telegrafica. Majoritatea pacientilor prezinta grave tulburari de scris. intelegerea limbajului scris si vorbii este relativ pastrata. Pacientul este constient si vizibil jenat de deficitul sau.
In leziunile intinse se poate asocia o hemipareza serioasa si devierea ochilor catre sediul leziunii. Mai frecvent se asociaza un deficit redus cu hemipareza faciala controlaterala si pareza bratului controlateral. Pierderea sensibilitatii senzitive apare rar. iar cimpurile vizuale sint intacte. Apraxia bueolinguala este frecventa, pacientul avind dificultati de a imita miscarile cu limba si buzele sau de a efectua aceste miscari la comanda. Apare o apraxic ce implica mina ipsilaterala datorata afectarii fibrelor din corpul calos.
AFAZIA WERNICKE (AFAZIA SENZITIVA SAU FLUENTA) Etiologie Ocluzia embolica a ramurii inferioare a ACM (mai putin obisnuit hemoragii, tumori, encefalite sau abcese) implicind regiunea perisilviana posterioara.
Manifestari clinice Desi vorbirea pare gramaticala, melodioasa si fara efort ("fluenta"), este adesea virtual incomprehensibila datorita greselilor de utilizare a cuvintelor, topicii si timpurilor si a prezentei neologismelor si parafaziei. intelegerea materialului scris si vorbit este grav afectata, cum de altfel sint si cititul, scrisul si repetitia. Pacientul nu pare constient de existenta deficitului. Simptomele clinice asociate cuprind deficite senzitive ale lobului parietal si hemianopsie omonima. Afectarile motorii sint rare.
AFAZIE DE CONDUCTIE intelegerea comunicarii vorbite si scrise este in mare intacta si comunicarea vorbita este fluenta, desi parafazia este frecventa. Repetitia esiegrav afectata. Majoritatea cazurilor se datoreaza leziunilor ce afecteaza girusul supramarginal al lobului parietal dominant, lobul temporal superior dominant sau fasciculul arcuat. Leziunile se datoreaza in mod tipic unei embolii ce afecteaza fie ramura ascendenta parietala, fie ramura posterioara temporala a ACM. Simptomatologia asociata include pierderea sensibilitatii din hemicorpul controlateral si hemianopsia.
AGNOZIA VERBALA PURA O pierdere aproape totala a intelegerii limbajului vorbit (surditate verbala), cu imposibilitatea de a repeta sau a scrie dupa dictare si cu limbajul vorbit si scris spontan conserte aproape intacte, intelegerea pentru materialele scrise sau vizuale este superioara celei pentru informatii auditive. Leziunea/leziunile sint situate in mod tipic pe sau linga cortexul auditiv primar (girusul I leschl) in girusul temporal superior. Cauzele sint hemoragiile, infarclizarea sau tumorile.
AGNOZIA VIZUALA PURA Imposibilitatea de a citi si uneori de a nominaliza culorile, cu prezerrea limbajului fluent, intelegerii pentru limbajul vorbit, a repetitiei si a scrisului dupa dictare (alexia Iara agrafie). Leziunea este de obicei localizata in cortexul occipitostriat sting la nivelul ariilor de asociatie ca si la nivelul fibrelor din spleniumul corpului calos ce fac legatura dintre ariile de asociatie vizuala, stinga si dreapta. Majoritatea pacientilor mai au asociata o hemianopsie dreapta omonima, deficit hemisenzitiv si tulburari de memorie, datorate leziunilor sculare ce implica zonele scula-rizate de artera cerebrala posterioara stinga (ACP). in cazuri mai mare, cauzele pot fi tumorile sau hemoragiile.
IZOLAREA ARIEI VORBIRII Hipotcnsiunea. ischemia sau hipoxia pot determina o zona de infarcti/are ce izoleaza teritoriile scularizale de artera cerebrala anterioara, ACM si ACP si care cruta regiunea silviana a ACM. Pacientii sint grav afectati de leziunea cerebrala si prezinta ecolalie ( vorbire de paal), cu o vorbire spontana si intelegere foarte putin sau deloc conserte.
EXAMENE DE LABORATOR IN AFAZIE CT sau RMN identifica de obicei, localizarea si natura leziunii cauzei. Angiografia poate fi de folos in definirea mai exacta a sindromului scular specific.
TRATAMENTUL AFAZIEI l.ogoterapia poale fi de un real ajutor in anumite tipuri de afazie.



Alte materiale medicale despre: Neurologie

lncrvatia reciproca este bazata pe principiul ca forta agonisita (contractia flcxorilor) inhiba forta antagonista (exlensorii) si vice-versa. fapt con [...]
Metodele de examinare clinica neurofiziologica aduc date obiective, cantitative, asupra functiei sistemului nervos central si/sau periferie. Datorita [...]
ETIOLOGIE Perturbari determinate de degenerarea neuronului motor la orice nivel al SNC inclusiv coarnele anterioare ale maduvei spinarii, nucleii moto [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre neurologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile