eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagaina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Hiponatremii

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

Hiponatremiile ([Na] < 130 mmol/l) rezulta dintr-un dezechilibru intre pool-urile sodat si hidric. Consecintele rezulta din transferul apei spre sectorul intracelular, secundar hipoosmolaritatii extracelulare.

Diagnostic
Hiponatremiile de depletie rezulta dintr-o diminuare a pool-ului sodat, asociata cu o apa totala normala sau usor diminuata. Ele realizeaza un lou de deshidratare extracelulara, cu hiperhidratare intracelulara.
Hiponatremiile de dilutie rezulta dintr-o crestere a apei totale, cu un pool sodat normal. Ele realizeaza un lou de hiperhidratare intracelulara, cu volum extracelular normal sau usor crescut.
Hiponatremiile prin inflatie hidrosodata rezulta dintr-o crestere a apei totale si o crestere proportional mai putin importanta a pool-ului sodat. Ele se manifesta printr-un lou de hiperhidratare extra-, dar mai ales intracelulara.
Simptomatologia hiponatremiilor este toarte riabila, in functie de rapiditatea de instalare. Anumite hiponatremii severe, dar cu instalare lenta, pot fi practic asimptomatice, iar tratamentul trebuie sa tina cont de acest fapt, pentru a nu crea un dezechilibru in sens invers. in cea mai mare parte a cazurilor, loul clinic este cel al unei intoxicatii cu apa. Edemele nu sint prezente decit in starile de inflatie hidrosodata, iar semnele de deshidratare extracelulara orienteaza spre o hiponatremie de depletie. In absenta tratamentului diuretic, sodiul urinar reprezinta un element important de orientare: un Na urinar < 20 mmol/l denota o depletie sodata extrarenala, sau un hiperaldosteronism secundar; un Na urinar > 20 mmol/l denota existenta unor pierderi sodate urinare sau a unei tendinte spre hipervolemie. O hipouricemie semnaleaza o expansiune volemica, de exemplu in SIADH.
Falsele hiponatremii, legate de o diminuare a cantitatii de apa continute intr-un litru de plasma (prin hiperprotidemie sau hiperlipemie severa), sint insotite de o osmolaritate normala si nu trebuie tratate ca hiponatremii. in acest caz, se poate corecta natremia conform formulei Edelman:

Hiponatremiile hiperosmolare corespund unei disocieri (> 10 mOsm/kg) intre osmolaritatea masurata si osmolaritatea calculata plecind de la natremie: s-a emis termenul de "gaura osmolara", a carei cauza o constituie un exces de solutii osmotic active: uree, glicemie sau compusi toxici exogeni (etarrol, metanol, etilenglicol).


Etiologia hiponatremiilorHiponatremii de depletie

Extrarenale
pierderi digestive de sodiu

sechestrare de sodiu (contuzii musculare intinse, ocluzii digestive, edeme limfatice, ascita) pierderi cutanate de sodiu (arsuri) Renale


diuretice

diureze osmotice (diabet)Insuficienta suprarenala (mineralocorticoida)
nefropatii cu pierderi de sare (polichistoza, nefritaInterstitiala cronica, tubulopatii, reluarea diurezei) Hiponatremii de dilutie Exces al aportului de apa
potomanie


sindromul bautorilor de bere (cu pierderi sodate asociate)

perfuzii hipotonice Antidiureza
postoperatorie si stresInsuficienta suprarenala (glucocorticoida)
mixedem
SIADH Hiponatremii prin inflatie hidrosodata Insuficienta cardiaca congesti
Insuficienta hepatica, sindrom nefrotic


Hipoprotidemii (denutritie, enteropatii)

Insuficienta renala

Tratament

Complicatiile hiponatremiei sint neurologice: acestea sint reprezentate de o hipertensiune intracraniana prin edem cerebral, cu coma si diferitele tipuri de angajare cerebrala care decurg, precum si cu sechele corticale. Hiponatremiile acute < 120 mmol/l au un prognostic sever, cu o mortalitate de ordinul a 50%.
Anumite complicatii grave au putut fi puse pe seama corectarii prea rapide a osmolaritatii plasmatice (mielinoza centropontina).


Tratament simptomatic

Alegerea masurilor destinate corectarii hiponatremiei presupune o analiza fiziopatologica.
In hiponatremia de dep/efie, deficitul este adesea de ordinul a 400 - 600 mmol de Na. Importanta sa poate fi eluata prin formula urmatoare, care presupune conserrea apei totale: ANa = (PxO,6)x(l40-Na)
(P = greutatea actuala, NO = nat re mi a normala, Na = natremia actuala; 0,6 = proportia teoretica din greutatea corporala reprezentata de apa totala).
Acest deficit trebuie corectat in 24 - 48 de ore si se poate tolera o crestere a natremiei de cel mult I mmol/l pe ora (maximum 12 mmol/l in 24 de ore). Totusi, corectia initiala a unei hiponatremii profunde trebuie sa fie rapida, dar incompleta (pina la 125 mmol/l), avind in vedere riscurile neurologice. in functie de importanta deficitului hidric asociat, se administreaza o combinatie riabila de solutii saline izotonice de 0, 9% si hipertonice, de 20%.
In fata unei hiponatremii de dilutie, prima masura este reprezentata de o restrictie hidrica, la un volum inferior totalului pierderilor urinare si insensibile. Excedentul hidric poate fi eluat prin riatia de.greutate, daca greutatea anterioara este cunoscuta. Daca nu, presupunind ca pool-ul sodat este consert, excedentul hidric se elueaza prin formula:


AH2O = (P x 0,6) [ 1 - (Na / 140)]

(P = greutatea actuala, 140 = natremia normala, Na = natremia actuala; 0,6 = proportia teoretica din greutatea corporala reprezentata de apa totala).


Daca functia renala o permite, diureticele sint utile. Diureticele de ansa cresc pierderile sodate urinare si depletia sodata trebuie prevenita prin administrare de NaCI sub forma hipertonica. Trebuie avut grija sa nu se creeze o hipokaliemie, care favorizeaza secretia de ADH.
Tratamentul SIADH apeleaza, daca restrictia hidrica si diureticele de ansa sint insuficiente, la demetilclortetraciclina in doza de 0,6 - 1,2 g / zi, in scopul crearii unui diabet insipid nefrogen.
In caz de inflatie hidrosodata, limitarea aportului se refera la apa si la sare, iar diureticele puternice sint indispensabile pentru negatirea bilantului hidric. Tratamentul specific al afectiunii cauzale conditioneaza prognosticul.
Insuficienta renala reduce raspunsul la diuretice, este un obstacol pentru corectarea hiponatremiei si poate necesita o epurare extrarenala.
Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE
Amiloidoza se defineste drept un depozit extracelular de proteine fibrilare, in structura beta-plisata. Au fost identificate mai multe proteine consti [...]
Infectiile urinare joase de tip cistita sint la fel de frecvente ca si infectiile cailor aeriene superioare. Infectia urinara reprezinta unul din f [...]
Hiponatremiile ([Na] < 130 mmol/l) rezulta dintr-un dezechilibru intre pool-urile sodat si hidric. Consecintele rezulta din transferul apei spre secto [...]


Copyright © 2010 - 2022 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre nefrologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat  Vezi toate intrebarile