eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Sindromul premenstrual


Sindromul premenstrual
Majoritatea femeilor observa ca dispozitia, sau starea lor psihica este mai proasta premenstrual. Simptomele pot fi minore intr-o luna si accentuate in urmatoarea luna, probabil in functie si de enimentele inconjuratoare. Simptomele au tendinta de a fi mai accentuate in grupul de varsta de 30 si 40 de ani si diminua dupa administrarea regulata a pilulei anticonceptionale. Aproximativ 3% din femei au in mod regulat simp-tome atat de sere incat nu isi pot desfasura o viata normala; acesta este sindromul premenstrual (SPM) sau tensiunea premenstruala (TPM).
Cauze. Exista numeroase ipoteze insa dole sunt putine. Majoritatea sugereaza o forma de dezechilibru intre estrogen si progesteron. Alte teorii propun existenta unor anomalii la nilul altor hormoni sau elec-troliti, factori nutritivi sau chiar cauze psihosociale. Exista date care arata ca sistemul serotoninic al SNC-ului ar fi perturbat premenstrual.

Simptome. Cel mai frecnt se inregistreaza o stare de tensiune si iriilitate; depresie; senzatie de plenitudine gastrica, distensia sanilor; pofta crescuta pentru carbohidrate; cefalee; stangacii dirse. Poate aparea aproape orice simptom.
Diagnostic. Sugereaza-i sa tina un jurnal al simptome lor. Daca are SPM, simptomele se agraaza inainte de ciclu si sunt ameliorate de menstruatie, dupa care urmeaza cel putin o saptamana fara probleme. Jurnalul poate de asemenea sa arate prezenta unei probleme psihiatrice (care se accentueaza premenstrual) sau a unor tulburari menstruale.

Tratament
Simpla recunoastere a problemei, ascultarea pacientei si incurajarea ei poate fi tot ceea ce este necesar pentru a depasi aceasta situatie. Are partener si copii intelegatori? Poate sa-si modifice programul de lucru pentru a reduce stresul premenstrual? Unele femei gasesc grupurile de intrajutorare ca fiind eficiente. Masuri ca: imbunatatirea dietei, reducerea fumatului si a consumului de alcool, cresterea exercitiilor fizice si de seif relaxare -sunt frecnt benefice. Unele remedii naturale nu sunt testate din punct de dere stiintific insa unele paciente le gasesc ca fiind eficiente (ex: salvie si secarea pentru iriilitate).

Orice tratament medical are si un efect placebo important, care poate duce la imbunatatiri de pana la 90% in unele studii. Piridoxina lOOmg/ 24h PO, administrata in perioada simptomatica sau in mod continuu, este benefica in special pentru schimbarile de dispozitie si cefalee (nota: dozele mari pot produce o neuropatie periferica rersibila).
Pentru mastalgia ciclica sera considera: 1 Reducerea grasimilor saturate consumate: acestea maresc afinitatea receptorilor pentru estrogen.2
2 Acid gamolenic 120mg/12h PO. 1 capsula=40mg ulei de ciubotica cucului.
3 Bromocriptina 2,5mg/12h PO in zilele 10-26, chiar si daca pro-lactina este normala.
4 Danazol 100-200mg/12h PO timp de 7 zile inainte de menstruatie ( mai jos).
Progestogenii administrati premenstrual, de ex. progesteron supozitoare 200mg/12h PR sau PV, sau didrogesteron 10mg/12h PR/PV pot oferi o ameliorare generala. Unele paciente se simt mai bine dupa suprimarea ovulatiei: cu ajutorul pilulei contracepti combinate; cu estrogen trans-dermic sau in imt; cu administrare ciclica de progesteron sau danazol 200mg/24h (ES: greata, castig in greutate, masculinizarea unui fat -si deci recomanda contraceptie tip bariera). Evita diureticele, cu exceptia unei retentii sere de fluid (cand medicamentul de electie este spirono-lactona 25mg/6h PO in zilele 18-26 ale ciclului).
Pentru depresia premenstruala exista un singur studiu randomizat care arata ca sunt utile antidepresile care maresc eliberarea de serotonina (fluoxetina 20mg/zi PO) si care determina in 30% remisie completa.3 Alte tratamente pentru SPM includ: acid mefenamic (250-500mg/8h PO din ziua 16 pana in a 3-a zi de menstruatie). Acesta poate reduce senzatia de oboseala, cefaleea, durerile si modificarile starilor de dispozitie. Goserelina (OHCM p 392) poate fi utila in SPM ser, insa simptomele reapar cand se reia activitatea ovariana si in plus, dupa 6 luni de utilizare se poate observa subtierea oaselor. Se foloseste mai degraba pentru a prezice eficienta unei histerectomii cu ooforectomie la femeile cu afectare sera (si care apoi pot beneficia de substitutie cu estrogeni).Alte materiale medicale despre: Ginecologie

S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre ginecologie

  Alte sectiuni
  Frumusete
  Termeni medicali
  Sanatatea copilului
  Igiena
  Geriatrie
  Sarcina
  Nasterea
  Venirea pe lume a copilului
  Mama dupa nastere
  Sanatatea femenii
  Dermatologie
  Homeopatie
  Reflexoterapie
  Adolescenta
  Kinetoterapie
  Ginecologie
  Obstetrica
  Psihiatrie
  Medicina generala
  Oftalmologie
  Oto-rino-laringologie
  Ortopedie
  Anestezia
  Masajul
  Sanatatea barbatului
  Urgente si primul ajutor
  Neurologie
  Odontologie
  Planificare familiala
  Maturitatea
  Varsta a iii-a
  Nefrologie
  Cancerologie
  Pediatrie
  Responsabilitatea juridica medicala
  Genetica medicala
  Simptome
  Rinologia
  Faringologia
  Laringologia
  Sistemul endocrin
  Radiologie
  Stomatologie
  Medicina legala
  Analize
  Asistenta medicala
  Chirurgie
  Dependente
  Fiziologie
  Microbilologie
  Neonatologie
  Optometrie
  Psihologie
  Reumatologie
  Traumatismele oaselor
  Traumatologie


  Ai o problema medicala?
  Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

  Intrebarea in cateva cuvinte
  Intrebarea cu toate detaliile
  Unde se incadreaza problema medicala?
  Scrie codul din imaginea alaturata
  Scrie codul din imaginea alaturat

  Vezi toate intrebarile